Pleme Kuči

• Začetnik teme Začetnik teme Kuber
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Имам једно питање за учеснике ове дискусије. Наиме, у околини Подгорице постоји једно велико братсво Митровића, и на неком месту сам прочитао да су они од племена Куча, али не знам ништа детаљније о томе. Па ако неко зна, могао би да напише нешто о томе. Иначе, славе Светог Николу.

Da, u pravu si @dule, itekako postoji bratstvo Mitrovica u okolinu Podgorice a i samome gradu Podgorice. Koliko je to veliko ne znam, niti mogu reci dali su oni (bas) od plemena Kuca.
poznajem jednoga, Podgoricanina, sad bogami ostarija, visok i mrsav, dobar covjek, covjek od rijeci, kako bi se reklo : pravi Malësor. Znam i neke druge detalje, sto bi moglo zanimljivije zvuci-biti, ali znam da nisu za ovu temu, ili uopste. Mozda bih raspitao i vise saznao, ali momentalno nijesam dole, a njegov (i puno drugih) br tel nemam ih pri sebi - momentalno nedostupni.
Tako da ......

Имам једно питање за учеснике ове дискусије. Наиме, у околини Подгорице постоји једно велико братсво Митровића, и на неком месту сам прочитао да су они од племена Куча, али не знам ништа детаљније о томе. Па ако неко зна, могао би да напише нешто о томе. Иначе, славе Светог Николу.

Mitrovići su iz stare Srbije i nisu Kuči.
Tu imaš sve.
http://www.montenegro.org.au/prezimena.html

Poslednja izmena:
Da, u pravu si @dule, itekako postoji bratstvo Mitrovica u okolinu Podgorice a i samome gradu Podgorice. Koliko je to veliko ne znam, niti mogu reci dali su oni (bas) od plemena Kuca.
poznajem jednoga, Podgoricanina, sad bogami ostarija, visok i mrsav, dobar covjek, covjek od rijeci, kako bi se reklo : pravi Malësor. Znam i neke druge detalje, sto bi moglo zanimljivije zvuci-biti, ali znam da nisu za ovu temu, ili uopste. Mozda bih raspitao i vise saznao, ali momentalno nijesam dole, a njegov (i puno drugih) br tel nemam ih pri sebi - momentalno nedostupni.
Tako da ......

Ма какав Malësor, то су Православци и Срби (мада, има међу њима и многих који се изјашњавају као Црногорци, по националности). Али, сигурно нису никакви Malësor, албанци или нешто слично. О томе можеш само да сањаш. То што покушавате да Куче прикажете као некаква ,,албанце", ћорава вам су вам посла, Кучи су српско племе.

- - - - - - - - - -

Tu imaš sve.

Ок, хвала на одговору...

Tu imaš sve.

moze biti, a ne mora da znaci.

Ма какав Malësor, то су Православци и Срби (мада, има међу њима и многих који се изјашњавају као Црногорци, по националности). Али, сигурно нису никакви Malësor, албанци или нешто слично. О томе можеш само да сањаш. То што покушавате да Куче прикажете као некаква ,,албанце", ћорава вам су вам посла, Кучи су српско племе.

ja niti sam tvrdio da su Mitrovici Malësori, niti da poticu od njih.
a sto se Kuca tice, nemam ja sta sa tobom da raspravjam oko toga, posto ti @dulence, ne mirises oko puno stvari, da ne kazem nicega, kamoli oko necega sto je komplikovanije-slozenije.

ja samo znam da se neki izjasnjavaju kao Srbi a neki kao Crnogorci, i jesu pravoslavci. sad, kolika je razlika ne znam.
a ti @dulence, bez da ih njih poznajes dolazis do nekih tvojih toboznih zeljenih zakljucaka.

Tu imaš sve.

na forumu svi su eksperti i strucnjaci...

ako te bas zanima Mitrovica ima svuda, u Srbiji cak ima i cigana Mitrovica(tako su mi rekli)
u CG ima ih na primorju(Budva, Sveti Stefan itd.), mislim da ih ima u Markovini, u Kucima ih ima u vise sela..
imas Starokuce i Drekalovice Mitrovice u kucima...slave razlicite slave(Nikoljdan i Mitrovdan) i nisu rod.

Занимљива тема на форуму
.

Без обзира на различите крсне славе, све је извијесније да су Дрекаловићи и Мрњавчевићи један род (макар генетички гледано).

Poslednja izmena:
На истом том форуму је наведено да су ти Јокановићи из Затријепча. Тачније да су по једној верзији од Добрешана а по другој од Ђурашевића. А и једни и други су из Затријепча.

Ништа док се не тестира неколико изворних Куча Дрекаловића, Петровићи, Ивановићи, Вујошевићи, Радоњићи. итд. Или можда Дукљанови Рашовићи или Прелевићи, мада више типујем да је од Прелевића.

Мада ми баш чудно да се од тако великог братства Дрекаловића још нико није тестирао, а они баш држе до тих коријена и интересују се. Не сви, али велика већина.

Poslednja izmena:
На истом том форуму је наведено да су ти Јокановићи из Затријепча. Тачније да су по једној верзији од Добрешана а по другој од Ђурашевића. А и једни и други су из Затријепча.

Ништа док се не тестира неколико изворних Куча, Петровићи, Ивановићи, Вујошевићи, Радоњићи. итд. Или можда Дукљанови Рашовићи или Прелевићи, мада више типујем да је од Прелевића.

Мада ми баш чудно да се од тако великог братства Дрекаловића још нико није тестирао, а они баш држе до тих коријена и интересују се. Не сви, али велика већина.

До сада тестирани Кучи "Е1b":
Kuci_E1b.jpg

Никочевић----------муслиман----------Гусиње/ЦГ--------------------E1b1b1а1b
Урошевић----------Стевањдан----------Велишевац/Љиг/СРБ--------------------E1b1b1а1b
Јокановић----------Никољдан----------Александровац/СРБ--------------------E1b1b
Гољевић----------Никољдан----------Рајовићи/Убли/ЦГ--------------------E1b1b1а1b
Радончић----------муслиман----------Гусиње/ЦГ--------------------E1b1b1а1b
Вујошевић----------Митровдан----------Орахово/Подгорица/ЦГ--------------------E1b1b1а1b
Недељковић----------Стевањдан----------Велишевац/Љиг/СРБ--------------------E1b1b1а1b
Јанковић----------Стевањдан----------Велишевац/Љиг/СРБ--------------------E1b1b1а1b
Николић----------Митровдан----------Кржања/Подгорица/ЦГ--------------------E1b1b1а1b

Знам да у Кучима има и Злојутровића...у табелу ”српског ДНК пројекта” постављен је један тестирани Злојутро...па се питам да ли се они могу везати за Злојутровиће?
Иначе тестирани Злојутро (Никољдан), припада хаплогрупи R1a M458.

Poslednja izmena:
Што се тиче имена Дрекало, додао бих и да се син дробњачког војводе Мирчете Абазовића Косовчића из Пошћења звао Дрекало, који је наслиједио оца након што га је посјекао Мехмед Соколовић због моста на Дрини.

Требао би да је рођен око 1540. године и да је био савременик Дрекала из Куча. У то вријеме је изгледа било популарно име Дрекало/Дрекале.

molio bih cjenjenu crnogorsku gospodu da mi otkriju kako bih mogao preko interneta doci do rodoslova plemena Nikšića na bratstva ....moja obitelj je krajem 17. vjeka migrirala u Slavoniju tj u Austriju gdje su ostali u carevoj sluzbi kao krajišnici...sacuvalo se predanje da smo dosli negdje iz Nikšića a i procito sam da se moje prezime koje je inace dosta rijetko spominje u djelu radoja uskokovića iseljeni nikšići gdje je detaljno opisano iseljavanje tog plemena u bjeli svjet...

molio bih cjenjenu crnogorsku gospodu da mi otkriju kako bih mogao preko interneta doci do rodoslova plemena Nikšića na bratstva ....moja obitelj je krajem 17. vjeka migrirala u Slavoniju tj u Austriju gdje su ostali u carevoj sluzbi kao krajišnici...sacuvalo se predanje da smo dosli negdje iz Nikšića a i procito sam da se moje prezime koje je inace dosta rijetko spominje u djelu radoja uskokovića iseljeni nikšići gdje je detaljno opisano iseljavanje tog plemena u bjeli svjet...

Ovo ti je najtačnije o porijeklu porodica.
Za Nikšiće, kojih u CG ima jako malo piše ovo:

Nikšić, na područje Onogošta (Nikšić), došli iz Grblja, prema njihovom imenu preimenovan je Onogošt u Nikšić. Njihovi imenjaci - srodnici evidentirani su u Morači 1252. god. U okolini Nikšića imenovana njihova naselja dobila i naziv Župa Nikšićka. Raseljavanjem nastanili su selo Bešenovo (Srijem), kao: Nikšić = Dragićević = Stepanovič; kod Odese uz Crno more, Beograd, Novi Bečej u sjevernom Banatu, Sremčica (Beograd), Potarje (1447. god.), Bistricu (1455. god.), Dobrilovine i Cerovo (Mojkovac), Boljanići (Pljevlja), Boturić i Gornji Bihor (Bijelo Polje) i jedni od njih kod Rožaja i u Berane, kod Plava i Gusinja, Kolomza (Ulcinj) i u Paštroviće; Brda Paštrovska u 15. v.; Blizikuće (1441. god.), Kastio Nikšićki (Paštrovići); kod Novog Pazara ogranak Ljuca iz Nikšića; od Nikšića odseljeni u Klimente (Albanija) i kao: Nikča (po bratstvu - "barjaku") i jedni su prešli kod Gusinja; vidi: Trebješanin, Jušković

lepo je to i procito sam ja to al mene zanima rodoslov plemena konkretno u kojem jasno stoji moje prezime a ako nas svrstavaju u nikšiće onda mora bit uvrsteno u taj rodoslov jer moje je prezime rjetko i ima ga samo u niksickom plemenu ....gospon Bulatovic je imo izradjen rodoslov koji je takodjer iz tog plemena a i imam saznanje da su ovi iz rusije ogranak isto imo stare rodoslove onda je logicno da ga ima negdje u literaturi ....

da na toj stranici isto pise da smo Niiksici al mene zanima vise ...zanima me iz kojeg smo ogranka tj iz kojeg bratstva a u cjelini me prije svega zanima dali postoji rodoslov Nikšićkih bratstava i ako postoji negdje kako bih mogao doc do njega...

da na toj stranici isto pise da smo Niiksici al mene zanima vise ...zanima me iz kojeg smo ogranka tj iz kojeg bratstva a u cjelini me prije svega zanima dali postoji rodoslov Nikšićkih bratstava i ako postoji negdje kako bih mogao doc do njega...

Vaš rodonačelnik je vojvoda Nikša sin Vukanov-
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrik...lov=Moja%20zadu%BEbina,%20tvoja%20gra%F0evina

Dalje moraš naći nekoga Nikšića koji vodi rodoslov jer ne može biti jedan jer nije bio u svakoj grani po 1 čovjek.
Bilo ih je naravno više i to se razgrana i zato moraš početi od rodonačelnika pa dalje tražiti svoju granu.

pa da ....znam samo da sam Nikšić i dalje neznam nista .....kad bih barem znao nekog ko ima rodoslov i da se spominje moje bratstvo ....nas niksica ima jako malo u crnoj gori pa je tesko da cu naic na rodoslov al znam da postoji jer se spominje ono kad su trebješani odselili u rusiju .....
zanima me dakle kako se niksici uopce djele ...na rovcane i trebjesane ???

pa da ....znam samo da sam Nikšić i dalje neznam nista .....kad bih barem znao nekog ko ima rodoslov i da se spominje moje bratstvo ....nas niksica ima jako malo u crnoj gori pa je tesko da cu naic na rodoslov al znam da postoji jer se spominje ono kad su trebješani odselili u rusiju .....
zanima me dakle kako se niksici uopce djele ...na rovcane i trebjesane ???

Оно најопштије што се тиче племена Никшића је речено. Али преко интернета ћеш тешко доћи до родослова. И то не племена Никшића, јер су потомци тог племена бројни, већ гледаш по свом презимену и свим рапосложивим подацима: када сте се доселили, где (и да ли сте се одатле опет исељвљли), из ког правца (вероватно преко западне Србије и Срема), да ли се мењало презиме, која је крсна слава (многим Никшићима је Св. Лука), где су јоше живели твоји презимењаци и где их још увек има итд. Ако заиста будеш желео да сазнаш, вероватно ћеш морати да контактираш неког ко се бави генеалогијом, као што ти је препоручено. (сајт: www.poreklo.rs).

О неким породицама из племена Никшића писао је Секула Добричанин у свом делу "Морача, Ровци и Колашин". Писао је и о родословима породица.

Pozdrav svima. Da li neko nesto zna o DACOVIĆIMA? Koliko sam razumeo oni su ogranak Ivanovica, ima ih u Podgorici, Uzicu i Zlatiboru, Ovaj moj predak Damljan se doselio u Miokovce negde 1800 i neke. Promenili su prezime prema njegovom imenu mada ih svi u selu jos uvek zovu prema njihovom originalnom prezimenu, Daco, Svi u nasoj familiji slave Stevanjdan ali neznam da li je to bila njegova slava ili je promenio kad je dosao u Srbiju, Moj stric kaze da je cuo od nekoga da se Damljan Dacovic doselio iz okoline Ivangrada i da je pobegao od krvne osvete.

Turci nemaju veze sa Kučima.Novokuči imaju mesavine sa Albancima.Dok Staro Kuči po predanju poticu tj rodonačelnik je Gojko Mrnjavcevic srednjovekovna srpaka vlastela.I nemaju nikakve veze sa Albancima.Vec su se izjasnjavali kao Srbi.Sa druge strane Staro Kuči su povezani i sa Markom Miljanovim koji se izjasnjavao dal za Cg ili Srba nemam pojma.Otac mu je Srbin iz Hercegovine.

Jeste.Zato sto je jedan dobar deo Albanije bio pod dinastijom Nemanjica pod Starim Srpskim carstvom.Albanija kao drzava je nastala mnogo kasnije.I nije naziv Albanika vec Scipatrija tako nesto.I nema samo Srba vec i Grka Makedonaca i Cg.Mrnjavcevici su isto bili vladari.Ako se secas zidanje Skadra pesme.

Ljudi Novokuci su Albanskog porekla imaji korene.Ne mogu da se setim mislim da su neki bliski dinastiji Petrovic promenili veru presli u Albance tj katolike da ih ne bi pobili to mi je otac pricao.I ima masa ljudi koji su promenili veru u katolike ili muslimane.
Pitacu opet oca dal su Drekalovici ili Crnojevici isto tako iz pravoslavlja presli i dr veru.Nesto tako mi je rekao sada ne znam tacno koje se ime iznedrilo iz toga.
Staro Kuči nisu Albanci vec su nastali po predanju od Gojka Mrnjavcevica stednjovekovne srpske vlastele.
Marko Miljanov nije Albanac.Otac mu je Srbin iz Hercegovine koliko se secam majka mu je Albanka katolkinja bila.I iz postovanja prema majci je poceo da pise o Kučima svim ali i onim koji su nastali i mesali se sa Albancima.Ja sam od Staro Kuča.I znam da se iz moje loze i unutar naseg plemena nisu se mesali sa narodima katolicke ili islamske veroispovesti.Niti su se medjusono razmnozavali da bi se sirili kao neki.Zato nas nema puno mislim na moje prezime.

Albanci vode poreklo sa Kavkaza.Oni menjaju istoriju kako im dune.Oni su o svom poreklu pricali drugacije 60 70 i 80 god a posle 90tih drugaciju.Prvi put na Balkan su dosli u 12 veku doveo ih je Italijanski vodja neki ludak nadimak je imao.I postoje spisi o tome u Italiji.Prvi put se pominju u 12 veku u Dusanovom zakoniku.Albanci jesu tamniji od Slovena i nemaju veze sa Ilirima.Ako vidis svetlijeg Albanca oni su mesavina.Mesali su se sa dr narodima.Novokuci su nastali od mesavine sa Albancima.Albanci su ostali na tlu Italije i zato su ih Turci zvali Arnauti ili sto znaci nepovratnici napustili svoje domove i nisu se vratili.Inace pravi Albanci su katolici ne muslimani.Staro Kuči nemaju mesavine sa Albancima.

Poreklo reci Kuč se jos uvek ne zna odakle tacno potice.Govoreci da je sve Albansko porekla je apsurdno.Imajici u vidu da su na prostoru Balkana dosli tek u 12 veku.I da je rec Albanska ne znaci da su svi Kuči nastali od Šiptara.Veliki br Turskih reci i obicaja dolazi od Arapa i Persije pa im niko ne govori da su Persijanci.Cak se Turci sluze Arapskim pismom.

Ja sam Perković od Staro Kuča.Postoji predanje da je rodonacelnik Staro Kuča Gojko Mrnjavčević.A sa druge strane jedan čovek mi je rekao da smo isto potomci Marka Miljanova.
Znam da su ovi moji Perkovići sa Meduna presli na Kržanje.Na Medunu na spomen ploči je ime mog pradeda kao nosioca nagrade narodnog oslobodjenja.Ubijen je u 2 sv ratu u Mathauzeru najverovatnije.Ako ista imas i znas molio bih te da mi se javis.

Back