Та поређења, да ли се Пироћанац и Новосађанин разумеју су потпуно сулуда. Локализми свуда постоје, језик је жива ствар, мења се у простору и времену. Ја са Чукарице некад имам проблема да разумем некога из Земуна. Да ли то значи да причамо различитим језиком? Не. Али свака заједница, област, мања или већа, има своје специфичности у оквиру тог језика. Да није тако имали би на простору СФРЈ неколико десетина "језика" , ако не и више.
И бугарски топоними у Албанији из времена окупације? Које бре окупације, оне у 10/11 веку? Које бесмислице. У Албанији су постојали словенски топоними јер су тамо живели и Словени.
Сами Албанци*, колико сам упућен, прво се из брда данашње Албаније шире у албанско приморје и Тесалију (чак их и Душан Немањић насељава у један град), потом још јужније, око и у Атину, док неке сеобе на север следе тек од 15. и 16. века.
Да ли Кучи, Цуце или неко трећи имају
албанско или
српско порекло (трећег нема) је тешко одредити због начина на који су сва братства/племена/родови** у Херцеговини, Брдима, Црној Гори итд. настали - као
јединице територијалне организације, дакле не нужно засноване на сродству.
* Да додам једну примедбу о Албанским тврдњама о Илирско/Дарданском пореклу (јер је неизбежно да ће се појавити нека паметна глава да нам истакне ту "чињеницу"). Повлачење паралеле између Албанаца и Илира је као када би за се сутра догодила нека катаклизма на овим просторима (силе природе - болести, поплаве, земљотреси, Монголи
...или масовно истребљење ратом) и неким чудом најбројнија подгрупа јужних Словена која је преживи буду рецимо Бугари који се сакрију на Родопе док ове просторе населе рецимо Тртемрте, завладају над и асимилују староседеоце. Онда се родопски Бугари намноже и почну да тврде како су заправо они потомци свих јужних Словена и како је рецимо данашња Војводина њихов прапостојбина јер су ту живели такође јужни Словени, јер они имају реч "Войвода"! Ето толико смисла има паралела између Албанаца и Илира.
**
Негде сам прочитао тврдњу, ако можре неко нека ме исправи или потврди - племена у ЦГ и околини се формирају од периода после Косовсе битке (или пада Србије под Турке?) када су се десиле масовне сеобе из унутрашности државе на црногорске и околне планине.