Pitanja iz knjigovodstva

• Začetnik teme Začetnik teme bazel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozzz Ajd dok ti ne sastave pricu kazi nesto o otpisu kamata za porez. kome se otpisuje treba li zahtev do kad to vazi? sreo sam prijateljicu koja imala neka dugovanja (odavno zatvorila str)i kaze popunila zahtev i oni otpisali???
ja znam za ovaj novi zakon o otpisu kamata na određene poreze i doprinose dospele do kraja 2007. godine... (porez na dohodak, na dobit, doprinosi za pio, za slučaj nezaposlenosti...)
potrebno je da se plati glavnica i celokupan dug iz 2008...
ako se plati do kraja 2008. kamate se otpisuju 100%;
ako se plati do kraja marta ove godine kamate se otpisuju 75%;
ako se plati do kraja juna kamate se otpisuju 50%.
nakon što platiš ono što treba, zahtev se podnosi na propisanom obrazcu poreske uprave najkasnije do kraja jula ove godine...
nadam se da si na to mislio...

postoji i otpis dugova za zdravstveno osiguranje...
ako se obaveze po osnovu duga za zdravstevno izmiruju redovno do kraja 2011. otpisuje se dug privrednih subjekata po tom osnovu...
bilo je potrebno da se donese podzaknski akt koji bi regulisao proceduru, kada smo se poslednji put raspitivali još uvek nije bio donet, rečeno je da sačekamo... ne znam šta se desilo u međuvremenu...

Poslednja izmena:
ja znam za ovaj novi zakon o otpisu kamata na određene poreze i doprinose dospele do kraja 2007. godine... (porez na dohodak, na dobit, doprinosi za pio, za slučaj nezaposlenosti...)
potrebno je da se plati glavnica i celokupan dug iz 2008...
ako se plati do kraja 2008. kamate se otpisuju 100%;
ako se plati do kraja marta ove godine kamate se otpisuju 75%;
ako se plati do kraja juna kamate se otpisuju 50%.
nakon što platiš ono što treba, zahtev se podnosi na propisanom obrazcu poreske uprave najkasnije do kraja jula ove godine...
nadam se da si na to mislio...

postoji i otpis dugova za zdravstveno osiguranje...
ako se obaveze po osnovu duga za zdravstevno izmiruju redovno do kraja 2011. otpisuje se dug privrednih subjekata po tom osnovu...
bilo je potrebno da se donese podzaknski akt koji bi regulisao proceduru, kada smo se poslednji put raspitivali još uvek nije bio donet, rečeno je da sačekamo... ne znam šta se desilo u međuvremenu...

Eeeeeee hvala ti bas na to sam mislio... Luda drzava!

Da li mozete da mi pomognete oko troskova investicionog odrzavanja? (seminarski)
Gradjevniski objekti,oprema,infrastruktura.Koliki se procenat odredjuje,tj jel to fiksni procenat godisnji,kao kod amortizacione stope npr,ili od firme do firme?
U seminarskom koji imam je 1,2,3 % za gradjevine,opremu,infrastrukturu.Tim redom.A covek iz firme koju sam uzela da radim za seminarski je odredio otprilike koliko se kod njih trosi god.na odrzavanje.Npr za gradjevine 0,05% i za infrastr.isto toliko,a za opremu je 1%godisnje to investic.odrzavanje.

Da li on dakle to moze da odredi sam il po nekom pravilu se racuna trosak investicionog odrzavanja?

Poslednja izmena:
Da li mozete da mi pomognete oko troskova investicionog odrzavanja? (seminarski)
Gradjevniski objekti,oprema,infrastruktura.Koliki se procenat odredjuje,tj jel to fiksni procenat godisnji,kao kod amortizacione stope npr,ili od firme do firme?
U seminarskom koji imam je 1,2,3 % za gradjevine,opremu,infrastrukturu.Tim redom.A covek iz firme koju sam uzela da radim za seminarski je odredio otprilike koliko se kod njih trosi god.na odrzavanje.Npr za gradjevine 0,05% i za infrastr.isto toliko,a za opremu je 1%godisnje to investic.odrzavanje.

Da li on dakle to moze da odredi sam il po nekom pravilu se racuna trosak investicionog odrzavanja?
bojim se da ne razumem najbolje pitanje.al ajd.
troskovi odrzavanja nisu regulisanji zakonom. svaka firma moze doneti interni pravilnik gde napravi plan , na osnovu kog planira sredstav pa tako planira i taj trosak..ali, ne moze knjiziti neki fiktivni trosak..mora imali ulaze racune koji se odnose na konkretne radove, i ti konkretni fakturisani iznosi se priznaju kao trosak u zavrsnom racunu.. ulozena sredstava povecavaju vrednost objekta(ako su u pitanju veliki radovi) ili se knjize kao trosak tekuceg perrioda, ako su manji iznosi u pitanju

Poslednja izmena:
Ja imam jos jedno pitanje
11.1. VREME POVRATA ULAGANJA:

Redni broj (godine) ; Neto prihod iz ekonom.toka ; Kumulativ
1. 27.847,76 ?
2. 53.762,09 ?
3. 53.705,93 ?
4. 53.642,24 ?
5. 76.410,00 ?

To mi je tabela.Ne znam kako se racuna kumulativ:confused:... Anyone?:worth:

Izgleda prilino zbunjujuce ... brojevi su mi neto prihod iz ekon.toka a upitnici su mi kumulativ koji ne znam.

Meni takođe treba pomoć i savet. Radim u kompaniji koja često kupuje robu i usluge od stranih kompanija. Sa njima se sklapa ugovor kojim se definišu uslovi plaćanja tako da sa npr plaća avans od 10 % zatim 30% nakon isporuke opreme, zatim 30% nakon puštanja u rad i ostatak od 30% nakon dokazivanja parametara efikasnosti itd.Ugovor obuhvata i robu i usluge. Međutim finansije tvrde da ne mogu da plaćaju po ovim procentualnim fakturama nego samo po fakturama koje knjiže tj onim koje su stigle uz robu sa carinskim pečatom. tako da se pravi zbrka koja zbunjuje strance tako da ne znaju šta je plaćeno. Imate li ovakva iskustva i probleme i kako ih rešavate? Hvala

Ja imam takav slucaj.Sto se tice placanja to nije nikakav problem.Obicno ino fakture imaju avans od 30%.U nalogu za placanje prema inostranstvu kao sifra placanja unosi se avans, mislim da je sifra 112.To ne treba da predstavlja problem.Knjize se samo ocarinjene fakture a sva prethodna placanja se vode na avanse dok se roba ne ocarini i plati pdv.

Plasis ljude tim Zakonima! Vecina se ne primenjuje a i ono sto se primenjuje, nije bas tako izricito. Npr. i kad se razvrstas pogresno, NBS ti salje zahtev da ispravis gresku u roku od 8 dana, nece odmah krivicno da te goni, jer nisi ubio coveka.:guza: :P Racunovodja ne mora vise da ima sertifikat, vec je jedino i iskljucivo odgovorno lice: direktor privrednog subjekta. Pametan direktor bira obicno pametnog knjigovodju, tako i da kad nesto pogresno urade, to treba da se "ne vidi". :)

imam sad ja pitanje... pa ako neko zna ili ima mišljenje bila bih zahvalna...
akcionarsko društvo već dugo ima nepokretnost čija je knjigovodstvena vrednost nula (ne pitajte me kako)...
kako je sad uneti u poslovne knjige?
kako se uopšte to unosi kad je društvo kupi?
ko je u okviru društva nadležan da to radi i zna?

precizno:
ad je zaključilo ugovor o zajedničkoj izgradnji...
i kad su izgradili nepokretnost suinvestitori su je podelili, tako što je ad dobilo lokal i garažu, a suinvestitor drugi deo... pravo svojine je uknjiženo...
u poslovnim knjigama knjigovodstvena vrednost tog lokala i garaže je nula.
i sad to kao treba da se unese u knjige.
(ako treba da se registruje povećanje nenovčanog kapitala... ni onda mi nisu jasne neke stvari... al' o tome bih još mogla sama da pročitam... )
sve u svemu ja... ne kontam...

Back