Pitanje za gitariste

ako bash zhelish oshtriji zvuk, pritom da svirash prstima, pusti malo nokte, imash vishe tehnika sviranjem prstiju, jedna je recimo vrhovima jagodica, druga vrhovima jagodica sa kachenjem noktima, trecja jagodicama, chetvrta noktima... nadji onu koja ti odgovara.

Ljudi, ne znam sta mi se desava ne mogu da prestanem vezbati, gitara, akordi... mi je stalno u

mislima(rukama).Pre par dana sam kupio Stagg-ovu akustaru.Za mene ima neverovatan zvuk, iako

znam da je daleko ispod onoga sto se moze nazvati kvalitetnom gitarom.Osecam se kao da sam

otkrio nesto sto dosad nije otkriveno.Za vezbu koristim The ultimate guitar chord chart - by Phillip J.

Facoline i par tekstova pesama sa akordima, strasno mi izgleda kad se svira solo Stairway to

heaven, ili uvod pesme Don't cry, sa Nothing else matters mi ide malo teze.Toliko pesama imam u

glavi da probam da je to strasno.Oslanjam se na pomoc Freelandera i jos jednog prijatelja iako nisu

profesionalci, ali mi daju dosta korisnih saveta.Razlaganja u pesmama sam probao ali mi nekako ne

idu jer mi se dosta skrece paznja na rad prstiju leve ruke koja trenutno pati.Moram ih odsad paziti

ko oci u glavi jer mi pruzaju ogromno zadovoljstvo.Jos kad bih nekog od vas profica sa neta upoznao

poblize cisto da se mogu da cujem koji savet vise i vidim rad na delu(neki koncert manjih razmera

uzivo).Tako da ako ima neko voljan da upozna i usmeri pravim putem novaka u ovim vodama bicu

mu svesrdacno zahvalan.Nalazim se u NS-u, pa svi koji su na ovoj lokaciji sa neta, bice mi drago da

ih upoznam jer vidim iz postova da ste svi znalci.Podelite iskustvo koje moze samo da

usreci coveka. :D :P :-D

o, pa ti si znachi komshija :D eto trebao si docji u chetvrtak na gradilishte, poshto drugar nije mogao da nashtimuje gitaru, sa floydom, ja [basista] sam mu je nashtimovao uz propratno testiranje shtima :D

javi se na PM, pa da se eto malo isprichamo ako te shta poblizhe zanima, pitash, ovoono.

Night Prowler:
Ja posedujem ''Aster'' akusticnu gitaru, uzeo sam je pre jedno 9 meseci, znao sam sta uzimam jer znam da nije neka gitara, sad bih hteo koliko toliko da poboljsam njen zvuk pa sam resio da uzmem neke kvalitetnije zice. Do sada nisam menjao zice na njoj i ima po meni nekako tvrd zvuk, ja bih zeleo meksi zvuk, pa me interesuje od cega zavisi i koje debljine da uzmem zice?

Klika ti je napisao sta je potrebno za dobar zvuk.....ali.....posto sam probao Astere i znam odprilike kako zvuce i kakvog su kvaliteta, nemoj preterivati sa debljinom zica zato sto voli da im pukne plastika na kobilici koja je sumnjivog kvaliteta ( citaj kako ti zapadne) i dosta je krta .Budi oprezan kad budes menjao zice jer svi plasticni delovi su dosta krti i ne bas kvalitetni.U principu ako volis i na akusticnoj da bendujes zicu onda idi na desetke...jeste tanji zvuk ali se plasim za tog Astera ako stavis nesto jace.....ipak on kosta manje od 100 eura sa sve koferom......ja sam skoro stavio Martin Cryogenic i nisu lose zice.....i jos nesto...nikako nestavljati zice za elektricne gitare na akusticnu zato sto su celicne i jedu pragove...na akusticnu idu bronzane zice........

Devil`s_Advocate:
www.myspace.com/detonatorband
Eto detonator na djelu...

Vidio sam na jednom sajtu squier strat ima fretboard radius 241mm, a yamaha pacifica ima 350mm... u chemu je finta tu....?

Radijus fingerborda je veoma bitan uz sirinu samog vrata. Manji radijus znaci vece zakrivljenje , dok je kod veceg radijusa fingerboard ravniji, meni licno vise odgovara 12" = 300 mm, ovaj od 350 je ustvari 14" radijus. E sad, za pocetnike je lakse da sviraju na manjem radijusu , ne znam, moras sam da probas gitaru i da vidis sta ti vise lezi u ruci, to je samo tvoj izbor.

Dolazi jun... Znam da vecinu 'boli uvo' na koju gitaru cu da 'bacim pare'.... ali kad vec ima ljudi shto znaju...ajde...
1.Yamaha Pacifica 112
2.Squier Standard Stratocaster
3.Neshto trece...

Znachi za tu kintu(pac, strat, - 250-300)... Idem u BG 10og valjda...
RHCP, Audioslave...jazz, rock...& stuff....

hlns:
drugar jedan svira tu gitaru, svirao sam je.

generalno kod svih budzhetskih gitara ochekuj krckanje, prckanje. poshto nisam imo prilike da je sviram na cleanu, na overdrive-u ima problem [kao i vecjina dakle budzhet gitara] da magnet ne hvata bash lepo sve tonove. [tu su, al ne mozhesh da ih razdvojish lako i precizno].

mada, za prvu gitaru, to ti je sasvim lepa tamburica. obavezno je kotiraj, nemoj da shtedish, sviracjesh ti lakshe, a i gitara necje biti muchena.

mozete li da mi objasnite sta je to kotiranje gitare ?

/I/I@Ī@ - kotiranje ti je podeshavanje - setup gitare. ima tu dosta igrarija. [danas sam se igrao sa mojom gitarom, s obrizom da sam kupio nove zhice, koje su malo deblje, al mekshe, pa sam morao neke detalje da popravim :D]

/I/I@Ī@:
nije mi jasno nesto ...
kada menjate magnete ...kako znate koji magneti treba da budu ...
ne znam da li sam bio najasniji ...ali ne znam nista o ovome ...

Magnete na gitari menjas ako ti se ne svidja zvuk koji gitara ima, ili ako su loseg kvaliteta..obicno je to kod jeftinih gitara gde struja ne prati kvalitet instrumenta...mozes pronaci sasvim pristojnu gitaru sto se tice izrade, ali sa magnetima koji osim nekakve buke i zvizdanja ne proizvode nista posebno......
Izbor magneta ti zavisi od vise stvari.......prvo stila muzike koji sviras, drveta od koga je gitara naprevljana i pozicije na gitari.......na sajtovima proizvodjaca magneta ces pronaci kakav je karakter samog magneta, na kojoj poziciji na gitari se montira i u kojoj kombinaciji sa nekim drugim magnetom kao i kako se prevezuje sama struja na gitari....nove verzije humbova mogu da rade i kao singlovi tako da imas veliki broj kombinacija vezivanja a to daje i vise mogucnosti kod sviranja.....na Sejmour Duncanovom sajtu mozes i da cujes kako koji magnet radi a obicno pise i ko od gitarista koristi tu vrstu magneta.....kupovinom dobrog magneta si zavrsio jedan deo price....a sam kvalitet gitare i drvo od kojeg je napravljena je drugi.....Dankane i Fendera imas u Mitrosu, Dimarzio u Mix - u a mislim i EMG kod Marica pa biraj...uvek bilo koliko para toliko i muzike.............

Ovih dana sam napravio jedan eksperiment, i meni se cini da mi je uspeo....
pre par meseci sam kupio Ibaneza mislim da je jedan od najjeftinijih, za nekih
14.000 dinara, i gitara mi se svidela .......kako mi lezi u ruci, drzi stim i bas je prijatna za svirku....ali pickupovi joj nisu bas jaca strana....lepo su radili samo kad se zatvore na pola,
i ja odlucim da je pocastim da Dimarzio Paf clasic na bridzu i Bluesbackerom na neck poziciji, i dobijem odlican instrument...magneti su me izasli oko 11.000......
ko voli gibsonast zvuk, to mu je jedna od kombinacija gde po meni nece pogresiti....

Prilozi

• ibanez 2.JPG
    ibanez 2.JPG
    26,1 KB · Pregleda: 20
Imam to...
Idem ja kod profa na časove ponekad pa tako mi je lakše i zanimljivije...on isto gotivi rock/metal pa stalno tako nešto svira,pokazuje kako se svira,pokušava mene da nauči (e neće još zadugo :lol: )...
prvo malko teorije,malo praktični rad i tako,izmiješano...
mada mogu da samo naučim odsvirati pjesme i eto,ali hoću malo i teoriju da poznajem...

Pa naravno, bez teorije nista
Nisam isao ni kod koga na casove, tako da sam teoriju ucio sam
u pocetku ono, smor mi, de cu ja da ucim teoriju
ali sad kad vidim, mnogo pomaze
znas da uklapas akorde, koji akord na koju skalu itd, da ne smaram vise :)

Back