Pleme Kuči

• Začetnik teme Začetnik teme Kuber
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije mi poznato da ima bilo kakvih dokaza da je uopšte postojao, sem prezimena Lale Drekalova; odnosno slično dokazu prema kojem se otac Vuka Karadžića zvao Stefan.

Ostalo su sve puste iskonstruisane legende...
I meni se čini da je nešto tako.
Evo tu je dosta napisamo
http://www.scribd.com/doc/62866092/8/Vaistinu-ko-je-Drekale

IZ SVEGA OVOGA SE MOŽE ZAKLJUČITI:
da je u plemenskom predanju, kao i u pričama raznih plemenskih pametara o Drekalu
istinito samo sledeće:
1) njegovo ime;
2) da je živeo u 16. veku;
3) da je bio oženjen kćerkom Iije Peralova, vojvode s Kosora;
4) da je imao dva sina: Nikolu i Lala;
5) da je poginuo na Rikavac, gde je i pokopan;
6) da ga je mlađi sin Lale naživeo

Poslednja izmena:
Kuci nisu srpsko pleme... to su vlazni snovi mastalaca u obliku srBskih patriota.
Da su Kuci mjesovitog Iliro-Slovenskog porijekla to niko ne spori. Podrucje Kuca nalazilo se pod uticajem slovenskog i albanskog govornog podrucja pa tako je i dolazilo do primanja obicaja i sa jedne i sa druge strane sto nije slucaj samo sa Kucima vec i sa ostalim bratstvima i plemenima uzduz Crnogorsko-Albanske granice.

Moze se govoriti i prostudirati koji od ovih uticaja je ostavio vise traga na Kuce, moze se govoriti i o genetici Kuca da li su vecinski Iliri ili Slaveni (po meni nesumnjivo Iliri sto se vidi po prirodi, karakteru i obicajima) al govoriti kako su Kuci ''srpsko pleme'' koje nikad Srbiju vidjelo nije, nema govora, to je jedna stvar koja je trivijalna!

Poslednja izmena:
Kuci nisu srpsko pleme... to su vlazni snovi mastalaca u obliku srBskih patriota.
Da su Kuci mjesovitog Iliro-Slovenskog porijekla to niko ne spori. Podrucje Kuca nalazilo se pod uticajem slovenskog i albanskog govornog podrucja pa tako je i dolazilo do primanja obicaja i sa jedne i sa druge strane sto nije slucaj samo sa Kucima vec i sa ostalim bratstvima i plemenima uzduz Crnogorsko-Albanske granice.

Moze se govoriti i prostudirati koji od ovih uticaja je ostavio vise traga na Kuce, moze se govoriti i o genetici Kuca da li su vecinski Iliri ili Slaveni (po meni nesumnjivo Iliri sto se vidi po prirodi, karakteru i obicajima) al govoriti kako su Kuci ''srpsko pleme'' koje nikad Srbiju vidjelo nije, nema govora, to je jedna stvar koja je trivijalna!

ако у Кучима има илирског/влашког уплива, то може бити само од Морлака, а никако од Арбанаса, јер Арбанаси са Илирима немају никакве везе.

ако у Кучима има илирског/влашког уплива, то може бити само од Морлака, а никако од Арбанаса, јер Арбанаси са Илирима немају никакве везе.

Šta si navalio sa tim Vlasima i Morlacima...tebi kao da je cilj da negiraš srpsko poreklo Kuča i ostalih brđanskih porekla....to rade samo tzv. Bošnjaci, Srbi ne....

Šta si navalio sa tim Vlasima i Morlacima...tebi kao da je cilj da negiraš srpsko poreklo Kuča i ostalih brđanskih porekla....to rade samo tzv. Bošnjaci, Srbi ne....

ти (који си по сопственом признању Арбанас) браниш Србе од мене, Србина, и реплицираш мени, а не Мрдају, који каже да Кучи са Србима немају никакве везе. молим те, убудуће ме заобиђи у својим непристојним прозивкама.

и још нешто, ја врло ценим арбанашки народ, и имам дубоко поштовање према њиховој предосманској историји, али не може мени један Арбанас спочитавати како ја нисам довољно Србин. то не само да је дрско и неумесно, него се граничи и са здравим разумом.

Poslednja izmena:
ти (који си по сопственом признању Арбанас) браниш Србе од мене, Србина, и реплицираш мени, а не Мрдају, који каже да Кучи са Србима немају никакве везе. молим те, убудуће ме заобиђи у својим непристојним прозивкама.

и још нешто, ја врло ценим арбанашки народ, и имам дубоко поштовање према њиховој предосманској историји, али не може мени један Арбанас спочитавати како ја нисам довољно Србин. то не само да је дрско и неумесно, него се граничи и са здравим разумом.

Ja napisao da sam Arbanas po nacionalnom opredeljenju? Još jedna od mnogobrojnih tvojih laži, ali, mislim da ti više nisi ni svestan toga.

A sada, da se vratimo na Kuče...:lol:
jedino bošnjaci se iz petnih žila trude da dokažu da su svi Srbi ustvari Vlasi....Tvoja nacionalnost me ne zanima, ali sigurno nisi Srbin...ko prati tvoje pisanje shvatiće...

Poslednja izmena od moderatora:

Mrdaywalker, zar nisi ništa naučio iz one naše rasprave, sa koje si muk pobjegao? z:shock:

знам ја врло добро шта сам рекао. Кучи (а вероватно и нека друга племена Црне Горе, Брда и Херцеговине) имају везе са Морлацима, не са Цинцарима. Морлаци причају западнороманским, а не источнороманским језиком који је извршио велики уплив у арбанашки.

а шта ти имаш против Морлака? зашто је чињеница да су поједина братства црногорско-брдских племена арбанашког порекла прихватљива, а чињеница да су нека морлачког порекла није?

zato što su pojedina crnogorsko-brdska plemena odista mešanog srpsko-albanskog porekla...čak i njihove tradicije i predanja to potvrđuju, a pošto žive jedni kraj drugih mešanje je neizbežno...
Ne nipodaštavam ja tvoj intelekt, već mi samo smeta što previše insistiraš na Morlacima....

Момци,
Обојица можете бити у праву и у криву, тешко је пројектовати прошлост на данашњост, поготову када научници који се баве темама имају неусаглашене ставове.

Statler, према подели језик Морлака (који данас фактички ни не постоје, осим ако не рачунамо истро-романски као морлачки) спада у источнороманске. Мада разумем шта си хтео да кажеш, па те морлачке говора можемо, условно, сврстати у западну групу источнороманских језика.

Теза да нека братства имају морлачког порекла није неприхватљива и не може се искључити.

lab_man, и сами Албанци, имају влашког порекла, као већ изграђени ентитет, а сасвим је логично да су се формирајући нека братства, Срби и Албанци помешали и са Власима.

Него, хтео сам да вам покажем ову карту. Врло је занимљива:
jf7w3l.jpg

Дакле, овде се виде могући утицаји наолатинских балканских говора на албански и видимо да постоје два утицаја, који се подударају са два албанска етно-лингвистичка варијетета (Геге и Тоске):

m11880_al.gif

Момци,
Обојица можете бити у праву и у криву, тешко је пројектовати прошлост на данашњост, поготову када научници који се баве темама имају неусаглашене ставове.

Statler, према подели језик Морлака (који данас фактички ни не постоје, осим ако не рачунамо истро-романски као морлачки) спада у источнороманске. Мада разумем шта си хтео да кажеш, па те морлачке говора можемо, условно, сврстати у западну групу источнороманских језика.

Теза да нека братства имају морлачког порекла није неприхватљива и не може се искључити.

lab_man, и сами Албанци, имају влашког порекла, као већ изграђени ентитет, а сасвим је логично да су се формирајући нека братства, Срби и Албанци помешали и са Власима.

Него, хтео сам да вам покажем ову карту. Врло је занимљива:
jf7w3l.jpg

Дакле, овде се виде могући утицаји наолатинских балканских говора на албански и видимо да постоје два утицаја, који се подударају са два албанска етно-лингвистичка варијетета (Геге и Тоске):

m11880_al.gif

Koje je otprilike hronološko datovanje te mape?

Koje je otprilike hronološko datovanje te mape?

Заиста не знам. Оно што могу да претпоставим да је прихваћено садашње стање што се тиче дакороманског: румунски у Румунији, румунски или молдавски у Молдавији, влашки у североисточној Србији, румунски у Војводини, и неке зоне дакороманских говора у Бугарској, Украјини и Мађарској. Што се тиче албанског, претпостављам да је то отприлике нека зона утицаја, стварања језика, мада би подручје данас требало да буде проширено у Србији и Македонији (као и оазе у Грчкој и Италији, ако рачунамо Арваните и Арбереше, али они су досељеници на та подручја).

Што се тиче арманског, то је отприлике нека зона простирања, али у оквиру ње су данас само оазе, није компактна, а мислим да не постоје неки званични статистички подаци.

Број говорника меглено-влашког и истро-романског је данас симболичан и налазе се на та два мала подручја, како је и приказано. А што се тиче далматског и панонског, пошто су ишчезли, мислим да је ово нека хипотетична зона простирања.

Poslednja izmena:
Што се тиче албанског, претпостављам да је то отприлике нека зона утицаја, стварања језика. мада би подручје данас требало да буде проширено у Србији и Македонији (као и оазе у Грчкој и Италији, ако рачунамо Арваните и Арбереше, али они су досељеници на та подручја). .
Ja licno smunjam da tkzv "Arvaniti"su doselenici u Grcku iako su napunili "Grci" biblioteke sa istorijskim knjigama . kako su Albanci dosli tamo , cas od XIV Veka , cas XII veka ali kulturu , toponime , tamosnje starosedioce nose iskljucivo Albanci , oni drugi cak ni Fustanellu-ne nose a ni imaju jedan jedini dokaz da su je uopce nosili ikada .

Ja licno smunjam da tkzv "Arvaniti"su doselenici u Grcku iako su napunili "Grci" biblioteke sa istorijskim knjigama . kako su Albanci dosli tamo , cas od XIV Veka , cas XII veka ali kulturu , toponime , tamosnje starosedioce nose iskljucivo Albanci , oni drugi cak ni Fustanellu-ne nose a ni imaju jedan jedini dokaz da su je uopce nosili ikada .

Verovatno da ima najviše grčke literature o njima, ali ja nisam našao drugačije podatke. Ima li drugačijih podataka od albanskih istoričara? Ja sam čitao iIraklija Koçollarija i on piše isto, samo što pomera doseljavanje na raniji period. A za fustanelu smo pričali, nosili su je i Armani (Vlasi).

Verovatno da ima najviše grčke literature o njima, ali ja nisam našao drugačije podatke. Ima li drugačijih podataka od albanskih istoričara? Ja sam čitao iIraklija Koçollarija i on piše isto, samo što pomera doseljavanje na raniji period. A za fustanelu smo pričali, nosili su je i Armani (Vlasi).
Ima ovakih primera dosta , mislim knjige od pre mozda 600 godina , naravno tada nismo mi imali istoricare :

Laonikou Kalkokondylou Athenaiou apodeixis histerion deka
By Laonikos Chalkokondyles (Λαόνικος Χαλκοκονδύλης)
1423 – 1490

Quam Graeci Veteres Epirum dixere, nunc Arbaniam vocant, & Albaniam. Nomen Arbaniae reperitur in libro Graeca lingua vulgari iscripto, cui nomen Portolanus Albanium Praetor Graecia noster hanc regionem indigetat. Incolae Turcis Arnautlari nominantur, a quibus iam ex parte Morea quoque, sive Peloponesus inhabtatur.
33o1iqs.png

21osqk4.jpg

Nemam probleme ja kao kolega D1 zasto nose Armani fustanelle , ali dokumentovano pripada nama..
Ne donosim ja nikada Slaven ovde sta albanski istoricari pisu , ali i sta drugi su napisali o nama , cak i u davna vremena , za taj region (GR) sve je nekako pokopano , da gotovo svi Albanci ili danasnji Arvaniti se asimiluju :(

Ima ovakih primera dosta , mislim knjige od pre mozda 600 godina , naravno tada nismo mi imali istoricare :

Laonikou Kalkokondylou Athenaiou apodeixis histerion deka
By Laonikos Chalkokondyles (Λαόνικος Χαλκοκονδύλης)
1423 – 1490

Quam Graeci Veteres Epirum dixere, nunc Arbaniam vocant, & Albaniam. Nomen Arbaniae reperitur in libro Graeca lingua vulgari iscripto, cui nomen Portolanus Albanium Praetor Graecia noster hanc regionem indigetat. Incolae Turcis Arnautlari nominantur, a quibus iam ex parte Morea quoque, sive Peloponesus inhabtatur.

Nemam probleme ja kao kolega D1 zasto nose Armani fustanelle , ali dokumentovano pripada nama..
Ne donosim ja nikada Slaven ovde sta albanski istoricari pisu , ali i sta drugi su napisali o nama , cak i u davna vremena , za taj region (GR) sve je nekako pokopano , da gotovo svi Albanci ili danasnji Arvaniti se asimiluju :(

Možeš da postaviš i citiraš i ono što albanski istoričari pišu, zašto da ne. Naročito ako ti deluje objektivno.

Što se Halkokondila tiče, on je živeo u XV veku, kao što si rekao, a pomenuti Koçollari, piše o naseljavanju Arvanita u periodu od XI do XIV veka (ako te zanima, pogledaju njegovu knjigu "Arvanitët").

Znaš kako, Albanija je nastala 1912. i termin "Albanci" se prevashodno odnosio za stanovništvo/narod Albanije, a prihvaćen je i kod Albanaca van Albanije, ali izgleda da nije kod Arvanita. Termin "Albanac" je egzonim", a "Shqiptar" je endonim (i etnonim). Kako Arvaniti sebe ne zovu "Shqiptarët", već " Arbëreshë" i kako su učestovali u borbi za oslobođenje i stvaranje Grčke, verovatno su se vremenom identifikovali kao "Grci". A i u Grčkoj nisu priznate nacionalne manjine.

Možeš da postaviš i citiraš i ono što albanski istoričari pišu, zašto da ne. Naročito ako ti deluje objektivno.

Što se Halkokondila tiče, on je živeo u XV veku, kao što si rekao, a pomenuti Koçollari, piše o naseljavanju Arvanita u periodu od XI do XIV veka (ako te zanima, pogledaju njegovu knjigu "Arvanitët").

Znaš kako, Albanija je nastala 1912. i termin "Albanci" se prevashodno odnosio za stanovništvo/narod Albanije, a prihvaćen je i kod Albanaca van Albanije, ali izgleda da nije kod Arvanita. Termin "Albanac" je egzonim", a "Shqiptar" je endonim (i etnonim). Kako Arvaniti sebe ne zovu "Shqiptarët", već " Arbëreshë" i kako su učestovali u borbi za oslobođenje i stvaranje Grčke, verovatno su se vremenom identifikovali kao "Grci". A i u Grčkoj nisu priznate nacionalne manjine.
Koqallari nije jedini Albanac sta misli tako , ima i drugih , ali Koqallari i ostali su od danasnje vreme ne i o od tog vremena kao ta knjiga gore , razlika je oko 600 godina.
Kako je moguce onda ove stare natpise da se ne-razumeju u "grckom" jeziku , a moguce je na albanskog ?

jfvi13.jpg

29m0oow.jpg

E UNDA TË TANNA LA REDHYRR
ANNE DJATHËRË LAU TËN DJELLONA.
MEMËT LA ASHTU NAM SLË ELE O CARRU
TË DHAN SHUMË LE RITESËN MË TEIM
RA MËNEM I PA ANNA VEN NË AP ERË
XII DJELOI NË AO URA MARA MPERA
MËKENNU LËNNËLË E SKULË DHUKI EN
E PËLTUL ARU.
A ULEMI DJELOINA NA MARDHËN AL
KLENMI OP OI LË MËKUNA KENU
E PLËQË SHELI KLAROA LËMASHUNEM
KLE NOUN THULOE.
SHALAMË THIENN SHUM LE DJELOINA
VI NOA KAPE NNUNI KLET NNASUNA
PENDË MË NDAN KËDHËLOII SHALËMËT
DJELOINA VUTË NË AP ER PENEDHËM
NNASY AKNINA KLELË ASHUNA
DJELOINA NNË LE RËDHINIA INËT
ENNA NNERR KËNËLJ DJELOINA DHIAM
TESËNE E KA DJELOI NË AO URA
MË OA URA VELLUTESËN E NDAM NEKE
TESËN MË TEIM NDA MNEMË THINNO
MPELLOUTA MËKUNA ASHUNA NNENA
VEN NË AP ER KIKNËLLË VAREUTYME

I sami "Grci" Slavan , polako ali sigurno priznaju :
[/QUOTE]
Vise 2 miliona ljudi donjeti od Turske samo pre 100 godina , onda ide u drugem pravcu njihova istorija , mislim logicno , jer prvi , drugi , treci Predsednik te drzhave da bili svih Albanci , takodje svih heroi isto Albanci onda automatski, dolazi pitanje "A GDE SU GRCI " !
Arvaniti su sebi zvali Grci samo Ortodksni Albanci , ne i Muslimani .

Poslednja izmena:
Koqallari nije jedini Albanac sta misli tako , ima i drugih , ali Koqallari i ostali su od danasnje vreme ne i o od tog vremena kao ta knjiga gore , razlika je oko 600 godina.
Kako je moguce onda ove stare natpise da se ne-razumeju u "grckom" jeziku , a moguce je na albanskog ?

Da, nego na internetu i na vikipediji uglavnom piše da su se Arvaniti naseljavali od XIII veka, a on je pisao da je to bilo od XI veka. Halkokondil je živeo u XV i piše o njima da su tu živeli od ranije, da su starosedeoci.

I sami "Grci" Slavan , polako ali sigurno priznaju :
Za ove dokaze , do pre dve godine dobili po 12 godina zatvor u Grckoj , samo da se spominje Albanac u "greckoj istoriju" , eto danas kako sami neshto priznaju ..
Imam isti video sa prevodom na engleski ako imas interese nacicu ti jer sad nisam mogao .
Video je star nekoliko meseca .
I da ne zaboravljamo ovo :

Možeš i na engleskom, mada mislim da sam razumeo suštinu. Odakle je ovaj natpis?

Vise 2 miliona ljudi donjeti od Turske samo pre 100 godina , onda ide u drugem pravcu njihova istorija , mislim logicno , jer prvi , drugi , treci Predsednik te drzhave da bili svih Albanci , takodje svih heroi isto Albanci onda automatski, dolazi pitanje "A GDE SU GRCI " !
Arvaniti su sebi zvali Grci samo Ortodksni Albanci , ne i Muslimani.

Naravno, znam za razmenu stanovništva, nakon Lozanskog mirovnog sporazuma. I većina muslimana, pa i Arvanita muslimana, se iselila u Tursku.
A ovi Arvaniti u Grčkoj se ne osećaju kao Albanci koliko sam ja shvatio.

Da, nego na internetu i na vikipediji uglavnom piše da su se Arvaniti naseljavali od XIII veka, a on je pisao da je to bilo od XI veka. Halkokondil je živeo u XV i piše o njima da su tu živeli od ranije, da su starosedeoci.

Možeš i na engleskom, mada mislim da sam razumeo suštinu. Odakle je ovaj natpis?

Naravno, znam za razmenu stanovništva, nakon Lozanskog mirovnog sporazuma. I većina muslimana, pa i Arvanita muslimana, se iselila u Tursku.
A ovi Arvaniti u Grčkoj se ne osećaju kao Albanci koliko sam ja shvatio.

od proshlo posta :

Halkokondil, koga si naveo, pisao je i o Tribalima u istom delu koje navodiš, u istom tom Epiru. Pisao je i u drugim delima. Evo jedan citat na grčkom, preveden na latinski i na srpski na sledeći način:

"Τριβαλλοι, Σερβλοι, ο δε ευνοζ παλαιοτατον και μεγιοτον των ευνων..."
“Tryballos, serblos, autem gentem esse totius orbis antiquissimam et maximam…”
Na na srpski su to ovako preveli:
"(Na)rod Tribala, Srba, na celoj zemlji je najstariji i najveći..."
Da , Bravo , evo i original :

2s9xbmg.png

Da , Bravo , evo i original :

2s9xbmg.png

To je iz knjige Laonici Chalcocondylae "Atheniensis Historiarum libri decem".

Ima i druga knjiga Apijana iz Aleksandrije, koji je živeo krajem I i u II veku.
Appiani Alexandrini "Romanorum historiarum quae supersunt; graece et latine cum indicibus":
"Genetus Illyruorum, ut in tam ampla Regione, multae sunt. Ex his incylta etiam nunc Scordiscorum et Tribalum nomina."
Prevod:
"Rod Ilirski, u tako velikom regionu, mnogobrojan je. Od njega su takođe i oni koji se Skordiscima i Tribalima nazivaju."

Po njemu su Tribali deo ilirskog roda.

Back