Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

Duska gde mislis to da kupis, ovde mozes da dobijes barem 150 evrica bonus... nemoj da se zaletis...
zavisi i koj objektiv mislis da uzmes uz njega(200-300 najmanje, nemoj samo da ti daju kit 18-55), inace ko zna koliko puta sam ga probao, super je to aparat... moj izbor je pre Nikon D200, cena je negde ista...
prvo ga probaj, jer ume da bude malo glomazan, i sa nekim boljim objektivom ima mozda preko 1,5 kg...

Planiram u Becu da ga kupim, razlika u ceni tamo i ovde je oko 200 eur. Necu da se zalecem ali ozbiljno razmisljam o ovom aparatu.. Imam fore do pocetka Jula kad idem tamo ponovo.

Duska, samo jedan savet, koji mozda vec znas. Idi na kvalitetne objektive, veruj mi neces zazaliti, cak i ako treba da pazaris jeftinije telo tipa 450D ili mozda i 400D.
Kvalitet fotografije je isti i sa 40D i sa gore dva pomenuta xxxD, tu nemas brige.
Ako slikas sportsku fotografiju ili slicno, sto znaci da bi ti trebalo vise frejma u sekundi, bolja slika sa vecim iso, izdrzljivije telo obavezno 40D. Ako ti ove osobine nisu bitne bices prezadovoljna i sa xxxD. Do sada si fotkala fujijem, sjajan je aparat, ali prespor je kad ga uporedis sa 400/450D, a ko puz je naspram 40D.

ps. iso je gotovo isti kod 40 i 450D ;)

Danez, pre svega hvala ti na savetima. Razmisljam na daljinu, jer ne zelim za 2 god opet da menjam aparat. S9600 sam vec "izgustirala" i jednostavno osecam potrebu za jacim aparatom.
Trenutno planiram da ulozim u tu investiciju pa kopam po netu u potrazi za informacijama.... uh.

Danez, pre svega hvala ti na savetima. Razmisljam na daljinu, jer ne zelim za 2 god opet da menjam aparat. S9600 sam vec "izgustirala" i jednostavno osecam potrebu za jacim aparatom.
Trenutno planiram da ulozim u tu investiciju pa kopam po netu u potrazi za informacijama.... uh.

nikon D300 ako negde nadjes povoljno uzmiaj... mada ni d200 nije los... samo treba dobar objektiv za njega. btw d300 je mnogo brzi i bolji. ali mu je i cena "bolja" sta sam sad rekao ? nistaaaa.... :D

Treba da kupim neki foto aparat neki ne toliko nabudzen a ne ni toliko ne nabudzen :lol: .Jel imate neki predlog?

imam ja predlog

olympus_sp550uz.jpg

@Dulle znachi ovako-D200 koji tipujesh Ti je polovan dobar ~700+e,+50 1.8 ~70e,+18-70 ili 18-135 ili Sigma 17-70 prvi polovan ~150,drugi isto,treci neshto bolji ~30 polovan mozda i manje...I kasnije uzmesh dalje shta Ti je gusht,ja uzeh 70-210 4-5.6,mator ali extra oshtar(iznenadio sam se!),ja ga platih 120 evra...U A stanju...pa dalje shta Ti treba...e sad,varijanta da bi tebi i D80 radio lepo pos'o,jerbo je kvalitet slike ISTI kao i na D200,mozda za trun i bolji,a gradje je kao moj(D70S) josh i malo bolji...a cena?pa polovan se moze naci i za 500-600e....u celoj prichi,D200 Ti je bolji ako
1.idesh u divljine gde je jaaako toplo,vlazno hladno puno prashine i sl.
2.ako cesh fotkati sport tipa utakmice i sl
3.treba Ti pravi reporterski aparat koji ce i ako Ti nekad chukne negde ili ispadne(pu,pu) da radi i daljeu 90 % slucahejva...
P.C. i ja se lozim n D200 ali merkam za godinu dve D300 jer tek tu vidim neki bitan napredak u kvalitetu slike,pogotovo na vishim ISO-za fotkanje nocu...i josh par dzidza bidza...Pa kad isti bude koshtao kao sad D200-nov ~1200 e i manje,e onda ce pasti D300...

za fotkanje nocu:
1.aparat u P mod da izmeri expoziciju
vidish kolku je vrednost izmerio pa dalje>
2Ako je fotka tamna-ili povecash duzinu expozicije,ili otvorish blendu,ili povecash ISO do razumne granice-400 ASA recimo...Sve 3 stvari doprinose "svetlijoj"slici ali na drugachije nachine-ako nemash stativ onda visok ISO,chak i 800,i shto veca blenda,a srazmerno tome duzina expozicije tj brzina zatvaracha koliko treba
...ako imash stativ ili neki oslonac/ili ruku k'o snajperista,onda mali iso zavrnuta blenda i duza expozicija,i okidanje na selftimer ili daljinac

ma verovo ti meni ili ne,znam-iz priche dodushe 2 stvari-pod 1,onaj Tvoj shto ga upoznah za Badnji dan,napricha kako je video ne znam koliko riknutih D200tki,a ja od ljudi koje znam,nikom nije riknuo>zapitah se,shta li to taj radi sa aparatima?
pod 2.opravka/zamena senzora Ti je i mala stavka(ne drzi me za rech mozda reda 100+evra),kad pogledash koliko koshta zamena najobichnijeg ekrana ili tako neke gluposti,na kompaktu...ako nadjesh da zamenish!Vidi ovako-prosta matematika-aparati imaju predvidjen/deklarisan predvidjen broj okidanja>za D200 taj broj bi MORAO biti 50-verovatno i 100 000!Imash softver koji kaze-aparat je ispucao toliko i toliko,pa rachunash...Bdw moj D70 s je preshao bar 30 000 snimaka mozda i vishe i...necu da ga ureknem
P.C.razumem ja Tebe da se lozish na novo,ipak je novo NOVO,takav sam i ja,ali je ipak nekad dobra i malo drugachija matematika...Ali za varijantu NOVo,treba da se pruzish ~1500 evra telo i objektiv ~18-70,50 1.8 +mozda neki blic/ili telac
Veruj mi da Ti ja ovo govorim iz najbolje namere znam Te dobro ali moracemo prichati na tu temu...

Poslednja izmena:

Back