Pitanje za pravnike.

Dužnost da se ima lična karta

Član 3

Državljanin stariji od 16 godina života koji ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije dužan je da ima ličnu kartu.

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_licnoj_karti.html
Дакле, дужан си да имаш личну карту.

Е, сад, твоје питање је, да ли можеш да је имаш, а да је држиш кући у фијоци, а да свој идентитет доказујеш пасошем или личном картом друге државе.

I OPŠTE ODREDBE

Pojam lične karte i njena svrha

Član 1

Lična karta je javna isprava kojom građani Republike Srbije dokazuju identitet.

U skladu sa zakonom, lična karta služi i kao dokaz o drugim činjenicama koje su u njoj sadržane.

Ako je to određeno međunarodnim ugovorom, lična karta može da služi i kao putna isprava.

У Србији, свој идентитет доказујеш личном картом. Дакле, мораш да је имаш са собом. Личном картом друге државе, доказујеш идентитет у тој држави.

Пасошем доказујеш идентитет у трећој држави.

Е, сад, твоје питање је, да ли можеш да је имаш, а да је држиш кући у фијоци, а да свој идентитет доказујеш пасошем или личном картом друге државе.

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

U skladu sa zakonom, lična karta služi i kao dokaz o drugim činjenicama koje su u njoj sadržane.

Ako je to određeno međunarodnim ugovorom, lična karta može da služi i kao putna isprava.

У Србији, свој идентитет доказујеш личном картом. Дакле, мораш да је имаш са собом. Личном картом друге државе, доказујеш идентитет у тој држави.

Е, сад, даље ти можда кажеш:

"Па шта кој ****** има везе, лични документ је лични документ и има слика, датум рођења, место рођења, матични број и све остало на сваком документу..."

Идеја да држављани Србије личном картом доказују идентитет је, између осталог, и зато што може да дође до техничких проблема приликом утврђивања идентитета. Нпр. двојни држављани Србије и Словеније имају различите матичне бројеве у Србији и Словенији.

У Хрватској, нисам сигуран, али чини ми се да Хрвати више и не уписују у документа матичне бројеве, већ ОИБ свуда (Особни идентификацијски број). Дакле, нема ни матичног броја. ОИБ у Србији не значи ништа. У Хрватској значи. Е, сад, то је за Словенију и за Хрватску, а замисли колико има правних система у свету, сваки може да има неку посебност, па би био баш велики проблем да у Србији буде дозвољено доказивање идентитета страним документима, уместо личном картом.

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Znas zasto pitam.

Menjao sam adresu prebivališta u Srbiji, ulicu. I napravio novu licnu.

Na inostranoj licnoj i pasosu je stara adresa u Srbiji.

Po nasem zakonu treba da azuriram i ne zelim da me neko njaka na aerodromu iako mi svi kazu ma kakva adresa ko to pita ili uporedjuje jesu ti iste u stranom pasosu i nasoj licnoj.
Iako mogu to da urade ali nije praksa.

Ne daje mi se 50e za novi niti trosi vreme za odlazak da pravim drugi dok ovaj ne istekne.

Znas zasto pitam.

Po nasem zakonu treba da azuriram i ne zelim da me neko njaka na aerodromu iako mi svi kazu ma kakva adresa ko to pita ili uporedjuje jesu ti iste u stranom pasosu i nasoj licnoj.

Ne daje mi se 50e za novi niti trosi vreme za odlazak da pravim drugi dok ovaj ne istekne.

О томе не знам баш ништа,

али,

логично ми је да је небитна адреса, јер људи стално мењају адресе. Ти си, уредно, у Србији ажурирао адресу. Од аеродрома, можеш да се појавиш на нашем или аеродрому у иностранству. У иностранству ти траже пасош (путовницу), и боли их паче (пимпек) за нашу ЛК.

Једино, што на нашем аеродрому показујеш пасош. Е, сад, наши могу да куцкају у комп. податке из путовнице. Мислим да не могу да ти замере ништа у вези адресе, јер си ти, уредно, у Србији пријавио нову адресу, а да ти траже другачије податке у путовници је бесмислено. За путовницу је надлежна само Хрватска, други не би смели да се петљају у податке пасоша друге државе. А, опет, људи стално мењају адресе. То је нормално. Наш пандур на граници сигурно у систему има кад си променио адресу, а у путовници види да је издата пре те промене адресе. Баш не видим ни један разлог да имаш такав проблем.

Znas zasto pitam.

Niko ti nece traziti srpsku lk. Za tamo je dovoljan pasos.

Mora po zakonu, u praksi tamo ne traze...pasos.

Како сам разумео колегу судржављанина, он на Тесли хоће да покаже путовницу, па да ли би му представљало проблем то што је у путовници једна адреса (а у компу друга, ажурирана).

Како сам разумео колегу судржављанина, он на Тесли хоће да покаже путовницу, па да ли би му представљало проблем то што је у путовници једна адреса (а у компу друга, ажурирана).
Onda sam lose razumela ja.
Ja sam razumela da mu adresa u LK nije ista kao u pasosu I da mu je to problem?

Zamena oštećene lične karte ili izdavanje lične karte sa novim podacima ne bi trebalo da košta kao izdavanje nove lične karte u slučaju gubitka iste jer se u tom slučaju ne plaća taksa za oglašavanje izgubljene lične karte nevažećom.
Ja sam pre nekoliko godina platio 1000 dindži zamenu za oštećenu ličnu kartu.Cena usluge za promenu podataka u ličnoj karti je verovatno još niža mada se to nikad ne zna.Režim Borisa Tadića je pljačkao građane i po tom osnovu.

Evo šta stoji na sajtu MUP-a

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/Najcesca pitanja/kada posedujem biometrijsku licnu kartu sa cipom i pasos, a menjam prezime, adresu./!ut/p/z1/fYxJDoJAEAC_0olXtUEUvRoOuHHRxGUupJVRG5gls3jw9fICj1WpFAq8otD04RcFNpr6gW8ir_dpkW_KMjmsZlWWrNNFnsyX53S7zfDkXX081aMDBY07FP_rYTdzVVG9UFgK7wnrp8FrRw2BNV42sZUK7myUDI5b30Xo-aEjdORCBE_wYGsUMFjyxo-BQEndkgLr5JeVHEzjpI9TtF15-QFn6q1G/

"
Lice koje poseduje putnu ispravu čiji rok važenja nije istekao, a želi da putuje u inostranstvo i da prelazi državnu granicu, dužno je da podnese zahtev za izdavanje nove putne isprave ako:

1. je došlo do promene podataka koji su upisani u putnu ispravu
  2. je putna isprava oštećena, popunjena ili dotrajala, tako da ne može da služi svojoj svrsi
  3. ako fotografija na putnoj ispravi ne odgovara izgledu lica.
Podaci o imenu i prezimenu, kao i adresi prebivališta u obrascu biometrijske putne isprave su vidlјivi podaci, te se nakon promene istih i izdavanja lične karte sa datim podacima, treba obratiti nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova, zahtevom za zamenu putne isprave.

Napominjemo da putna isprava nije dokument koji građanin treba obavezno da poseduje, ali ukoliko namerava da putuje u inostranstvo i prelazi državnu granicu, putna isprava mora da sadrži poslednje važeće podatke, uklјučujući podatke o imenu i prezimenu i adresi prebivališta, budući da ista služi za dokazivanje identiteta. "

Evo šta stoji na sajtu MUP-a

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/Najcesca pitanja/kada posedujem biometrijsku licnu kartu sa cipom i pasos, a menjam prezime, adresu./!ut/p/z1/fYxJDoJAEAC_0olXtUEUvRoOuHHRxGUupJVRG5gls3jw9fICj1WpFAq8otD04RcFNpr6gW8ir_dpkW_KMjmsZlWWrNNFnsyX53S7zfDkXX081aMDBY07FP_rYTdzVVG9UFgK7wnrp8FrRw2BNV42sZUK7myUDI5b30Xo-aEjdORCBE_wYGsUMFjyxo-BQEndkgLr5JeVHEzjpI9TtF15-QFn6q1G/

"
Lice koje poseduje putnu ispravu čiji rok važenja nije istekao, a želi da putuje u inostranstvo i da prelazi državnu granicu, dužno je da podnese zahtev za izdavanje nove putne isprave ako:

1. je došlo do promene podataka koji su upisani u putnu ispravu
  2. je putna isprava oštećena, popunjena ili dotrajala, tako da ne može da služi svojoj svrsi
  3. ako fotografija na putnoj ispravi ne odgovara izgledu lica.
Podaci o imenu i prezimenu, kao i adresi prebivališta u obrascu biometrijske putne isprave su vidlјivi podaci, te se nakon promene istih i izdavanja lične karte sa datim podacima, treba obratiti nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova, zahtevom za zamenu putne isprave.

Napominjemo da putna isprava nije dokument koji građanin treba obavezno da poseduje, ali ukoliko namerava da putuje u inostranstvo i prelazi državnu granicu, putna isprava mora da sadrži poslednje važeće podatke, uklјučujući podatke o imenu i prezimenu i adresi prebivališta, budući da ista služi za dokazivanje identiteta. "

Колега има страну путну исправу и намера му је да на нашем аеродрому покаже страну путну исправу.

Back