Po kom rezonu je ispravno reći majica a ne majca?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
88.125
Po kom rezonu je ispravno reći majica a ne majca?

Uopšte nema logike sa govornim srpskim. kaku su znali da nas teraju da kažeo srPski umesto (pravilnog) srBski i sijaset drugih izubacivanja nepotrebnih slova a ovde baš insistiraju na bezglasnom "i"?

Evo, sve sam kraste napravio na glavi od češanja.

1693518617184.png

U 19. veku, radom Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864), dolazi do reforme, tada ustaljenog, slavenoserpskog jezika, koji je bio u upotrebi krajem 18. i početkom 19. veka. Čuveni srpski pesnik, koji je stvarao tokom 18.veka, Zaharije Orfelin (1726-1785), svoj jezik, kao i mnogi drugi viđeniji Srbi tog vremena, svoj jezik nazivaju slavenoserbskim. U 19. veku, se jezik nazivao serbskim ili srbskim, dok nakon jezičke reforme Vuka Stefanovića Karadžića, jezik dobija svoj današnji oblik-srpski.

Uprkos protivljenju brojnih učenih Srba tog vremena, a posebno tadašnjeg srpskog vladike Lukijana Mušickog (1777-1837), koji se zalagao za ustaljeni termin srbski, Vuk Karadžić 1818. godine objavljuje svoje kapitalno delo "Srpski rječnik" (koje biva dopunjeno 1852. godine), a u kome je predstavio reformisanu verziju jezika gde se, između ostalog, i sam termin srbski promenio u srpski.

Majca ili majica – Kako se piše​

BELEŠKE > KAKO SE PIŠE > MAJCA ILI MAJICA – KAKO SE PIŠE

Objavljeno / 01.09.2020. Autor / Milena Ristić Kategorija / Kako se piše

Na pitanje da li je pravilno upotrebiti majca ili majica, jedina gramatički tačna upotreba je majica.

Razlog za ovo detaljnije ćemo objasniti u tekstu.

Objašnjenje zašto se piše majica​

Iako kada izgovaramo zvuči kao da govorimo ‘majca’, ova reč se pravilno piše sa i, odnosno majica. U našem jeziku između slova A i I ne piše se J, osim ako ono nije deo gramatičke osnove određene reči, što je ovde slučaj s obzirom da je reč majica pozajmljenica iz italijanskog jezika.

Primeri za reči u kojima se J takođe nalazi između A i I su: događaji, običaji, krajina, gajiti, Majin, Pajin, izdajica, kalajisati i slično.

Važno je napomenuti da genitiv množine ove reči takođe glasi majica – On ima puno majica.

Nadamo se da smo rešili jezičku nedoumicu po pitanju toga da li se koristi oblik majca ili majica.

Link

jeste, ali je meni bezveze, lomim jezik bespotrebno a poenta reforme je da se priča glatko pa odaltle recimo i srPski (mada je meni lakšre da kažem srBski)
U pridjevu srpski postojao je razlog da dođe do glasovne promjene , tj. jednačenja suglasnika da bi se postigao lakši izgovor. Meni je teško izgovoriti srBski, polomim se sva.
A što se tiče majice, meni je logičnije da se zove maica, bez j. , nekako mi j višak.

Ovo mi je chatpt odovorio na pitanje da li bosanski jezi postoji?.

Da, bosanski jezik postoji. To je standardni jezik i zvanični jezik u Bosni i Hercegovini. Bosanski jezik je jedan od tri zvanična jezika u Bosni i Hercegovini, pored hrvatskog i srpskog jezika. Svi ovi jezici su međusobno slični i često se nazivaju "b/h/s jezici".

jeste, ali je meni bezveze, lomim jezik bespotrebno a poenta reforme je da se priča glatko pa odaltle recimo i srPski (mada je meni lakše da kažem srBski)
U pridjevu srpski postojao je razlog da dođe do glasovne promjene , tj. jednačenja suglasnika da bi se postigao lakši izgovor. Meni je teško izgovoriti srBski, polomim se sva.
A što se tiče majice, meni je logičnije da se zove maica, bez j. , nekako mi j višak.
Ako cete d`ostanete dosledni, kaze se : sr`ski... :cool:

jeste, ali je meni bezveze, lomim jezik bespotrebno a poenta reforme je da se priča glatko pa odaltle recimo i srPski (mada je meni lakše da kažem srBski)
Nemaš šta da lomiš jezik. Stvar je samo u tome kako se piše. Ortografija nije stvar subjektivnog osjećaja nego jezička konvencija. To je kao kad bi pitao zašto se imena pišu velikim slovom ili zašto je na kraju rečenice tačka. Takav je jezički dogovor.

u svakodnevnom govoru se čuje majca za odevni predmet a ako tepamo Maji mi kažemo Majica i to zvuči potpuno drugačije nego kad kažemo za odevni predmet iako su sva slova ista.
Ovdje su pobrkao ortografiju i akcente. Dvije riječi mogu da imaju iste glasove koji su drugačije akcentovani.
Primjeri iz osnovne škole: Gore gore gore gore; Kose kose kose kose.

Ovdje su pobrkao ortografiju i akcente. Dvije riječi mogu da imaju iste glasove koji su drugačije akcentovani.
Ovde čak ne možeš ni reći da su iste reči jer se vlastite imenice uvek pišu velikim početnim slovom, Majica i majica, Kosa i kosa.Mislila sam i na Senseiev post.

vidim iz priloženog da koristiš ijekavicu te je tebi sasvim normalno da barataš sa viškom slova (j) i verovatno ti baš leži da kažel lepo i razgovetno "majica". Nama u ekavici to "j" dodje višak i mi bi da prekratimo - dal da izbacimo "j" pa da bude maica ili "i "da bi bilo majca

vidim iz priloženog da koristiš ijekavicu te je tebi sasvim normalno da barataš sa viškom slova (j) i verovatno ti baš leži da kažel lepo i razgovetno "majica". Nama u ekavici to "j" dodje višak i mi bi da prekratimo - dal da izbacimo "j" pa da bude maica ili "i "da bi bilo majca
Netačno.
Blage veze nemaš o srpskom jeziku i to pokazuješ na ovoj temi.
Neka se Lagerta pozabavi tobom.
Doduše i meni je to struka, ali ona ima živaca.
Ja nemam.

Back