YeOldeJagge
Veoma poznat
- Poruka
- 12.829
To je logičnije, sa Vašeg stanovišta koje kaže da je veći iznos bolji.Dobro onda neka bude minimalac 3000e, jel to realnije?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To je logičnije, sa Vašeg stanovišta koje kaže da je veći iznos bolji.Dobro onda neka bude minimalac 3000e, jel to realnije?
Minimalac je sada oko 250e,
U madjarskoj je 460e , u Ćeškoj je 518e , Rumunija 446e, a Cro je 505e.
Misliš da je malo?
Dobro onda neka bude minimalac 3000e, jel to realnije?
3000 euraUkoliko bi hteo 3.000 franaka problema nema ukoliko ti je kefalo dobroTako jevtinog radnika nema u CH.
Па зар на Свету Неђељу мораш да мислиш на паре,тужни гастарбајтеру?
Хоћеш их носиш у гроб,шта?
Хоћеш ли код Свевишњег да се боље котираш ако му однесеш паре,шта?
Minimalac od 3000€ nema ni u jednoj državi na svijetu. Ni u bruto iznosu, a kamo li u neto iznosu. Inače tih 505€ u Hrvatskoj je bio bruto, a ne neto do početka ove godine. Od ove godine je bruto 4062.5kn (541€), a neto 3250kn (433€).Minimalac je sada oko 250e,
U madjarskoj je 460e , u Ćeškoj je 518e , Rumunija 446e, a Cro je 505e.
Misliš da je malo?
Dobro onda neka bude minimalac 3000e, jel to realnije?
To je logično sa bilo čijeg gledišta, osim privatnika sa ovih prostora, koji bi htio radnika, po mogućnosti dobrog, ali da ga plati što manje, ili da ga uopće ne plati.To je logičnije, sa Vašeg stanovišta koje kaže da je veći iznos bolji.
Smradnik bi takođe hteo astronomsku platu, a po mogućstvu da ni ne radiTo je logično sa bilo čijeg gledišta, osim privatnika sa ovih prostora, koji bi htio radnika, po mogućnosti dobrog, ali da ga plati što manje, ili da ga uopće ne plati.
Ti si očito jedan od tih privatnika, jel? Koji bi se obogatio na račun radnika za par mjeseci i misliš da si uhvatio/uhvatila Boga za bradu jer si privatnik! Radnik, bilo koji, bilo gdje, prvenstveno želi onakvu plaću kojom će moći platiti režije, hranu, odjeću, obuću, kupiti djeci nešto (ako ih ima). Radnik ne traži nemoguće, jer nije lud da sječe granu koju sjedi, ali da mu se govori da se nema,a da poslodavac kupuje nove aute, pa nije radnik lud. Inače normalno bi bilo da poslodavac želi da ima sretnog i zadovoljnog radnika, jer takav radnik, logično, i radi bolje. Naravno da uvijek ima i radnika koji ne žele raditi, a htjeli bi veliku plaću. Treba se naći neki balans između rada i primjerene plaće za rad.Smradnik bi takođe hteo astronomsku platu, a po mogućstvu da ni ne radi
Pa, da. Treba naći balans.Ti si očito jedan od tih privatnika, jel? Koji bi se obogatio na račun radnika za par mjeseci i misliš da si uhvatio/uhvatila Boga za bradu jer si privatnik! Radnik, bilo koji, bilo gdje, prvenstveno želi onakvu plaću kojom će moći platiti režije, hranu, odjeću, obuću, kupiti djeci nešto (ako ih ima). Radnik ne traži nemoguće, jer nije lud da sječe granu koju sjedi, ali da mu se govori da se nema,a da poslodavac kupuje nove aute, pa nije radnik lud. Inače normalno bi bilo da poslodavac želi da ima sretnog i zadovoljnog radnika, jer takav radnik, logično, i radi bolje. Naravno da uvijek ima i radnika koji ne žele raditi, a htjeli bi veliku plaću. Treba se naći neki balans između rada i primjerene plaće za rad.
I onda niti imaš sretnog radnika, niti poslodavca. I gdje si onda? Nigdje. Jer takav radnik će ti zabušavati i gledati da radi što manje ili da uopće ne radi. A to znači da ćeš i ti kao poslodavac imati gubitak. Jer radnik neće obaviti posao na vrijeme, ili će dati otkaz i otići drugom, a to opet znači manje radnika i manje obavljenog posla za poslodavca. Znači najbolje je i za radnika i za poslodavca da su obje strane zadovoljne. A to kod radnika znači primjerena plaća za rad.Pa, da. Treba naći balans.
Znači ako ti zagledaš šta je preduzetnik kupio, onda možemo da pričamo i o tome kako radnik troši pare.
"Kažeš hoćeš veću platu, a njom kupuješ cigare!"
-"Šta te briga šta ja kupujem?? Gledaj svoja posla!"
"Odlična ideja, primeni isto sa mojim autima."
Da, ali do te cifre dopiremo mehanizmima slobodnog tržišta, koji imaju 2 strane a ne 1.I onda niti imaš sretnog radnika, niti poslodavca. I gdje si onda? Nigdje. Jer takav radnik će ti zabušavati i gledati da radi što manje ili da uopće ne radi. A to znači da ćeš i ti kao poslodavac imati gubitak. Jer radnik neće obaviti posao na vrijeme, ili će dati otkaz i otići drugom, a to opet znači manje radnika i manje obavljenog posla za poslodavca. Znači najbolje je i za radnika i za poslodavca da su obje strane zadovoljne. A to kod radnika znači primjerena plaća za rad.
Ali mogu li ja sa 400$ ili € podmiriti svoje osnovne potrebe? Nije poslodavac glup da ne zna koliko treba za osnovne potrebe radnika. Vidiš što se dogodilo kod nas u Hrvatskoj. EU je otvorila granice i ljudi su masovno otišli van. Nema kod nas više "tko te šiša, nećeš ti raditi, ima tko hoće i za manje". Velika većina poslodavaca je morala podići plaće, a vjerojatno će morati i još. Znači može se, ako se hoće i kad je frka...Da, ali do te cifre dopiremo mehanizmima slobodnog tržišta, koji imaju 2 strane a ne 1.
Znači ako se došlo do dogovora o plati $400 mesečno, onda to je to. Ne treba pričati da tu gazda potkrada.
Ne postoji nikakva garancija da se platom mogu podmiriti potrebe.Ali mogu li ja sa 400$ ili € podmiriti svoje osnovne potrebe? Nije poslodavac glup da ne zna koliko treba za osnovne potrebe radnika. Vidiš što se dogodilo kod nas u Hrvatskoj. EU je otvorila granice i ljudi su masovno otišli van. Nema kod nas više "tko te šiša, nećeš ti raditi, ima tko hoće i za manje". Velika većina poslodavaca je morala podići plaće, a vjerojatno će morati i još. Znači može se, ako se hoće i kad je frka...![]()
A čime se podmiruju potrebe nego plaćom? Pa dobro, ako mi ti nedaš primjerenu plaću otići ću drugom. Ili ću otići ranije s posla i raditi negdje drugdje u fušu. Ili ću čak otići na bolovanje i raditi u fušu, a tvoj posao će stajati. I ti ćeš biti na gubitku jer prvi posao neće biti završen na vrijeme i nećeš moći započeti s drugim... I tu se opet vraćamo u krug... Niti je zadovoljan radnik, niti poslodavac i tu nema sreće. Iako kažem ima i onih radnika koji imaju jako dobre plaće, ali loše rade. Ali zna se koji su poslodavci dobri, a koji loši. Kod dobrih poslodavaca se traži mjesto više...Ne postoji nikakva garancija da se platom mogu podmiriti potrebe.
Potpuno je zamislivo na primer da ti vrednuješ moj rad $10, a da meni za obuću treba $11.
Ne postoji nikakva garancija da se platom mogu podmiriti potrebe.
Potpuno je zamislivo na primer da ti vrednuješ moj rad $10, a da meni za obuću treba $11.
Radila sam i u fabrici i u kancelariji. Za nikakvu platu i za solidnu platu. Kako god okreneš i jedno i drugo dođe mu na isto: izrabljivanje. Veoma je bitno kako se ti postaviš prema tom poslu i poslodavcu. Ono što me je najviše nerviralo jeste neplaćanje prekovremenog rada kada se poslodavci jednostavno naprave blesavi. Ne znam šta da kažem, život u Srbiji je skup i ono što u nekim zemljama normalno ljudi sebi mogu da priušte ovde je to misaona imenica. Kupovina osnovnih namirnica, automobil, odlazak na letovanje, normalna odeća i obuća, to su najosnovnije stvari koje bi trebalo da možemo sebi da priuštimo bez da stežemo džep i uskraćujemo sebi neke druge stvari zbog toga. Da ne pominjem izdržavanje dece i njihovo školovanje.
Da, i mene iritira što narod ima suviše mnogo para zadnjih meseci.Doduse,ono boldirano u zadnje vreme za sve manje Srba predstavlja neki "luksuz"....obzirom da u Srbiji nikada vise nije bilo automobila nego zadnjih godina,da se nikada vise nije islo na letovanja nego zadnjih godina,da se nikada vise nije kupovalo po razno raznim trznim centrima,buticima i slicno....
Sad,ili Srbima standard postaje bolji ili neko npr one silne automobile deli dzabe....
Da, i mene iritira što narod ima suviše mnogo para zadnjih meseci.
Nadam se da će Koronavirus tzv. Veća Recesija to malo dovesti u red.
Minimalac od 3000€ nema ni u jednoj državi na svijetu. Ni u bruto iznosu, a kamo li u neto iznosu. Inače tih 505€ u Hrvatskoj je bio bruto, a ne neto do početka ove godine. Od ove godine je bruto 4062.5kn (541€), a neto 3250kn (433€).
Zavisi koja firma i gdje. O čemu pričamo točno? Ako je prosjek oko 1500€, zašto bi bilo koja firma platila bilo koga 3000€. Druga stvar je ako se radi po nekakvoj proviziji, ili npr. u nekoj tvornici je norma nečega 20, a ti napraviš 50. Radnik ne bi trebao biti ni potplaćen, ali ni preplaćeni. Tvrtka mora imati novaca za razvoj i daljnja ulaganjaUkoliko bi neko hteo da radi za 3.000 ne verujem da bi ga firma primila.Čista logika,ako se neko nudi za te pare to nešto nije u redu.Recimo
nema pojma o poslu ili je po sredi nešto drugo.
Zavisi koja firma i gdje. O čemu pričamo točno? Ako je prosjek oko 1500€, zašto bi bilo koja firma platila bilo koga 3000€. Druga stvar je ako se radi po nekakvoj proviziji, ili npr. u nekoj tvornici je norma nečega 20, a ti napraviš 50. Radnik ne bi trebao biti ni potplaćen, ali ni preplaćeni. Tvrtka mora imati novaca za razvoj i daljnja ulaganja
Pa ima, ali ga i plati kako spada. Iako istina, zavisi i o struci i zanimanju. Sad ako je neko staro i deficitarno zanimanje, ili neko teško šljakersko, toga nema.Prvenstveno svaka firma mora imati kvalitetnog radnika,majstora ili stručnjaka i toga treba platiti kako treba.Sinoć sam gledao na televiziji teško
je naći čovek ko zna i hoće da radi.Jedno bez drugog ne ide.
To jeste istina, ali tu postoji još jedno poređenje. Sever Srbije i jug Srbije su dve potpuno različite stvari. Standard je dobar u Beogradu i Vojvodini, dole na jugu nije i tamo se ne oseća nikakvo poboljšanje ako ga uopšte ima. Znam to i mogu da poredim jer sam odatle, a živim već neko vreme u BG. Tačno vidim razliku u svemuDoduse,ono boldirano u zadnje vreme za sve manje Srba predstavlja neki "luksuz"....obzirom da u Srbiji nikada vise nije bilo automobila nego zadnjih godina,da se nikada vise nije islo na letovanja nego zadnjih godina,da se nikada vise nije kupovalo po razno raznim trznim centrima,buticima i slicno....
Sad,ili Srbima standard postaje bolji ili neko npr one silne automobile deli dzabe....
To jeste istina, ali tu postoji još jedno poređenje. Sever Srbije i jug Srbije su dve potpuno različite stvari. Standard je dobar u Beogradu i Vojvodini, dole na jugu nije i tamo se ne oseća nikakvo poboljšanje ako ga uopšte ima. Znam to i mogu da poredim jer sam odatle, a živim već neko vreme u BG. Tačno vidim razliku u svemu
Jug nikada neće biti razvijen kao i sever, jer se tamo ništa ne ulaže. Mladi masovno odlaze sa juga jer su tamo život, standard i plate jako loše. Dole preovlađuje jeftina radna snaga, ljudi rade u nehumanim uslovima i šefovima strancima koji misle da su neko mudo i imaju neograničena prava u našoj zemlji. To je strašno i katastrofa...I ne krivim nikog ko ode odande i treba da ode tamo gde je bolje.Sever Srbije i Vojvodina su oduvek (tj vec bar 100-200 godina) bili razvijeniji ekonomski od juga,ali postoji jos jedna stvar koja je mozda i bitnija.....a to je da se ljudi sa tog juga zadnjih godina (i decenija) masovno sele na sever Srbije....eto,to znas i iz licnog primera kako kazes......kako i ocekivati da taj jug bude razvijen,kada vecina mladjeg i radno sposobnoog stanovnistva odlazi sa tog juga?......ko da nosi i pokrece razvoj juga,babe i dede koji tamo ostaju da zive?
A jos apsurdnija je situacija na krajnjem jugu Srbije gde Srbi masovno (i legalno) prodaju svoje kuce i imanja Albancima sa Kosova i naravno sele se u Sumadiju ili u Beograd....i onda kad za 30,50 godina Sipatari i tamo budu vecinsko stanovnistvo,ode i jug Srbije kao sto je otislo Kosovo...postavlja se pitanje,kako ti Srbi tamo na jugu ne mogu da zive,a Siptari mogu?
Bas smo mi Srbi "strava".....cela Srbija ce nam biti Beograd u kojem ce ziveti (jedni drugima na glavi) 5 miliona stanovnika