Pitanje za vernike?

Recimo vako zamislimo sada situaciju da u istoriji nikada nije nastala Biblija(ili bilo koji verski spis svejedno) da li biste verovali u Boga kretaora sveta?Ako ne bi,zasto ne bi ako bi zasto bi?
Atestirane bih unapred zamolio da zaobidju temu.....:hvala:

U trenutku kada bih poceo da verujem u bilo kakvo uzviseno bice/a u drustvu koje nikada nije verovalo ni u sta, bio bih izuzetno mentalno superiornija jedinka u odnosu na okolinu.

Jer ljudska civilizacija koja u svojoj istoriji nikada nije verovala ni u jedno natpirodno - bozansko bice(a) ne bi mogla da postoji.

a sta ti imas protiv nauke? sta fali nauci?

postovaoci nauke........to je tek glup izraz......

jao kriticharko moja nisi ti razumela ....:lol:
el vidish da stoje znaci navoda oko rechi postovaoci.....ja nemam nishta protiv choveka koji ne veruje u boga...ali se onda time i ne bavi..on kaze ja ne verujem i sta me boli stojko uopshte za tu izmisljotinu....znachi evo ja ne verujem na primer u zevsa....ima ljudi koji veruju....sto je njegovo pravo i licna stvar....ali ja sigurno nisam toliko retardiran da osnujem azevsizam i da idem da negiram postojanje bica za koje mislim da je izmisljotina.....
aa atestirani mozgovi...ne svi ali velika vecina....se upravo stalno kao poziva na nauku..iako su ateisti u istoriji doprineli nauci koliko i ekrem srpskoj kulturi......:lol:

jao kriticharko moja nisi ti razumela ....:lol:
el vidish da stoje znaci navoda oko rechi postovaoci.....ja nemam nishta protiv choveka koji ne veruje u boga...ali se onda time i ne bavi..on kaze ja ne verujem i sta me boli stojko uopshte za tu izmisljotinu....znachi evo ja ne verujem na primer u zevsa....ima ljudi koji veruju....sto je njegovo pravo i licna stvar....ali ja sigurno nisam toliko retardiran da osnujem azevsizam i da idem da negiram postojanje bica za koje mislim da je izmisljotina.....
aa atestirani mozgovi...ne svi ali velika vecina....se upravo stalno kao poziva na nauku..iako su ateisti u istoriji doprineli nauci koliko i ekrem srpskoj kulturi......:lol:

pa kad stavis te navodnike tako da mislim da su zarezi :lol:

najveci umovi jesu bili vernici.dokaz da nauka i vera ne iskljucuju jedno drugo.

ok.kapiram da hoces da kazes da su mnogi nesto procitali(ili im je neko pricao,da ne kazem 'usadio' u glavu) pa onda to ponavljaju kao papagaji (blaga varijanta koja moze ici do fanatizma).
mislim da bi ipak vecina verovala.mozda 'cistije',mozda i ne.
knjige nekad mogu biti 'opasne'.zavisi od citaca.sta i kako ce neko shvatiti.jer isti pojam moze biti shvacen(dozivljen) u mnogo nijansi.

i ateisti su vernici po tome.veruju u nepostojanje boga.

elem,ljudi imaju potrebu da se udruzuju.postoje i individualci,ali vecina ima potrebu za grupisanjem i prosto lakse funkcionise u kolektivu.

p.s. sto sam odma kriticarka :(
vera podrazumeva odsustvo sumnje,nauka pak prisustvo.na prvi pogled suprotstavljeno.ali nije.a mozda tako i daju najbolje rezultate.

Da se nadovezem na predhodno pitanje.Kako provodite dan kada je crveno slovo?

:hahaha: jao zeno kolko si ti opterecena tim crvenim slovom znachi od kad sam dosho na forum ...crveno slovo ti je opsesija.....:rotf:

- - - - - - - - - -

pa kad stavis te navodnike tako da mislim da su zarezi :lol:

najveci umovi jesu bili vernici.dokaz da nauka i vera ne iskljucuju jedno drugo.

ok.kapiram da hoces da kazes da su mnogi nesto procitali(ili im je neko pricao,da ne kazem 'usadio' u glavu) pa onda to ponavljaju kao papagaji (blaga varijanta koja moze ici do fanatizma).
mislim da bi ipak vecina verovala.mozda 'cistije',mozda i ne.
knjige nekad mogu biti 'opasne'.zavisi od citaca.sta i kako ce neko shvatiti.jer isti pojam moze biti shvacen(dozivljen) u mnogo nijansi.

i ateisti su vernici po tome.veruju u nepostojanje boga.

elem,ljudi imaju potrebu da se udruzuju.postoje i individualci,ali vecina ima potrebu za grupisanjem i prosto lakse funkcionise u kolektivu.

p.s. sto sam odma kriticarka :(
vera podrazumeva odsustvo sumnje,nauka pak prisustvo.na prvi pogled suprotstavljeno.ali nije.a mozda tako i daju najbolje rezultate.

tako je tetejkice.... mudrice.....:manikir:

- - - - - - - - - -

U trenutku kada bih poceo da verujem u bilo kakvo uzviseno bice/a u drustvu koje nikada nije verovalo ni u sta, bio bih izuzetno mentalno superiornija jedinka u odnosu na okolinu.
Jer ljudska civilizacija koja u svojoj istoriji nikada nije verovala ni u jedno natpirodno - bozansko bice(a) ne bi mogla da postoji.

Zasto mislish da bi bio superironiji u odnosu na ostale?

- - - - - - - - - -

Pitanje za vjernike?

Pitam vjernike, Biblijske vjernike -

Koliko dnevno vremena provedete proučavajući Božju riječ,
a
koliko dnevno vremena provedete gledajući TV, surfajući internetom,....?

otvori svoju temu pa pitaj..ovde tema nije biblija......

Ako tako gledamo onda smo mi najveci vernici na svetu :ok:

To je tacno,razlika izmedju vas ateista i vas vernika je gotovo zanemarljiva iz ociglednih razloga.

Zasto mislish da bi bio superironiji u odnosu na ostale?

- - - - - - - - - -

.

Logika je veoma prosta, ljudska zajednica ne moze funkcionisati bez zakonskih postulata. Ako se vratimo u praistorijski period pred same zacetke ljudske civilizacije jedina stvar koja bi mogla da odrzi istu na okupu jeste zakon, preteca zakona jeste moral, nepisano drustveno pravilo koje se mora postovati, postovanje takvog zakona je nemoguce bez vere u njega, ako jedinka stvori iluzivnu ideju da je kontrolise neko uzviseno bice samim tim ce postovati sistem u kojem se nalazi jer prvobitni civilizacijski sistem nije sposoban da samostalno kontrolise sve koji se nalaze u njemu i takav sistem bi se veoma brzo urusio zbog nekontrolisanog haosa koji bi nastao u istom.

Samim tim jedinka koja postuje pisane ili nepisane norme drustva u kome se nalazi ima daleko visu svest od one koja je nesposobna da funkcionise u njemu i ucestvuje u kolektivnoj izgradnji civilizacijskog sistema, kao sto je ovaj danas, koji je zahvaljujuci njima konacno sposoban da samostalno odrzi sam sebe, tako da je danas vrlo lako biti vernik, ateista ili agnostik, jer sistem vise ne zavisi od toga.

ma kako da nije.:lol:
.postujem velike praznike....manje ne slavim..nego kazi mi iskreno sto si ti opterecena tolko crvenim slovom?

Nisam opterecena,vec takav je moj dozivljaj vernika u mojoj okolini.Vazno je da na taj dan ne rade,ali piju,puse,kafenisu,a na one koji privredjuju tog pljuju i jedva cekaju da mu se nesto lose desi ne bi li mu rekli da ih je stigla bozja kazna,onako samozadovoljno,jer su"bili u pravu"!

Nisam opterecena,vec takav je moj dozivljaj vernika u mojoj okolini.Vazno je da na taj dan ne rade,ali piju,puse,kafenisu,a na one koji privredjuju tog pljuju i jedva cekaju da mu se nesto lose desi ne bi li mu rekli da ih je stigla bozja kazna,onako samozadovoljno,jer su"bili u pravu"!

to su primitivci koji se kriju iza vere......:lol: i ne trebash se opetrecivati njima...vec gledaj da ti budesh na mestu....kolko mozes.....:cool:

.
Logika je veoma prosta, ljudska zajednica ne moze funkcionisati bez zakonskih postulata. Ako se vratimo u praistorijski period pred same zacetke ljudske civilizacije jedina stvar koja bi mogla da odrzi istu na okupu jeste zakon, preteca zakona jeste moral, nepisano drustveno pravilo koje se mora postovati, postovanje takvog zakona je nemoguce bez vere u njega, ako jedinka stvori iluzivnu ideju da je kontrolise neko uzviseno bice samim tim ce postovati sistem u kojem se nalazi jer prvobitni civilizacijski sistem nije sposoban da samostalno kontrolise sve koji se nalaze u njemu i takav sistem bi se veoma brzo urusio zbog nekontrolisanog haosa koji bi nastao u istom.
Samim tim jedinka koja postuje pisane ili nepisane norme drustva u kome se nalazi ima daleko visu svest od one koja je nesposobna da funkcionise u njemu i ucestvuje u kolektivnoj izgradnji civilizacijskog sistema, kao sto je ovaj danas, koji je zahvaljujuci njima konacno sposoban da samostalno odrzi sam sebe, tako da je danas vrlo lako biti vernik, ateista ili agnostik, jer sistem vise ne zavisi od toga.

Cekaj evo pojavi se chovek u nekoj zajednici i kaze ja sam komuniciro s bogom,bogovima..i oni kazu vi treba ovako vi treba nako...ovo je za vas zakon ...Zasto masa prihvata prihvata taj zakon?Zato sto ti verujesh ili zato sto masa u tom zakonu vidi smisao i principe funkcionisanja zajednice?Poredak?Hijerahija je tu presudna ili tvoja vera?

Cekaj evo pojavi se chovek u nekoj zajednici i kaze ja sam komuniciro s bogom,bogovima..i oni kazu vi treba ovako vi treba nako...ovo je za vas zakon ...Zasto masa prihvata prihvata taj zakon?Zato sto ti verujesh ili zato sto masa u tom zakonu vidi smisao i principe funkcionisanja zajednice?Poredak?Hijerahija je tu presudna ili tvoja vera?

Pa to je donekle drustveni fenomen, nisam bas ni ja siguran, ali je logicno da je masa ubedjena i da neko veruje u tu pricu, pogotovo tad kada je paljenje obicne vatre bilo ekvivalent danasnjoj raketnoj nauci, tako da bi svaka druga prirodna pojava bila znak neke misteriozne neobjasnjive sile koja se vrlo lako moze povezati sa nekim uzvisenim bozanstvom, sve ostalo je stvar maste , kasnije je vrlo lako ubediti dete da ne napusta nocu pecinu jer ga tamo vreba babaroga i stvari se odvijaju same od sebe.

Ne znam koliko si obracao paznju, ako je na semaforu crveno svetlo, dovoljno je samo da jedna osoba zgazi na pesacki prelaz, masa ce instiktivno krenuti za njim, sasvim prirodna stvar.

masa daje moc pojedincu ..a ne pojedinac masi..to je sustina....a daje tako sto njegova rech dodiruje ljudske dushe poput dirke od klavira.....i onda masa generishe melodiju onoga koji svira......koja im zvuchi smisleno.....:lol:

Da, pa tako nekako :), ali postoji vise razlicitih aspekata posmatranja na istu stvar,veza je uzajamna, koliko je njemu ta masa neophodna, toliko je neophodan i on njoj, on ih drzi na okupu sto je za mene licno bas to sustina cele price. Ja bih hteo levo , ovaj bi hteo desno, ali "rec" kaze idemo pravo,ma koliko taj izbor bio los, verovatnoca za kolektivni opstanak je veca.

i dalje se ceshesh tamo gde te svrbi.....:lol:
el imash toliko kognitivnih sposobnosti da shvatish da me sizofrenija atestiranog uma ne zanima niti je ovde tema.....el ti patish od disleksije?treba bojice da koristim?mislim kazi brate sta je u pitanju da ti pomognem ako mogu....a otvoricu posebnu temu o ateizmu....shizofrenom stanju ljudskog uma.......nemo da mi se brinesh......bices izlechen.......:lol:

Bas kao i sto sam te opisao, nekoliko bljuvotina je tvoj maksimum. Ne znam zasto sebi pridodajes toliku vaznost, ne trazim ja od tebe nikakve odgovore, od tebe mogu saznati jedino neke nove vrste uvreda i pljuvacine. To sto se ne slazes sa mojim razmisljanjem ne daje ti za pravo da me nazivas bolesnikom kom treba lecenje, no to govori dovoljno o tebi samom. Slobodno uzivaj u svojoj temi i nastavi da places ako ti neko postavi pitanje koje nije usko vezano za temu!

Back