Pleme Kuči

• Začetnik teme Začetnik teme Kuber
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I jeste tako , samo ne-romanizovanih Ilira , vec starisedeoca iako vecina njih ovde na ovom forumu napada nas vise nek Srbi z:mrgreen:

books

books

http://books.google.com/books?id=Ci...&resnum=1&ved=0CCkQ6wEwAA#v=onepage&q&f=false

Albanski-Rumunski (Vlaski)
Author Schütz István http://mek.niif.hu/03500/03577/html/index.htm

avull abure
bac baci
bajgë baligă
baltë baltă
bardhë barză
bas(h)kë bască
berr bâr
bishtajë păstaie
bredh brad
brendë brânză
brez brâu
brengë in:brenga e thiut brânca porcului
breshkë 'teknősbéka' ~ bretkosë' broască
brisk brişcă
brushtullë brustur(e)
bukur bucurie
bung bunget
buzë buză
cjap ţap
çoban cioban
çok cioc
çukë ciucă
çupë ciuf
çut şut
dash 'kos' daş
dërmoj dărâma
droe/drojë droaie
dru druete
dhëndër dandur
flakë flacără
flutur fluture
fshat sat
fyell fluier
gardh gard
gardhen gardină
gatem gata
gërris/gërresë gresie
grep grapă
gropë groapă
grundë/krunde grunz
gurmaz grumaz
gushë guşă
gjelbër galben
gjemb ghimpă
Gjon 'János' ghionoaie
gjymës/gjysëm jumătate
gjysh ghiuj
hamës hameş
hudhër leurdă
hundë hudă
kaçkavall caşcaval
katund cătun
këpucë căpută
këpushë căpuşă
kërcu crăciun(i)
kërpudhë/këpurdhë ciupercă
kësullë~kaçull căciulă
kodër codru
kokëzë coacăză
kopaçe copac
kopil copil
kulpër/kurpën curpen
kurmoj se curma
kursej cruţa
kurth(ë) cursă ua.
lehtë lete
mal mal
madh mare
mbë, më, mbi pe
magar (gomar) măgar
mështekën mesteacăn
mëz mânz
mistrec mistreţ
mjegullë negură
mjerë mărat
modhull mazăre
moshë-motshëm moş
mugull mugure
murgash/murgjan murg
mushk muşcoi, mâşcoi
netull(ë) mătură
ngarkoj (a) încărca
ngjesh (a) înghesui, ghes
palnjë paltin
pellg bâlc
përherë pururea
përrua (përrenj) pârâu (tb. pâraie)
pickon (a) pişca
pik, pikë, picătură
pikem (a) pica
pjallmë pielm
pllajë plai
pupë pupăză
qafë ceafă
ragal argea
rëndës rânză
sorrë cioară
stanë stână
shalë şale
shapi şopârlă
shkrep (a) scăpăra
shkrumb scrum
shkul (a) scula
shpëlaj (a) spăla
shpendër spânz
shqer (a) zgâria
shterpë sterp
shtrebë~shtërpinj strepede
shtjerre ştiră
shtrungë strungă
treg târg
tharbët sarbăd
thark ţarc
thep ţeapă
thërrime fărâmă
thumb ciump
thumbull(ë) sâmbure
udhos urdă
vatër/votër vatră
vetul/ftujë vătui
vjedhull viezure
zanë zână itd.....
Alb - eng - ro

Zana - fairy - zana

trup - body - trup

Buze - lips - buze

kal - horse - cal

karroca - carts - carotza

puth - kiss - pup

gati - ready - gata

gropa - hole - groapa

ljepur - rabbit - iepure

ar - gold - aur

Choban - shepherd - Cioban

Shpata - sword - spada

Kapica - crowd - capitza

qen - dog - caine

vere - summer - vară

Qershi - cherry - cireaşă

kembe - leg - gambă

argjend - silver - argint

Cekan - hammer - ciocan

fund - end - fund

Jetoj - live - vieţui

val - wave - val

cap - goat - capră, ţap ( ţ (ro) = c (al) )

kesule - hat - kachula

pushke - gun - puşcă

trishtuar - sad - trist

breshka - turtle - broască ţestoasă

gjarper - snake - şarpe

Pellumb - pigeon - porumbel

temel - basis - temei

Shtepi/votra - house - vatră

tavan - ceiling - tavan

shterp - steril - sterp

urej - to hate - urî

nevoj - need - nevoie

qafa - neck - ceafă

di - know - şti

mish - meat - masă

vershim - flood - revărsare

kaproll - deer - căprioară

balena - whale - balenă

flutur - butterfly - fluture

peshq - fish - peşte

goja - mouth - gură

plage - wound - plagă

prua - creek - pârâu

qel - bald - chel

rota - wheel - roată

vete - approach - veni

e lash - let - lăsa

zot - god - zeu

kaleroi - ride - călătorie

nip - nephew - nepot

nate - night - noapte

shtrengo - squeeze - strânge

dite - day - viaţă

lufte - war - luptă

Interesantan spisak. Podudarni pojmovi su latinizmi, turcizmi, slovenizmi i grecizmi.

Tracani nisu Iliri to stoji u navodima mnogih historicara, za Dardance ne znam bas. Postoje tvrdnje i da jesu i da nisu Iliri ali OK recimo da jesu.

Albanci sa juga Albanije imaju slicnosti sa Grcima i Helenskom kulturom sto u nosnji sto u drugim stvarima i postoji bitna razlika izmedju Albanca sa severa Albanije i Albanca sa juga.

Ovakvu nosnju nose Albanci sa juga (slicna Grckoj nosnji)

19.jpg

Pravi Grci nemaju iznetu nosnju.

U antici su nosili "platna" (tunike) kao afrikanci, a u bliskoj proslosti "caksire" kao Turci.

Prikazana FUSTANELA (fusta + nela = "suknja + prstenjasta") nije grcka narodna nosnja, vec prisvojena od Makedon-Armana.

Zašto albanski ne spada u romanske jezike ?

Ako su nagurali rumunski i cincarski u romanske zašto nije i albanski ?

Nisu ih nagurali, jer ti jezici jesu romanski. Nastali su iz vulgarnog latinskog. S tim što je pre standardizacije, tj. reforme, jezik današnjih Rumuna imao znatno veći fond slovenskih reči, a onda je jezik dodatno romanizovan. Ali, danas, ovakav kakav jeste, on je tipičan romanski jezik. Slično je i sa cincarskim (armanjskim). Tu je veći uticaj helenskih reči.

U albanskom ima uticaja romanizacije, ali jezik ne može da spada u romanske ni po jednom kriterijumu.

Skoro sam citao jednu knjigu u kojoj se spominju Kuci. U Osmanskom vremenu u danasnjem kraju Rozaja i sire doselili su se Kuci. Ti Kuci su vodili borbu sa suparnickim klanom Klimentima jer su Klimenti bili lojalni Skadarskoj upravi koja je tada okrenula ledja Carigradu dok su Kuci bili lojalni osmanskoj upravi.

U tim ''okrsajima'' nadvladala je proosmanska struja (Kuci). Kuce su tada predvodili Ganici, jedno od starijih bratstava u Rozajskom kraju i sire, od njih vodi porijeklo i bosanskihercegovacki akademik i bivsi predsjednik federacije BiH Ejup Ganic.

A ovo je Ganica kula, sagradjena od islamskih Kuca 1797 godine

50495_117874838249554_8878_n.jpg

Poslednja izmena:
Skoro sam citao jednu knjigu u kojoj se spominju Kuci. U Osmanskom vremenu u danasnjem kraju Rozaja i sire doselili su se Kuci. Ti Kuci su vodili borbu sa suparnickim klanom Klimentima jer su Klimenti bili lojalni Skadarskoj upravi koja je tada okrenula ledja Carigradu dok su Kuci bili lojalni osmanskoj upravi.

U tim ''okrsajima'' nadvladala je proosmanska struja (Kuci). Kuce su tada predvodili Ganici, jedno od starijih bratstava u Rozajskom kraju i sire, od njih vodi porijeklo i bosanskihercegovacki akademik i bivsi predsjednik federacije BiH Ejup Ganic.

Kakav sad pa akademik_

E to si izmislio ili su izmislili ti iz Bosne. Ganića nije bilo nikad u Kučima. Ja sam o tome gore pisao i naveo sva prezimena iz toga plemena i stare Kuče i nove.
Ganića definitivno nikad nije bilo.
Pogledaj sve kučke vojvode od Drekala do Marka Miljanova-Popovića.

A i ono gore si podpuno obrnuo naopako.
Kučima Turci nikad ništa nijesu mogli i oni su bili okrenuti CG a Klimenti Turcima.

Poslednja izmena:
E to si izmislio ili su izmislili ti iz Bosne. Ganića nije bilo nikad u Kučima. Ja sam o tome gore pisao i naveo sva prezimena iz toga plemena i stare Kuče i nove.
Ganića definitivno nikad nije bilo.
Pogledaj sve kučke vojvode od Drekala do Marka Miljanova-Popovića.

A i ono gore si podpuno obrnuo naopako.
Kučima Turci nikad ništa nijesu mogli i oni su bili okrenuti CG a Klimenti Turcima.

Mrčo, ova kula stoji u Rozaje vise od 200 godine i zove se Ganica kula, evo sad cu da ti postavim i Kucansku dzamiju iz Rozaja

450px-Kucanska_dzamija.jpg

http://www.panoramio.com/photo/13691326

Ne brini, znam da je nisu podigli tvoji iz Morace, podigli su je Kuci a Ganici su jedni od njih.

Mrčo, ova kula stoji u Rozaje vise od 200 godine i zove se Ganica kula, evo sad cu da ti postavim i Kucansku dzamiju iz Rozaja

450px-Kucanska_dzamija.jpg

http://www.panoramio.com/photo/13691326

Ne brini, znam da je nisu podigli tvoji iz Morace, podigli su je Kuci a Ganici su jedni od njih.

Pa, kada Vam Klimente nisu dali da idete u njihovu džamiju sa desne obale Ibra, pa ste morali, kada ste se poislamili i pljunuli na pravoslavlje, da podignete novu...

Pa pročitali ti ono gore- sve porodice iz Kuča.
Nema Ganića ni jednoga.

To mora da je došao (pobjegao) neki Ganić iz Bosne i tu napravio džamiju.

Zanimljivo, tamo sam bio nekoliko puta i tu džamiju nijesam vidio a znam da je tamo hotel Rožaje i iza njega groblje.

Neđe sam pročitao, da je ime KUČ od albanske riječi KUČ=VUK ili KUČAK= VUK (muški rod)

E u drugu neđelju idem tamo da vidim to pa ću vam reći, da li je Mrdonja sve ovo izmislio.

Poslednja izmena:
Nema Ganića ni jednoga.

Zanimljivo, tamo sam bio nekoliko puta i tu džamiju nijesam vidio a znam da je tamo hotel Rožaje i iza njega groblje.

Neđe sam pročitao, da je ime KUČ od albanske riječi KUČ=VUK ili KUČAK= VUK (muški rod)

E u drugu neđelju idem tamo da vidim to pa ću vam reći, da li je Mrdonja sve ovo izmislio.

Što se tiče džamije, u pravu je...

Nema Ganića ni jednoga.

Кучка (женски пас) код Срба, чак постоји и презиме Кучка Juraj Kucka (Словак)

Nema Ganića ni jednoga.

Šiptari tvrde da je od kuq- crven...

Ali ne znam kako objašnjavaju druge toponime, oronime na južnoslovenskom prostoru npr. Kučajske planine... :think:

Poslednja izmena:

Back