Pleme Kuči

• Začetnik teme Začetnik teme Kuber
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hm, sam bi josh dodo, Albanci i Arbanasi nijesu isto...

Da, tako je.

Ranije su se Arbanasi zvali i Malisori ili Brđani (po crnogorski) i na tim prostorima sjeverne Albanije i Brda CG su živjeli zajedno u slozi i vazda jedni drugima pomagali u svim ratovima.
Tako su i crnogorski vladari Crnojevići bili prijatelji sa porodicom Kastriota i sa Đerđem Kastriotom-Skender-begom i bili u porodičnim vezama.

Danas je to malo drugačije.

Da, tako je.

Ranije su se Arbanasi zvali i Malisori ili Brđani (po crnogorski) i na tim prostorima sjeverne Albanije i Brda CG su živjeli zajedno u slozi i vazda jedni drugima pomagali u svim ratovima.
Tako su i crnogorski vladari Crnojevići bili prijatelji sa porodicom Kastriota i sa Đerđem Kastriotom-Skender-begom i bili u porodičnim vezama.

Na ovo bih josh dodo da tih Malisora ima i danas, uglavnom su katolici, imaju nasa imena i prezimena, izgledaju kao mi i mnoogo ne podnose Albance(shiptare)

Fundina znači voda.
Tamo ima oko 30 izvora na kojima su bile nekad vodenice.

Bukumiri (dobar hljeb) nema veze sa albanskom riječi. To je stari predslovenski narod-plene, koji se u međusobnim borbama sa Matagružama istrijebio i nestao.
Ostali su samo njihovi grobovi-kiljani.

Treba znati, da su u Kučima vjekovima živjeli crnogorski i albansksi narodi zajedno, ženili se međusobno i bratimili, kumovali i tako i prihvatali razna imena jednih ili drugih.
Sve do 17 vijeka si bili svi hrišćani i imali su slična imena pa sa dolaskom Turaka, pojavljuju se i muslimanska imena.

Znaci na srpskom Fundina znaci voda?
Bukumire= dobar hleb na albanskom. Ali, kao sto ti rece, "veze nema s albanskim".

Molim te, ako znas i ako ti nije tesko da mi kazes koje su teritorije plemena Kuci u CG. Iskreno te pitam, jer htela bih da znam. Hvala unapred!

Da, tako je.

Posto Malisor na albanskom znaci Brđanin i Malisori, prema tebi, nisu Albanci, da li ovo znaci da ni Brđani nisu Crnogorci?

Na ovo bih josh dodo da tih Malisora ima i danas, uglavnom su katolici, imaju nasa imena i prezimena, izgledaju kao mi i mnoogo ne podnose Albance(shiptare)

Ovaj Nikolla, Malisor iz CG, ne slaze se s tobom! Peva Albanac sam, Hocemo Kosovo, hocemo Albaniju. Plus katolik a peva o Adem Jasharija.

Poslednja izmena:
Ovaj Nikolla, Malisor iz CG, ne slaze se s tobom! Peva Albanac sam, Hocemo Kosovo, hocemo Albaniju. Plus katolik a peva o Adem Jasharija.

Pa, koliko se volite medju sobom.... ima onaj ceski dokumentarac koji se zove "Oteto Kosovo" i tamo jedan klinac Albanac katolik a ostali muslimani. I onda muslimancici se rugaju pred kamerama ovom katoliku nazivaju ci ga upravo tako (sto je za njih naravno pogrdno).

Bukumire= dobar hleb na albanskom. Ali, kao sto ti rece, "veze nema s albanskim".

Molim te, ako znas i ako ti nije tesko da mi kazes koje su teritorije plemena Kuci u CG. Iskreno te pitam, jer htela bih da znam. Hvala unapred!

A da li su Albanci dobili ime po albinistima?

koliko se secam, ti mi nista ne odgovori po pitanju trakijske reci za grad....

E, ako iskreno pitaš , da ti se iskreno odgovori.
Dakle BUKU nije nikakva albanska izmišljotina nego je moglo da dođe samo na jedan način u albanski jezik. PREKO NORMANA., Naravno, prvo je došla Vlasima iz kojih su kasnije nastali Šiptari. Dakle reč beaucoup i njen koren beau koja je, kao i sve druge nepravilno i nakaradno percipirana datiram u 12. vek. Tako i Stanoje Stanojević u opisu prvog pisanog zapisa Kuča iz 1455. navodi dva VLAŠKA plemena Bukumire i Mataguže koje su Kuči asimilirali.

Fundina nije ništa drugo nego fontana, to jest izvor. Ne mora da znači da je došla iz Albanije, mogla je i iz Dalmacije.

Podgorica-Prokletije-Plav-Komovi do Rovaca
Na jugu su Hoti i Klimenti i to su Malisori sa Kojima su Kuči bili u dobrim odnosima.
Skadarski Paša Sulejman je pokušao raznim mitom i podplaćivanjem, da te narode prevede na islam i da ih napravi za lojalne građane Turskoj i skoro bi i uspio, da nije crnogorska vojska, na čelu sa vojvodom Mirkom napala Kuče i napravila tamo veliki teror i pokolj.

To su bila zla vremena, i sa masovnijim prihvaćanjem islama, kod Klimenta i Hota, ti narodi su prestali da žive u miru. Tada se sve više pojavljuje neprijateljstvo između Kuča hrišćana, kao i Klimenta i Hota hrišćana i onog drugog dijela tih naroda, koji su prihvatili islam.
To je zavadilo crnogorske Brđane i albanske Malisore. Dakle vjera, koju su Turci nametnuli.

Evo karta.
http://www.rastko.rs/rastko-cg/povijest/plemena/img/brdaherc.jpe

Da ti rečem još i ovo:
Ima nekih pisanih dokumenata u Dubrovniku, da se 1330 godine iz Bosne (Travnika) tamo doselio neki Klimen i da su od njega nastali pleme Klimenti.

Poslednja izmena:
A kako da nijesu Brđani Crnogorci jadan nebio?

Ovako kaže Njegoš:

isturči se plahi i lakomi -
mlijeko ih srpsko razgubalo !
što uteče ispod sablje turske,
što na vjeru tursku ne pohuli,
što se ne hće u lance vezati,
to se zbježa u ove planine
da ginemo i krv prolivamo,
da junacki amanet cuvamo,
divno ime i svetu svobodu.

P.P.Njegoš

Poslednja izmena:
E, ako iskreno pitaš , da ti se iskreno odgovori.
Dakle BUKU nije nikakva albanska izmišljotina nego je moglo da dođe samo na jedan način u albanski jezik. PREKO NORMANA., Naravno, prvo je došla Vlasima iz kojih su kasnije nastali Šiptari. Dakle reč beaucoup i njen koren beau koja je, kao i sve druge nepravilno i nakaradno percipirana datiram u 12. vek. Tako i Stanoje Stanojević u opisu prvog pisanog zapisa Kuča iz 1455. navodi dva VLAŠKA plemena Bukumire i Mataguže koje su Kuči asimilirali.

Fundina nije ništa drugo nego fontana, to jest izvor. Ne mora da znači da je došla iz Albanije, mogla je i iz Dalmacije.

Hvala na odgovoru! Znaci, ako dobro razumem nijedna rec ovde nije albanska, iako je, albanska. Jer, ne mora da je dosla iz Albanije, mogla je da dodje i iz Dalmacije. I Dalmatia, sto znaci Delme-ovca, ne mora da je albanska rec, mogla je da je dosla iz nekog drugog. Mora da i ja nisam ja! Mogla sam doci iz Kalifornije, sta ja znam...nista ne znam...a dje da znam! ( Zna Ekrem sta peva)

Hmm!

Poslednja izmena:
Podgorica-Prokletije-Plav-Komovi do Rovaca
Na jugu su Hoti i Klimenti i to su Malisori sa Kojima su Kuči bili u dobrim odnosima.
Skadarski Paša Sulejman je pokušao raznim mitom i podplaćivanjem, da te narode prevede na islam i da ih napravi za lojalne građane Turskoj i skoro bi i uspio, da nije crnogorska vojska, na čelu sa vojvodom Mirkom napala Kuče i napravila tamo veliki teror i pokolj.

To su bila zla vremena, i sa masovnijim prihvaćanjem islama, kod Klimenta i Hota, ti narodi su prestali da žive u miru. Tada se sve više pojavljuje neprijateljstvo između Kuča hrišćana, kao i Klimenta i Hota hrišćana i onog drugog dijela tih naroda, koji su prihvatili islam.
To je zavadilo crnogorske Brđane i albanske Malisore. Dakle vjera, koju su Turci nametnuli.

Evo karta.
http://www.rastko.rs/rastko-cg/povijest/plemena/img/brdaherc.jpe

Da ti rečem još i ovo:
Ima nekih pisanih dokumenata u Dubrovniku, da se 1330 godine iz Bosne (Travnika) tamo doselio neki Klimen i da su od njega nastali pleme Klimenti.

Dobro, hvala ti puno na odgovoru! Ne znaci da se slazem, ali opet hvala za tvoj trud i vreme!

Ovako kaže Njegoš:

P.P.Njegoš

Lepo ti je choek reko... i sam znash da nijesu sam je problem da to priznash!
Liniju jednakosti mozhesh da povuchesh sam ako priznash da su i jedni i drugi - Srbi! al ti to zasigurno netjesh uraditi.... pa ti eto ja onda kazhem da nisu isti narod iako jesu.....

Ovako kaže Njegoš:

P.P.Njegoš

pa njegos je uglavnim razdvajao brdjane od crnogoraca ,brda nisu uvek bila deo crne gore ,zar ne ?Ne kazem da nisu isti narod ,nego samo kazem da se nisu uvek zvali crnogorcim ,kao ni hercegovci ni bokelji ,crna gora u danasnjim granicama nije bila oduvek ...

I Dalmatia, sto znaci Delme-ovca, ne mora da je albanska rec, mogla je da je dosla iz nekog drugog. Mora da i ja nisam ja! Mogla sam doci iz Kalifornije, sta ja znam...nista ne znam...a dje da znam! ( Zna Ekrem sta peva)

Hmm!

Samo ti Ekrema slušaj, od njega ćeš mnogo naučiti. Poenta nije u natezanju da li je ili nije moglo da dođe, nego u činjenici da je jedan jadan deo stanovnika Balkana sklepačio svoj jadni jezik na osnovu koca i konopca. Vrlo lako neko delme može da dokaže da je latinski nastao iz albanskog samo ako se primeni metodologija koja mu odgovara.

Samo ti Ekrema slušaj, od njega ćeš mnogo naučiti. Poenta nije u natezanju da li je ili nije moglo da dođe, nego u činjenici da je jedan jadan deo stanovnika Balkana sklepačio svoj jadni jezik na osnovu koca i konopca. Vrlo lako neko delme može da dokaže da je latinski nastao iz albanskog samo ako se primeni metodologija koja mu odgovara.

Razumem te ja potpuno, duso. Znam gde te boli kadgod mislis na taj deo stanovnistva i zasto te boli ovaj "jadan" jezik. A Delma je toliko pametna da je prezivela mileniume da dokaze da je Delmatija od pamtiveka njena zemlja.
To take one interesting case, the Albanian language (spoken north of Greece) was not written down until about the 15th century AD, yet Ptolemy mentions the people in the first century BC.* The linguistic and archaeological evidence suggests that Albanians were a distinct people for even longer than that. So Albanian has probably existed for several millennia, but has only been written down for 500 years. With a twist of fate, Albanian might be considered very “old” and Greek pretty “new”.
Elizabeth Pyatt , Pennsylvania State University. (source: http://linguistlist.org/ask-ling/oldest.cfm)

Poslednja izmena:

Da ti pomazem Milorade , jer znas da sam ja uvek uz tebe :mrgreen:
Prvo ovo od godine 1635 : http://i47.tinypic.com/11givqd.png
Posle evo ti i linka http://www.mdevaan.nl/research/Blanchus.pdf

Nekoliko reci , a ima ih jos vise :

Latein / albanisch

piscis, -is -peshku
ursus, -ariu
canis, -is - qeni
gallus, -i - gjeli
corvus, -i - korbi
flumen, -inis - lumi
lacus, -us - liqeni
argentum, -i - argjenti
aurum, -i - ari
leo, leonis - luani
dux, ducis (m) - duka
lex, legis - ligji
nox, noctis -nata
pax, pacis - paqe
castellum -keshtjelle
cantare - kendoj
beautus - i bekuar
bestia-ae - bishe
centum - 100
civitas-atis - qytet
dies -ei -.dita
digitus-i - gishti
divus-i - divi
facies - ei, - faqe
fama-ae, - fame
femina-ae - femer
gens-gentis- gjinia
genus-eris-gjinia, ne kuptim familja
luas, laudis- lavdim
legere, lego, legi , lecktum -lexoj
liber-bri - libri
mater,matris -moter
mens,mentis-mendja
mensis, is - muaji
mille - 1000
mors, mortis -mort
nonus,- i nenti
parentes , parentum -prinder
pax, pacis, -paqe
placere,placeo 2, placui, placitum: pelqej
populus,populi - populli
postea -pastaj,
potestas,-atis- pushtet
pro, - per,
quattuor,- kater
regio, onis -regjion
saeculum -shekulli
saepe - shpesh
scientia, ae - shkenca
scribere,scribo 3, scripsi, scriptum - shkruaj
septem- shtate
societas, tatis - shoqeri
socius, i - shok
sperare, spero 1, speravi, speratum- shpresoj
spiritus,us-shpirti
summa, ae - shuma,
talis,e - i tille
tres, tres, tria -3
tristis,-e, - tirshtuar ( kuptimi i pare eshte i deshpruar )
turpis,e - turpi
veritas,veritatis - e verteta
victoria,ae -fitore
voluntas,tis - vullnet
peccare - mekatoj
merito - merite
fatalis: - fat
adoriri - adhuroj
nepos: - nip
virtutess - virtut
laudare - lavdoj
damni= - dam