sumljiv_tip
Domaćin
- Poruka
- 3.735
jedina referenca o tome na netu, a i literaturi, si u principu ti.Vasojevići se osećaju Srbima, ali usled orođavanja sa okolnim brdskim plemenima imaju dosta visok procenat albanske krvi u sebi...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
jedina referenca o tome na netu, a i literaturi, si u principu ti.Vasojevići se osećaju Srbima, ali usled orođavanja sa okolnim brdskim plemenima imaju dosta visok procenat albanske krvi u sebi...
jedina referenca o tome na netu, a i literaturi, si u principu ti.
Lab-man,http://www.rastko.rs/rastko-al/zbornik1990/pradusinovic-migracije.php
izvoli još jedan....imaj na umu da svi oni ukazuju na zajedničko poreklo Kuča, Vasojevića i Klimenata....ako su Kuči i Klimente mešovita plemena, po kom osnovu Vasojevići nisu, a u srodstvu su sa ovim mešovitim...Jedno je koje gene nosimo, a drugo kako se nacionalno osećamo...
Malisorski albanski plemena.
Vasojevici ( Vaso) , Bjellopavlici (Palabardha), Kucici (Kuqi) su bili deo albanskog plemena Hoti, Gruda, Kuqi. Kad se crkva delila na Vizantijsku i Rimsku, ovaj deo je presao Vizantijsku stranu dok drugi deo je ostao na rimskoj, kojoj pripada jos dan danas. Ovi sto su presli na Vizantijsku stranu u crkvu su se molili na slavenskom (crnogorskom). Istoriju njihovu zna svaki Albanac a zato i smatramo Crnogorce bliznjim sto se tice nekih zakona... Postoje knjige o ovome.
U knjizi Edith Durham-a se prikazuju slike nekih clanova od Vasojevica u albanskim nosnjama.
i Sam Prof. Milan Popovic je prizano da pripada plemenu Kuqi i objavio knjigu: The tribe of Kuqi in folk stories and songs.
Ovo sta je pisano , potvrdjuje i ovaj link:
The literature in Montenegro before 1918
.................................................. ..............................
http://www.myspace.com/branislavknezevic/blog/540327608Crnagorska Plemena i njihovo porjeklo kroz historiju
Izlomci iz knjige M.E.Durham “Zakon,i običaji medju plemenima u Balkanu”1928
M.E.Durham -Fellow of the Royal Antroplogical Institute-
“Some Tribal Origins Laws and Customs of the Balkans”1928
Brda-
Se sastoji od tri plemena;
(I) Bijelopavlić-i sinovi;i to od Bijeloga Pavla porijeklo vuče od Pal i Bardh(Albanski za Bijeloga Pavla)sina Leke Dukadjina,gospodara Albanskih brdjana-Malisora.Od njih potiču dva bratsva Vražgrmci i Martinići glavno od njih su Crci i Stijeni .
(II) Kao što napomenusmo prije Piperi i Vasojevići zajedno sa Hotnjanima i Krasnićima imaju zajedničko porijeklo.ova plemena su uvijek bila svoje glave i ratovale protivu Vladika i Crne gore i naravno mjenjalo boju kad se ratovalo protivu Turaka.. Danilo –I-prvi, u njegovom kodiku 1865 počinje sa riječima“Danilo gospodar Crne gore i Brda “razlikuje Crne gorce sa Brdjanima”
U raportu Austrijskoga delegata Joseph Krmpotich 1788 kazuje da sva ova plemena su katolici Albanci i da razlikuju od Crnogoraca gorkih nasprem ovijeh plemena Brdjana na Albanski Malisora to su; Pješevci, Bijelopavlići, Piperi, Kuči, Bratonćici, Vasojevići, Drekalovići- Berisha,Klementi,Hoti, i Kastrati.Sem ovih zadnjih tri i maloga dijela Kučija i Triepši koje Mario Bolizzo čak 1614(Jiriček)spominje Albansko”Chuzzi,Albanese del rito Romano”aneksijom Crne gore svi drugi su se asimirali u Serbofone.Naprimjer ime Kolašin dolazi od Albanskoga Kol i shen:Sv.Nikola inače patronski svetac katoličkih Albanaca kome je nekad ovo mijesto pripalo.
(o.p.) Dr.Radoslav Rotkovic u knizi “C.Gora i Dusanovo Carstvo”(1997)st;150 u ostalom kaze;70% danasnjih C.Goraca i Brdjana imaju Ilirskoga porjekla a preostalih 30% je vjerujem Vlaskoga i staroslavenskoga.
Na kraju cemo spomenuti u manjim detaljima ostala plemena danashnje Crne gore;Lukovo od luka izmedju Drobnjaka i Nikšića.
Šaranci malo pleme lijeve strane Tare blizu Drobnjaka.Morača pleme sa starim manastirom pod Moračom osnovanom od sina Stefana Nemanje Vuka u 12 –stom vijeku.
Drobnjaci ovo veliko pleme zapadno od Šaranca i lijevoga korita Tare prvi puta se spominju od Jiričeka u Dubrovčkim analima kao dio Durmitora 1354 god to prije Kosova.izmedju ostaloga se spominje plemena Trebinja u Hercegovini,Gačko,Banjani,Nikšić,svi su ovi “Vlaški katuni”.
Rovac je malo pleme izmedju Morače i Bijelopavlića.
Piva veliko pleme heroj Hajduk Bajo Pivljanin jedno od Cetinjskih ulica nosi njegovo ime.Oputna Rudina,Grahovo,Zeta i Podgorica,Primorje i Krajina.Da ova mijesta nisu bila srpska naravno kazuje i titula Stefana Dushana”Car Serba,Grka ,od Albanije i Primorja”

Sada Arberi hoce da kaze da su starocrnogorci Srbi , a Brdjani Albanci ?
Jel makar priznajes nas iz Stare Crne Gore za Srbe
Inace Vasojevici nisu Albanci , niti su albanskog porekla , pa ko je istog porekla kao i oni nek sam izvede zakljucak .
Inace , treba pogledati u svoje dvoriste pre nego komentarisati tudje , pri tom mislim na sever Albanije , i katolike Melisore.
Postavi te mi link gde se navodi da je predak rodonacelnik Vasojevica Albanac ???
Znam pricu o Nemanjicima , o hercegovackim kraljevima itd...Ali o Albancu Vasu ne znam .
Izgleda samo Moracani ispadose Srbi , ili ni to nisam shvatio.
Sta ce Moracanin reci na ovo ?![]()
Do miješanja je dolazilo u tim krajevima. To je definitivno tačno.
Ali je ostalo nejasno, da li je to miješanje bilo između slovenskog i albanskog življa, ili je slovenski živalj iz tih albanskih brdskih krajeva bježao u unutrašnjost ka svojim slovenskim narodima.
Ja ti samo mogu to reći, da u onim sjevernim krajevima, od Morače, preko Žabljaka, Šavnika i Pive i Drobnjaka nema niti jednog jedinog Albanca ili muslimana. Svi su Crnogorci a od 1990 se mnogi počeše izjašnjavati kao Srbi ali na to niko uopšte ne obraća pažnju, niti im je to nešto važno.
Svi tamo znaju svoje porijeklo za najmanje 200-300 godina i rodoslove ali nikad ni od koga nijesam čuo, da vodi porijeklo od Albanaca.
Istina, veliki broj ih je doseljen iz Kuča, Klimenta, Skadra (sa okolinom), Kosova, Malesije....itd ali niko ne zna, da li su oni prije bili Albanci ili je to bio slovenski živalj iz albanskih Brda i Malesije.

Boldovano je tacno .
Ove tvoje osnovali Nemanjici
Na Kosovu tada i nije bilo mnogo Albanaca , na severu Albanije je bilo dosta slovenskog zivlja, kao i oko Skadra gde bese i prva srpska drzava , ako se ne varam ."како је Ираклије дао Србима град Скадар са околином током 7-ог века. Они су ту основали државу Дукљу"
'Sto se tice oblasti Pive , i samog plemena oni su Srbi , ostala plemena su mesana Srbi/Crnogorci na dnevno politickom planu.

Do miješanja je dolazilo u tim krajevima. To je definitivno tačno.
Ali je ostalo nejasno, da li je to miješanje bilo između slovenskog i albanskog življa, ili je slovenski živalj iz tih albanskih brdskih krajeva bježao u unutrašnjost ka svojim slovenskim narodima.Ja ti samo mogu to reći, da u onim sjevernim krajevima, od Morače, preko Žabljaka, Šavnika i Pive i Drobnjaka nema niti jednog jedinog Albanca ili muslimana. Svi su Crnogorci a od 1990 se mnogi počeše izjašnjavati kao Srbi ali na to niko uopšte ne obraća pažnju, niti im je to nešto važno.
Svi tamo znaju svoje porijeklo za najmanje 200-300 godina i rodoslove ali nikad ni od koga nijesam čuo, da vodi porijeklo od Albanaca.
Istina, veliki broj ih je doseljen iz Kuča, Klimenta, Skadra (sa okolinom), Kosova, Malesije....itd ali niko ne zna, da li su oni prije bili Albanci ili je to bio slovenski živalj iz albanskih Brda i Malesije.
Tokom XIII i XIV vijeka u ovim našim krajevima Arbanasi su se bavili stočarstvom (šire se sa sjevernoalbanskih planina na ove naše planine koje su bile uglavnom puste sa nešto malo domicilnih Vlaha), i naravno boravili su na planininskim staništima periodično, dok su u župama boravili Sloveni koji su se pretežno bavili zemljoradnjom, a manjoj mjeri i stočarstvom (samo ne onog tipa sa pokretnim katunskim stočarenjem kakvim su se bavili Vlasi i Arbanasi). Arbanasi počinju da se spuštaju i u župe među Slovene u određenim godišnjim periodima (u zimskom dijelu godine) sa svojim čergama. Kada su Arbanasi počeli da prave trajna zimska staništa u župnim slovenskim predjelima - Sloveni su se sklanjali pred njima. Dokaz je popis sela kod Pipera u defteru iz 1485. godine - starija sela Lužana (koji su vjerovatno bili Sloveni) bila su opustošena, dok su sela Pipera (tada Arbanasa) bila puna. Na teritoriji Kuča (Arbanasa) će postojati dio župe Kupelnik (naseljene Slovenima) - teritorijalizacijom ovih plemena (vezivanjem za zemlju i pravljenjem stalnih staništa) ona će obuhvatiti u svoj sastav i dio tog slovenskog stanovništva. Ono što će da spriječi albanizciju ovih Slovena koja bi neumitno uslijedila, biće prodor srbiziranih vlaških družina (etnički romansko-slovenskih; više romanskih, nego slovenskih) u ova već postojeća plemena - ona će zapravo izvršiti slovenizaciju ovih starijih arbanaških slojeva. Da je prodora bilo vidi se iz deftera za Pipere i Kuče iz 1497. godine đe dolazi do povećanja kod Pipera u odnosu na stanje iz 1485. godine za 100%, a kod Kuča isto u velikom broju - javljaju se nova sela i porodice koje imaju imena tada karateristična za vlahe (uglavnom slovenska, nerijetko sa romanskom osnovom). Tako da naša brdska, a u manjoj mjeri i crnogorska i hercegovačka plemena, nisu mješavina samo Slovena i Arbanasa, već Slovena, Arbanasa i Vlaha - i možemo zaključiti da su etnički ona više sastavljena od neslovenskih elemenata (Vlaha i Arbanasa), ali se slovenska kultura (jezik, srpska pravoslavna crkva) uz pomoć srednjovjekovne države nametnula ovim stočarima, koji su je vremenom prihvatili kao svoju i tako su kasnije postali dio srpskog naroda. A danas su njihovi potomci dijelom Crnogorci, dijelom Srbi, dijelom Bošnjaci, dijelom Muslimani. Naravno, i današnji Albanci na sjeveru Albanije (pogotovo u ravničarskim krajevima) imaju dosta slovenske i "vlaško-romanske" krvi.
Ovj proces je bio otprilike ovakav, naravno - ovo ne možemo preslikti baš za svako pleme - a sa prodorom Arbanasa prodirali su i Vlasi - neđe prije njih, neđe poslije njih, neđe zajedno sa njima. A poslije prodora Turaka i sami Sloveni su se u pojedinim krajevima sklanjali u planine i počeli se baviti ekstenzivnim stočrstvom (pa u manjoj mjeri i prije prodora Turaka). Tako da sam ovaj proces, koliko god izgledalo čudno, zapravo jako uprostio.
Na osnovu čega ovo tvrdiš druže i šta ovo "etnički" zapravo znači?
Da bude jasno, ja nisam načisto oko ovoga... jedan dan mislim ovako, drugi dan onako... čak sam pokušavao i u onu genetiku da se uključim oko ovoga, ali to mi nikako ne ide, ai mislim da je uzorak vrlo mali (mislim na one haplogrupe) i s tim se spekuliše u političke i svake druge svrhe...

da bi se smanjio procenat srpske krvi u slovenskom stanovništvu u Crnoj Gori...niko ne spori albanski uticaj, ali je srpski izgleda za dukljane sporan...![]()
http://www.rastko.rs/rastko-al/zbornik1990/pradusinovic-migracije.php
izvoli još jedan....imaj na umu da svi oni ukazuju na zajedničko poreklo Kuča, Vasojevića i Klimenata....ako su Kuči i Klimente mešovita plemena, po kom osnovu Vasojevići nisu, a u srodstvu su sa ovim mešovitim...Jedno je koje gene nosimo, a drugo kako se nacionalno osećamo...

Na osnovu čega ovo tvrdiš druže i šta ovo "etnički" zapravo znači?
Da bude jasno, ja nisam načisto oko ovoga... jedan dan mislim ovako, drugi dan onako... čak sam pokušavao i u onu genetiku da se uključim oko ovoga, ali to mi nikako ne ide, ai mislim da je uzorak vrlo mali (mislim na one haplogrupe) i s tim se spekuliše u političke i svake druge svrhe...
Sada Arberi hoce da kaze da su starocrnogorci Srbi , a Brdjani Albanci ?
Jel makar priznajes nas iz Stare Crne Gore za Srbe
Inace Vasojevici nisu Albanci , niti su albanskog porekla , pa ko je istog porekla kao i oni nek sam izvede zakljucak .
Inace , treba pogledati u svoje dvoriste pre nego komentarisati tudje , pri tom mislim na sever Albanije , i katolike Melisore.
Postavi te mi link gde se navodi da je predak rodonacelnik Vasojevica Albanac ???
Znam pricu o Nemanjicima , o hercegovackim kraljevima itd...Ali o Albancu Vasu ne znam .
Izgleda samo Moracani ispadose Srbi , ili ni to nisam shvatio.
Sta ce Moracanin reci na ovo ?![]()

Ovako :
Dr Radoslava Rotkovića
Srpski knez, Karađorđev sin, žalio se Njegošu u pismu od 28. X 1850. godine, što Vasojevići ubijaju Srbe i piše mu:
"Kažu da im oni ne daju mira, da ih svaki dan napastvuju, globe, ubijaju, žene im otimaju i nebrojano često im drugih zala čine".
![]()
![]()
@Ice_cube
Mi samo trazhimo istinu svaki sa svojim argumentima , nije nishta strashno bili Albanci ili ne bili , danas to nikoga ne zanima a i samim Vasojevicima , verujem ..
Cuo sam da je i ARKAN bio od Vasijevica , neznam koliko mozhe biti istina , i zamisli meni kao Albanac koliko on mi "nedostaje"
Jesi ti mozhda od Vasojevica ?
Kao sto vidis ima dosta napisanih dela , koja se dosta razlikuju , ja sam citao dosta o Vasojevicima i to u vezi Srbljaka koje oni nisu smatrali dovoljno Srbima sam vec iznosio.

„Katunsko stočarsko stanovništvo je staroblkanskog porijekla. Njime su se bavili u prvo vrijeme na našem terenu balkanski Romani, zvani Vlasi, i Arbanasi. Razvitkom feudlizma oni su uklopljeni u feudalni poredak, ali sa svojim izuzetnim položajem. U srpskom srednjovjekovnom pravu postoje posebne odredbe o njima. Postoji i ’zakon Vlahom’. Njihov način privređivanja i njihov način život uopšte, dok su bili nomadi, nisu zahtjevali izrazito povezivanje po teritoriji. U njih je bilo prirodno povezivanje po rodovima i bratstvima. Ali ni prirodni ni istorijski uslovi prije druge polovine XV vijeka nisu pogodovali stvaranju i održavanju većih zajednica po rodovskoj povezanosti, kao što su kasnija plemena. U tim krajevim je nomadsko stočarstvo u prvo vrijeme u srednjem vijeku bilo potisnuto ljeti u visoke planine, tada šumovite, manje nego kasnije okićene pašnjacima, planine u kojima dolovi nisu tada bili pogodni za stanovanje. I narodno prednje zna da se prije prelska na zimsku ishranu stoke listom u Crnoj Gori silazilo sa stokom u župne krajeve. U župnim krajevima gdje su stanovali ti stočari su bili strani element, u slovenskim župama u prvo vrijeme i etnički strani element. Katuni su se morali rasporediti u zimskim staništima na prostrnoj teritoriji udaljeni jedni od drugih, itd.“
Branislav Đurđev, "O postanku naših dinrskih plemena, nešto o Malonšićima, a opširno o Piperima", Istorijski zapisi, broj 3, 1979, str. 103-145.
Pročitaj pažljivo ovaj rad Branislava Đurđeva "Teritorijalizacija katunske orgnizacije do kraja XV veka":
http://www.megaupload.com/?d=FAW3ADTK
Vidjećeš da se ime Kuča prvi put pominje u Dečanskom hrisovulju iz 1330. godine đe se pominje Petar Kuč u katunu Arbanasa, na čijem je čelu Lješ Tuz. Tu se spominju i Lazorci, Bitadosi, Mataguži, Bušati itd. - katuni (kasnije i sela) u okviru kasnijih plemena Kuča i Pipera, koje nalazimo u Zeti.
A što se tiče same Zete u njoj istorijski izvori u XIII vijeku nalaze Arbanase pored Vlaha, Srba i Latina - u dvije povelje manastiru Svetog Nikole na Vranjini krajem XIII vijeka navedeni su ovi etniciteti. Još ranije, 1246. godine u jednoj odluci kotorskog vijeća spominje se da u okolini grada žive Sloveni i Arbanasi:
Anno incarnationis Domini millesimo ducentesimo quadragesimo sexto, mense septembris, secundo die intrante,
indictione quarta.
Sub tempore domini regis Vroscii.
Nos omnis populus Catarine urbis, presentibus iuratis iudicibus et consilio universo, hoc decretum sub sono puplice
campane instituimus exercere, nostre causa terre et utilitate ab hodierno die in antea, ut tenendum sit ab omnibus et
obseruandum, sub tali condicione ut quicumque de conciuibus injuste aliquem Sclauum de Gripuli uel de Arbanensibus, aut Buduensibus, sive qui sunt sub regimine monasteri Sancti Michaelis, presumptuose uerberauit, de
iure et ipso facto decem perperos uenumdetur, quos comiti tribuat ciuitatis. Sed unisquisque deinceps cum iustitia suam adversus eosdem postulat rationem.
Quod scriptum presens diaconus Micha de Giga, comunis
notarius, manu propria exarauit. (Signum notarii)
P r e v o d :
Godine otjelovljenja Gospoda 1246, mjeseca septembra drugog
dana, IV indikcije.
U vrijeme gospodina kralja Uroša.
Mi, sav narod grada Kotora, u prisustvu zakletih sudija i opšteg vijeća, ovu odluku uz zvuk javnog zvona određujemo da se izvršava, radi koristi naše zemlje, od današnjeg dana unaprijed, da bude pridržavana od svih i poštovana, uz taj uslov da ako bilo ko od sugrađana nekog Slovena iz Grblja ili Arbanasa ili Budvanina, ili koji su pod vlašću samostana Sv. Mihaila, nepravedno i drsko bude tukao, po zakonu ovo učinivši neka bude
kažnjen sa 10 perpera, koje plaća knezu grada. A svako odsada može da traži po pravdi protiv istih odgovornost.
Ovu ispravu prisutni Miha Giga, opštinski notar, svojom rukom je zapisao. (Notarski znak)
Međutim tek će u XIV vijeku doći do poplave Zete Arbanasima i Vlasima - riječ je upravo o stočarima:
Arbanaška infiltracija u srpske zemlje najpre se javlja na njihovoj severozapadnoj strani, u Zeti. Oni se tu pojavljuju uglavnom istovremeno sa vlaškim elementima, a prodreće i u okolinu Kotora pa i Dubrovnika (XIV ali i kraj XIII veka); ući će i u gradove Budvu, Kotor, Perast i Dubrovnik, ali u ovoj najvećoj gradskoj aglomeraciji dugo samo kao kućna posluga i učenici u zanatima. Odmah zatim Arbanasi su se ustremili prema centralnim srpskim zemljama; oni su 1278. napali dubrovačke trgovce koji su iz Brskova išli u Kotor. Njihov pritisak u Zeti bio je toliko moćan da su tu zemlju G. Camblak i Konstantin Filozof nazivali arbanaškom.
Bogumil Hrabak, "Širenje arbanaških stočara po ravnicama i slovenski ratari srednjovekovne Albanije", 1990.

Sta
Kao i to da o samim Drekalovicima nemamo nista konkretno sto bi navodilo na albansko poreklo , ne sporim takvu mogucnost naravno .
Sta kazes na linkove koje je piostavio lab_man?Mislim da je dosta objektivno i realno ?Kao sto rekoh , precenjuje se broj Vlaha i Arbanasa
Isto tako naivno je misliti da se Srbi nisu bavili stocarstvom i zemljoradnjom .
Termin vlah u 14i15 veku je vec jako opsirran i diskutabilan .Za Kuce bih se mogao sloziti , zaista je to pleme gde je doslo do najvece simbioze izmedju Arbanasa i Srba , posebno je interesantna najezda nekoliko srpskih plemena koja su se uklopila u njihov plemenski savez.
Kao i to da o samim Drekalovicima nemamo nista konkretno sto bi navodilo na albansko poreklo , ne sporim takvu mogucnost naravno .
Čitao sam tog Marka Miljanova koji se stalno pominje gde god da neko krene da priča o Srbima i Albanacima i njihovim mešanjima. I to više eseja, uglavnom me interesovalo ono o običajima i karakteru Albanaca oko skadarskog jezera. Glavni utisak je taj da se Kučiji osećaju Srbima, da je bilo mešanja sa albancima ali uglavnom tako što su se srpkinje udavale za albance ili albanke za Srbe. Mislim da postoji samo jedan slučaj da je neko postao prizetko iz ljubavi i da je pomenut, tiče se nekog Srbina koji se odrekao vere i prešao da živi sa Albancima muslimanima na šta su pravoslavci oštro reagovali čak i ratovali medjusobno sa njegovim potomstvom. U 19. veku je došlo do pomirenja posle mnogo krvi. Kuči je prvenstveno regionalna odrednica i tako je i nastalo prezime. Nije neobično da postoje više pripadnika različitih porodica iz različitih naroda na nekom prostoru. O genetici tj krvi, koji Srbin je više Albanac a koji Albanac je više Srbin je nebulozno razmišljati, jer je genetika potpuno nasumična a posle nekoliko generacija stvara se novi fenotip čoveka koji nije ni jedno ni drugo. Ta istraživanja na osnovu Y hromozoma su toliko smešna kada se koriste u političke svrhe da ne znam gde da počnem. Ko prvo postoji i DNK materijal koji se prenosi isključivo preko majke i to 'bez ikakvog uticaja Y hromozma'. Ne znam tačan naziv tih delova ćelije ali može da se nadje na netu. Sam nacionalni identitet mnogo malo ima veze sa tim ko je kakve krvi a mnogo više sa tim već kojim jezikom govori, da li je spreman da ratuje za svoju zemlju, kakvom kulturom življenja je obeležena nečija svakodnevnica - koje ljudi voli, kako sam sebe oderedjuje i vidi. Uz to još i ova definicija koja je možda i najbolja:
A PORTION of mankind may be said to constitute a Nationality if they are united among themselves by common sympathies which do not exist between them and any others — which make them co-operate with each other more willingly than with other people, desire to be under the same government, and desire that it should be government by themselves or a portion of themselves exclusively. This feeling of nationality may have been generated by various causes. Sometimes it is the effect of identity of race and descent. Community of language, and community of religion, greatly contribute to it. Geographical limits are one of its causes. But the strongest of all is identity of political antecedents; the possession of a national history, and consequent community of recollections; collective pride and humiliation, pleasure and regret, connected with the same incidents in the past. . . .
Where the sentiment of nationality exists in any force, there is a prima facie case for uniting all the members of the nationality under the same government, and a government to themselves apart. This is merely saying that the question of government ought to be decided by the governed. One hardly knows what any division of the human race should be free to do if not to determine with which of the various collective bodies of human beings they choose to associate themselves. - J.S.Mill.
Ćorava posla to insistiranje na čistom poreklu.