Pleme Kuči

• Začetnik teme Začetnik teme Kuber
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Skoro sam citao jednu knjigu u kojoj se spominju Kuci. U Osmanskom vremenu u danasnjem kraju Rozaja i sire doselili su se Kuci. Ti Kuci su vodili borbu sa suparnickim klanom Klimentima jer su Klimenti bili lojalni Skadarskoj upravi koja je tada okrenula ledja Carigradu dok su Kuci bili lojalni osmanskoj upravi.

U tim ''okrsajima'' nadvladala je proosmanska struja (Kuci). Kuce su tada predvodili Ganici, jedno od starijih bratstava u Rozajskom kraju i sire, od njih vodi porijeklo i bosanskihercegovacki akademik i bivsi predsjednik federacije BiH Ejup Ganic.

A ovo je Ganica kula, sagradjena od islamskih Kuca 1797 godine

50495_117874838249554_8878_n.jpg

То мора да је било пре него што су се потурчили?

Ja sam još uvijek kod Ganića akademika..?

Jeste akademik, čuo sam i ja kako ga "tako krste"... inače Sandžo ima i svoj fakultet u Sarajevu, koji je na glasu po tome da ga možeš završita a da se nijednom ne pojaviš... naravno samo trebaš platiti ekstra... što kažu u nadrealistima:
Ma to je fakultet, nema ga u Derventi takvog!!! :)

P.S.
Ganić još uvijek priča pola ekavski-pola ijekavski sa tipičnim "Bogu mi sjeničkim nagLJaskom..."

Poslednja izmena:
Jeste akademik, čuo sam i ja kako ga "tako krste"... inače Sandžo ima i svoj fakultet u Sarajevu, koji je na glasu po tome da ga možeš završita a da se nijednom ne pojaviš... naravno samo trebaš platiti ekstra... što kažu u nadrealistima:
Ma to je fakultet, nema ga u Derventi takvog!!! :)

P.S.
Ganić još uvijek priča pola ekavski-pola ijekavski sa tipičnim "Bogu mi sjeničkim nagLJaskom..."

Akademik iz koje oblasti?

Akademik iz koje oblasti?

Ganić je iz N.Pazara, studirao hemiju u Beogradu i do rata je bio Jugosloven.
Kasnije ga vojska šalje u Sarajevo za direktora instituta za raketna punjenja i plaća mu da ide u Ameriku i napravi doktorat.

Za vrijeme rata je stekao basnoslovno bogatstvo. Ima kuću na Koševu vrednu bar 3 miliona €. Od države dobio još jednu kuću - državnu vilu u kojoj je nekad bio jedan Srbin (zaboravio sam mu ime).
Sada je napravio zgradu privatnog univerziteta vrednu bar 20.mil.€. Ćerka mu studira u USA i za to plaća 250.000€/godinu.
Odakle mu te pare se samo nagađa, da je to bila pomoć islamskih država BIH, koju je on i Alija razdijelili između sebe i jiš nekolicine najbližih.

Не питам за џамију, сигурно је нису дигли православци, него за то што су Ганићи као предводили Куче против Климената.

Ganići su samo jedna porodica u isturčenim Kučima i nije ih ona predvodila. Ratovi isturčenih Kuča i Klimenata su bili dugi i žestoki..toliki da je Rožaje bila neka vrsta podeljenog grada. Iako muslimani, oni se nisu ženili međusobom, niti su imali zajedničku čaršiju, džamije, groblja.....

Ganić je iz N.Pazara, studirao hemiju u Beogradu i do rata je bio Jugosloven.
Kasnije ga vojska šalje u Sarajevo za direktora instituta za raketna punjenja i plaća mu da ide u Ameriku i napravi doktorat.

Za vrijeme rata je stekao basnoslovno bogatstvo. Ima kuću na Koševu vrednu bar 3 miliona €. Od države dobio još jednu kuću - državnu vilu u kojoj je nekad bio jedan Srbin (zaboravio sam mu ime).
Sada je napravio zgradu privatnog univerziteta vrednu bar 20.mil.€. Ćerka mu studira u USA i za to plaća 250.000€/godinu.
Odakle mu te pare se samo nagađa, da je to bila pomoć islamskih država BIH, koju je on i Alija razdijelili između sebe i jiš nekolicine najbližih.

Moračanine, jedno vrijeme se, prije rata, a poslije smrti Tita, nacionalno izjašnjavao i kao Srbin.

Ganić je u vrijeme rasta tenzija u SFRJ osuđivao teze o 'Hrvatskom cvijeću' i izjavljivao da je nepobitna činjenica da su Muslimani srpskog porijekla i da su Muslimani Srbima bliski i najbliži narod u Jugoslaviji, poslije Crnogoraca. Jedno vrijeme je izrazivao simpatije za 'mini-Jugoslaviju', bez Slovenije i Hrvatske, možda sa mogućim dodatkom Albanije.

Moračanine, jedno vrijeme se, prije rata, a poslije smrti Tita, nacionalno izjašnjavao i kao Srbin.

Ganić je u vrijeme rasta tenzija u SFRJ osuđivao teze o 'Hrvatskom cvijeću' i izjavljivao da je nepobitna činjenica da su Muslimani srpskog porijekla i da su Muslimani Srbima bliski i najbliži narod u Jugoslaviji, poslije Crnogoraca. Jedno vrijeme je izrazivao simpatije za 'mini-Jugoslaviju', bez Slovenije i Hrvatske, možda sa mogućim dodatkom Albanije.

To treba dovesti u vezu sa njegovim sadašnjim bogatstvom.
Znači, kad je vidio da dolazi pomoć iz islamskih država i da je ta uslovljena da moraš slušati islamske propagatore i da to sa Alijom može dijeliti (1/3 sebi; 1/3 Aliji i 1/3 raji), onda je, kao spretan čovjek okrenuo ploču i postao veliki islamista.
Za njega se to izgleda isplatilo iako je palo toliko života.

Ali izgleda, da mu je i to malo, ili mora i dalje slušati šefove iz S.Arabije i Irana pa mora nesrećnik otvarati islamske akademije po Sandžaku, zajedno sa vjerskim vođama Cerićem i Zukurčićem.
Kad jednom uđeš u to kolo, postaješ zavisan od njih, njihov rob i vječni sluga.
Ako ne igraš kako ti oni sviraju, prekolju ti vrat ko zecu.

Jel istina da je brat Vukasina Mrnjavcevica iz plema Kuc .Da li neko zna nesto vise o masakru koji se desio na Podgorckoj pijaci .Po naredjenju Marka Miljanova izvesni Kuc ubio je jednog Turcina da se osvete Turci su napali Crnogorce na Podgorickoj pijaci i ubili izvestan broj ljudi .

Jel istina da je brat Vukasina Mrnjavcevica iz plema Kuc .Da li neko zna nesto vise o masakru koji se desio na Podgorckoj pijaci .Po naredjenju Marka Miljanova izvesni Kuc ubio je jednog Turcina da se osvete Turci su napali Crnogorce na Podgorickoj pijaci i ubili izvestan broj ljudi .

Nije istina da su Mrnjačevići Kuči, mada postoje mnoge legende o njihovom poreklu. Što se tiče ovog drugog dela, moguće je...Kuči su živeli od proizvoda koji su prodavali i kupovali na Podgoričkoj pijaci i nešto malo na Skadarskoj i Plavskoj...

Nije istina da su Mrnjačevići Kuči, mada postoje mnoge legende o njihovom poreklu. Što se tiče ovog drugog dela, moguće je...Kuči su živeli od proizvoda koji su prodavali i kupovali na Podgoričkoj pijaci i nešto malo na Skadarskoj i Plavskoj...

Ja mislim da ima legenda da su Kuči od Mrnjavčevića, mislim da se radi o Kučima...

To je bilo ovako:
Podgorički zatvor je sagradio i vodio poznati zlotvor i mučitelj Crnogoraca beg Jusuf Mučina Krnić-porijeklom od pravoslavnih Albanaca.
Taj zatvor i danas postoji i sve od Jusufa-Jusa, ga narod zove JUSOVAČA po zlu.
Jusuf je imao veliko imanje i stoku koju mu je čuvao čoban Pero Ivanov Popović.
Njegova sestra Milja iz Kuča mu je krijući na pijaci u Podgorici donijela pušku i Pero je tada ubio na pijaci bega Jusufa 1874 godine. Njegovi čuvari su odmah napali Pera i sabljama ga raskomadali i nastavili da kolju okolo sve što nije bilo tursko.

Jusa Mučina, ubije na podgoričkom pazaru Pero Ivanov Popović- Kuč..
Čuvari odmah, potegnu puške i skrešu u Pera. On se uhvati za prsa i pade pored Jusa. Čuvari izvuku sablje i za tren oka raskomadaju njegovo tijelo.Perova sestra Milja, koja mu je na podgoričkom pazaru predala pušku, te je njom ubio Jusa, vikne:

- Crn vi obraz bio, zar vi nije dosta što ste ga ubili, no ga na sablje raznosite?!

Čuvari se na nju i ne osvrnuše, no jurnuše kroz varoš, koljući pravoslavni živalj koji se na pozaru bio pridesio.
Dok su oni ubijali, Milja sakupi neke komade isjećenoga brata, uvi ih u platno, i ponese u Kuče.
Kad stiže ispred Ivanove kuće, oko koje su se pokajnice okupljale, ona otvori ranjeno srce i zakuka:

"Brate, Pero, sunce ogrijano,
Viti bore iz gore zelene,
Mlad cvijete, rano otrgnuti!
đe je tvoja puška sa ramena,
đe je tvoja sablja o bedrima,
đe su tvoje oči sokolove!...

Ta pokolj na podgoričkoj pijaci je bio povod, da su Crnogorci već 1876 digli veliki ustanak i napali podgoričke Turke, koji su mahom pobjegli u Tuze i dalje u Tursku. Ustanak se raširio i na Brda i CG je posle velikih pobjeda dobila na Berlinskom kongresu međunarodno priznanje.

ps. posle ovoga ubistva, dva maloljetna Perova sina Mijat i Antonije sa majkom pobjegnu u Nikšić a kasnije i Moraču i promijene prezime.Postali su veliki crnogorski opjevani junaci. Od njih su danas 4 bratstva u tim krajevima.

Poslednja izmena:
Naravno da Mrnjavčevići nisu Kuči.
Oni su iz Hercegovine iz Livna.

Back