Pleme Kuči

• Začetnik teme Začetnik teme Kuber
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Za poreklo Arnauta iz Sirije i dolazak islamskih izbeglica iz Italije pocetkon 14 veka postoje pisani tragovi..
To je rad Doktora Kopanskog koji se poziva na arapske istorijske izvore..
O tome je pisao i Evlija Celebija..
Slaven i krinka dokazite da je Kopanski neozbiljan Istoricar..
Za Slavena je i Otac Istorije Herodot -Otac Lazi..
Albanci nikada nisu postojali kao narod u Antici i Srednjem Veku.
U Srednjem Veku su postojali samo Arnauti i Arbanasi..
Albanija je geografski pojam-to je italijanski naziv za deo Epira gde su visoke planine pokrivene snegom vecim delom godine..
Za dalmatinske srednjovekovne pisce Albanija je ilirska ( srpska) slovenska drzava i SkenderBeg je slovenskog porekla..

http://hr.wikisource.org/wiki/Razgovor_ugodni/Poskočica

Genetika Juga Italije i Arbanasa je dosta slicna..
Italijanski Arbereshi su brojan narod-tesko je poverovati da vode poreklo od izbeglica iz Albanije posle pada Albanije pod Turke u 15 Veku..

Общее число людей в Италии, имеющих полное или частичное арберешско-албанское происхождение — свыше 2 млн человек, в основном на юге страны и в крупных городах.

Prvo ti sredi priču; čas kažeš da Albanci dolaze iz Italije u XIV stoljeću, čas da ih nema u srednjem vijeku, čas da su iz Sirije, a čas iz Italije.

Inače, po italijanskoj tezi, o kojoj govore i svi srpski autohtonisti (Deretić, Pešićeva, Antić, Jarčević,...) - Albance je doveo Đorđe Manijak u XI stoljeću. Naizgled se čini da to i ti tvrdiš:

Ovo je istorijska istina o poreklu Albanaca. [..] Византијски војни заповедник на Сицилији, по имену Ђорђе звани Манијак, одлучио се на побуну са жељом да узме власт у Цариграду. Укрцао је своју војску на лађе и један део Албанаца које је узео са собом као помоћне чете. Они су са собом водили и своје жене и децу. Са том шареном војском искрцао се у Драчу марта месеца 1043. године.

Dakle, koje li je? Sirija ili Italija, XI ili XIV stoljeće? Ili čekaj, zar nisi spominjao čak i Kavkaz? :zblesav:

Hoćeš da ti citiram dr Bogdana Kopanskog? Zašto da dokažem da je neozbiljan, kada ti ga mogu jednostavno citirati:

The Albanians (Shqeptaris) are one of the oldest Aryan race of Europe and since the majority of them are now at least nominally Muslims, comprising a very conscious and politically dynamic European nation with far-reaching correlations in the Islamic world (Ummah al-Islamiyya), it is obviously vital to try to comprehend their turbulent history, predicaments, ambitions and aspirations.

The early medieval 'Albanians' emerged from the chaos of collapsing western Roman empire as the descendants of the obscure ancient tribes of Dardanes and Paeones who inhabited the Upper Illyria and Thrace until the massive invasions of the German Goths. Later, in the end of the six century CE, they were displaced by the raiding Avars, Slavs and Bulgars. The Illyrians found their last refuge in the barren hills of Epirus, Thessaly, western Macedonia and 'Albania' of the Adriatic coast.

Dakle...ako je vjerovati Kopanskome, Albanci su jedan od najdrevnijih evropskih naroda, direktni potomci Ilira, Dardanaca i Peonaca, a da suih Goti, Avari, Sloveni i Bugari sredili tako da ostaše samo danas jadni Albanci.
Da, jeste, koristio je arapske izvore naširoko; i starogrčke, pogotovo kada tvrdi da Ptolemej direktno zapisuje o Albancima u II stoljeću (i to u današnjoj Albaniji)...

E moj Istocni Vetre, al' si se upecao. :D Od koga si bre čuo da Kopanski potvrđuje autohtonističke teze? :zblesav:

P. S. Kakve veze Herodot ima sa ovim? Da, on je poznat i kao Otac laži.

Podebljane su mrtve teze (ma šta govorili pojedini Albanci o Pelazgima i pokušavali naklapati, uključiv i Arberija), kao i ona o kavkaskom porijeklu, kao ništa manje neozbilja od italske.
Postojala je čak i teorija koja ih je povezivala sa baltičkim narodima. :D

Nažalost, tu ima jedan problemčić - ti fragmeti navodno ilirskog jezika su u međuvremenu dokazani da ustvari nisu ilirski jezik, tako da nažalost više nema nigdje ilirske pisane riječi, pa se na kraju ne može ni zasigurno klasifikovati, pripada li kentum ili satem IE grupaciji...jednostavno, premalo je fragmenata da bi se moglo utvrditi - možda je ilirski origilano satem, a možda smo i zavedeni pod tu zabludu zbog kasnijeg uticaja drugih jezika, a možda je dolazilo i do unikatnih jezičnih promjena kao u hetitskom jeziku, što je donekle otežavalo i klasifikaciju indohetitskih jezika.
Međutim, u novije vrijeme su se pojavila dosta opravdana razmatranja da ilirski, trački, dački frigijski i antički makedonski jezik kolektivno dijele isto porijeklo u IE stabli (kolektivno porijeklo svih ne-grčkih Paleobalkanaca?), kojoj bi i jermenski pripadao da novija istraživanja nisu ukazala da on nije jednostavno nastao iz frigijskog, već da su hetitsko-luvijski jezici sačinjavali okosnicu.

Važno je samo reći da se u globalu ilirske pretenzije Albanaca u naučnoj zajednici odbacuju, odnosno gledaju sa velikom sumnjom, tako da se prihvata istočnije paleobalkansko porijeklo Albanaca: Jedina greška koju su srpski lingvisti možda napravili jesta ta da bi preci Albanaca možda konkretnije bili Dačani, a ne Tračani.

Nije ova teza Albanci=Pelazgi izasla od Albanaca kolega Slaven777 !
Kad su Fillollozi , Arheolozi , Istoricari potvrdili ovu tezu , sumnjam da smo mi ALBANCI uopce imali linguiste,istrazhivaci u to vreme .
Nije ni uzalud potvrdjeno ova teza , dok su istrazhivaci potrosili decenije sa istrazhivanjem" veze danashnjim Albancima sa Pelazgima ":
Ovaj njemacki Fillollog ima\o originalno pismo od Pelazga :
Evo kako ,deo samo ,
16k2fz4-1.jpg

2zqug5d-1.jpg

2zqug5d-1.jpg

Vise ovde :http://books.google.com/books?vid=O...banesen+oder+Schkipetaren#v=onepage&q&f=false

Znas AlbanskiSlaven777 , pa bice ti lakse da razumesh .

Dalje ,

Robert d’ANGÉLY
ENIGMA
ove transkripte dole mozhesh bez problema da ih prevedesh na albanskom jeziku:
enigma-1.jpg

enigma6-1.jpg

enigma7-1.jpg

enigma0-1.jpg

http://www.pelasg.org/robert_dangely_enigma_en.html

Ovo su bile samo dio njih , ima ih preko 100t-inu .

Prvo ti sredi priču; čas kažeš da Albanci dolaze iz Italije u XIV stoljeću, čas da ih nema u srednjem vijeku, čas da su iz Sirije, a čas iz Italije.

Inače, po italijanskoj tezi, o kojoj govore i svi srpski autohtonisti (Deretić, Pešićeva, Antić, Jarčević,...) - Albance je doveo Đorđe Manijak u XI stoljeću. Naizgled se čini da to i ti tvrdiš:

Dakle, koje li je? Sirija ili Italija, XI ili XIV stoljeće? Ili čekaj, zar nisi spominjao čak i Kavkaz? :zblesav:

Hoćeš da ti citiram dr Bogdana Kopanskog? Zašto da dokažem da je neozbiljan, kada ti ga mogu jednostavno citirati:

Dakle...ako je vjerovati Kopanskome, Albanci su jedan od najdrevnijih evropskih naroda, direktni potomci Ilira, Dardanaca i Peonaca, a da suih Goti, Avari, Sloveni i Bugari sredili tako da ostaše samo danas jadni Albanci.
Da, jeste, koristio je arapske izvore naširoko; i starogrčke, pogotovo kada tvrdi da Ptolemej direktno zapisuje o Albancima u II stoljeću (i to u današnjoj Albaniji)...

E moj Istocni Vetre, al' si se upecao. :D Od koga si bre čuo da Kopanski potvrđuje autohtonističke teze? :zblesav:

P. S. Kakve veze Herodot ima sa ovim? Da, on je poznat i kao Otac laži.
Ja samo pisem da su danasnji Albanci uglavnom arnautskog i arbanaskog porekla i delom od lokalnog stanovnistva koje je poslednjih 500 godina arnautizovano i arbanizovano..To je uglavnom lokalno slovensko i vlasko-cincarsko stanovnistvo-sto i pokazuje genetska razlika izmedju danasnjih Arbanasa i Arberesha u Italiji..
Kopanski je Doktor-Istoricar -njegov clanak daje dosta podataka o migracijama na podrucju danasnje Albanije..
Dobar je poznavalac Istorije Islama i Arapa..
Ima delova u clanku gde najverovatnije gresi..
Za vreme Cara Dusana broj Arbanasa i Arnauta je bio neznatan..
Ocigledno je da su bili manjina u Dusanovom Carstvu..
Tesko je poverovati da je danas od tako malog broja 5 miliona Albanaca na Balkanu-veliki broj sloveniziranih Arnauta i Arbanasa-2 miliona potomaka Arberesha u Italiji i veliki broj njihovih potomaka u Americi od imigriranih Italijana -veliki broj potomaka Albanaca u Turskoj i Egiptu..
Arnauti su iz Genasid Kraljevstva -naselili su Anatoliju i jedan deo Balkana..
U Anatoliji su turcificirani..
Veca je verovatnoca da su Arbanasi poreklom od italijanskih Arberesha nego da su
Arbereshi od Arbanasa..

Ja samo pisem da su danasnji Albanci uglavnom arnautskog i arbanaskog porekla i delom od lokalnog stanovnistva koje je poslednjih 500 godina arnautizovano i arbanizovano..To je uglavnom lokalno slovensko i vlasko-cincarsko stanovnistvo-sto i pokazuje genetska razlika izmedju danasnjih Arbanasa i Arberesha u Italiji..
Kopanski je Doktor-Istoricar -njegov clanak daje dosta podataka o migracijama na podrucju danasnje Albanije..
Dobar je poznavalac Istorije Islama i Arapa..
Ima delova u clanku gde najverovatnije gresi..

Za vreme Cara Dusana broj Arbanasa i Arnauta je bio neznatan..
Ocigledno je da su bili manjina u Dusanovom Carstvu..
Tesko je poverovati da je danas od tako malog broja 5 miliona Albanaca na Balkanu-veliki broj sloveniziranih Arnauta i Arbanasa-2 miliona potomaka Arberesha u Italiji i veliki broj njihovih potomaka u Americi od imigriranih Italijana -veliki broj potomaka Albanaca u Turskoj i Egiptu..
Arnauti su iz Genasid Kraljevstva -naselili su Anatoliju i jedan deo Balkana..
U Anatoliji su turcificirani..
Veca je verovatnoca da su Arbanasi poreklom od italijanskih Arberesha nego da su
Arbereshi od Arbanasa..

Oj, čekaj malo, polako - gore si se pozvao na Kopanskog, koji tvrdi da su Albanci direktni potomci Dardanaca i jedan od 'najstariji naroda Evrope'; da vidimo, na šta si ti ustvari konkretno mislio?

Zašto razdvajaš Arbanase i Arnaute? I jedno i drugo su egzonimi za šćiptarski narod.

Oj, čekaj malo, polako - gore si se pozvao na Kopanskog, koji tvrdi da su Albanci direktni potomci Dardanaca i jedan od 'najstariji naroda Evrope'; da vidimo, na šta si ti ustvari konkretno mislio?

Zašto razdvajaš Arbanase i Arnaute? I jedno i drugo su egzonimi za šćiptarski narod.

Ne samo da razdvaja Arbanase i Arrnaute već i Albance Arbanase i Arnaute , sve su to po njegovom pisanju posebni narodi. Evo dela gde odvaja Albance od Arnauta i Arbanasa;

Albanci nikada nisu postojali kao narod u Antici i Srednjem Veku.
U Srednjem Veku su postojali samo Arnauti i Arbanasi..

Ovaj južni susedni narod nam je skroz zbunio našeg @Istočnog Vetra .

Poslednja izmena:
Nije ni uzalud potvrdjeno ova teza , dok su istrazhivaci potrosili decenije sa istrazhivanjem" veze danashnjim Albancima sa Pelazgima ":

Ja sam kod jednog, čini mi se, britanskog istoričara našao podatak da su Pelazgi došli iz Afrike i da su njihovi potomci zapravo Mavri, tj. Berberi, autohtono stanovništvo Severne Afrike, koje je dolaskom Arapa dobrim delo arabizovano, ali još uvek ima dosta onih koji su očuvali svoj identitet, jezik i pismo. Kasnije su sa Arapima došli i na Siciliju.

Poslednja izmena:
Ja sam kod jednog, čini mi se, britanskog istoričara našao podatak da su Pelazgi došli iz Afrike i da su njihovi potomci zapravo Mavri, tj. Berberi, autohtono stanovništvo Severne Afrike, koje je dolaskom Arapa dobrim delo arabizovano, ali još uvek ima dosta onih koji su očuvali svoj identitet, jezik i pismo. Kasnije su sa Arapima došli i na Siciliju.

Da, postoji ta teza zaista kod jednog čoveka; da su pred-Grci bili crnci, ali to je zaista toliko prenategnuto da spada prvenstveno u fikciju (kao ove autohtonističke teze domaće).

Diskusija ide u negativnom smeru..
Najbolje je da vise ne pisem na Forumu..
Licno ne verujem u Seobu Slovena i smatram da su Sloveni starosedioci na Balkanu..
To prvo treba da prihvate evropski Istoricari ...

Zato što si to ti tako rekao ili..? :zcool:

P. S. Meni su iracionalni ljudi neviđeno čudni. Šta god, ma šta god im kažeš, oni utucani u neku svoju iluziju - kakav god dokaz da im se postavi na lice, oni će i dalje nastaviti da vjeruju u svoje zablude. Takvo razmišljanje jednostavno nikada nisam shvatao. :zstidljivko: Mora da je problem negdje u odrastanju i obrazovanju, duboko...

Da, postoji ta teza zaista kod jednog čoveka; da su pred-Grci bili crnci, ali to je zaista toliko prenategnuto da spada prvenstveno u fikciju (kao ove autohtonističke teze domaće).

Da, čuo sam za tu tezu da su preci Grka bili crnci, ali ja nisam mislio na to. Doduše, postoji i teza da je crni pračovek predak današnjeg čoveka.

U svakom slučaju, ja nisam govorio o precima Grka, niti o crncima, jer Berberi to nisu. Naprotiv, oni su "beli Afrikanci".
I ovaj istoričar nema veze sa tim. Mogu i da pronađem njegovo ime, ako nekoga zanima.

berbers.jpg
berberchildwh1.jpg
about-berber-tours-02.jpg
122733-berber.jpg
sport_sports_sportyu_zinedine_zidane.jpg
Zidana svi znaju. Ili bar većina.

Dakle, i ovde se vidi da ima i tamnijih i svetlijih, bilo je tu mešanja i različitih uticaja, ali oni nisu crnci.

Da Berberi su Hamititi, crnački narod.
@Slavan je hteo od Albanaca da napravi crnce :D

Nisam ja ni od koga hteo da napravim bilo šta. Arberi je rekao da Albanci vode poreklo od Pelazga.
Berberi su crnci za tebe?

Poslednja izmena:
Vasojevici nissu arbanaskog porekla , prosto to je preterivanje .
Pogotovo da vode poreklo od Albanca koj se zove Vaso .z:)

Da ne bude zablude da nema Albanaca koji se zove Vaso, ali evo ti jednoga Vase koga postuju svi Albanci ;)

Pashko Vasa (1825, Shkodër, Albania, Ottoman Empire – June 29, 1892, Beirut, Lebanon, Ottoman Empire) also known as Vaso Pasha or Vaso Pashë Shkodrani, was an Albanian writer, poet and publicist of the Albanian National Awakening ( ovo ti znaci Prizrenska Liga), and Governor of Lebanon from 1882 until his death.

Inace ako si cuo ono " Vera Albanaca je Albanstvo", cega se jos dan danas Albanci drze...eh ovaj je napisao to.

"E mos shikoni kisha e xhamia, feja e shqyptarit eshte Shqyptaria."
"I nemojte gledati na crkve i dzamije, vera Albanaca je Albanstvo."
Vaso Pasha

Poslednja izmena:
Da ne bude zablude da nema Albanaca koji se zove Vaso, ali evo ti jednoga Vase koga postuju svi Albanci ;)

Pashko Vasa (1825, Shkodër, Albania, Ottoman Empire – June 29, 1892, Beirut, Lebanon, Ottoman Empire) also known as Vaso Pasha or Vaso Pashë Shkodrani, was an Albanian writer, poet and publicist of the Albanian National Awakening ( ovo ti znaci Prizrenska Liga), and Governor of Lebanon from 1882 until his death.

Inace ako si cuo ono " Vera Albanaca je Albanstvo", cega se jos dan danas Albanci drze...eh ovaj je napisao to.

Vaso Pasha

Vaso je slovenski skraćeni oblik grčkog imena Βασίλειος (Vasilije), nastalo od riječi „basileios“ (kraljevski), mada se kod samih Grka javlja i u skraćenom obliku Vasos. Ima tumačenja i da je Vaso skraćenica od slovenskog imena Vaskrsija.

Ima li neki podatak, skoro su bili popisi u svim državama (osim u mojoj tužnoj državi :)) koliko ima Kuča Srba ili Crnogoraca koliko Muslimana/Bošnjaka a koliko Kuqija Albanaca?

Kuči muslimani se sada ne smatraju Kučima, ali, ako se sve uzme u obzir (njihova naselja u Rožaju, Plavu i Sandžaku), kao i naselja albanskih Kuča oko Zatrijepča, taj bi odnos bio: pravoslavni/muslimani/katolici : 60/30/10

Kuči muslimani se sada ne smatraju Kučima, ali, ako se sve uzme u obzir (njihova naselja u Rožaju, Plavu i Sandžaku), kao i naselja albanskih Kuča oko Zatrijepča, taj bi odnos bio: pravoslavni/muslimani/katolici : 60/30/10

Ma ja nisam mislio na pripadnike plemena... ja sam mislio samo one koji nose to prezime (Kuč, odnosno Kuqi/Kući), ne samo u Cg, nego i u Srbiji (sa Kosmetom), Albaniji, Makedoniji...

Znam da i u Bosni ima tzv. Bošnjaka koji se prezivaju Kuč...

Ako ovaj podatak šta vrijedi, jer koliko sam shvatio većina pravoslavaca Kuča nosi bratstveničko ili familijarno drugo prezime... Je li tako?

Ma ja nisam mislio na pripadnike plemena... ja sam mislio samo one koji nose to prezime (Kuč, odnosno Kuqi/Kući), ne samo u Cg, nego i u Srbiji (sa Kosmetom), Albaniji, Makedoniji...

Znam da i u Bosni ima tzv. Bošnjaka koji se prezivaju Kuč...

Ako ovaj podatak šta vrijedi, jer koliko sam shvatio većina pravoslavaca Kuča nosi bratstveničko ili familijarno drugo prezime... Je li tako?

prezime Kuč ne nose pravoslavni i katolički Kuči, već samo oni islamizirani...

Vaso Pasha

Sama godina ti sve kaze .

Arberi, to je prirodan proces pretapanja etničkih Albanaca u Bošnjake koji se odigrava jer je slovenski element preovladao na tom prostoru...Albanci Klimenti su se tako izgubili iz Rožaja (izuzev 4 sela na granici sa Kosovom), Plava, Tutina i Sjenice. Sve će se to okončati za 2-3 generacije....Tako su se islamizovani Srbi izgubili iz Opolja, Peći, ulazeći u organizaciju fisa i albanizujući se....Ovo je bilo neophodno da bi opstali, jer su oni islam primali zbog Albanaca, kao što i skadarski nadbiskup Martini navodi u svojim spisima prilikom posete tom području....I područje Dragaša je u velikoj meri albanizovano, tako da, kojim slučajem nije bilo balkanskih ratova 1912. godine u Dragašu bi sada živeli isključivo albanski živalj...

Back