Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

E sad meni nije jasna jedna stvar...Koristim Canon t90 na film,ali ima podesavanje ISO osetljivosti.Ako kupim film od 100ASA i po lepov vremenu slikam udaljeni objekat sa otvorom blende npr.16 on ce da odredi ekspoziciju npr.90.E sad ako mu povecam ISO osetljivost na 400,on ce da poveca expoziciju na recimo 200 sa istim otvorom blende 16.Pitanje je sledece.Kako je moguce da se veci broj ASA koristi u nedostatku svetlosti kada povecavanjem ISO osetljivosti se skracuje expozicija i samim tim ulazi manje svetlosti na film.Ovo me veoma muci???/

kada se kaze paspartu obicno se misli na karton ili malo deblji papir na koji se lepi fotografija a koji predstavlja okvir/ ram (ne u klasichnom smislu kao ram ZA fotografiju koji je od drveta ili plastike) fotografiji... najchesce je crne ili bele boje...

npr.

paspartu001.jpg

@psyboy "isto sto i na analognom =)"

Не постиже се исти ефекат и не ради се истом методом...тако да не никако није исто што и на аналогном. Ако већ нешто не знаш, немој да пишеш о томе. Што би фини људи рекли: "Мислити и ср*ти", није исто"...

E sad meni nije jasna jedna stvar...Koristim Canon t90 na film,ali ima podesavanje ISO osetljivosti.Ako kupim film od 100ASA i po lepov vremenu slikam udaljeni objekat sa otvorom blende npr.16 on ce da odredi ekspoziciju npr.90.E sad ako mu povecam ISO osetljivost na 400,on ce da poveca expoziciju na recimo 200 sa istim otvorom blende 16.Pitanje je sledece.Kako je moguce da se veci broj ASA koristi u nedostatku svetlosti kada povecavanjem ISO osetljivosti se skracuje expozicija i samim tim ulazi manje svetlosti na film.Ovo me veoma muci???/

И у једном и у другом случају слика ће бити исто експонирана, тако? Повећао си ИСО/АСА али негде мораш да то надокнадиш, па онда или заврнеш бленду ил' скратиш експозицију, да не би прегорео фотку. И онда се поставља питање, зашто би повећавао ИСО/АСА ако дођеш на исто. Ствар је у ситуацији. Ако сликаш нешто што се креће а светлости нема довољно онда је повећање ИСО/АСА осетљивости неизбежно (ако си већ отворио бленду на мах. и продужио експ.). Има и безброј других случајева, али надам се да је и после овог објашњења нешто јасније...?

pozdrav. vidim da je tema dosta stara,ali valjda ce vec neko procitati i odgovoriti. :)
naime,upravo sam dobila analogni fotoaparat iz `65. Kiev. Nemam uopste ni truncicu znanja o koristenju, a silno bih zeljela nauciti :)
da li bi mi neko, za pocetak, mogao objasniti kako da podesim objektiv? Dosad sam koristila obicni digitalni fotoaparat, na kojem nije bilo potrebe za istim:)
dakle, znam da trebam otici do fotostudia,kupiti film i raspitati se jos malo. nestrpljiva sam i zanima me to podesavanje objektiva, jer to je, na kraju krajeva, najbitnije. Cisto da nesto znam,prije nego posjetim studio :) i da,na objektivu pise 2/50 i 8M.

I ja imam isti takav kiev koji je ispratio celo moje detinstvo....Sto se tice podesavanja objektiva moras malo da istrazujes ali pokusacu malo da pojasnim.Kada hoces da slikas portret stavis blendu 2 i shutter 1/1000,da bi pozadina bila zamucena aprvi plan jasan.Naravno podrazumeva se da fokusiras sa zutom kockicom koju vidis na okularu sliku tako sto okreces tockic na aparatu dok se ne poklope slike.Ako hoces da slika ima dubinu (da sve bude jasno i izostreno) onda stavis blendu npr.8 a shutter 1/125 ili jos bolje blenda 11 a ako je mnogo jako sunce onda cak i 16 a shutt odredjujes koliko blendu zavrces toliko shutt odvrces :-)

Back