Platonska ljubav

Da li ste vi primetili da Platonska ljubav trazi pitonsku kitu na kraju?

Valjda zene filozofiranjem izmuce picu, pa ova poludi i trazi enormno veliki.

sve me vise iznenadjujes, Sinnke ovakvim pametnim zakljucima...
istina je da sam ja, sto je platonska ljubav bila jaca, trazila zesci sex na kraju i naravno da nije mogao biti ravan mojim mastarijama i ocekivanjima...
naravoucenije-ne stupajte u platonsku ljubav, ne isplati se
 
Shta je to Platonska ljubav ?

Gledaj a ne diraj.Ustvari ovo:
Platonska ljubav u suvremenu značenju je izraz koji se koristi za aseksuslni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi, pogotovo u slučaju kada se pretpostavlja suprotno. Najjednostavniji primjer platonskog odnosa je duboko prijateljstvo prema nekoj osobi koje je potpuno lišeno seksualnih žudnji.

Takvo tumačenje platonske ljubavi se temelji na pogrešnom tumačenju platonskog ideala ljubavi, koja je u svom originalnom obliku bila kreposna ali strastvena ljubavu, temeljena ne na nedostatku žudnje nego na duhovnoj pretvorbi seksualnog nagona koji je otvarao vrata za suptilnije užitke od seksa. U svojoj originalnoj platonskoj formi, ova vrsta ljubavi je ljubavnike trebala približiti mudrosti ui platonskom obliku Ljepote. Detaljno je obrađena u Platonovom Fedru i Simpoziju. U Fedru je opisana kao oblik božanske ludosti koja je dobijena na dar od bogova, a njeno pravilno izražavanje se nagrađuje od bogova u zagrobnom životu; u Simpoziju je metoda kojom ljubav čovjeka dovodi do oblika ljepote i mudrosti.
 

Back
Top