Plaćate li kartu u gradskom prevozu?

• Začetnik teme Začetnik teme 1DaL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Možda na prvi pogled ne zvuči kao tema za psihologiju, ali bih voleo da prodiskutujemo upravo tu sferu ovog fenomena. Prvo, recite mi, plaćate li kartu za gradski prevoz? Ako ne, zašto to činite? I šta generalno mislite o celoj toj priči? Budite iskreni, na forumu smo :D

Placam. Sa psiholoske strane gledano ako ne platis , ti si pod stresom dal nece naici kontrola i zevas po busu levo desno. Kad god nisam uplatila a bila u katastrofalnoj guzvi , kontrola se svtvori niotkuda. Pa se ne nerviram ne samo zbog kontrole, vec zbog toga sto mora da gubim vreme koje i onako nemam i da cekam drug prevoz
Jedino iz tog razloga.
Mesecne su strasno skupe, sa psiholoske strane gledano stvara opet stres i frustraciju jer si umesto hiljadu i kusur dinara datih za usplus mogao da kupis nesto drugo.

Možda na prvi pogled ne zvuči kao tema za psihologiju,
...

Jeste tema za psihologiju,
zato što se u osnovi radi o
"imati živce ili nemati "

Nemam živce za gledanje dolaska kontrolora
i zato redovno plaćam - mesečnu kartu.

Zapazite kako sam realan do koske :
Ne pravim se "pošten" i slično
već iskreno kažem :
"plaćam jer nemam živce !"

zapravo zvuci
mesecna cena kartice za nezaposlene je 1200 dinara
mesecna plata nezaposlenog je 0 dinara
bolja naplata karata zavisi od angazovanja vise kontrolora koji su pre toga takodje bili nezaposleni i svercovali se
karta u autobusu je 150 dinara kod vozaca a on u cesto slucajeva nema da vrati kusur
NSZ i BUS plus su povezani i ucenjuju putnike nekim navodnim javljanjima na raport u tri meseca
ako na birou kazes da si dosao zbog bus plusa kao kolutaju ocima a jedino zato i postoje
ako se ne pojavis na raportu u sluzbi onemogucena ti je voznja gradskim prevozom do daljnjeg,mislim bez svercovanja i kupovanja pojedionacnih karata
ali i tu ima fora,navodna blokada validatora kao jos jedan vid psiholoskog pritiska pa kad ih vide svi trce na validaciju kao da to nesto menja stvari

Pa i hrana, struja, patike, alkohol koštaju, pa nezaposleni uspevaju da ih priušte, aj da se ne foliramo :)
A što se tiče kontrole nsz, logično je da mora redovno da se raportira recimo ja znam jednu firmu koja je zloupotrebljavala do skoro taj fazon, ne znam da li to i dalje radi...
a za blokadu, tebra, to je davno bilo, al neka ti bude :lol:

Nije tacno, ima tema na pdf Beograd, gde su ljudi koji se malo vise razumeju u brojke lepo ispisali koliko sada uzimaju para ... I vise nego dovoljno.
Nego 8% ide lopovima iz bus plusa, mali milion batinasa (i jos ih zaposljavaju), naravno tu i gazde omrse brk itd. Para generise dovoljno cak i sada, nego kradja sprecava da se taj novac jednako deli. I onda sta da rade, poskupljuju pare i salju batinase da pisu kazne. Da ne govorim o ZAKONIMA koji krse dok to rade, pocevsi od grabljenja coveka za ruku/rame (sto se karakterise kao fizicki napad) do cinjenice da nemaju pravo legitimisati... Zato sada i komunalci idu sa njima ali opet krse zakon posto komunalac, iako te sme legitimisati, ne sme tvoje podatke dati kontroloru!!!
Ti sa zavojima na glavi uglavnom zasluze svoje... imas pricu na pdf beograd, tema negativa, kako je kontrolor napao klinca nekog sto je imao mesecnu al nije otkucao i rekao mu da ce da ga uhvati za usi i tako izbaci, a pored njega sedeo njegov cale... Onda ti je sve jasno, srecom nije se lose zavrsilo.
Ili najnovija vest o pretucenom kontroloru, znaci lik je pitao coveka za kartu, covek izasao a kontrolor trcao za njim! I normalno ako ga je kontrolor prvi fizicki uhvatio za ruku, covek ima svo pravo da se brani i da ga nalema ko vola.

Jel može link te računice?
Okej, ali realno, uporedi sad kako bi se ponašao jedan taksista ili vlasnik prodavnice, da odbiješ da mu platiš? :lol: Mislim, možeš ti i tada vireti u sitna zakonska crevca ne bi li našao slamku spasa za sebe, ali je činjenica da si ti sam inicirao taj lanac. Lako je tražiti te primere kako bi opravdao svoje loše postupke, ali je činjenica da je njihov posao da od tebe naplate kartu, dok je tebe niko ne prisiljava da koristiš njihove usluge.

sto se ne uradi socijalna karta pa nek bolje platezni vise placaju mesecno
nezaposleni 1200 a zaposleni 3 i nesto
1:3 odnos a plata 1:40
recimo po toj racunici mesecna kartica za nezaposlene bi trebala da bude 90 dinara
cemu kazna takvom licu jedino da je odrobija
pa ponistavali su te kazne jer su ih ljudi imali po stotinu
ono fora samo das licnu i produzi dalje

Znači, ako sam ja npr 6 godina pečio oči ne bih li završio medicinu i imao neku pristojnu platu, zaslužujem da budem "kažnjen" višom cenom karte u odnosu na nekog lika koji radi u menjačnici jer ga mrzi da živi? :lol: Ne može to baš tako da se gleda, postoje društvene grupe koje zaslužuju blaži tretman, sve ostalo je nešto što se zove cenovna diskriminacija i potpuno je neproduktivno.

molim da se neko od vozaca ukljuci u temu, a evo i zasto

nedavno sam prisustvovala sceni gde vozac nece da naplati putnici kartu (ona se sama nudila, nije je kontrola poslala) - njegove reci su bile: "nemate vi sitno"
u medjuvremenu je caskao sa dvojicom drugih putnika
nedugo zatim ulazi druga gospodja i pita za kartu - "ma idite sedite, evo vidite, ova dvojica oni nikad ne placaju kartu"

ovo se inace desilo posle natpisa u novinama da ce mozda morati da se ukine prevoz jer nije isplativ
kao neko ko redovno koristi GSP naravno da nisam za ukidanje ali bih posle ove scene vrlo rado videla doticnog bez posla, pa makar isla svuda peske

molim da se neko od vozaca ukljuci u temu, a evo i zasto

nedavno sam prisustvovala sceni gde vozac nece da naplati putnici kartu (ona se sama nudila, nije je kontrola poslala) - njegove reci su bile: "nemate vi sitno"
u medjuvremenu je caskao sa dvojicom drugih putnika
nedugo zatim ulazi druga gospodja i pita za kartu - "ma idite sedite, evo vidite, ova dvojica oni nikad ne placaju kartu"

ovo se inace desilo posle natpisa u novinama da ce mozda morati da se ukine prevoz jer nije isplativ
kao neko ko redovno koristi GSP naravno da nisam za ukidanje ali bih posle ove scene vrlo rado videla doticnog bez posla, pa makar isla svuda peske
ma tebi garant neko u familiji šljaka u gsp-u...aj lijepo priznaj pred svima...
svaka čast vozaču,nek je on nama živ i zdrav...nećemo ga tući..:aha:

Jel može link te računice?
Okej, ali realno, uporedi sad kako bi se ponašao jedan taksista ili vlasnik prodavnice, da odbiješ da mu platiš? :lol: Mislim, možeš ti i tada vireti u sitna zakonska crevca ne bi li našao slamku spasa za sebe, ali je činjenica da si ti sam inicirao taj lanac. Lako je tražiti te primere kako bi opravdao svoje loše postupke, ali je činjenica da je njihov posao da od tebe naplate kartu, dok je tebe niko ne prisiljava da koristiš njihove usluge.

Tema je prastara sa puno postova, stvarno mi se ne da kopati..
Imam puno izbora taksista i prodavnica.. Naravno da necu ici kod onih koji naplacuju nerealnu cenu zato sto su kupili novi gps ili tako nesto, nego cu sesti u neki sa normalnom cenom. Ista stvar sa prodavnicama.
Taj luksuz nemam sa GSP.. On je vlasnistvo grada i trebao bi da radi sve da gradjanima bude pristupacniji a ne sklapati ugovore sa firmama koje niko nece u regionu i onda dizati cene koji 90% gradjana ne mogu da plate!

Plaćam. Psujem i nerviram se u sebi kad sam spakovan taman da mogu da pomeram grudni koš u stočnom autobusu na +40, koji nije opran od poslednjeg samita nesvrstanih kom smo bili domaćin, ali plaćam. Generalno, mogu da shvatim i da se nema za bolje autobuse i da se nema za ugradnju klima, al' ta prljavština i umazanost autobusa je pokazatelj odnosa prema putnicima; ako postoji razlog da se ne plaća prevoz - onda je to taj. S druge strane, cena od 3.000 mesečno za kartu sa kojom možeš da se voziš gde oćeš kad oćeš i koliko oćeš u principu nije mnogo. U rodnom mi mestu karte u lokalu su skuplje (a realne prosečne plate (dakle, ne one fantazije o 50+ hiljada, već istinitih, ko ih ima, 18-25) sigurno manje), a mesečne važe samo za jednu vožnju u oba smera i niko se ne švercuje (u pet godina svakodnevnog putovanja prevozom samo jednom sam video da neko nije hteo da plati kartu - neki penzioner očigledno nestabilnog psihičkog stanja), tako da kad krenem da razmišljam u tom smeru, onda me nerviraju Beograđani, kojima ceo svet nešto duguje zato što su naučili na nošu u krugu dvojke, pa onda je valjda normalno i da imaju besplatan prevoz; e, ondak me nerviramo i mi imigranti što ne poštujemo kulturu urođenika, pa i mi glumimo mangupe i švercujemo se. Koristim prevoz svaki radni dan i kupujem mesečnu, imam dovoljno stresa na poslu da bih se osvrtao ima li kontrole; jbg, neki kompromisi i moraju da se naprave - recimo, pristaću na šuljeve od sedenja za računarom, a zauzvrat ću dobiti klimu u stanu, pa mi bar neće biti vrućina. Nervira me i kontrola što mi napiše kaznu ako ne stignem da kupim mesečnu prvog u mesecu, a mogu da vide na kartici da sam kupovao karte od kad je uveden ovaj SegaMega sistem (e, sad, tu me najviše nervira podgrupa kontrolora, tzv. mlade-žene-kontrolori, koje su dosledne u sprovođenju pravila ko čuvarke u Aušvicu). Dalje me nervira što je čitava institucija koja se finansira od poreza (komunalna policija) stavljena u službu privatne kompanije, a grad na mestima liči na balkansku Kalkutu, dok ovi glume telohranitelje proveravačima karata. Mogli su onda barem da angažuju i sudske beležnike da operu autobuse. Karta jeste socijalna kategorija i osnovna potreba (u Beogradu posebno), najrealnije bi bilo da se plaća u zavisnosti od prihoda, suludo je da neko sa (realnim) prosečnim primanjima i porodicom sa decom koja takođe plaćaju kartu daje maltene pola plate na prevoz. S druge strane, uvođenje besplatnog prevoza (samo u Beogradu) je uvredljivo za kompletno društvo i sve (bez izuzetka) ostale, neuporedivo bednije, krajeve. Ne znam koja je ideja sa ovim pobenavelim pravilima o validaciji mesečnih karata i pisanju kazni ako ne validiraš kartu koju si platio, pa platio, osim ako ideja nije namerno podizanje tenzije. Od početka meseca svako jutro incidenti kad se vozim na posao, dok neko ne izgubi glavu neće se opametiti. Opet, ako im cilj i nije izazivanje neke nesreće i smenjivanja po političkoj liniji, otimanje od tuđih i davanje svojim burazerima. Što se mene lično tiče, da su autobusi čisti, ne bih imao nikakvu dilemu da li >ja< treba da plaćam; ovako: "evo vam 3.000, crkli dabogda".

- - - - - - - - - -

obratite paznju na ovom snimku od 2:06 do 2:18
a i uopste ceo klip je zanimljiv sa psiholoske strane

I kakva je to sad koji moj funkcija "gradski menažder"?

Poslednja izmena:
i sad ja treba da se osetim lose, sto gledam da ne platim kartu? :mrgreen:

ordiniraju na potezu sajam gospodarska mehana :evil:
Kod nas u NS kondori retko idu,bar tako kažu ovi redovniji...
Ali,plaćam kartu kao što bih bilo kom od vas platio za gorivo...Ybg,
pa ne ide to na vazduh...:(
Neke druge stvari ne plaćam,ali to je stvar procene kom treba ,a kom ne...
Porez plaćam koliko smatram da treba da bi država funkcionisala od nas
desetak,kad bih plaćao koliko bi oni hteli-to je deračina i mogao bih
zatvoriti firmu... Niko i ne plaća (bar koje ja znam) koliko su oni namislili...
Radi se o tome,da BDP mnogo sporije raste nego li oni svake godine povećavaju
Budžet! Znači-država je sve nezajažljivija i od istog kolača pokušava više da odseće,
a nama manje da ostavi...:mrgreen:Koliko su glupi-to je neopisivo!:hahaha:
Ustvari-prave se glupi!
Mnogima je dosadilo i registrovali firme u Segedinu...:mrgreen:
A prevoz je nešto drugo...

Možda na prvi pogled ne zvuči kao tema za psihologiju, ali bih voleo da prodiskutujemo upravo tu sferu ovog fenomena. Prvo, recite mi, plaćate li kartu za gradski prevoz? Ako ne, zašto to činite? I šta generalno mislite o celoj toj priči? Budite iskreni, na forumu smo :D

Retko sam se vozio GSP-om.
U Nisu sam placao kartu svaki put.
U Beogradu sam se svercovao oba puta, nije bilo konduktera koji naplacuje karte i bio sam u grupi studenata gde niko nije platio kartu.
Nije neko opravdanje ali ne znam da li je neko od nas znao kako to funkcionise jer je drugaciji sistem naplate.

Od kako sam dobila decu, plaćam redovno da im ne bih davala loš primer :zblesav:

- - - - - - - - - -

Iskrena sam, na forumu, smo, zar ne ? :mrgreen:

Ladno poceli da dele hranu iz Soko Starka po autobusima sa zeljom da se beogradjani pocnu ponasati kao citav civilizovani svet koji placa kartu za voznju i koji ne razbija sofersajbne ciglama.

Danas stanari prijavili ulicnog sviraca, smeta im sto preko dana mladic na ulici svira dzez. Brrr, da se zaledis :zima:

Back