Svako dete je prica za sebe!
Kada sam rodila svoju decu bila sam daleko od kuce, pa samim tim daleko i od pomoci i saveta mama, tetki, komsinica... Te sam tako uzela knjigu u sake i pohvatala te najosnovnije standarde: koliko beba kad spava, kad koliko jede, koje su joj potrebe.
I cim sam pocela da ih primenjujem shvatila sam da to nisu i pravila, vec da svako dete odstupi ovako ili onako.
Vec sa 2 meseca sam imala problem jer beba nije htela da spava kako treba nocu. Poceo je da se grci i negoduje. Probala sam razne stvari i na kraju sam i pored savetovanja da se to ne radi stavila dete na stomak (jer sam primetila da se malo smiri kad mu stavim ruku na stomacic) i gle cuda... istog dana je poceo da spava po nekoliko sati nocu, cak i vise nego sto sam ocekivala, uglavnom od pola 1 ili 1 do 6 (to je bio bozji dar posto sam ja u to vreme vec pocela da radim te sam mogla da se lepo odmorim u toku noci).
Sledeci put kad mu se to desilo primetila sam da je za nijansu crveniji nego inace pa sam mu skinula zeku i ostavila ga da spava u bodicu kratkih rukava. Vecina ljudi se cudilo i verovatno mislila da nisam normalna jer sam u to isto vreme ja sebi oblacila duge rukave (bila je zima), ali ja sam po njemu videla da sam uradila pravu stvar. I dan danas ne podnosi da mu je toplo i uvek je za 1 sloj manje obucen od ostale dece.
Moja mladja cerka je potpuno drugacije dete. Njoj je od pocetka trebalo da zna da joj je neko tu u blizini da bi mogla da zaspi, od pocetka je bila hladnija te sam joj cesto zimi oblacila zeke (sa zatvorenim stopalima) ili carapice i najcesce u 2 sloja jer je kasnije pocela i da se otkriva nocu.
Ali postoji par stvari kojih sam se drzala kod oba deteta:
1) Pre spavanja su uvek imali dobar obrok ali samo u onoj kolicini koliko sami uzmu, bez dodatnog "nutkanja"
2) Dok su bili bebe, narocito kod tog obroka sam vodila racuna da se ne nagutaju vazduha i da izbace visak vazduha posle obroka
3) Uvece se nisam igrala s njima, vec se samo mazila tj. vise "ususkavala" da ih ne bih razbudila i oraspolozila da ostatak veceri provedu igrajuci se umesto spavajuci
4) Nisam ubacivala nikakve dodatke u hranu (secer, so i slicno) dok su bili bebe, a sad se trudim da bude sto manje cokolada i ostalih slatkisa
5) Kupanje je uvek bilo pre tog "nocnog spavanja" (dok su bili bebe pre vecere, a sad posle vecere), brisanje, mazanje i oblacenje bez mnogo raspricavanja, a sa malo vise neznosti (dodatno kupanje radi uzivanja sam ubacivala kad imam ekstra vremena preko dana, najcesce vikendom).
Cela ta procedura se lagano pomerala, ali uvek sam se trudila da to uradim kad primetim da postaju ranije pospani nego inace.
Sada su moji klinci vec veliki (6 i 4 godine) i sad sami vec u pola 8, 8 traze da idu na kupanje i spavanje. Trudim se da im ne remetim mnogo taj ritam cak ni vikendom jer se po njima vidi da im ne odgovara, postanu nervozniji, umorniji i neraspolozeniji. Jedino kad imamo neku zajednicku proslavu tako kasno, oni ostanu budni i do ponoci ako treba. Ali to nije problem jer to nije toliko cesto, a i mogu da izdrze jer inace nemaju tako "zestok tempo".
Znaci moj savet je da je osluskujes i da se ne drzis te satnice koju sad ima ako vidis da je u tome problem, ali i da se ne igras s njom u vreme kad treba da spava jer znam dosta beba koje su zbog toga postale "nocne ptice" (mame i tata zbog grize savesti sto do kasno ostaju na poslu pokusavaju da sve nadoknade uvece).
Mogla bi i da stavis na papir i izracunas koliko to ona dugo spava u toku 24 sata i da ne pokusavas da je stavljas da spava duze i cesce nego sto joj je potrebno.
Uh... ja sam se bas raspisala

Nadam se da cete se uskoro lepo uklopiti jer je najbitnije da obe budete odmorne i lepo raspolozene jedna za drugu kad se probudite!