Pitbul odgrizao uvo devojčici

Ima ih i u mom komsiluku nekoliko, cetvoro cini mi se. Samo jedan, odnosno jedna, je problematicna. Ali opet, sustina je da mi je zdravlje ove ili bilo koje druge devojcice i decaka prece od zelja buduceg vlasnika, koji bas mora da ima staforda. Zabraniti ili uvesti za te pse obaveznu policijsku dresuru. To kosta, ali ako neko zeli takvog kera, neka prihvati cinjenicu da se uvek moze desiti nesto lose s njima, a to se mora spreciti.

Ja mislim da je sve do gazde. Ako je gazda normalan čovek i pas će biti kako treba. Ako je gazda divljak i govedo i pas će biti takav. Evo taj komšijski staford na primer. Njega su deca obožavala, nikad nije zarežao ni na jedno dete, bilo je opšta sreća za njih kada bi ga taj moj komšija izvodio. Karakteristika staforda je ta da bi oni za svog gazdu sve uradili, a mnogi to zloupotrebljavaju. I ti si rekao da ih ima u tvom kraju, a da je samo jedan opasan. Znači sve je do čoveka. Kad smo kod dresure, čini mi se da je taj moj komšija isto vodio svog staforda na dresuru, i znam da je trajala oko mesec dana. Što se konkretno ovog slučaja tiče, meni je žao devojčice i da sam otac iste ubio bih i jedno i drugo. I psa i vlasnika. Ali činjenica da je pas takav upravo zbog gazde.

Staford ne moze da se dresira,usput ni mnogo drugih rasa. Sta znaci da je pas dresiran?
Pas mora jos kao stene od 8 meseci da se socijalizuje,a to bi znacilo da dolazi svakodnevno u kontakt sa ljudima,decom,drugim ,malim i
velikim psima, po meni samo tako gubi svoje ( za neke rase ) agresivno ponasanje.

Ko kaže da ne može? Znači svi stafordi su agresivni, svi napadaju sa ciljem da povrede, ubiju? Moj komšija je vodio svog staforda na dresuru (mislim na mesec dana) i zato je i bio takav kakav je bio. Psi postaju agresivni uz agresivne gazde.

Ko kaže da ne može? Znači svi stafordi su agresivni, svi napadaju sa ciljem da povrede, ubiju? Moj komšija je vodio svog staforda na dresuru (mislim na mesec dana) i zato je i bio takav kakav je bio. Psi postaju agresivni uz agresivne gazde.

I dok im se ne desi nešto u životu što im pomeri ustaljene navike. Recimo napad drugog psa, pojava dominantnog mužjaka, skotnost kod ženke...

I dok im se ne desi nešto u životu što im pomeri ustaljene navike. Recimo napad drugog psa, pojava dominantnog mužjaka, skotnost kod ženke...

Često viđam ljude u svom kraju koji šetaju pse (i to jake tipa staforde, dobermane i slično) i psi lutalice obavezno laju i kidišu na te pse. Jednostavno izazivaju. Ali koliko ja znam, nije se desio slučaj napada tih pasa na lutalice. I na staforda mog komšije su kidisale lutalice pa nije napao. Jednostavno gledao je i slušao svog gazdu. Ako je agresivan jer traži ženku, onda postoje 2 načina: ili da se steriliše ili da se vodi kod ženke. Ja garantujem da je ovaj pas što je napao ovu devojčicu bio treniran za borbu ili tako nešto. Ili je bio zaražen besnilom.

Другари...

јесте утврдили на који начин је ово дете ("водила сам је за руку и певушила је нешто... купили смо пре тога колаче") испровоцирало господина пса па је дошло до немилих сцена?

Да нам се не деси нехотице да га и ми после тако испровоцирамо, забога. Могу мислити колико је пас сад узнемирен и незадовољан, тамо у азилу, без свог газде, свог ћебенцета, својих играчки... зашто нико не мисли на гос'н Голдија?

Često viđam ljude u svom kraju koji šetaju pse (i to jake tipa staforde, dobermane i slično) i psi lutalice obavezno laju i kidišu na te pse. Jednostavno izazivaju. Ali koliko ja znam, nije se desio slučaj napada tih pasa na lutalice. I na staforda mog komšije su kidisale lutalice pa nije napao. Jednostavno gledao je i slušao svog gazdu. Ako je agresivan jer traži ženku, onda postoje 2 načina: ili da se steriliše ili da se vodi kod ženke. Ja garantujem da je ovaj pas što je napao ovu devojčicu bio treniran za borbu ili tako nešto. Ili je bio zaražen besnilom.

Komšijski staford, mlad pas izuzetno krupan, lepo se igrao sa mojim psom. Jednog dana je shvatio da je odrastao i da je jak i napao je lutalicu koji ju tu prolazio. To je bilo izuzetno mučno gledati i slušati (ja sam tome prisustvovao sa terase). Od tada je staf imao još par napada u roku od mesec/dva i danas nosi korpu i na kratkom je kaišu. Na sreću, taj dan nismo bili zajedno u šetnji, jer ko zna šta bi se desilo.

Ili je hteo da se igra, ili je utripovao da je devojčica napala njega ili je.... ko zna šta????

Činjenica je da je napao devojčicu jer vlasnik nije preduzeo sve propisane sigurnosne mere.

Pa taj definitivno nije cist u glavu.

Stene ( a pas od 7 meseci je jos stene) ne mogu da idu ni u skolicu za ono osnovno ponasanje, to tek kada napune godinu dana.

Policijska dresura pasa je jako komplikovana stvar ( usput borbeni psi i ne smeju uopste da se pojavljuju u tim skolama za pse),
Samo policijac vodi svog psa na dresuru,taj pas zivi s policajcem,jer samo i njega akceptira kao vodju i samo od njega slusa
i izvrsava naredbe. Obuka traje jedno dve godine, ispiti su nemoguce komplikovani, a to je bas i razlog da policije odustaju od nemackog
ovcara jer je sklon bolestima ( displazija kukova), relativno kratko moze da radi,tako da se sada preslo na jednostavnijeg belgijskog ovcara,.

Ovde govorim o policijskim psima za neku vrstu odbrane. Svakako da ima i drugih radnih pasmina ( zua slepe,hendikepirane,otkrivanje
droge,leseva u rusevinama,lavinama, ali i prezivelih,ali tu se uglavnom koriste malo jednostavniji psi koji vole timski rad, a tu bi bio najgenijalniji
labrador koji je neka vrsta Katice za sve radnje).

Mozda se moj drug Grof Vronski vrati sa "sluzbenog puta" pa ce i on potvrditi,ali i objasniti da borbeni psi ne mogu da se dresiraju za neke
konkretne zadatke.

Doš'o Grof.
Ali,ne sa "službenog puta".
Onog Kustinog.
Pu,pu,pu....daleko bilo !

Jeste,u pravu si.
Oštri psi,borbeni po instinktu,retko ili nikada ne idu
na dresuru za drogu ili eksploziv.
Jer,za te namene se biraju smireni psi sa
nagonima ,koji se lako kontrolišu.
Ako se, pokatkad, ipak izaberu rotvajler ili nem.ovčar,
radi se o jedinkama iz selektovanog legla.

Ili je hteo da se igra, ili je utripovao da je devojčica napala njega ili je.... ko zna šta????

Činjenica je da je napao devojčicu jer vlasnik nije preduzeo sve propisane sigurnosne mere.

Sumnjam da je hteo da se igra jer ju je ščepao za glavu. Taj pas je ili zaražen besnilom ili ga je gazda naučio da bude što agresivniji. Što se mene lično tiče, treba psa uspavati, a gazdu u zatvor upravo iz razloga koji si naveo.

Kad gledas one uzasne zemljotrese, uvek vidis bas te labradore.

Nego ajde, stvarno nije to sada ovde tema.
Ja ne razumem da je neko mogao da kaze,izjavi da je stene borbenog psa islo na nekakvu policijsku obuku.

Svojevremeno sam bio u centru za obuku
službenih policijskih pasa na Bežanijskoj kosi.
Za tadašnjih 500-600 maraka nuđeno mi je da odaberem
dresiranog psa,koji više nije za policijske poslove.
Iz grupe od 25-30 pasa.
Psi su bili starosti od 6-7 godina,
zreli,ali u punoj snazi.
Po informaciji nadležnog policajca,psi znaju oko 600 komandi (!?)
"Pucali" su od zdravlja,mišića i dobre uhranjenosti.
Gotovo svi rase nem.ovčar i rot.
Ne bih smeo da uzmem takvog psa i da su mi ga dali besplatno.
Previše respektabilno su izgledali.

I pored toga što je ceo plac bio ograđen,a svaki pas vezan ispred svoje
kućice,nisam smeo da uđem,već se drao dok lice nije došlo da me sprovede
do ulaza u objekat.
Bez obzira na svu moju ljubav,nikada se ne bih usudio da uzmem
odraslog psa.
Ko to radi,po meni,veoma greši.
Ne zna karakter i navike takvog psa.
Kako objasniti psu,sa prethodnim navikama da mora od danas
tebe baš da voli,
jer si mu novi gospodar ?

PS. Uzmeš psa od 3-4 meseca,kao štene.
I oblikuješ ga polako.
Znaš kako diše.
I ne boli te glava.....

Poslednja izmena:
Komšijski staford, mlad pas izuzetno krupan, lepo se igrao sa mojim psom. Jednog dana je shvatio da je odrastao i da je jak i napao je lutalicu koji ju tu prolazio. To je bilo izuzetno mučno gledati i slušati (ja sam tome prisustvovao sa terase). Od tada je staf imao još par napada u roku od mesec/dva i danas nosi korpu i na kratkom je kaišu. Na sreću, taj dan nismo bili zajedno u šetnji, jer ko zna šta bi se desilo.

Ne znam da li bi možda sterilizacija pomogla u tom slučaju. Što si rekao možda mu je trebala ženka ko će ga znati. Ili što ti kažeš, shvatio je da je jak i velik pa mu je došlo da pokazuje snagu. Kažeš da imaš psa i verujem da ti se desilo da lutalice laju za njim, da ga provociraju i slično. Evo našao sam nešto na netu, i ono što me boli je to što mnogi ljudi zloupotrebljavaju neke osobine kod staforda. Inače jako me nervira kada vidim slinavog i neuhranjenog klinca sa jakim i besnim psom. Taj pas je u većini slučajeva agresivan.
http://www.srecica.com/2008/11/americki-staford-terijer/

Ne verujem da bi sterilizacija puno pomogla. Neće tako pas drastično promenitit ponašanje, to je zabluda. A opet, većina onih koji kupe bul psa ga uzimaju baš zato što je "opasan" i neće raditi na ublaživanju tih osobina. Da im treba mirnij pas išli na bi na drugu rasu.
Nisam imao neprijatnosti sa uličnim psima, ili ih zaobiđemo ili su manji i mirniji psi. Ali jesam ima sa vlasnicima i njihovim psima. Ali to je samo jedno iskustvo i ne znači da je tako svima.

Ne verujem da bi sterilizacija puno pomogla. Neće tako pas drastično promenitit ponašanje, to je zabluda. A opet, većina onih koji kupe bul psa ga uzimaju baš zato što je "opasan" i neće raditi na ublaživanju tih osobina. Da im treba mirnij pas išli na bi na drugu rasu.
Nisam imao neprijatnosti sa uličnim psima, ili ih zaobiđemo ili su manji i mirniji psi. Ali jesam ima sa vlasnicima i njihovim psima. Ali to je samo jedno iskustvo i ne znači da je tako svima.

U pravu si sto se sterilizacije tice. Ne smanjuje se tako agresivnost. A ovaj pas uopste jos nije ni seksualno zreo tako da je besmisleno
uopste pricati o sterilizaciji. Ne menja pas osobine sterilizacijom ( izuzev naravno da ga zenske ne zanimaju kada su u teranju).

Moj je pas ( ima sada 11 godina) morao da bude kastriran sa 5 godina zivota ( imao je karcinom na testisu) i mogu reci da se
uopste nije promenio, u smislu ulenjio,ugojio, da mu je dlaka bez sjaja. Ostao je potpuno isti. Zanimljivo je da je zapamtuio jadnicak
te neke mirise zenki u teranju i onda ga ipak zanimaju kada ih sretne:))

Inace, pre same operacije pitao me je veterinar da li zelim da mu napravi yaya od silikona.
Ja sam mislila da ne cujem dobro pa tri puta govorim " molim":))

Kaze covek da svi koji imaju ove "opasne" pse neizostavno zele da njihovi rotovi,dobermani,borbeni psi
imaju yaya od silikona, zbog estetike. Medjutim moj pas ima jako dugu dlaku, a i bas me briga za testeronske estetike
u pasa:))

Еј бре, девојчици пас одгризао уво, о каквим псећим јајима од силикона сад причаш?
Па ви да сте нормални, ви бисте гледали како да помогнете девојчици и њеној породици, могу да замислим како је њима сад.

Па ово нема ни на Мадагаскару, не верујем да тамо животиње ово раде људима, иако их има разноразних..
Ово може само у Србији и међу Србима, какви бре Шиптари, нама ће пси да дођу главе, ми од паса нисмо у стању да заштитмо своју децу, а не од неког другог.

Еј бре, девојчици пас одгризао уво, о каквим псећим јајима од силикона сад причаш?
Па ви да сте нормални, ви бисте гледали како да помогнете девојчици и њеној породици, могу да замислим како је њима сад.

Па ово нема ни на Мадагаскару, не верујем да тамо животиње ово раде људима, иако их има разноразних..
Ово може само у Србији и међу Србима, какви бре Шиптари, нама ће пси да дођу главе, ми од паса нисмо у стању да заштитмо своју децу, а не од неког другог.

Pa sada,ako te silikonska yaya ne zanimaju ne moras ni da citas, a i nije to bila poenta
nego sterilizacija agresivnih pasa. Yaya su tu ispala kolateralna steta.

Пукну људи, а камоли пси.
Поводац и корпа преко њушке, када је у јавном простору, па и да се отргне, опет због корпе не може ништа.
Није то велика мачка да икога демолира канџама.

Pa sada,ako te silikonska yaya ne zanimaju ne moras ni da citas, a i nije to bila poenta
nego sterilizacija agresivnih pasa. Yaya su tu ispala kolateralna steta.

Ovde kod nas, u Beogradu i/ili na selu (mada je to često isto), kod nekih građana/seljaka, nema takvih operacija. Takva pas obično završi karijeru kad se otkrije tumor. Šta će mu takav pas, da se komšije smeju a on još nije više "muški" i nije dovoljno agresivan. Pa eto, nekima smeta to, nekima ne.

Svaki član plaća godišnju članarinu, ima člansku kartu, svoj zavodni broj....to postoji isto kao i u svim drugim udruženjima. Čim prestaneš da plaćaš članarinu, nisi više član.

Redovne kontrole su obavezne odavno, samo što ih se svi ne pridržavaju.
Nema se para za pelcovanja i ostale obaveze.

Što se tiče tvog predloga da svaka opština ima svog ogranak ovog udruženja, ne znam koliko je to potrebno, ako KS redovno obaveštava svoje članstvo o svim izmenama, o skupovima, o izložbama...ne znam koliko bi to uticalo na pozitivni pristup kod vlasnika pasa.

Jedino mi nije jasno, kako misliš ovo...nabaviti i šetati samo uz odobrenje?

Pre nabavke psa zatražiti dozvolu za čuvanje i šetanje. Za određene vrste pasa ne bih davao dozvolu za šetanje. Samo za čuvanje, pa ko voli, nek izvoli.

Ovde kod nas, u Beogradu i/ili na selu (mada je to često isto), kod nekih građana/seljaka, nema takvih operacija. Takva pas obično završi karijeru kad se otkrije tumor. Šta će mu takav pas, da se komšije smeju a on još nije više "muški" i nije dovoljno agresivan. Pa eto, nekima smeta to, nekima ne.

Бог те твој, хирурзи једва реконструисали оном јадном детету уво, ако су уопште успели у томе (дете расте, па расту и уши, али ваљда ће бити у реду), а она овде прича о силиконским јајима да естетика кера не буде нарушена.

Дошло неко гадно време, време где или ја не разумем неке ствари, или је неко овде луд...

Бог те твој, хирурзи једва реконструисали оном јадном детету уво, ако су уопште успели у томе (дете расте, па расту и уши, али ваљда ће бити у реду), а она овде прича о силиконским јајима да естетика кера не буде нарушена.

Дошло неко гадно време, време где или ја не разумем неке ствари, или је неко овде луд...

Idu teme i veću širinu od ove pa se ne bunimo. Realno, pola države galaduje ili nekako preživljava, a mi raspravljamo o psima. I pored krize i lošeg stanja, moramo da mislimo i o drugim stvrima osim o pukom preživljavanju.

Pre nabavke psa zatražiti dozvolu za čuvanje i šetanje. Za određene vrste pasa ne bih davao dozvolu za šetanje. Samo za čuvanje, pa ko voli, nek izvoli.

Svajcarska ima savrsen zakon o drzanju zivotinja. Da je pameti taj zakon bi trebalo da se prepise,ali i priomenjuje , ali kod
nas i mnogo vazniji zakoni nemaju veze sa stvarnoscu.

Naime, bas to, sto ti govoris. Ne moze svako da ima psa,ali ni macku. Mora da trazi dozvolu, onda dodje neko iz opstine pogleda o kakvim
se to ljudima rade,gde zive, kako zive i tek se onda dobija dozviola za drzanje zivotinje. A ove vrsta pasa su i tako zabranjene.

Kod nas je problem sto se stenci rasnih pasa proizvode kao na tekucoj traci,cena je jako niska, smeshna pa odgajivaci ( ne i oni vrhunski,i
ozbiljni,a li njih je jako malo) onda masom pokusavaju da zarade neku kintu. I tu bih udarila gadne restrikcije.
Zahtevala bih takodje da svaka kuja mora da bude sterilisana. Tako bi nestalo i pasa sa ulica.

Back