Plati unapred!

ne,...ne zbog toga...nisu mi odvratni...kada ih vidim mrzim ceo svet,mrzim sebe ...neznam

Sigurno jeste zbog toga. Zbog cega ce drugo da bude? Ti mislis, kao, nisu mi odvratni, a u stvari ti jesu odvratni samo neces da priznas sebi, jer ih sazaljevas, i mislis da oni nisu krivi sto su takvi, i da to ne treba da te da te dotice i bla bla bla.

Da... Ali mislim da ti kada dajes si svestan te cinjenice ( o tom osecaju za koji ces biti zasluzan) i da je zato jos vise egoisticnije.. jer to doprinosi da se jos bolje osecas... da jos vise podignes velicinu svog dela.. Running in circles.... :(

Pod takvom lupom, i svako prijateljstvo je egoizam.
Sta vise, sve je egoizam.
Ima li nesto da mozes da das a da to nedvosmisleno svi protumace kao dobro delo?

Ako smo u oba slucaja egoisticni, da li odabirom davanja biramo slucaj kojim cemo bolje sebi zamaskirati egoizam? Biramo nacin na koji ce on delovati opravdanije... koristan i za onog drugog...
Ne, ne razumemo se.
Uopšte se ne radi o nama. Motiv kakav god da je, neko drugi od toga ima korist. Ako već moramo da budemo egocentrični (barem neki, ili većina nas - mislim na ljude generalno), onda neka to barem bude konstruktivno. Sigurno je više nego ne uraditi ništa jer se radi o drugome a ne o nama.

Ima li nesto da mozes da das a da to nedvosmisleno svi protumace kao dobro delo?
U pravu je ona, samo što ako bi smo gledali samo motive a ne dela, ne bi smo daleko dogurali. Ne kažem, suština je uvek najbitnija, i presudna, ali da dobra dela čine i pomoć pružaju samo ljudi "dobrih namera" (i to savršeno čistih) a ne i oni prerušeni egocentrici, na svetu bi verovatno bilo 6 miliona a ne 6 milijardi stanovnika. Nema mesta filozofiji ako su ljudski životi i gola egzistencija u pitanju. Niti ima filozofiranja na prazan stomak - prosjaka zaista ne zanimaju tuđi motivi, njega zanima novac i kako će preživeti danas, sutra ili narednih nedelju dana.

Svi da ga protumace kao dobro.. tesko.. jer se nikada svi ne mogu sloziti :) Imace razlicita merila.. samim tim razlicite odgovore :) Mogu mnogi da protumace kao dobro... stavljajuci mu tu etiketu ''dobro'', mozda ce se i podrazumevati da su namere pocinitelja ispravne... mozda motiv i nije relevantna cinjenica za odredjivanje dobrote necega. Mada tu uvek stoji pitanje da li ga je zapravo egoizam pogurao na to... mozda je to njegovo usmeravanje u pravu stvar... Sto i dokazuje da pogresno i olako kacimo ''pozitivno''\ ''negativno'' mnogim stvarima. Ja sam samo pricala o namerama, ne o delima koja ce iz njih izaci...

Ha ha ha, moze da im pomogne. Neki odu u kladionicu i popune jedan tiket i od 20 dinara dobiju 100. :D

moze i to da se desi...ali ce on i dalje ostati prosjak,...ponekad mislim da ljudima koji su se odlucili na taj korak nije bitno koliko ce para dobiti nego je bitno da prodje dan ,kao i onaj sledeci i sve tako do kraja...ako prosis u srbiji sigurno znas da ces ostati na ulici zauvek...ti ljudi su izgubili motiv za zivotom,to me boli.

Volim da pomognem ljudima koji rade i trude se, obično nešto prodaju ili vrše usluge. Tada dam poveću novčanicu i ne uzmem kusur (obično kažem: neka, častim), nekako mi je to manje ponižavajuće i za mene i za njih.
Prosjacima ne dajem od kako sam upoznala jednu porodicu; deca i žene prose po pijaci, a otac se hvalio kako je dao 10 evra jednoj kurvi rečima: "nisam hteo ni da je j... , samo sam dao da mi ******". Neću to da finansiram.

Back