Pleme Kuči

• Začetnik teme Začetnik teme Kuber
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ma od njih svasta mozes ocekivati ..interesantno da se od kastriota kao pra predak spominje neki krsto ....

Ne od nas , mi nepisemo o sebi nego drugih .. I nije uzalud nista da sta potvrdjuju lingusti , istoricari itd , da su Albanci starosedeoci .

Nemogu da razumem zasto nekome smeta to toliko kada je vec univerzalno potvrdjeno ?

Ne od nas , mi nepisemo o sebi nego drugih .. I nije uzalud nista da sta potvrdjuju lingusti , istoricari itd , da su Albanci starosedeoci .
Nemogu da razumem zasto nekome smeta to toliko kada je vec univerzalno potvrdjeno ?

sa tobom imam korektnu komunikaciju i to je ok .Ali pogledaj sta pisu neki tvoji sunarodnici ,pa cak pisu i da su nemanjici albanci ,mislim da to nije u redu ...I nije mi jasno da zele da dokazu da srbi nisu nikad postojali na kosovu ,nevezano za politiku ,mislim da sa istoriske tacke gledista to nije u redu .

Nema ni jednog Božidara, da ja znam.
Rodoslov Kastriota ide ovako
Ivan,
Pavle,
Đerđ ili Đorđe
Ivan... koji je odselio za Italiju i nema potomaka

Od žene Ivanove, Jerine (Irine), koja je pobjegla u svoj rod u CG u Kuče i donijela u trbuhu sina Ivanova, kome su dali ime Drekale.
Od toga Drekala su sve vojvode u Kučima i rodoslov ide ovako:
Drekale Kastriota je bio prvi vojvoda u Kučima.
Imao je sinove Lala i Nikolu Drekaloviće. (tada su promijenili prezime).
Drekale, Lale i Nikola su bili katoličke vjere.

Dalje;
Lale je bio oženjen od Kastriota i imao je sina Vuka. Tu svoju ženu je oćerao zajedno sa đetetom od 1 godine u rod u Kastriote, i ponovo se oženio ćerkom vojvode iz Bratonožića Peja Stanojeva.
Tada ga je pop Rufim Boljević prevodi na pravoslavnu vjeru i vjenčao ga.
Sa tom drugom ženom je dobio 4 sina (Vujoš,Iliko,Čejo,Mijo) a kasnije je doveo k sebi još i sina Vuka od prve žene.
Od tada su Drekalovići pravoslavne vjere osim onoga Vuka koji je bio katolik pa je kasnije prešao u islam i od njega su Turkovići.
Vojvodstvo nastavlja
1.Vujoš
2.Iliko
3.Mirčeta - pop Mićo ( mijenjaju prezime u Popovići)
4.Nikola,
5.Martin
6.Bele
7.Janko
8. Miljan
9. Marko (Miljanov)- zadnji vojvoda u Kučima

Ivan,
Pavle,
Đerđ ili Đorđe

Od žene Ivanove, Jerine (Irine), koja je pobjegla u svoj rod u CG u Kuče i donijela u trbuhu sina Ivanova, kome su dali ime Drekale.

Dalje;
Lale je bio oženjen od Kastriota i imao je sina Vuka. Tu svoju ženu je oćerao zajedno sa đetetom od 1 godine u rod u Kastriote, i ponovo se oženio ćerkom vojvode iz Bratonožića Peja Stanojeva.
Sa tom drugom ženom je dobio 4 sina (Vujoš,Iliko,Čejo,Mijo) a kasnije je doveo k sebi još i sina Vuka od prve žene.
Od tada su Drekalovići pravoslavne vjere osim onoga Vuka koji je bio katolik pa je kasnije prešao u islam i od njega su Turkovići.
Vojvodstvo nastavlja
1.Vujoš
2.Iliko
4.Nikola,
5.Martin
6.Bele
7.Janko
8. Miljan

preaovladavaju slavenska imena ,da nekazem srpska . . .ja sam negde procitao da je neki kastriot imao brata bozidara kojeg je poslao crnogorcima da pomogne u nekoj bitci ,nisam bas siguran pa nemogu da tvrdim ...

Ivan,
Pavle,
Đerđ ili Đorđe

Dalje;
Vojvodstvo nastavlja
1.Vujoš
2.Iliko
4.Nikola,
5.Martin
6.Bele
7.Janko
8. Miljan

Hm, to opet nemash pojma.... Pošljednji Kuchki vojvoda je Ivanović....

Koji Ivanović, jesili ti malo šašav?

Marko Miljanov -Popović Drekalović je poslednji kučki vojvoda.
Poslije njega nema više te titule.

Još i ovo:
Ivan (i od njega su Ivanovići) i Mirčeta -pop Mićo (od njega su Popovići) su bili sinovi Ilike Laleva. To je bilo krajem 17 vijeka.
Ivan je od svoga oca preuzeo vojvodsku titulu a posle smrti, vojvodstvo je prešlo na njegovog brata Petra (od njega su Petrovići).
Ivanovići i Popovići su se bili zavadili i vladala je krvna osveta između njih i zato se većina Popovića morala odseliti, jedni u Drobnjak u Uskoke (selo Ljevišta kod Morače) , drugi u Hercegovinu kod Mostara a treći u Srbiju u jedno selo kod Zlatibora.

Poslednja izmena:
Koji Ivanović, jesili ti malo šašav?

Marko Miljanov -Popović Drekalović je poslednji kučki vojvoda.
Poslije njega nema više te titule.

Još i ovo:
Ivan (id njega su Ivanovići) i Mirčeta -pop Mićo (od njega su Popovići) su bili sinovi Ilike Laleva. To je bio početak 17 vijeka.
Ivanovići i Popovići su se bili zavadili i vladala je krvna osveta između njih i zato se većina Popovića morala odseliti, jedni u Drobnjak u Uskoke (selo Ljevišta kod Morače) , drugi u Hercegovinu kod Mostara a treći u Srbiju u jedno selo kod Zlatibora.

Hm, nasho ti meni prichati o Kuchima!? Cccccc..... a ne znash ko je poslednji Kucki vojvoda????
Vojvoda Kucki Vaso Bracanov Ivanovic od 1868 god do 1900 god.

Josh neshto, Ivanovici nisu bili u zavadi sa Popovicima vec sa Chejovim rodom, Chejovitjima.... a Popovitji ih mirili....
Kazhem ti ja da nemash pojma, al' ajde.... vozi ti svoju.... :lol:

Ja, u pravu si ali ima tu još nešto da se doda;
Zbog svađe sa kraljem, Nikola je oduzeo Marku titulu vojvode i dodijelio je Ivanoviću.

To je i prvi put, da neko izvan Kuča dodjeljuje Kučima vojvodstvo, zato to imenovanje, niko iz Kuča nije prihvatio.
Zato se Marko Miljanov smatra poslednjim vojvodom Kuča, koga su sami Kuči birali.

Popovići i Ivanovići su se bili zakrvili i palo je 70 glava- tako piše Luburić a tako govore i moji preci.
http://www.plemekuci.site11.com/knjige_kuci.htm

Poslednja izmena:
Само ме интересује како ти знаш да су тада на цени били сир и крушке у том подручју, ако изузмемо ту "етмилогију" - како знаш ?
Крушке Римљани описују и спремају их, углавном са медом, АНФАЛБЕТУ.

Па и у данашњем Београду су људи живели миленијумима, па ја немам потребу да то истичем. Не схватам шта хоћеш да кажеш овим текстом са Википедије ? Да прикажеш историју тог града ?

Pa citaj malo istorijske knjige, nemoj napamet kao ovaj sto prica o Novom Brdu i druge gradove na Kosovo. Davno pre nego sto su Slaveni stigli na ovim prostorima, to Novo Brdo je imalo drugo ime, latinsko Argentinium, kao i sva druga mesta. Kad su dosli Srbi i osvojili teritoriju, dali su srpska imena. To ne sporim! Ali mesta imaju svoja pre-srpska imena i albanska imena. Vi kazete Prishtina znaci nesto na srpskom, ja kazem da znaci nesto na albanskom. Nemojte biti smesni s Prizrenom i Ipekom (Pec). Ime ovih grada je tursko!

Poslednja izmena:
Име града турско, а град престоница цара Душана?
А Албанска имена имају од новијег доба.
И шта са Новим Брдом? Нек је имало друго име пре доласка Срба, какве то везе има са Албанцима, који ту долазе од 15. века? Није могуће ставити знак једнакости између Илира/Дарданаца/Крушкождера и Албанаца/Арнаута/Арбанаса/Шиптара, колико год ти то желела.

Копирам пост од раније: Да додам једну примедбу о Албанским тврдњама о Илирско/Дарданском/Крушкождерском пореклу. Повлачење паралеле између Албанаца и Илира је као када би за се сутра догодило неко масовно истребљење становништва на овим просторима и неким чудом најбројнија подгрупа јужних Словена која је преживи буду рецимо Бугари који се попну на Родопе док ове просторе населе нови народи, завладају над и асимилују староседеоце. Онда се родопски Бугари кроз хиљаду година намноже, део љих се пресели у Војводину и почну да тврде како су заправо они потомци свих јужних Словена и како је Војводина њихов прапостојбина јер су ту живели такође јужни Словени, јер они имају реч "Войвода"! Ето толико смисла има паралела између Албанаца и Илира.

Poslednja izmena:
Hm, ajd vako ko je postavljo vojvode u Kucima?-Sami Kuči
Ko je posle Bracanove smrti postavio Vasa za vojvodu a ko je i kada postavio Marka za vojvodu?
-Marko je postavljen posle bitke na Fundini i posle 7 godina mu je Nidžo uzeo tituli. Sve dalje je radio Nidžo mimo Kuča i to se ne priznaje.:mrgreen::D

Poslednja izmena:
Ja, u pravu si ali ima tu još nešto da se doda;
Zbog svađe sa kraljem, Nikola je oduzeo Marku titulu vojvode i dodijelio je Ivanoviću.

To je i prvi put, da neko izvan Kuča dodjeljuje Kučima vojvodstvo, zato to imenovanje, niko iz Kuča nije prihvatio.
Zato se Marko Miljanov smatra poslednjim vojvodom Kuča, koga su sami Kuči birali.

Popovići i Ivanovići su se bili zakrvili i palo je 70 glava- tako piše Luburić a tako govore i moji preci.
http://www.plemekuci.site11.com/knjige_kuci.htm

E to brate, procitaj ovu od Rasovica i to je to.... nema dalje sto se Kuca tice. A i moji preci nesto govorili pa ih Rasovic lepo opisao sto jest - jest.... :)

Име града турско, а град престоница цара Душана?
А Албанска имена имају од новијег доба.
И шта са Новим Брдом? Нек је имало друго име пре доласка Срба, какве то везе има са Албанцима, који ту долазе од 15. века? Није могуће ставити знак једнакости између Илира/Дарданаца/Крушкождера и Албанаца/Арнаута/Арбанаса/Шиптара, колико год ти то желела.

Копирам пост од раније: Да додам једну примедбу о Албанским тврдњама о Илирско/Дарданском/Крушкождерском пореклу. Повлачење паралеле између Албанаца и Илира је као када би за се сутра догодило неко масовно истребљење становништва на овим просторима и неким чудом најбројнија подгрупа јужних Словена која је преживи буду рецимо Бугари који се попну на Родопе док ове просторе населе нови народи, завладају над и асимилују староседеоце. Онда се родопски Бугари кроз хиљаду година намноже, део љих се пресели у Војводину и почну да тврде како су заправо они потомци свих јужних Словена и како је Војводина њихов прапостојбина јер су ту живели такође јужни Словени, јер они имају реч "Войвода"! Ето толико смисла има паралела између Албанаца и Илира.

Ima veze s Albancima jer se i na Albanskom mesto se zove Artana (srebro).

A da znas, jako mi se svidja ovo tvoje "znanje". Gde si naucio 'vako dobro istorijsko-naucni pingpong? Gde si zakacio diplomu?

I Bajo, posto je tema ovde o Kucima a ti pricas o toponimima, saznaj sta znaci na albanskom Fundina, Bukumira itd.

Fundina znači voda.
Tamo ima oko 30 izvora na kojima su bile nekad vodenice.

Bukumiri (dobar hljeb) nema veze sa albanskom riječi. To je stari predslovenski narod-plene, koji se u međusobnim borbama sa Matagružama istrijebio i nestao.
Ostali su samo njihovi grobovi-kiljani.

Treba znati, da su u Kučima vjekovima živjeli crnogorski i albansksi narodi zajedno, ženili se međusobno i bratimili, kumovali i tako i prihvatali razna imena jednih ili drugih.
Sve do 17 vijeka si bili svi hrišćani i imali su slična imena pa sa dolaskom Turaka, pojavljuju se i muslimanska imena.

Poslednja izmena:

Back