Pljeskavice od dunavske bele ribe

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.115
Za pripremu ovog ukusnog specijaliteta koristi se bela riba, belo vino, začinsko bilje, so, biber, crni i beli luk i prezle.

Očišćena i riba bez glave (2,5 kg) obari se u ključaloj, posoljenoj vodi i belom vinu, odnos 1:2 u korist vode ( litar vode, 5 deci vina).

Ohlađenu ribu očistiti od kostiju i kože i samleti jedno dva, tri puta na mašini za meso. Samlevenoj ribi dodati iseckani crni i beli luk ( tri odnosno jedna glavica), začinsko bilje, 100 gr prezli i dobro umesiti. Umešenu smesu razvući na debljinu do 1,5 cm i čašom ili šoljom izvlačiti pljeskavice.Bolje je kada riblje pljeskavice najpre zamrznete, pa ih smrznute pržite u vreloj masnoći.

Za one koji ne mogu da sačekaju, mogu se pržiti i sveže.

Najukusnije su kada se jedu s pogledom na Dunav.

recept sa neta

1643652618217.png

svaka riba moze u pljeskavicu.ali glupo bi bilo da kvalitetne vrste ribe iskoristite za to .moze sitna bela,tolstolobik je idealan za to,deverika,bilo koja.onaj pangusijus,je idealan.ali po meni je bolje od te mase za pljeskavicu praviti cevape .bolje se isprze zbog geometrije.ako neznas kako kupis dvokilku piva,pivo popijes,onoj flasu iseces dno,turis masu za cevape unutra,potiskujes nasu kroz grlic.ne bi bilo lose da skinete zatvarac.seces na meru i u mast-ulje.drugu flajku piva otvoris negde pred kraj przenija.trecu kako ko...

hvala
imam jos jedno pitanje jer bih pravila . nemam belu ribu pa koja kao zamena moze
u principu moze bilo koja ali ja bih izbegavao sarana jer je mastan i ima blatnjav ukus, ja ga volim samo dobro ispecenog i uz to da ga dobro zalivam u ustima belim vinom :D
soma ne bih stavljao isto, sve ostalo sta znam moze...
pravi ukus ima sa belom ribom, kao uostalom i riblja corba. a tek girice od bele ribe... ovo sto mi jedemo ovde to su one morske papaline meni muka od njih

Back