Pitanja u vezi sa OPREMOM, TUTORIJALIMA, KNJIGAMA, PS PLUG-IN-ovima

ne znam gde bih drugde postavio ovo pitanje...cini mi se da je bila neka tema za ovakva pitanja...
elem, kako slikate, tj. gde merite svetlost u situacijama kada ima nebo...da li na 'donjem' delu fotke, pejzazu recimo, gde to ispadne u redu, ali onda obicno nebo potpuno izgori, ili - gledate da nebo ispadne korektno( tu merite) a donji deo fotke posle prosvetlite( pretpostavljam da je ovaj metod u pitanju)?
Kojom opcijom radite to prosvetljavanje( raw prozor)? exposure ili brightness?

hvala
poz

zorane nema potrebe vise da se sva pitanja guraju u ovu temu i onda vise niko ne moze da se snadje i nadje nesto ranije pitano.
Slobodno otvori nezavisnu temu.
Premda ovo je vise pitanje oko tehnike rada pa bi bez problema mohglo da ide i u skolu fotografije, posto u prvo vreme dok je ne organizujemo taj podforum moze da sluzi bas za postavljanja pitanja oko nacina fotografisanja.

Danas sam uocio da mi se pojavila fantomska "mrlja" na fotografijama. (nije bila ranije)
Uocljiva je na svetlim pozadinama i nalazi se na istim mestima i u portrait-u i landscape-u

...

Tab i meni se to isto pojavilo pre neki dan... potpuno isti slicaj samo sto se moja nalazi u gornjem levom uglu. Jesi ukapirao sta je to?

Ja sumnjam da je neko ostecenje objektiva jer sam ga pre neki dan odalamio po propisu tako da sam nesto melje u njemu :( ali radi ...

ne znam gde bih drugde postavio ovo pitanje...cini mi se da je bila neka tema za ovakva pitanja...
elem, kako slikate, tj. gde merite svetlost u situacijama kada ima nebo...da li na 'donjem' delu fotke, pejzazu recimo, gde to ispadne u redu, ali onda obicno nebo potpuno izgori, ili - gledate da nebo ispadne korektno( tu merite) a donji deo fotke posle prosvetlite( pretpostavljam da je ovaj metod u pitanju)?
Kojom opcijom radite to prosvetljavanje( raw prozor)? exposure ili brightness?

hvala
poz

.. CP filter i malo produžena expozicija...:whistling:

Back