Plan ili slučajnost?

Amaunet

Aktivan član
Poruka
1.245
Ljudske misli bi bile vrlo zanimljive za pročitati, naročito kad su dokone :D Tako sam u svojoj dokonosti jednog dana razmišljala o sledećem ... Da li živimo po nekom unapred smišljenom planu, ili je zapravo sve splet slučajnosti? Palo mi je na pamet koliko puta se izjalovilo nešto što sam isplanirala i da sam iz tog razloga odustala od istih, naročito dugoročnih. Znajući da nisam jedina kojoj se to dešava, pitala sam se zbog čega je to tako. Naravno da nemam nikakvih iluzija da sve u životu mora ići glatko i bez prepreka, ali svejedno sam se pitala šta je ono što je uticalo na to da mi se planovi poremete, iliti propadnu. Shvatila sam jedno ... svi smo povezani, i to sam prihvatila. Verujem da ljudi, nebitno da li se poznaju ili ne, direktno i indirektno utiču jedni na druge. Kada bismo dobili priliku da posmatramo jedni druge iz, ne bih da imenujem koje perspektive (to prepuštam vama :D), verovatno bi videli da sve nekako deluje isplanirano. Odatle ona narodna "da je bilo suđeno ...", ali čije je to perpektiva? Čija nas to ruka vodi?
Primer: Moja odluka, u određenom trenutku, nizom događaja, dovodi do promene (ne mora biti velika promena) u životu neke osobe koju nikada nisam videla i koja živi na drugom kraju planete. Tako svakodnevno, u svakom trenutku, ne utičemo samo na živote onih koje poznajemo, već i na one koje ne poznajemo ... činjenica stoji da uticaj postoji. Da li je ispravno verovati u to da smo mi ti koji svesno utičemo, da smo vlasnici svoje sudbine i da hodamo putevima koje smo sami izabrali? ili ... Da li je ispravno verovati da nismo vladari svoje sudbine, da je kontrola nad sopstvenim životom samo privid i da putujemo već unapred određenom putanjom sa svrhom i ciljem kojeg nismo svesni? Ako je tako, Matrix i igrica Sims mi deluju vrlo autobiografski :lol:
Dovoljno je za sada :D Volela bih da čitam vaša mišljenja o tome. Nemam ništa protiv linkova, ali vaše misli su daleko dragocenije :super:

Dobro mislis. To sto si skapirala da je Sve Jedno i da ne postoji drugi je vec brdo posla koje si obavila u ovoj inkarnaciji. Sto se tice ostalog, imas Slobodnu Volju da radis sta hoces u granicama Prirodnih Zakona i svesti koju trenutno imas. Kada ti dusa napreduje i svest se prosiri bices jos jedan korak blize Kuci (tj. onom Jednom) i tvoje moci ce biti daleko vece i znaces da je sve jedan beskonacni Kreator koji je ljubav. Cim se inkarniras na Zemlji to znaci da imas lekcije da naucis. Lekcije treba sama da provalis koje su. Sta ti se ponavlja u zivotu, koje situacije, koje emocije? To je ono na cemu si dosla da radis, A katalizatore da naucis te lekcije si sama programirala pre inkarnacije u dogovoru sa svojim visim Ja (nad-dusom).
Inace, misao je kreativna energija i ako je fokusirana covek zaista dobije ono sto je iznedrio. Zato smo mi kreatori (bogovi). Zelje se ostvaruju, mastanja mozda i ne (sto je i dobro jer ljudi zele razne gluposti :) ).
"Ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se".

Dobro mislis. To sto si skapirala da je Sve Jedno i da ne postoji drugi je vec brdo posla koje si obavila u ovoj inkarnaciji. Sto se tice ostalog, imas Slobodnu Volju da radis sta hoces u granicama Prirodnih Zakona i svesti koju trenutno imas. Kada ti dusa napreduje i svest se prosiri bices jos jedan korak blize Kuci (tj. onom Jednom) i tvoje moci ce biti daleko vece i znaces da je sve jedan beskonacni Kreator koji je ljubav. Cim se inkarniras na Zemlji to znaci da imas lekcije da naucis. Lekcije treba sama da provalis koje su. Sta ti se ponavlja u zivotu, koje situacije, koje emocije? To je ono na cemu si dosla da radis, A katalizatore da naucis te lekcije si sama programirala pre inkarnacije u dogovoru sa svojim visim Ja (nad-dusom).
Inace, misao je kreativna energija i ako je fokusirana covek zaista dobije ono sto je iznedrio. Zato smo mi kreatori (bogovi). Zelje se ostvaruju, mastanja mozda i ne (sto je i dobro jer ljudi zele razne gluposti :) ).
"Ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se".

Lepo rečeno :D Neko će reći Bog nas vodi, neko viša sila, a ti si rekla kreator koji je ljubav. Da li to znači da se slažeš sa mišlju da ipak nismo krojači svoje sudbine i da nas ta kreatorska sila vodi? Imamo slobodu volje, ali kako god je koristili vodiće nas do jednog jedinog zacrtanog cilja, a to je čišćenje karme i povratak kreatoru.
Ako jeste tako, zbog čega još uvek postavljamo pitanje? zašto se otimamo kada je sve tako kristalno jasno? Zbog čega želimo da vidimo taj, nazovimo ga paranormalni svet, jer ono to zapravo jeste. Kada se pogleda tema, čini se da postoje samo dva izbora i ja sam izabrala ideju da sam vođena sa ciljem da naučim lekcije koje nisam, ali još uvek u meni postoji taj mali "neverni toma" koji traži dokaz, kome nije dovoljno da se osloni na veru :D
Ponekad imam osećaj da je sve slučajnost, ali isplanirana :lol:

Gledaj na to kao na spiralno uspinjanje navise. Mnoge su okuke na tom putu ali opet je u pitanju rast. Kroz tebe Kreator uci o Sebi. Data ti je Slobodna Volja i svi putevi spoznaje su otvoreni.
'Paranormalno' je stvar percepcije. U ezoteriji se koristi izraz metafizicko. A metafizicko i fizicko su nerazdvojivi.
Dokaz nikada neces dobiti. Onaj ko bi ti dao dokaz bi ti ucinio medvedju uslugu jer jedino samo-spoznata Istina ima duhovnu snagu koja ce omoguciti tvojoj Dusi da raste. Ljudi su dobijali ranije dokaze, ali oni koji su ih davali (mi ih zovemo andjeli) su shvatili da je takav pristup pogresan te nam sada dolaze u snove i vizije ako to od njih zatrazis svojom Slobodnom Voljom. Ukoliko ne trazis pomoc, neces je ni dobiti makar andjeo sedeo sad na tvom monitoru i gledao te kako 'gresis' saplices se, i ne znas ni sama kuda ides i zasto..;)

Nešto je promenljivo, nešto nije.
Zato i postoje promenljiva i nepromenljiva karma :). Ali nećemo sad o tome..
Poenta je da faktor ljudske volje svakako postoji. Ali isto tako, postoje neki činioci (ali ne svi) koji su bezuslovni i koje jednostavno ne možemo promeniti. A prava je mudrost spoznati ralziku između ove dve stvari :).

I da, svi jesmo povezani i zapanjujuće je koliko smo često nesvesni toga (uključujući i mene :( .. moram često da se podsetim toga :( ).

Problem nastaje onda kada prihvatimo da nismo nepovezani, da stojimo sami za sebe i da ništa ne utiče na nas, ali da mi možemo da utičemo na svakoga. Takve osobe poznajem, egocentrične.
Pravac se može promeniti, možemo skrenuti s'puta, ali cilj ostaje isti. Zadatak zbog kog smo ovde mora biti obavljen i zbog toga mislim da je unapred sve smišljeno, i da iza svega stoji jedno vrlo intelegentno biće kome se planovi uvek ostvaruju ... ovo je pomalo zastrašujuće :sad2:

Negativan uticaj na čoveka zna da ostavi teško izlečivu ranu ... Ovde imamo primer povezanosti. Pozitivno utičeš na mene, hrabrenjem i najbitnije, rečima, a nisam te nikada upoznala. Nisu samo dela ona koja vrše uticaj, reči su veoma bitne, ako ne i najbitnije, s'obzirom da je sve od toga počelo. Da li je slučajnost što sam otvorila ovu temu? nije, svesno sam to učinila svojom voljom i krenula novim putem. Ono što ne planiram da se desi je da tema potone, ali čini mi se da će se to desiti :lol:

Ljudske misli bi bile vrlo zanimljive za pročitati, naročito kad su dokone :D Tako sam u svojoj dokonosti jednog dana razmišljala o sledećem ... Da li živimo po nekom unapred smišljenom planu, ili je zapravo sve splet slučajnosti? Palo mi je na pamet koliko puta se izjalovilo nešto što sam isplanirala i da sam iz tog razloga odustala od istih, naročito dugoročnih. Znajući da nisam jedina kojoj se to dešava, pitala sam se zbog čega je to tako. Naravno da nemam nikakvih iluzija da sve u životu mora ići glatko i bez prepreka, ali svejedno sam se pitala šta je ono što je uticalo na to da mi se planovi poremete, iliti propadnu. Shvatila sam jedno ... svi smo povezani, i to sam prihvatila. Verujem da ljudi, nebitno da li se poznaju ili ne, direktno i indirektno utiču jedni na druge. Kada bismo dobili priliku da posmatramo jedni druge iz, ne bih da imenujem koje perspektive (to prepuštam vama :D), verovatno bi videli da sve nekako deluje isplanirano. Odatle ona narodna "da je bilo suđeno ...", ali čije je to perpektiva? Čija nas to ruka vodi?
Primer: Moja odluka, u određenom trenutku, nizom događaja, dovodi do promene (ne mora biti velika promena) u životu neke osobe koju nikada nisam videla i koja živi na drugom kraju planete. Tako svakodnevno, u svakom trenutku, ne utičemo samo na živote onih koje poznajemo, već i na one koje ne poznajemo ... činjenica stoji da uticaj postoji. Da li je ispravno verovati u to da smo mi ti koji svesno utičemo, da smo vlasnici svoje sudbine i da hodamo putevima koje smo sami izabrali? ili ... Da li je ispravno verovati da nismo vladari svoje sudbine, da je kontrola nad sopstvenim životom samo privid i da putujemo već unapred određenom putanjom sa svrhom i ciljem kojeg nismo svesni? Ako je tako, Matrix i igrica Sims mi deluju vrlo autobiografski :lol:
Dovoljno je za sada :D Volela bih da čitam vaša mišljenja o tome. Nemam ništa protiv linkova, ali vaše misli su daleko dragocenije :super:

права тема за ноћне птичурине ка што сам ја.
има она мудра изрека какве су ти мисли такав ти је живот.
суштина је у суштини:D а шта је суштина. суштина је биће а биће није тело него мисао, према томе живиш животом који си одредила. можда себи дајеш превелике циљеве које не можеш да испуниш па кажеш то је судбина. каква је судбина када стојиш на раскрсници и одлучиш којим путем ћеш ићи. утицај постоји уколико га затражиш, поред тебе су још двојица:D који те прате, један је добар, један је лош. зависи коме се у том тренутку обраћаш. добићеш савет и од једног или од другог а ти ћеш опет на крају донети пресуду а кад је донесеш један од њих ти тада окреће леђа јер му се таква одлука не свиђа:D. наравно ово је само метафора на наше узбуркане мисли када смо неодлучни. да те неко води за руку, узми пример малог детета које је тек проходало. водиш га за ручицу, а оно неће тамо где га водиш, зна оно добро где хооће:D значи нема судбине сама бираш свој пут и кад га изабереш то ти је.
Бог ти даје сигнале који је то пут, ал ти не намеће него те пушта да сама одабереш.
ето тако мислим:D

права тема за ноћне птичурине ка што сам ја.
има она мудра изрека какве су ти мисли такав ти је живот.
суштина је у суштини:D а шта је суштина. суштина је биће а биће није тело него мисао, према томе живиш животом који си одредила. можда себи дајеш превелике циљеве које не можеш да испуниш па кажеш то је судбина. каква је судбина када стојиш на раскрсници и одлучиш којим путем ћеш ићи. утицај постоји уколико га затражиш, поред тебе су још двојица:D који те прате, један је добар, један је лош. зависи коме се у том тренутку обраћаш. добићеш савет и од једног или од другог а ти ћеш опет на крају донети пресуду а кад је донесеш један од њих ти тада окреће леђа јер му се таква одлука не свиђа:D. наравно ово је само метафора на наше узбуркане мисли када смо неодлучни. да те неко води за руку, узми пример малог детета које је тек проходало. водиш га за ручицу, а оно неће тамо где га водиш, зна оно добро где хооће:D значи нема судбине сама бираш свој пут и кад га изабереш то ти је.
Бог ти даје сигнале који је то пут, ал ти не намеће него те пушта да сама одабереш.
ето тако мислим:D

Da ... fino si ti to iseru ... (ups ;)) rekao.
Objašnjenje da je s'jedne strane :evil:, a sa druge :andjeo:, pa koga poslušaš mi je malooooo njanjavo. Reći ću i zašto ... pred nekom odlukom čovek nema tako jasne izbore, već se koristi savešću, misaonom vagom i teško, odnosno nikako se neće opredeliti za izbor koji mu je postavio :evil:, naročito ako zna da će mu to doneti loše rezultate.
Zapravo, morala sam ponovo da pročitam temu (koju sam sama postavila :zcepanje:), da bih znala o čemu se radi :lol:
Ček' malo da se zalaufam :lol:

Da ... fino si ti to iseru ... (ups ;)) rekao.
Objašnjenje da je s'jedne strane :evil:, a sa druge :andjeo:, pa koga poslušaš mi je malooooo njanjavo. Reći ću i zašto ... pred nekom odlukom čovek nema tako jasne izbore, već se koristi savešću, misaonom vagom i teško, odnosno nikako se neće opredeliti za izbor koji mu je postavio :evil:, naročito ako zna da će mu to doneti loše rezultate.
Zapravo, morala sam ponovo da pročitam temu (koju sam sama postavila :zcepanje:), da bih znala o čemu se radi :lol:
Ček' malo da se zalaufam :lol:

вероватно сам ја онда луд када са собом разговарам у себи:hahaha:
кад станем на раскрсницу живота па питам себе шта сад, куда? а неки "унутарњи глас" каже ма шта те заболе иди овуда ко их све ебе важно је да је теби добро, а "други глас" каже е па немој тако није то решење има и других исправнијих:D
а опет Бог је дао сигнал на који ти не обраћаш пажњу, него си толико обузета својом савешћу и мислиш да ти није потребна помоћ- нема више силе само твоја свест:D

кад станем на раскрсницу живота па питам себе шта сад, куда? а неки "унутарњи глас" каже ма шта те заболе иди овуда ко их све ебе важно је да је теби добро, а "други глас" каже е па немој тако није то решење има и других исправнијих:D
а опет Бог је дао сигнал на који ти не обраћаш пажњу, него си толико обузета својом савешћу и мислиш да ти није потребна помоћ- нема више силе само твоја свест:D

A šta ako je glas u tebi Bog? Šta ako je tvoja savest Bog? ... razumem da je malom detetu potreban roditelj da ga uči i usmerava, ali da li je potrebno odrasloj osobi da ga Bog ili onaj drugi vodi?
Znači da sumiramo ... kad je moja tema u pitanju, ti misliš da te vodi Bog i da je sve unapred isplanirano po Njegovoj zamisli?

Ниси луд пријатељу, сви ми имамо унутрашњи глас, само га многи не чују или не разумеју.

A šta ako je glas u tebi Bog? Šta ako je tvoja savest Bog? ... razumem da je malom detetu potreban roditelj da ga uči i usmerava, ali da li je potrebno odrasloj osobi da ga Bog ili onaj drugi vodi?
Znači da sumiramo ... kad je moja tema u pitanju, ti misliš da te vodi Bog i da je sve unapred isplanirano po Njegovoj zamisli?

не погрешно си закључила срећо
ево нпр рецимо болест, кркаш масно и добијеш закрчење крвних судова па завршиш на кардиоваскуларној хирургији, па се сетиш онда Бога јел тако?
па ако мислим да нас неко вода не би нас сматрао за божанска бића, него за обичне животиње које нагон води кроз живот, теби је дата способност да размишљаш и доносиш избор.:)

Ниси луд пријатељу, сви ми имамо унутрашњи глас, само га многи не чују или не разумеју.

ја се свим силама трудим да слушам онај добри глас иако ми онај други злоћа уноси немир у мом животу, али тешко га се отрести.

не погрешно си закључила срећо
ево нпр рецимо болест, кркаш масно и добијеш закрчење крвних судова па завршиш на кардиоваскуларној хирургији, па се сетиш онда Бога јел тако?
па ако мислим да нас неко вода не би нас сматрао за божанска бића, него за обичне животиње које нагон води кроз живот, теби је дата способност да размишљаш и доносиш избор.:)

Ja se setim Boga svaki dan, čak i kad mi je dobro :)
Sloboda izbora, to si hteo da kažeš i sa tim se slažem :)

то је то
само сам хтео мало да се хвалим како знам да напишем више од једне реченице:hahaha:

:cmok:

Ma nisam ni sumnjala u tebe :cmok2:
Život je zaista misterija i deluje komplikovano, ali svima se desilo da neke odluke koje smo u prošlosti jedva doneli, u budućnosti deluju jednostavno i gotovo smešno ... odatle ona fraza "kad se setim kako sam se oko toga nervirala, dođe mi da puknem od smeha", ili "da mi je ova pamet" :lol:
Ponekad deluje kao da nemamo kontrolu nad životom, kao da je sve nekako predodređeno i da mi samo plovimo, pa gde se nasukamo (sorry ako se ponavljam sad :lol:), ali nije tako ... uvek imamo izbor, i što kaže Arebis, samo treba da slušamo :)

Ma nisam ni sumnjala u tebe :cmok2:
Život je zaista misterija i deluje komplikovano, ali svima se desilo da neke odluke koje smo u prošlosti jedva doneli, u budućnosti deluju jednostavno i gotovo smešno ... odatle ona fraza "kad se setim kako sam se oko toga nervirala, dođe mi da puknem od smeha", ili "da mi je ova pamet" :lol:
Ponekad deluje kao da nemamo kontrolu nad životom, kao da je sve nekako predodređeno i da mi samo plovimo, pa gde se nasukamo (sorry ako se ponavljam sad :lol:), ali nije tako ... uvek imamo izbor, i što kaže Arebis, samo treba da slušamo :)
моје виђење ЛИЧНО
када прочиташ НЗ видиш да ту и нема велике мистерије за добар живот, међутим ми орамо да закомпликујемо зато што нам је дат како ти кажеш избор и оно што слажем се Аребис каже не желимо да слушамо, а поготово тај добар унутрашњи глас.
правдамо се да нам разум не дозвољава тако нешто. :)

Ne planiram da uticem ninakoga niti neko na mene.Ljudi su danas previse maloumni i ne planiram da budem kao ostali.Naravno ima izuzetaka,ali ne volim da budem kao ostali.Sto se tice matrixa,ne pada mi na pamet da budem neciji rob ili da me neko "jebava" kroz zivot,tako da cu sam svoj put da pravim i hodam njime...

Ma sve je na pocetku bilo isplanirano i da ide po red kako treba i onda je odluceno da se stavi na random:D
Moje razmisljanje je takvo da kada se rodimo odmah su zapisani nama putevi a sad je na nama da li cemo da skrenemo levo ili desno, otici gore ili dole tu je nasa slobodna volja...Da je sve zapisano unapred hej pa niko onda nije gresan, bilo mu je sudjeno da napravi to zlo i da se sve to desi!!!Ali ja mislim da nije tako a ako jeste pa onda nema gresnika, onda je bog zao i pokvaren a to vec i nije slobodna volja vec ropstvo gde covek mora da pati i ne moze nista da uradi da bih izbego da napravi nesto lose...Mislim da je bog stvorio sve zivo sa slobodnom voljom sa unapred zacrtanim planovima putevima nesto poput laverinta gde svaki put nas negde vodi a na nama je da ga izaberemo nasu stazu!!!Znam da je nekad tesko naci resenje iz neke situacije pa mislimo da nam je to sudjeno ali nije vec je samo tesko da se izbavimo iz toga jer nas je slobodna volja taj put tu doveo, mi smo svi povezani na tim nasim putevima i oni se ukrstaju zato sto je covek drustveno bice i neko moze lako da te zbog neceg navede da ides drugom stazom i stvri ti tesku situaciju iz koje se tesko izlazi...

Back