Šakal
Elita
- Poruka
- 17.385
Hm, sam bi josh dodo, Albanci i Arbanasi nijesu isto...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Govorio sam u geografskom kontekstu danasnje drzave Albanije.
Ti si naravno ovde u pravu.
Da, tako je.
Ranije su se Arbanasi zvali i Malisori ili Brđani (po crnogorski) i na tim prostorima sjeverne Albanije i Brda CG su živjeli zajedno u slozi i vazda jedni drugima pomagali u svim ratovima.
Tako su i crnogorski vladari Crnojevići bili prijatelji sa porodicom Kastriota i sa Đerđem Kastriotom-Skender-begom i bili u porodičnim vezama.
Danas je to malo drugačije.
Fundina znači voda.
Tamo ima oko 30 izvora na kojima su bile nekad vodenice.
Bukumiri (dobar hljeb) nema veze sa albanskom riječi. To je stari predslovenski narod-plene, koji se u međusobnim borbama sa Matagružama istrijebio i nestao.
Ostali su samo njihovi grobovi-kiljani.
Treba znati, da su u Kučima vjekovima živjeli crnogorski i albansksi narodi zajedno, ženili se međusobno i bratimili, kumovali i tako i prihvatali razna imena jednih ili drugih.
Sve do 17 vijeka si bili svi hrišćani i imali su slična imena pa sa dolaskom Turaka, pojavljuju se i muslimanska imena.
Da, tako je.
Ranije su se Arbanasi zvali i Malisori ili Brđani (po crnogorski) i na tim prostorima sjeverne Albanije i Brda CG su živjeli zajedno u slozi i vazda jedni drugima pomagali u svim ratovima.
Tako su i crnogorski vladari Crnojevići bili prijatelji sa porodicom Kastriota i sa Đerđem Kastriotom-Skender-begom i bili u porodičnim vezama.
Danas je to malo drugačije.
Na ovo bih josh dodo da tih Malisora ima i danas, uglavnom su katolici, imaju nasa imena i prezimena, izgledaju kao mi i mnoogo ne podnose Albance(shiptare)
Ovaj Nikolla, Malisor iz CG, ne slaze se s tobom! Peva Albanac sam, Hocemo Kosovo, hocemo Albaniju. Plus katolik a peva o Adem Jasharija.
Ovaj Nikolla, Malisor iz CG, ne slaze se s tobom! Peva Albanac sam, Hocemo Kosovo, hocemo Albaniju. Plus katolik a peva o Adem Jasharija.
Hm, nepismenih i neobrazovanih idiota imash na sve strane.... nishta chudno.
Znaci na srpskom Fundina znaci voda?
Bukumire= dobar hleb na albanskom. Ali, kao sto ti rece, "veze nema s albanskim".
Molim te, ako znas i ako ti nije tesko da mi kazes koje su teritorije plemena Kuci u CG. Iskreno te pitam, jer htela bih da znam. Hvala unapred!
Bukumire= dobar hleb na albanskom. Ali, kao sto ti rece, "veze nema s albanskim".
Molim te, ako znas i ako ti nije tesko da mi kazes koje su teritorije plemena Kuci u CG. Iskreno te pitam, jer htela bih da znam. Hvala unapred!
Posto Malisor na albanskom znaci Brđanin i Malisori, prema tebi, nisu Albanci, da li ovo znaci da ni Brđani nisu Crnogorci?
E, ako iskreno pitaš , da ti se iskreno odgovori.
Dakle BUKU nije nikakva albanska izmišljotina nego je moglo da dođe samo na jedan način u albanski jezik. PREKO NORMANA., Naravno, prvo je došla Vlasima iz kojih su kasnije nastali Šiptari. Dakle reč beaucoup i njen koren beau koja je, kao i sve druge nepravilno i nakaradno percipirana datiram u 12. vek. Tako i Stanoje Stanojević u opisu prvog pisanog zapisa Kuča iz 1455. navodi dva VLAŠKA plemena Bukumire i Mataguže koje su Kuči asimilirali.
Fundina nije ništa drugo nego fontana, to jest izvor. Ne mora da znači da je došla iz Albanije, mogla je i iz Dalmacije.
Podgorica-Prokletije-Plav-Komovi do Rovaca
Na jugu su Hoti i Klimenti i to su Malisori sa Kojima su Kuči bili u dobrim odnosima.
Skadarski Paša Sulejman je pokušao raznim mitom i podplaćivanjem, da te narode prevede na islam i da ih napravi za lojalne građane Turskoj i skoro bi i uspio, da nije crnogorska vojska, na čelu sa vojvodom Mirkom napala Kuče i napravila tamo veliki teror i pokolj.
To su bila zla vremena, i sa masovnijim prihvaćanjem islama, kod Klimenta i Hota, ti narodi su prestali da žive u miru. Tada se sve više pojavljuje neprijateljstvo između Kuča hrišćana, kao i Klimenta i Hota hrišćana i onog drugog dijela tih naroda, koji su prihvatili islam.
To je zavadilo crnogorske Brđane i albanske Malisore. Dakle vjera, koju su Turci nametnuli.
Evo karta.
http://www.rastko.rs/rastko-cg/povijest/plemena/img/brdaherc.jpe
Da ti rečem još i ovo:
Ima nekih pisanih dokumenata u Dubrovniku, da se 1330 godine iz Bosne (Travnika) tamo doselio neki Klimen i da su od njega nastali pleme Klimenti.
A kako da nijesu Brđani Crnogorci jadan nebio?
Ovako kaže Njegoš:
isturči se plahi i lakomi -
mlijeko ih srpsko razgubalo !
što uteče ispod sablje turske,
što na vjeru tursku ne pohuli,
što se ne hće u lance vezati,
to se zbježa u ove planine
da ginemo i krv prolivamo,
da junacki amanet cuvamo,
divno ime i svetu svobodu.
P.P.Njegoš
A kako da nijesu Brđani Crnogorci jadan nebio?
Ovako kaže Njegoš:
isturči se plahi i lakomi -
mlijeko ih srpsko razgubalo !
što uteče ispod sablje turske,
što na vjeru tursku ne pohuli,
što se ne hće u lance vezati,
to se zbježa u ove planine
da ginemo i krv prolivamo,
da junacki amanet cuvamo,
divno ime i svetu svobodu.
P.P.Njegoš
I Dalmatia, sto znaci Delme-ovca, ne mora da je albanska rec, mogla je da je dosla iz nekog drugog. Mora da i ja nisam ja! Mogla sam doci iz Kalifornije, sta ja znam...nista ne znam...a dje da znam! ( Zna Ekrem sta peva)
Hmm!
Samo ti Ekrema slušaj, od njega ćeš mnogo naučiti. Poenta nije u natezanju da li je ili nije moglo da dođe, nego u činjenici da je jedan jadan deo stanovnika Balkana sklepačio svoj jadni jezik na osnovu koca i konopca. Vrlo lako neko delme može da dokaže da je latinski nastao iz albanskog samo ako se primeni metodologija koja mu odgovara.
Samo ti Ekrema slušaj, od njega ćeš mnogo naučiti. Poenta nije u natezanju da li je ili nije moglo da dođe, nego u činjenici da je jedan jadan deo stanovnika Balkana sklepačio svoj jadni jezik na osnovu koca i konopca. Vrlo lako neko delme može da dokaže da je latinski nastao iz albanskog samo ako se primeni metodologija koja mu odgovara.