Pitajte u vezi zdravlja

imam jedno pitanje, pa ako ima neko da mi odgovori.
imam maltezera, zenku, staru 16 meseci. u poslednje vreme je stalno pocela da cese oci, iako je mi redovno umivamo is vodimo racuna. nekad je toliko svrbi da se cese o pod ili krevet, i bezi od nas kada je slucajno pipnemo oko ociju. inace nije nesto raspolozena kao inace.
da li neko zna sta moze da bude u pitanju i sta da radimo?

Vidim da vam je JNP već odgovorila ali da dodam i ja još nešto:malo je ređe umivajte ubuduće, oči luče suze koje su prirodna zaštita a ‚‚česmovača" je jako hlorisana i verovatno je to iziritiralo. Možete da uzmete u humanoj apoteci i bornu kiselinu, ona je baš za oči. Ako je neka ozbiljnija infekcija (što nije isključeno, s obzirom da joj je prirodna zaštita oka sistematski ispirana), nema toga što može da se meri sa Dexametazon-neomicin kapima iz humane apoteke.

Imam jedno pitanje, mozda je nekome glupo ali kad bi videli moju veselu trobojku bilo bi vam jasno!
Da li smem psu da dam tetrazepam i koju kolicinu? ili bilo sta drugo za spavanje da bi malko oladila!!!
mnoooogoooo je "vesela"

:lol: Hipp čaj za laku noć, dobro će vam doći i za ćerkicu, moja ima 20 meseci i još uvek sam povremeno primorana da joj ga dam. Samo što je on zaslađen laktozom pa kuja ne bi smela previše često da ga pije. Inače, ima ga u humanim apotekama, DM... Probala sam i Humana, mislim da je Hipp efikasniji a i ukusniji.

Uostalom kada sam Vladu zvao u 2 ujutru da kazem da pas ima napad za napadom,rekao je da ne zna sta je i da moram da sacekam do 6 popodne kad pocinje da radi. Tako da molim vas nemojte da pricate kako je stenecak tesko prepoznati(po dobroj dijagnostici se i razlikuju dobar i los veterinar,lako je dati lek kad se zna od cega zivotinja boluje),on to nije umeo ni u poslednjoj fazi. Da je neka retka bolest pa i da razumem,ali stenecak je toliko cest kod nevakcinisanih stenaca,narocito lutalica,da bi dobar veterinar na njega prvo posumnjao.

Apsolutno te razumem jer sam i ja doziveo da zbog nestrucnosti ili ti nemarnosti izgubim cak dva psa ( zadnjeg 27.01.2008 ) i mislim da treba zaista da se nesto uradi po tom pitanju. Ja sam podneo tuzbu protiv veterinara a i podneo sam prijavu kod Ministarstva poljoprivrede / Uprava za veterinu a oni su opet pokrenuli postupak pred veterinarskom komorom protiv veterinara.

Slazem se sa konstatacijom da treba upozoravati na takve slucajeve kako bi se sprecili neki novi slucajevi nestrucnog / nesavesnog lecenja zivotinja !!!

Informisite sve kojima nedaj boze moze biti od pomoci !!!

Molimo Vas nemojte izneveriti svog prijatelja, koji je umro zbog nesavesnog rada veterinara, kao ni mnoge druge nevine žrtve ovakvog rada.

Evo nekoliko tacaka zakonskih akata po kome veterinari mogu odgovarati :

Nesavesno pružanje veterinarske pomoći Član 271.

(1) Veterinar ili ovlašćeni veterinarski radnik koji pri pružanju veterinarske pomoći prepiše ili primeni očigledno nepodobno sredstvo ili očigledno nepodoban način lečenja ili uopšte nesavesno postupa pri lečenju životinja i time prouzrokuje uginuće životinja ili drugu znatnu štetu,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

-----------------------------

Proizvodnja štetnih sredstava za lečenje životinja /Član 272.

(1) Ko proizvodi radi prodaje ili stavlja u promet sredstva za lečenje ili za sprečavanje zaraze kod životinja koja su opasna za njihov život ili zdravlje,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ako je delom iz stava 1. ovog člana prouzrokovano uginuće životinja ili druga znatna šteta,

učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(3) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinjeno iz nehata,

-----------------------------

Zagađivanje hrane i vode za ishranu odnosno napajanje životinja /Član 273.

(1) Ko kakvom škodljivom materijom zagadi hranu ili vodu koje služe za ishranu ili napajanje životinja i time dovede u opasnost njihov život ili zdravlje,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko kakvom škodljivom materijom zagadi vodu u ribnjaku, jezeru, reci ili kanalu ili poribljavanjem iz zaraženih voda prouzrokuje opasnost za opstanak riba ili drugih vodenih životinja.

(3) Ako je delom iz st. 1. i 2. ovog člana prouzrokovano uginuće životinja ili druga znatna šteta,

učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(4) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz nehata,

Preuzeto sa: Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije:

ZAKONI & PROPISI: Uprava za veterinu stavlja javnosti na uvid Nacrt zakona o dobrobiti životinja.

Više o: Veterina Najcitaniji tekst: Veterina: Registracija i identifikacija zivotinja

*ZAKONA O VETERINARSTVU

*ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

*ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI

*ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA

*ZAKON O PROCENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

*Mediji: Novembar 2007. *VETERINARSKA POBUNA by Radmila Briza

Aman za aman ljudi pomagajte mi savetom.
Moj čuveni Baja, borac protiv svga i svačega što mrda ovog puta napao je valjak za farbanje natopljen masnom farbom. Kako je komšijski valjak uspeo da dovuče u naše dvorište nije moguće da se rekonstuiše, ali posledice su vidljive osim uništenog valka što je manje bitno (šalim se, ali to smo kupili) Baja je postao marsovac sav je drečavo zelen. On i ovako svojom pojavom plaši ljude, (stvarno ko ga ne zna pomisli ovaj će das izede sve živo) a ovako zelen izgleda groteskno. Najviše su stradale njuška i prednji deo tela, šašte i noge prednje (bila ogorčena borba u kojoj je očigledno Baja preteko). I sada šta da radim. Niti mi se pusta da ostane tako zelen (mada iskreno to je uglavnom površinski, nigde nije skorena dlaka jer na valjku nije i bilo mnogo farbe) niti mi se macka razređivačem. Da li ste imali ovako glupu situaciju i kako ste je rešili

Moj čuveni Baja, borac protiv svga i svačega što mrda ovog puta napao je valjak za farbanje natopljen masnom farbom. Kako je komšijski valjak uspeo da dovuče u naše dvorište nije moguće da se rekonstuiše, ali posledice su vidljive osim uništenog valka što je manje bitno (šalim se, ali to smo kupili) Baja je postao marsovac sav je drečavo zelen. On i ovako svojom pojavom plaši ljude, (stvarno ko ga ne zna pomisli ovaj će das izede sve živo) a ovako zelen izgleda groteskno. Najviše su stradale njuška i prednji deo tela, šašte i noge prednje (bila ogorčena borba u kojoj je očigledno Baja preteko). I sada šta da radim. Niti mi se pusta da ostane tako zelen (mada iskreno to je uglavnom površinski, nigde nije skorena dlaka jer na valjku nije i bilo mnogo farbe) niti mi se macka razređivačem. Da li ste imali ovako glupu situaciju i kako ste je rešili

Probaj da ga ocistis medicinskim benzinom.

imam jedno pitanje, pa ako ima neko da mi odgovori.
imam maltezera, zenku, staru 16 meseci. u poslednje vreme je stalno pocela da cese oci, iako je mi redovno umivamo is vodimo racuna. nekad je toliko svrbi da se cese o pod ili krevet, i bezi od nas kada je slucajno pipnemo oko ociju. inace nije nesto raspolozena kao inace.
da li neko zna sta moze da bude u pitanju i sta da radimo?

za svaki slucaj neka veterinar uzme bris oka...
imala sam ja stene jedno pokupljeno sa ulice,bilo je zdravo i odjednom krenu da je svrbe i krmeljaju oci....mi probamo sami sa dexametazon neomicin kapima i napravimo jos vece sr.... nego sto je bilo i odjednom krenu da joj se sushe ochi i bile su suve do te mere da nije mogla da gleda nego je zmurila sve vreme....na kraju veterinarka uzme bris i otkrije da ima streptokoke i stafilokoke u ochima....veterinarka mi je donela inekcije i ja sam bockala malu narednih 5 ili 6 dana tako nesto i stavljala sam joj riblje ulje u ochi za podmazivanje i sve je bilo okej na kraju...

obavezno bris!!!!!!

Jao smesta zovi veterinara. To zna da bude jako opasno. Secam se jednom se dogodilo mojoj tetki..i veterinar joj je u 5 do 12 rekao da kupi onu pastu , koju koriste mehanicari da bi oprali ruke....nalazi se u velikum plasticnim kutijama, ne znam kako se zove...Jedino je sa tim uspela...al za malo nije izguibila Mazu.

POMOC!

Htela bih da zamolim veterinara za njegovo misljenje MOLIM VAS! Moj zec vec 2 nedelje mokri krv i vodila sam ga kod veterinara na inekcije ali mu one nisu nista pomogle. On pretpostavlja da zec ima tumor na besici i kaze da je to jako tesko ispitati jer retko ko se razume u lecenje zeceva. Molim Vas da li neko zna kome da se obratim za pomoc i savet jer sam stvarno ocajna. Unapred zahvalna!

Jao smesta zovi veterinara. To zna da bude jako opasno. Secam se jednom se dogodilo mojoj tetki..i veterinar joj je u 5 do 12 rekao da kupi onu pastu , koju koriste mehanicari da bi oprali ruke....nalazi se u velikum plasticnim kutijama, ne znam kako se zove...Jedino je sa tim uspela...al za malo nije izguibila Mazu.

Ili možda ako imaš nekog ko prodaje hemiju Limes Pirot (ne zamerite, nije reklama nego praktičnost) pa da uzmete onu pastu za domaćinstvo. Ona je na bazi biljaka i apsolutno nije otrovna. Možda je malo korozivna ali svakako manje nego recimo Cif ili Vim.

Dajem mu gotovu kupovnu hranu iz Pet shopa, kao sto je Prestige, Coniglieti, slamu, suvi hleb, jabuke, sargarepe. Danas sam ga vodila kod drugog veterinara koji ima ultrazvuk aparat i konstatovano je da zeka ima kamen u bubregu, koji je najverovatnije prouzrokovan tom gotovom hranom, tako da mu prepisao terapiju i rekao da za sada izbacim hranu iz Pet shopa iz njegove ishrane. Ja samo molim Boga da njemu bude bolje i nadam se da cemu lekovi pomoci.

pre neki dan sam nasla macu u kartonskoj kutiji i sada je moj kucni ljubimac...mislim da ima oko 2 meseca jer moze da jede cvrstu hranu.Danas sam se malo vise zabrinula jer sam primetila da u stolici ima krvi..veterinar mi je rekao da je to verovato zbog glista ali ja se plasim da nije nesto drugo jer svaki put pre nego sto kaki ona mjauce jedno 10 minuta...,molim vas pomozite mi..

pre neki dan sam nasla macu u kartonskoj kutiji i sada je moj kucni ljubimac...mislim da ima oko 2 meseca jer moze da jede cvrstu hranu.Danas sam se malo vise zabrinula jer sam primetila da u stolici ima krvi..veterinar mi je rekao da je to verovato zbog glista ali ja se plasim da nije nesto drugo jer svaki put pre nego sto kaki ona mjauce jedno 10 minuta...,molim vas pomozite mi..
ochisti je od glista sto pre.... mogu gliste da prave taj problem ali takodje moze i parvo virus.
ako simptomi ne prestanu kada ochistis mache od glista,brze bolje ga vodi kod veterinara.
uradi to chishcenje vec danas!!!! nemoj chekati pa da se na kraju ispostavi da je parvo i da bude kasno

Dajem mu gotovu kupovnu hranu iz Pet shopa, kao sto je Prestige, Coniglieti, slamu, suvi hleb, jabuke, sargarepe. Danas sam ga vodila kod drugog veterinara koji ima ultrazvuk aparat i konstatovano je da zeka ima kamen u bubregu, koji je najverovatnije prouzrokovan tom gotovom hranom, tako da mu prepisao terapiju i rekao da za sada izbacim hranu iz Pet shopa iz njegove ishrane. Ja samo molim Boga da njemu bude bolje i nadam se da cemu lekovi pomoci.
molim te nemoj zecu davati hleb.to nikako nije dobro za njega

Ljudi pomagajte. Lea je kao sto sam pisala izbacila obroke kojih je bilo 3 na jedan, danas nije nista jela, sve sam joj nudila i ostavljala hranu, nista nece. Normalno se ponasa, igra se trci pije normalno vodu ali nece da jede. Lize mi ruke ja pomislih da joj fali soli, dala sam joj malo je lizala i posle toga malo jela, vise pila supu iz cinije sa granulama i nista vise, sta god da joj dam samo olize i pljune???

Ljudi pomagajte. Lea je kao sto sam pisala izbacila obroke kojih je bilo 3 na jedan, danas nije nista jela, sve sam joj nudila i ostavljala hranu, nista nece. Normalno se ponasa, igra se trci pije normalno vodu ali nece da jede. Lize mi ruke ja pomislih da joj fali soli, dala sam joj malo je lizala i posle toga malo jela, vise pila supu iz cinije sa granulama i nista vise, sta god da joj dam samo olize i pljune???

Ne brini jesce kad bude bila gladna.;-)

Back