PLIN U AUTOMOBILU

• Začetnik teme Začetnik teme Zagor Bg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ulja netraju duze,cak i krace kao i svecice,dizne odlaze kod indjek. zahteva kontrolu struje svaka sitnica smeta,grejanje u samoj glavi je vece,ulje zadrzava boju pri menjanju da je cistije jeste ali ne svojstvo,dizne blokiraju zapusese kao i karburator posle duzeg koriscenja plina,stim kad ga vozite na benzin trosi zbog dizni,brze odlazi izduvni lonci i sve kod izduva.

@ZIS
Zasto mislis da ulje ne traje duze? Ajd objasni pa cu ja da pokusam da objasnim zasto ja mislim da traju duze.
Za kontrolu struje si u pravu, ali i bez plina mora biti ispravna osim ako neces da vozis auto dok trokira, trese itd.
Kako mislis "dizne odlaze"? Dizna ne moze da crkne zato sto auto radi na plin vec zapekne kad ne brizga gorivo, a dovoljno je je jednom u 500km provozati auto 5 km na benzin i radice normalno.
Karburator nemoze da se zapusi od plina, tj o nekoriscenja benzina, zato sto nema sta da donese prljavstinu u dizne kao kod injection-a.
Ovo za izduvni sistem je manje vise tacno, mada ja nemam dokaza u praksi ni da brze stradaju ni da ne stradaju.

Ulje netraje duze zato sto dolazi do zagrevanja veceg u samom motoru,stim ulje gubi svojstvo to sto kad se ulje ispusti ostaje iste boje to nije razlog da je istog i kvaliteta.Plin stedi motor zato sto nema cestica koji ulaze u motor,pa da prave rez po stublinama,struja se pre oseti cak ako nisu dobre svecice moze doci do povratne detonacije i puca usis.Benzin ima svrhu i podmazivanja,plin ne toliku iz tih razloga odlazi zapusi karburator,dizne,par puta sam radio generalnu na autima koji koriste plin karike su kao zilet,razmisli zasto,kod auta koji se voze na benzin ne.Struja povratna sa kablova se oseti na plinu kad nevalj a na benzinu ne,razvodna ruka crkava brze.Ulja za plin su izmislili Italijani zbog para da uzmu??????????Pozdrav.

Ulja netraju duze,cak i krace kao i svecice,dizne odlaze kod indjek. zahteva kontrolu struje svaka sitnica smeta,grejanje u samoj glavi je vece,ulje zadrzava boju pri menjanju da je cistije jeste ali ne svojstvo,dizne blokiraju zapusese kao i karburator posle duzeg koriscenja plina,stim kad ga vozite na benzin trosi zbog dizni,brze odlazi izduvni lonci i sve kod izduva.

za to ulje se ne bih slozio. Nisam siguran,ali ne bih se slozio. Vozim svoj auto oko 53000km na TNG,plin. Nisam menjao svecice. Ulje umesto na 5 000km kao na benzinu menjam bez problema na oko 7000-8000km. Dizne, karburator i sve sto ide uz to nikad nisam pipnuo. Za izduv ne znam. Krpio jesam dva puta. Prvi put pre 3 godine jer je bio izduv star oko 19 godina, i skorije sam krpio jos jedan deo izduva, zbog starosti od 22 godine (:

Ulje netraje duze zato sto dolazi do zagrevanja veceg u samom motoru,stim ulje gubi svojstvo to sto kad se ulje ispusti ostaje iste boje to nije razlog da je istog i kvaliteta.Plin stedi motor zato sto nema cestica koji ulaze u motor,pa da prave rez po stublinama,struja se pre oseti cak ako nisu dobre svecice moze doci do povratne detonacije i puca usis.Benzin ima svrhu i podmazivanja,plin ne toliku iz tih razloga odlazi zapusi karburator,dizne,par puta sam radio generalnu na autima koji koriste plin karike su kao zilet,razmisli zasto,kod auta koji se voze na benzin ne.Struja povratna sa kablova se oseti na plinu kad nevalj a na benzinu ne,razvodna ruka crkava brze.Ulja za plin su izmislili Italijani zbog para da uzmu??????????Pozdrav.

Do veceg zagrevanja dolazi ako smesa nije dobra, ako je ok, isto je kao na benzinu. Reci ti meni kako ti odokativnom metodom mozes da kazes sa sigurnoscu da je ulje izgubilo svojstvo da podmazuje? Sta benzin podmazuje? Ja koliko znam samo na ZTEC motorima ima svojstvo da prilikom ubrizgavanja hladi ventile, ostalo su nebuloze. Ovo u vezi struje takodje moze da bude a ne mora, jer svako "curenje" kablova se oseti, bilo na benzinu bilo na plinu, jedino sto je u drugom slucaju trzanje jace. Usis puca samo je plasticna grana, a za nju ide sekvent, ako nije moze da detonira koliko hoce. I dalje mi nije jasno kako moze da zapusi dizne na karburatoru ako ne koristi benzin?
Ovo poslednje za ulje se apsolutno slazem, najveca glupost za izvlacenje para.

Ti si u velikoj zabludi nisam ovde da bi se prepucavo sa tobom,dali znas koja je razlika izmedju plina i benzina,dali znas da postoji sprava koja ocitava kako ulje za kocnice tako ulje za motor kvalitet dali ima vode i ostalo.Ako neznas da benzin ima masnocu u sastavu koja sluzi za to podmazivanje neznam,a za ZTEC motore ti si daleko otiso,predpostavljam ni da nisi cuo da kuciste filtera odlazi pukne na plinu,za dizne i u karburatoru se zapuse slikacu jednom cim prvi dodje to jest snimiti.Idi vidi Sat Medija Group_Sat Plus sta se desilo coveku sto ti kazes nema eksplozije ima i sa metalnom granom.

pa nisam za to da se ugradi plin kao sto neko ugradjuje u audi TT, dzip od 45 000eura, bmw x5, s320 2002 godiste.....to je ono sto sam ja video.

a jesam za ove sto nemaju za benzin...npr ja. 1.3litra opel kadett plin... kao vojnik ni za to nemam da se vozim...

podrzavam plin

Potpuno se slažem...jer ako neko ima para da kupi i održava TT ili X5, onda mu cena benzina nije nikakav problem...ugradnja plina na takvim automobilima je seljačenje...

Ima motora koji su jako nepogodni za prepravku na gas( Npr Mitsubishi PAJERO 3,3 V6) ali ima motora sa kojima je voznja na gas uzivanje(Grand Cherokee 4,7 V8 i mnogi drugi).
Treba naci dobrog majstora sa dobrom opremom i praviti se vazan! Da imam love,obradovao bih sebe sa TT-om bez gasa a zeni bih kupio Yugica na gas(ima manje prihode...) Pozdrav!!!

Postovani ZIS(i svi koje ovo zanima)

evo sazetih rezultata nekih istrazivanja i nekih iskustava mudrih Srpskih umova:

1.Ulje kod gasa gotovo da ne gubi viskozitet jer gas ne reaguje hemijski sa uljem. Benzin je rastvarac i itekako razredjuje motorno ulje!Benzin(sem kod dvotaktnih motora) nema nijednu komponentu koja je masna.
2.Pravilno podesen gasni uredjaj razvija manju temperaturu u kompresionom prostoru jer je tzv.donja toplotna moc gasne smeshe manja nego kod benzina.Negativan je pad snage motora za 5% do 10%.
3. Tacno je da plin stedi motor zbog cestica,ali ne samo to:on je vec gasovit i predgrejan,tako da je mnogo bolja homogenizacija sa vazduhom i nema opasnosti po motor u slucaju prevelike kolicine. Tecan,nerasprshen benzin u motoru moze napraviti haos!
4.Tacno je da nekoriscenje benzina moze izazvati prljanje,zapusenja i kvarove na sistemu.
Ali,tome su krivi sami vozaci i majstori koji ih uce da kad ugrade plin zaborave benzin.
Najpravilnije je:startovati na benzin i ugrejati motor do 1/3 radne temperature pa onda prebaciti na gas.Ako to radite pre svake voznje,nikada necete imati problema sa benzinom. Ako vec palite i vozite na gas,prebacite bar ponekad na benzin,provozajte malo i opet vozite na gas...
5.Tacno je da je gas gorivo koje zahteva vecu energiju varnice na elektrodama svecica, da je teze upaljiv od benzina i da je zbog toga jonizujuca struja na svecici veca. Ali,radi vece pouzdanosti svaki sistem za paljenje kod benzinskih motora je predimenzionisan,tako da ispravan sistem za paljenje uvek ima dovoljno energije za paljenje gasne smeshe.
Kada motor radi na benzin a pravi probleme na plin-to je granicni slucaj i najcesce se desava da u takvim situacijama motor vrlo brzo stane zbog potpunog otkaza sistema za paljenje.I naravno,odmah je krivac gas a ne vlasnik koji ne odrzava motor!
6.Razvodna ruka crkava brze ne zbog gasa ili benzina nego zbog svecica i kablova ali objasnjenje za to je mnogo smorno pa cemo ga preskociti ovaj put.

Pozdrav

Ugradnja plina u automobile kojima su konstruktori iz petnih zila nabili KS da bi imali najbolje performanse je ......:shock::confused::frown::rotf::sad2:
Drugo je ako takav auto kupis polovan (10-20god. star), jer je bio 20% jeftiniji-ocuvaniji od konkurencije sa namerama da se koristi kao prevozno sredstvo, jer su u medjuvremenu Konji postali Rage, pa se nekadasnji sportski auto tretira kao udobnija varijanta nove Zastave.

Ti si u velikoj zabludi nisam ovde da bi se prepucavo sa tobom,dali znas koja je razlika izmedju plina i benzina,dali znas da postoji sprava koja ocitava kako ulje za kocnice tako ulje za motor kvalitet dali ima vode i ostalo.Ako neznas da benzin ima masnocu u sastavu koja sluzi za to podmazivanje neznam,a za ZTEC motore ti si daleko otiso,predpostavljam ni da nisi cuo da kuciste filtera odlazi pukne na plinu,za dizne i u karburatoru se zapuse slikacu jednom cim prvi dodje to jest snimiti.Idi vidi Sat Medija Group_Sat Plus sta se desilo coveku sto ti kazes nema eksplozije ima i sa metalnom granom.

Ma ne prepucavam se ja sa tobom, pravo da ti kazem boli me uvo sta ti mislis. Ja pitam jedno, ti objasnjavas drugo, tema ne ide u smeru u kom bi trebalo i odustajem od objasnjavanja.
Davanje objasnjenja iz Sat Plus-a je krajnje neozbiljno i detinjasto jer vodeca ekipa lupa za desetku, objasnjena za totalne laike koji ne razliku stublinu od klipnjace, lezaj od jabucice i slicno.
Inace ko god nece nemoj da vozi na plin, nek vozi na benzin ili nekog raspalog dizela i ne ***** kako je plin los, kako ovo, kako ono. Ko vozi na plin ima svoje razloge, da mu ne odgovara presao bi na traktorsku varijanu i gotovo.

Hajde da i ja iznesem neka svoja iskustva u vezi toga. Trenutno vozim 5. auto s tim, od toga su prva 3 imala karburator, a poslednja 2 elektronsko ubrizgavanje.

1. Ne mogu da tvrdim kako utiče na viskozitet ulja, ali pouzdano sam izmerio da je potrošnja istog skoro duplo veća kad se vozi na plin. Ne mogu objasniti zašto je tako, ali na svim automobilima sam imao tu pojavu.
2. Svećice su mi na plinu obavezno trajale 2-3 puta duže, a na prva dva auta koji su imali platinsku dugmad isto važi i za njih.
3. Delovi auspuha trajali su na plinu kraće. Ovo mogu da tvrdim jer sam dobar deo kilometraže, naročito na prva 2 prešao na benzin, pa mogu da uporedim.
4. Na karburatoru obavezno strada plovak u lončetu, jer dosta radi na prazno pa se vremenom ojede. Da li će se i kada zapušiti dizne zavisi ne samo od toga koliko koristite benzin, nego i gde je sipan, kakav je rezervoar, filteri, ma dosta stvari.
5. Ne postoji nijedan dokaz da plin skraćuje vek motoru. Prošli auto sam recimo prodao s 470.000km bez otvaranja motora i po meni trajaće bar još 100.000. S druge strane, sasvim je sigurno da će zadnje opruge i amortizeri obavezno trajati kraće zbog konstantne veće težine koju moraju da trpe.

@shone
1. Potrosnja je ista, ali tacno je da se vise smanjuje nivo ulja kad se vozi na plin. Evo zasto: Kad auto upalis na benzin i on dok je hladan radi na benzinu, tj zagrevas ga na radnu temperaturu, on ubacuje vise benzina nego sto ubacuje kad je zagrejan. Taj sav benzin ne stigne da izgori i lepi se za stubline, slivajuci se iz kompresionog prostora u karter. Samim tim povecava nivo ulja. Jos jedna stvar je chadj koja takodje ostaje od benzina i blago povecava nivo ulja. Da li ti se nekad desilo, dok si vozio na benzin da se osecao miris benzina u ulju?
2. Ovo si u pravu.
3. I ovo moze da bude, al ne mora.
4. To za plovak je relativna stvar, zavisi od modela i proizvodjaca, nije kod svih tako. A dizne i dalje tvrdim da ne mu da zapeknu ako kroz njih ne prolazi benzin. Znaci ko god hoce da proba, neka ih ocisti, namontira i vozi samo na plin pa ce videti.
5. I ovo si u pravu.

@shone
1. Potrosnja je ista, ali tacno je da se vise smanjuje nivo ulja kad se vozi na plin. Evo zasto: Kad auto upalis na benzin i on dok je hladan radi na benzinu, tj zagrevas ga na radnu temperaturu, on ubacuje vise benzina nego sto ubacuje kad je zagrejan. Taj sav benzin ne stigne da izgori i lepi se za stubline, slivajuci se iz kompresionog prostora u karter. Samim tim povecava nivo ulja. Jos jedna stvar je chadj koja takodje ostaje od benzina i blago povecava nivo ulja. Da li ti se nekad desilo, dok si vozio na benzin da se osecao miris benzina u ulju?
.
Nije, ali na to nisam ni obraćao pažnju. Moj njuh baš nije najpouzdaniji pokazatelj. Znam samo da sam ga morao više dosipavati (grešna moja sirotinjska duša često je vozila kola koja su trošila ulja dosta).

Back