Pitanje za pravnike.

Evo šta stoji na sajtu MUP-a

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/Najcesca pitanja/kada posedujem biometrijsku licnu kartu sa cipom i pasos, a menjam prezime, adresu./!ut/p/z1/fYxJDoJAEAC_0olXtUEUvRoOuHHRxGUupJVRG5gls3jw9fICj1WpFAq8otD04RcFNpr6gW8ir_dpkW_KMjmsZlWWrNNFnsyX53S7zfDkXX081aMDBY07FP_rYTdzVVG9UFgK7wnrp8FrRw2BNV42sZUK7myUDI5b30Xo-aEjdORCBE_wYGsUMFjyxo-BQEndkgLr5JeVHEzjpI9TtF15-QFn6q1G/

"
Lice koje poseduje putnu ispravu čiji rok važenja nije istekao, a želi da putuje u inostranstvo i da prelazi državnu granicu, dužno je da podnese zahtev za izdavanje nove putne isprave ako:

1. je došlo do promene podataka koji su upisani u putnu ispravu
  2. je putna isprava oštećena, popunjena ili dotrajala, tako da ne može da služi svojoj svrsi
  3. ako fotografija na putnoj ispravi ne odgovara izgledu lica.
Podaci o imenu i prezimenu, kao i adresi prebivališta u obrascu biometrijske putne isprave su vidlјivi podaci, te se nakon promene istih i izdavanja lične karte sa datim podacima, treba obratiti nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova, zahtevom za zamenu putne isprave.

Napominjemo da putna isprava nije dokument koji građanin treba obavezno da poseduje, ali ukoliko namerava da putuje u inostranstvo i prelazi državnu granicu, putna isprava mora da sadrži poslednje važeće podatke, uklјučujući podatke o imenu i prezimenu i adresi prebivališta, budući da ista služi za dokazivanje identiteta. "

Ево, да још мало пробамо да разумемо контекст.

Наша гранична полиција се води овим што је написано. Дакле, подаци у личној карти и путној исправи морају да буду исти, тј. ако је дошло до промене података, мора и у путној исправи да буде уписана нова адреса.

Е, колега је рекао да су његовој лепшој половини заглеђивали личну карту и путовницу. Али, само су заглеђивали, ништа нису урадили.

Шта се десило?

Његова лепша и нежнија половина је променила адресу у личној карти. Али у путној исправи није. И онда су пандури заглеђивали, јер мора и у путној исправи. Али, њена путна исправа је путовница, а не пасош. А они нису надлежни за путовницу. Не могу да јој траже да мења адресу у путовници. Ово што пише горе, важи за личну карту и пасош, али не важи за личну карту и путовницу.

Дакле, они не могу да је упуте да мења адресу на путовници, јер они нису надлежни за путовницу. Путовницу је издала друга држава. А она, као и колега, имају право да путују са Тесле путовницом (важећом путном исправом).

Обоје, вероватно, имају и пасош и путовницу. Да покажу пасош са старом адресом, настао би проблем, али ако покажу путовницу са старом адресом, нема проблема.

Ako si ušao kao stranac sa stranim pasošem onda pasoš, ako sa našim ili lk. Po zakonu al to niko ne iebe 3% Isto tako i izlaziš iz zemlje. To je najbitnije. Ne možeš da uđeš kao nemac a izađeš kao srbend@ npr.
Bitnije je ako voziš auto da poštuješ proceduru npr strane table strana dokumenta. Ovde možeš na domaće table da voziš sa bilo kakvom dozvolom ali ona prati ostala dokumenta.

Evo primera.

Kupio sam avionsku akrtu za Maldive, platio, karta stigla na mail, odstampao.

Dodje datum putovanja, idem na aerodrom u BG, dajem putovnicu i na proveri kaze: imamo problem, u sistemu vi zivite na adresi Mose Pijade 1, a na putovnici vam je adresa stanovanja Marsala Tita 1. Nevazeci pasos, nema putovanja.

Evo primera.

Dodje datum putovanja, idem na aerodrom u BG, dajem putovnicu i na proveri kaze: imamo problem, u sistemu vi zivite na adresi Mose Pijade 1, a na putovnici vam je adresa stanovanja Marsala Tita 1. Nevazeci pasos, nema putovanja.
Usaglasi onda te adrese, sta ti nije jasno? I kakve ima veze lk s tim?

Evo primera.

Чекај, ја како сам разумео, твојој девојци се десило да су приметили различите адресе, па су само гледали и ништа нису рекли, већ су је пустили даље.

Чекај, ја како сам разумео, твојој девојци се десило да су приметили различите адресе, па су само гледали и ништа нису рекли, већ су је пустили даље.
Pustili su ali bila je ista adresa. To je bilo pre 15 godina, i samo jednom vise nikad. Vrv neki nadrkani seseljevac bio.

Pa pitam da li se to uopste desava posto mi ljudi kazu ma daj bre kakva adresa ko te to pita, koliko ljudi zivi na drugoj adresi.

Eto ja sam ziveo 8 godina kao skolarac u NS a adresa mi bila na roditelje... Koliko je tako studenata i radnika...
Nisam cula da se ikome desile tolike provere (sem ako nisi nesto simnjiv pa te proveravaju komplet).
Radi sopstvenog mira usaglasi sve i bices ok.

Znas zasto pitam.

Menjao sam adresu prebivališta u Srbiji, ulicu. I napravio novu licnu.

Na inostranoj licnoj i pasosu je stara adresa u Srbiji.

Po nasem zakonu treba da azuriram i ne zelim da me neko njaka na aerodromu iako mi svi kazu ma kakva adresa ko to pita ili uporedjuje jesu ti iste u stranom pasosu i nasoj licnoj.
Iako mogu to da urade ali nije praksa.

Ne daje mi se 50e za novi niti trosi vreme za odlazak da pravim drugi dok ovaj ne istekne.

Ne razumem kako u stranoj licnoj karti mozes da upises adresu iz Srbije??

Sto se tiče adrese u pasošu (stranom), to može da bude važno u slučajevima kad dokazuješ gde je informacija o prebivalištu važna….recimo, ja sam skoro u EU kupovao neke stvari, i kada sam hteo da vratim tax na aerodromu, tražili su mi pasoš (EU pasoš) da vide gde mi je prebivalište ( u mom slučaju van EU)

Back