Pitajte u vezi zdravlja

POMOC!!! Nasoj maci je uradjena sterilizacija, ali ona i dalje ima teranje. S obzirom da smo odnedavno u stanu, to postaje sve veci problem, kako nas, tako i komsija, koji se zale zbog visednevnog mjaukanja. Veterinarka koja je radila sterilizaciju tvrdi da je u pitanju nadbubrezna zlezda koja je preuzela funkciju jajnika, a ostali veterinari koje smo konsultovali, da je mala mogucnost za to, vec da zahvat nije dobro obavljen-ostao je deo jajnika. Informisali smo se gde god smo stigli, ali jos uvek nemamo jasnu predstavu sta nam je ciniti!!?? Vec smo dali oglas za poklanjanje nekom sa dvoristem, jer komsije traze da resimo problem, a i ona se muci, ali nam rastanak tesko pada, pa se nadamo da postoji drugo resenje, zato vas molimo za odgovore!!!!!!!. Da li je dobra ideja da je u teranju nosimo na parenje (jednom smo to uradili i bila je mirna 2-3 meseca. Kada je ne nosimo, teranja su ucestala-3 za mesec ipo dana-samo se primiri par dana i onda opet, mjaukanje, uriniranje po namestaju, valjanje po podu....U tom slucaju, ako znate nekog ko je rad da nam ponekad pozajmi macka, uputite nas! Nosili smo je 120 km odavde, ne znamo nikog blize sa macorom-BG,N.Bg, Zemun..). Da li je istina da to sto ima teranja, a ne moze da ostane skotna, moze dovesti do ozbiljnih oboljenja (inace, jednom se macila pre sterilizacije)? Da li da je nosimo na ultra-zvuk, koliko to moze biti od koristi? Da li je ipak moguc i koliko je pozeljan novi zahvat? Sve u svemu, molimo za vase misljenje i savet!!!!!!!!!!!????????????!!!!!!!! Hvala!

ja sam imala isti problem sa svojom macom.bila je operisana,tj.sterilisana, onda je nastupilo tjeranje i to jos gore nego prije.bila je nepodnosljiva, mucila se,slabo jela i topila nam se na oci.otisli smo kod drugog veterinara, koji je ustanovio da je prilikom sterilizacije ostao dio jajnika koji je preuzeo funkciju bivsa oba jajnika i prouzrocio katastrofu.ponovo smo je operisali i odstranili su i taj dio preostalog jajnika, ali stanje se nije popravilo, postala je agresivna, a bila je tako mila i njezna da ni kao malo mace nije ni u igri nikoga povrijedila.sve se to na kraju iskomplikovalo da je preraslo u tumor.drugu nasu macu je skoro rastrgala, tesko povrijedila,na nas je nasrtala kao da je bijesna, vise nije licila na sebe.venula je iz dana u dan.jedina pomoc je bila njena eutanazija.dalje ne mogu da govorim o tome, jer voljela sam je beskrajno...

Joj, nadam se da nece sa nasom tvoja prica da se ponovi! Bas mi je zao! Cula sam da se desavaju teranja nakon sterilizacije, ali nikada ovako radikalan odvoj dogadjaja..strasno.. Konsultovali smo vise veterinara, jedna je rekla da onaj ko kaze da se ponovnim zahvatom nesto moze srediti-laze, jer deo koji ostane je uglavnom toliko mali, da, cak i ako se uoci na ultra-zvuku, po otvaranju se vise ne moze pronaci.... A opet na drugom mestu procitam da je zahvat pozeljan..na trecem cujem da moze doci do pojave tumora..na cetvrtom da ce imati teranja, ali da ne moze nista strasno da joj se desi.....U totalnoj smo konfuziji!!! Culi smo da je veterinar sa foruma dobar..cekamo njegov odgovor..u nadi da ce biti povoljan:roll:

Kako da nateram svog psa da ne hrce dok spava.Ne mogu da spavam od njega hrce za 5 ljudi,u pitanju je engl buldog

Ne znam kako ti je uopste i palo na pamet da je to moguce,jer da jeste ni ljudi ne bi hrkali. Pogotovo kad je e.buldog u pitanju,pa on ni kad je budan ne moze normalno da hrce.

Evo saveta:kupi vatu,stavi u usi pre spavanja i valjda ces odmoriti.

Imam i ja jedno pitanje za naseg forumskog veterinara :)

Imam kavkaskog ovcara, zenku koja je stara 4 godine i koja se do sada nije parila. Vec dva puta u razmaku od nekoliko meseci joj se desilo da su joj grudi uvecane i da iz njih izlazi pomalo mleko. Kada joj se to desilo nekoliko dana nije izasla iz boksa, i non stop je grickala zubima i napravila male ranice. Vec sam pitala veterinara medjutim on nije mogao da mi kaze sta da radim.... Ja sam joj onda stavljala pudera kako bi specila iritaciju...ali problem mi je jer ne znam sta da radim ako joj se to opet pojavi...

Moje pitanje za veterinara je ....da li postoje neke tablete koje bi mogla da pije? ili neki drugi savet sta da se radi?

Inace razmisljam da vodim da se pari, ali mi je problem jer ne mogu da nadjem kuzijaka u blizini mog grada (iz Kusevca sam)...

Hvala unapred i sve pohvale za trud i zalaganje :))

Kuca ti je dobila mastitis!
To je upala koja usledi od lazne trudnoce posle teranja,zbog koje se naliju mlecne zlezde i u ne higijenskim uslovima dobije mastitis koji izazovu bakterije!
Hitno kod veta jer moze svasta da bude!

Amris, nemoj se plasiti da ce se desiti tvojoj Fleki isto sto i mojoj (moja ljubav malena se isto tako zvala).stalno sam se pitala da li smo uopste trebali tu novu operaciju, zao mi je sto se namucila.tako da ne znam sta da ti kazem, jer sam i ja cula bezbroj misljenja i savjeta, mozda nisam izabrala pravi.nadam se da ce toja Fleka biti dobro.sretno!

Hvala! Sto se tice pravog izbora..Do januara prosle godine imali smo jos jednu macu-prgavu, crnu Trinity, sustu suprotnost naivnoj mazi Flekici (Fleki). Jednu noc me je probudila da joj otvorim da izadje, promuva se po svojoj teritoriji, obavi sta treba-tada smo ziveli u kuci. Napali su je psi lutalice, polomili joj kicmu.. morali smo je uspavati..Verovatno cu se uvek pitati da li sam trebala da je pomeram ili da sacekam veterinara (bila sam sanjiva, uplasena, uplakana,nisam znala sta da radim), da li sam trebala da im branim da izlaze nocu (mislila sam da im slobodu ne treba uskracivati), da li sam trebala da je odnesem odmah kod veterinara ( rece nam jedan, koji navodno dezura, da je donesemo ujutru na rentgen, iako sam opisala stanje koje je bilo kriticno..,a onda smo nasli jednog divnog koji je dosao sto je pre mogao) ....... Kada nekog vise nema, svaki drugi izbor cini se kao pravi.. Ljubav koju si pruzala svojoj Fleki, najbolji je dokaz da si zelela samo najbolje..budi sigurna da je ona to osecala (kao i moja Trisa)! Pozdrav!

naslov ove teme je pitajte veterinara
,,kao strucnom licu tako da cu strucno lice pitati ovo(ovo je vise napisano za urednike tema)
da li je istina da se macija dlaka u ljuckom telu ponasa kao samostalan organizam...
kao uostalom kao sto se,ja mislim ponasa i u macijem organizmu-- klupca se,obrazuje loptice i onda macka to ispljune,,,??
samo sto covek to ne moze da ispljune,,,
da li je to istina?

Moje bretonke kopaju travu i jedu zemlju i koren trave. Jedna je stara 12 a druga 9 godina. Hranjene po propisu, zdrave, vitalne, živahne ali u jesen i u proleće prekopaše travnjak . Primaju vitoligam na svakih 6 meseci. Šta im to nedostaje?:think:

Moje bretonke kopaju travu i jedu zemlju i koren trave. Jedna je stara 12 a druga 9 godina. Hranjene po propisu, zdrave, vitalne, živahne ali u jesen i u proleće prekopaše travnjak . Primaju vitoligam na svakih 6 meseci. Šta im to nedostaje?:think:

U to doba godine,to je za pse prirodna hrana,nista ne brini,moguce da im nista ne fali,samo su spojile lepo i korisno i uzivaju u tome:mrgreen:

naslov ove teme je pitajte veterinara
,,kao strucnom licu tako da cu strucno lice pitati ovo(ovo je vise napisano za urednike tema)
da li je istina da se macija dlaka u ljuckom telu ponasa kao samostalan organizam...
kao uostalom kao sto se,ja mislim ponasa i u macijem organizmu-- klupca se,obrazuje loptice i onda macka to ispljune,,,??
samo sto covek to ne moze da ispljune,,,
da li je to istina?

Ne razumem sta znaci ponasa se kao samostalan organizam.Macija (kao ni jedna druga dlaka )nije dobro da se nadje u organizmu,kako zbog fizickih osobina tako zbog moguces unosa parazita

Nisam vet, ali sam se raspitivala kod pravih strucnjaka i kazu sledece: neosnovano je verovanje da se macija dlaka u ljudskom organizmu formira u klupko koje moze da uzrokuje razne tegobe. Ehinokokus (parazit) koji se moze dobiti od zivotinja,ali i sa listova zelene salate ili kupusa, kada se nadje u ljudskom telu formira izraslinu nalik na klupko dlaka i otuda ta zabluda.

A da nije prijatno jesti necije dlake, sigurno nije, cak ni sopstvene.

Moja havanezerka Milica je postala veoma ratoborna prema drugim psima koji bi zeleli da joj pridju... hoce bogami da ujeda i laje kao blesava na ostale pse (a pocela je i na ljude) i to objasnjavam time sto ju je jedan pas - lutalica, ujeo pre par meseci i otud valjda takvo njeno ponasanje.
Da li sam u pravu ili je jednostavno to nesto sto se javlja kada pas ima dve godine i par meseci?

Moja havanezerka Milica je postala veoma ratoborna prema drugim psima koji bi zeleli da joj pridju... hoce bogami da ujeda i laje kao blesava na ostale pse (a pocela je i na ljude) i to objasnjavam time sto ju je jedan pas - lutalica, ujeo pre par meseci i otud valjda takvo njeno ponasanje.
Da li sam u pravu ili je jednostavno to nesto sto se javlja kada pas ima dve godine i par meseci?

E pa, Kišice, Milica ti je "kvrcnula", sažaljevam slučaj. Proćiće je možda ali moraćeš ubuduće da budeš jako oprezna s njom i da se i sama središ, znam kakvih problema imaš, oni odlično osećaju kad smo mi napeti. Inače, mali psi su obično jako agresivni prema drugim psima ali mislim i ja da je to više iz nekog straha, i moj Gizmo, mešanac pekinezera, je "kvrcnuo" kad su ga u razmacima od par minuta napali prvo čivava pa onda nemački bokser, otad (proleće '99.) sam ja konstantno na oprezu kad naiđe drugi pas.

Nisam vet, ali sam se raspitivala kod pravih strucnjaka i kazu sledece: neosnovano je verovanje da se macija dlaka u ljudskom organizmu formira u klupko koje moze da uzrokuje razne tegobe. Ehinokokus (parazit) koji se moze dobiti od zivotinja,ali i sa listova zelene salate ili kupusa, kada se nadje u ljudskom telu formira izraslinu nalik na klupko dlaka i otuda ta zabluda.

A da nije prijatno jesti necije dlake, sigurno nije, cak ni sopstvene.

Ehinokokna cista je glatka, prvo providna a onda beličasta. Videla sam je svojim očima na raznoraznim uzorcima mesa i iznutrica, naročito jetre iliti crne džigerice. I upravo tako, ono što raste blizu zemlje je jako rizično-jagode, zelena salata, svež spanać...

A postoji mit da se mačija dlaka tako ponaša kad se proguta, verovatno smišljen od strane roditelja koji nisu voleli mačke a njihova deca jesu. Neno, kao dugogodišnji vlasnik maca znaš i sama da im treba obezbediti travicu ili neki drugi izvor celuloze da bi mogle da izbace kuglice svoje dlake koju redovno gutaju tokom jutarnje/podnevne/večernje toalete. Samo tolika količina dlake na jednom mestu može da formira kuglicu koju je problem izbaciti, sve ostalo su "scary stories for scary children".

Moze li neko da mi opise kako izgleda pocetna faza pojave katarakte? Primetila sam u oba oka, ima sivo plavkasti krug oko zenice. :( Ne znam da li je to - to, trazila sam na net-u ali ne nadjoh slike koje bi mi pomogle, jednu veterinarku sta god da pitam ima isti odgovor, "Ma dobro je to, nije nista, ona je sila bla bla", drugu ne mogu da dobijem na fon. Nasla sam slike odmakle faze kada je cela zenica vec prekrivena, ali zanima me ako to ukazuje na pojavu katarakte, da li je izlecivo, sta raditi? Koliko brzo je progresivno, da li je slepilo neminovno? Ima li resenje osim operacije? :cry:

OKO zenice ili U zenici? Sara je matorka, kao i ovaj moj i to je normalno. Ni on ne vidi baš najbolje, obe zenice su mu zamućene, baš tako sivo-plavičasto.

Sad ce verovatno svi da vrisnu na mene da je o tome vec pisano,ali ne mogu da citam svih 160 strana.Ako neko hoce da mi kaze sta moze da bude razlog sto moja kuca stedi jednu nogu.Mislim prednju levu.To je vrlo blago izrazeno i prisutno je samo neposredno posle ustajanja,posle trci,nista.Ponasa se sasvim normalano,jede spava,vesela je trci,skace,ali cim ustane imam utisak da je neka noga boli.
Inace ona ima samo 4 meseca,a pre nedelju dana ako ne i vise je skocila sa visine od 2 metra.Tog trenutka joj nije bilo nista nastavila je da trci i nije se ponasala kao da je nesto boli.Kazem to je bilo pre mozda 10 dana,a ona stedi nogu od prekjuce.Sta bi moglo da bude,nije valjda nesto opasno? Hvala unapred.

Oko zenice mimi. Sad sam se vratila i gledala sam joj opet oci. Cini mi se da je desno oko malo, jedva primetno zamagljeno, ali ne i iris samo zenica. Ne mogu da budem sigurna jer smo bile pod vestackim svetlom. Sutra je vodim u setnju pa cu pogledati opet, da vidim da li umisljam ili ne. U svakom slucaju, ako jeste, sta bi radila? Bilo bi mi tesko da ne vidi malecka, ali u krajnjem slucaju bih je podvrgla operaciji, pretpostavljam da bi bila pod opstom anestezijom.

Poslednja izmena:
Saro, u pravu si, radili bi u totalnoj anesteziji što je u njenim godinama rizik. Gizmu su obe zenice zamućene ali on relativno normalno funkcioniše, ne pada mi na pamet da i njega i sebe izlažem tom stresu oko narkoze, postoperativnog tretmana... Njima to ne utiče baš toliko na kvalitet života kao što bi nama, oni imaju oštrija druga čula. Ne bi bilo zgoreg da joj proveriš nivo šećera, možda je to uzrok.

Ivana, malecka je možda istegla neki ligament a možda je i od krajnika, neka joj neko pogleda grlo. Ako nije to u pitanju, samo joj isforsiraj malo laganu hranu ali bogatu vitaminima i mineralima i drži je da miruje.

E pa, Kišice, Milica ti je "kvrcnula", sažaljevam slučaj. Proćiće je možda ali moraćeš ubuduće da budeš jako oprezna s njom i da se i sama središ, znam kakvih problema imaš, oni odlično osećaju kad smo mi napeti. Inače, mali psi su obično jako agresivni prema drugim psima ali mislim i ja da je to više iz nekog straha, i moj Gizmo, mešanac pekinezera, je "kvrcnuo" kad su ga u razmacima od par minuta napali prvo čivava pa onda nemački bokser, otad (proleće '99.) sam ja konstantno na oprezu kad naiđe drugi pas.

Joj mimi's, pa nije valjda bas tako??? :( Valjda ce to da je prodje?
Mnogo je agresivna postala, cak i mene voli da potkaci zubima i to zna da zaboli (vise moja dusa nego moja koža)... To mi radi kada treba da je cesljam, da joj brisem sapice...
Da li je treba voditi kod veta ili da pokusam da je nateram da se druži sa drugim psima, sto mi je iz ove perspektive govoreći - nemoguće, jer sama traži fajt, laje, reži...

Back