Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Imam neke fotkke na deviantartu, ali sam sto se tice teorije potpuna neznalica. Moze li neko da mi preporuci neki prirucnik ( online ili klasican ) gde bih se mogao upoznati sa osnovnim pojmovima, tehnikama itd.

Takodje, voleo bih da cujem kritike ( prave ) mojih fotografija na deviantartu, ali nisam siguran da li je dozvoljeno da postavljam link.

hvala unapred

Mislim da ce ti i ovo pomoci.;)

http://www.jarac.net/foto/?nid=140

ne, obrnuto je, sto je manji ISO to je bolja slika, ima manje suma( tackica, zrnaca).

Aha... Znači nisam lud... OK. Hvala.

ali kada su granicno mracni uslovi, povecavas ISO pa mozes nesto i da izvuces, ali losijeg kvaliteta.
eto sada nikon radi normalno bez suma na 3200-6400 a ehstremno i do 22000 , ali kosta

A zato toliko koštaju filmovi sa većim ISO-om...
Znači, ako hoću da fotografišem, onda ISO 100, ako hoću nešto u mraku, eventualno prostorija, onda veći, tako nekako?! Ili kako?!:think:

tako je Milane, samo je to malo komplikovanije ako radis na filmu jer moras da ispucas ceo film pa da predjes na drugu temu.
sada film rade samo zaljubljenici i matorcikoji su na to naucili dok nije ni bilo digitalije
zato ako zelis da napredujes u fotografiji skupi kinticu i kreni sa digitalcem, bilo kojim, pa ako ti se svidi mozes se modernizovati. A mozes experimentisati do besvesti jer odmah vidis sta si snimio, a i mozes slikati do beskonacnosti jer ne kupujes filmove i ne razvijas ih

tako je Milane, samo je to malo komplikovanije ako radis na filmu jer moras da ispucas ceo film pa da predjes na drugu temu.
sada film rade samo zaljubljenici i matorcikoji su na to naucili dok nije ni bilo digitalije
zato ako zelis da napredujes u fotografiji skupi kinticu i kreni sa digitalcem, bilo kojim, pa ako ti se svidi mozes se modernizovati. A mozes experimentisati do besvesti jer odmah vidis sta si snimio, a i mozes slikati do beskonacnosti jer ne kupujes filmove i ne razvijas ih

Film sam uzeo kao primer... Radim nekad sa filmom... Prirodu...
Sad planiram da dođem do Nikona D80... Možda ako mi dođu neke pare koje kasne... Hmmm... Od pre ihaaaahaaaj, kupim D200...

uh... mashi fokus kada ti ne treba kada ti treba ko za leka nece pa nece... ne znam kako bih ti detaljnije objasnila... ne umem konkretnije od ovoga :D

Malo pojasni...
Ali ako sam shvatio (pored silnih ispita, neispavanih noći itd...) ti hoćeš autoportret koji će biti van fokusa? Ili cela fotka da bude van fokusa (mutna)?!
Ako je tako, zašto se ne bi slikala normalno i samo u PS-u uradila blur ili onu komandu za izmeštanje fokusa?! Sigurno ih imaš u CS2, za ostale ne znam... Ako nije, kažem, pojasni... Nadam se da sam ikako pomogao... Ako ne tebi- nekom... Ako ne nekom- onda maler. :(
Žao mi utrošenog prostora.

zar nije lakse skinuti sa torenta veliku knjiu fotografije i lepo uciti kako valja, trebuje, bog i narod i PS zapovedaju!?

A ваљало би то што кажеш...но нема на нама разумљивом језику...а ми ипак не можемо кренути од претпоставке да се енглески подразумева. А на торенту сигурно нема неке "велике књиге фотографије" коју су наши написали. Што због тога што наших ствари иначе слабо има на торенту, што због тога што то наши и не пишу. Одавно важи правило да су нас Хрвати претекли по квалитету и квантитету литературе, у СВИМ областима. Толико...:D

@creatrix
Требало би да ти помогне, међутим може и да се јави један проблем...као што се мени појавио. Не могу да ставим коцкицу на фотоапарат. Па да онда на коцкици стоји блиц. Јер, коцкица са доње стране има матицу...да би могла да се постави на статив...и та матица (утопљена) није довољно "повучена" већ вири...и кад бих ја гурао коцкицу на фотоапарат...нисам сигуран шта би било са контактима за блиц на врућем контакту апарата. Можда је то до саме коцкице, баш те коју сам ја купио, али...
Има читавих пет варијанти коцкица...и тако носе и ознаке 1, 2, 3, 4, 5...од кеца који је најпростији и најјефтинији па до петице. Целу серију сам гледао у "Монети" www.moneta.rs
Лепо су опремљени. Ова коцкица ме је изашла негде 1350 дин. Кец је ваљда 1000 или нешто мање...а за петицу не знам али није преко 2000. Можда би било добро да пронађеш негде у свом граду радњу у којој можеш да погледаш све коцкице...па да видиш која ти одговара...
Надам се да сам мало помогао ;)

ho majku mu... sve mora da vam se sazvace... ono sto ja imam je 421MB skenirane knjige u *.jpg ekstenziji full rezolucija (3937 x 1923 (7.6 MP) u proseku) na srpskom jeziku

...rapid share se ne isplati bas nesto... vise bi mi se isplatilo da svima narezem diskove i posaljem postom... a + sto je maksimalan upload 200MB

mozemo da otvorimo temu da svaki dan po nekoliko fotki knjige ostavim... kako god vam drago...

@creatrix
Одлично онда...кажи ми молим те ко је аутор и чије је издање књига, наравно и годину издања...па да пробам да нађем негде код мене, ок? Надам се да тога има у овим библиотекама.
Имам и ја једну књигу...фотографисане стране...али што ти кажеш...много је то да се шаље...

ono sto ja imam ima korice koje ovako izgledaju... (moderatori ce da mi oproste zbog ovoga ne risajzovanja... znam da hoce)

001omotbh6.jpg

i sadrzaj koji ovako izgleda...

006sadrzajks9.jpg

Heh, Gazdarice, sasvim si lepo postavila temu.

Jeli polovan ili nov? Sasvim ok cena za sve to. Cak stavise, povoljna cena.

Malopre sam pogledao neke full rezolucija slike. Malo mi deluju kao interpolirane, tj. da im sam aparat poveca rezoluciju van mogucnosti senzora, ali nije slucaj sa svim fotkama. Ima plus sto pocinje od 28mm zizna daljina.

Za sta ti je potreban aparat.

Back