Pitajte u vezi zdravlja

Pozdrav svima...Pitanje za veterinara: Naime, moj pekinezer Miki je prije dva dana nakon sto je dobio vitamine od strane veterinara, pretrpio strasno trovanje najvjerovatnije tim tabletama, nakon toga bio je na infuziji i sada je bolje , ali bi trebao duze vremena da bude na djetalnoj ishrani kako bi mu se zeludac oporavio..inace mu je ustanovljen i Wandering pacemaker( lutajuci pejsmejker ) i ukljucen mu je enapril od 5 mg ( pola ujutro, pola navece).
S obzirom da treba na djetalnu ishranu ja bih vas molila da mi kazete sta mu smijem davati, jer pokusali smo sa gotovom hranom namjenjenom upravo za takvu vrstu oporavka, ali nece ni da je okusi..pa sta bih mu mogla praviti da jede?Molim vas da mi odgovorite.Unaprjed zahvalna.

Pozdrav svima...Pitanje za veterinara: Naime, moj pekinezer Miki je prije dva dana nakon sto je dobio vitamine od strane veterinara, pretrpio strasno trovanje najvjerovatnije tim tabletama, nakon toga bio je na infuziji i sada je bolje , ali bi trebao duze vremena da bude na djetalnoj ishrani kako bi mu se zeludac oporavio..inace mu je ustanovljen i Wandering pacemaker( lutajuci pejsmejker ) i ukljucen mu je enapril od 5 mg ( pola ujutro, pola navece).
S obzirom da treba na djetalnu ishranu ja bih vas molila da mi kazete sta mu smijem davati, jer pokusali smo sa gotovom hranom namjenjenom upravo za takvu vrstu oporavka, ali nece ni da je okusi..pa sta bih mu mogla praviti da jede?Molim vas da mi odgovorite.Unaprjed zahvalna.

Pozdrav i tebi, Jeco. Moj Gizmo je mesanac pekinezera star 12,5 godina i ni on nije bas lud za granulama. Probaj da kuvas Mikiju pirinac, sargarepicu, zivinsko meso... Izbegavaj mahunarke, krompir i vecinu konvencionalnih zitarica, luk, celer, so i ostale zacine... Ne znam zasto mu je veterinar davao tablete, verovatno zato sto su kukavice koje ne podnose iglu. Ipak, Vitoligam se daje pod kozu i ne boli skoro nimalo a jako je dobar. Dozira se prema kilazi, njemu, tako malom, bi verovatno trebalo dati 1 ml na svakih 6 meseci. Ali to ce ti Bojan bolje objasniti. Nemoj da se sekiras, preneces Mikiju nervozu i pridrzavaj se terapije i bice sve u redu.

Pozdrav i tebi, Jeco. Moj Gizmo je mesanac pekinezera star 12,5 godina i ni on nije bas lud za granulama. Probaj da kuvas Mikiju pirinac, sargarepicu, zivinsko meso... Izbegavaj mahunarke, krompir i vecinu konvencionalnih zitarica, luk, celer, so i ostale zacine... Ne znam zasto mu je veterinar davao tablete, verovatno zato sto su kukavice koje ne podnose iglu. Ipak, Vitoligam se daje pod kozu i ne boli skoro nimalo a jako je dobar. Dozira se prema kilazi, njemu, tako malom, bi verovatno trebalo dati 1 ml na svakih 6 meseci. Ali to ce ti Bojan bolje objasniti. Nemoj da se sekiras, preneces Mikiju nervozu i pridrzavaj se terapije i bice sve u redu.

Hvala ti puno na odgovoru..jos nesto cula sam se sada sa veterinarom posto mi se Miki i malo trese, ako me razumjes..onako drhti, a veterinar kaze da je to zbog zeludca, odnosno zbog tog ssilnog povracanja, ne znam kakve to veze ima, ali on za o cemu prica valjda, stvarno je dobar veterinar, ali mrzsim kada mi daju te sture odgovore sada ja treba da razmisljam zasto zbog zeludca...joj bas sam se nasikirala:cry:...moj miki je napunio 7 gogina prije 10 dana i ima 4,40 kg on je moja mrvica:D

Jao, on je baaas mali. Moj Gizmo ima oko 7,5 kg. Verovatno je iscrpljen od povracanja. Ne znam kako to da sredis, kod nas se hipoglikemija leci tako sto pojedes nesto slatko ali oni su jako skloni dijabebetsu pa slatkisi ne dolaze u obzir. (Da ne govorim da je ogromna vecina alergicna i na gluten-sastojak vecine zitarica.) Mozda jedna ona cokoladna bombonica Trixie, neko je probao i rekao mi da su slatke i ukusne. Ja nisam. Ili da mu uzmes celu cokoladu (za pse, naravno) pa da mu das jednu mrvicu. Ma, valjda ce se to srediti samo od sebe. Pitaj veterinara sve sto te zanima i sto ti nije jasno, to je isto kao kad odvedes dete kod pedijatra i interesuje te sta mu je. Duznost je lekara da te upozna sa detaljima bolesti tvog voljenog bica.

sada smo bili i kod veterinara jer je poceo jako da se trese i da dahce nenormalno...on ga je ispregledao i kaze da je sve u redu a on se ne ponasa tako.....dali su mu inekciju i rekli da to nije nista ..odnosno oni ne znaju razlog...odgovor je eto on je star kako je star kada ima 7 godina pa psi mogu dugo da zive....sada sam se isplakala ...njumu nije dobro ja to vidim...a oni tvrde da je sve ok...eto izvinite sto zamaram.

Ne zamaras. Ja sam totalno neuracunljiva kad s Gizmom nesto nije u redu, o detetu i da ne pricam! Ne znam sta je to lutajuci pejsmejker, ipak sam ja samo tehnicar. Bojane, ako si tu, mislim da bi trebalo da se ukljucis, moja strucnost ne seze puno dalje od ishrane. Moguce je da su ti simptomi vezani za te srcane smetnje. Nadam se da ce sve biti u redu, ipak mali psi imaju prosecno duzi zivotni vek.

Jeco mislim da na osnovu opisanih simptoma ,uzrok tog otezanog disanja tvog psa je srce.Iskren da budem ne znam koje su mu vitamine davali i kako je mogo da dobije trovnje od toga ali necu sad da ulazim u to.
Interesuje me kako si mu dijagnostikovali lutajuci pacemaker,odnosno da li mu je radjen EKG.Takodje s obzirom na njegovo stanje trebalo bi eventualno da se uradi i rendgenski snimak da se vidi kakvo mu je srce.Suvise malo informacija imam da bih ti nesto pametnije rakao.
Ne znam da li i dalje ima tog povracanja i da li mu je dato nesto da pije od lekova i za to.danas postoje hrane za skoro sve bolesti koje su namenski napravljene i to ne samo kao granule(jer psi koji su bili godinama na domacoj kuhinji se tesko prebacuju na granula) vec i kao konzerve koje psi uglavnom rado jedu.Naravno kao dobra opcija ostaju uvek piletina i pirinac ali sad ako mu je takvo stanje nemoj ga ni forsitrati puno sa hranom.
Ako imas nesto vise informacija ti napisi pa mozda budemo dosli do nekog pametnijeg odgovora.
Pozdrav

Moram da pitam sledece. Koje su sanse da mace pojede previse praska vitamina za zivotinje i od toga dodje do unutrasnjih krvarenja i smrti za 45 minuta. Mace nije izlazilo napolje bar ne u poslednjih 4-5 dana. Ne pada mi na pamet ni jedan otrov koji je toliko pritajen i onda da naglo daluje tako brzo. Danas sam ispod sudopere video kesu sa vitaminima za pse , koje su sanse da se mace najelo tih vitamina i da je doslo do hiper vitaminoze. Jedino od hemije na sta mogu da posuljam u celoj kuci je to. Nigde nemamo otrov za pacove ma ni kakav otrov. Zezanje sa mlekom i viskijem i to pola cepa je bilo nekih 4 dana pre nesrecnog dogadjaja. Tako da taj alkohol mogu komotno da iskljucim.

Ovako je islo od 0-45 minuta

1. Mace pada, kolabira
2. belo ko krec - unutrasnje krvarenje
3. dolazi do potpunog otkazivanja svesne muskulature
4. trizmus
5. hipotermija - pad temperature
6. nevoljni pokreti grcenja i kao da mase nogama recimo 5 minuta pred smrt, znaci na boku je i krece da palaca nogicama.
7. zabacivaje glave i klasicni pred smrtni gestovi kod zivotinja

U zadjih 4-5 dana nije bilo napolju!!! Pre toga jeste.
Sala sa pola cepa viskija se desila 4-5 dana pred nesrecni dogadjaj.
Jedina hemija dostupna macetu u kuci je ta kesa sa vitaminima.

Bilo jedno mace kod mene u dvoristu pre par godina, bilo je nesto bolesljivo, ipak nije imalo majku, pa sam ga ja hranila. Bilo je bas malo, mislim da jos nije trebalo da se odvoji od sise. Jedno jutro je krenulo jako cudno i jezivo da mjauce, videlo se da ce umreti. Zabacivalo je glavu i cudno mahalo nogama . Uginulo je za par sati. Niko nije znao zasto. Nagadjali smo da je odlutalo u komsijsko dvoriste i iz podruma pojelo otrov za miseve. Ne znam, sad kad sam citala ovaj post, bas mi deluje slicno. Ne znam dal Aca zeza sa postom, ali eto, reko da napisem, da stvarno postoji takvo nesto.

Ne znam dal Aca zeza sa postom, ali eto, reko da napisem, da stvarno postoji takvo nesto.

За ово ћемо тек видети ....

Имам пар питања за Ацу:
како знаш да је маче побелело, где си гледао и како знаш да је имало хипотермију? Знам да учиш стоматологију и да си прилично упућен у медицину.

За ово ћемо тек видети ....

Имам пар питања за Ацу:
како знаш да је маче побелело, где си гледао и како знаш да је имало хипотермију? Знам да учиш стоматологију и да си прилично упућен у медицину.

Vodili smo ga hitno kod veterinara. Kod veterinara je uginulo.

da li neko ima savet kako da odrzavam dlaku nemackom boxeru???
znam da ima neka fora sa jajetom, al nisam sugurna
hocu da joj dlaka bude sjajna i meka...
a cetkam je svaki dan, al joj se ipak malo kovrdza kod guze i postaje grublja???
svaki savet je dobro dosao...

Kakva joj je cetka? Ne znam kako je to sa kratkodlakim psima ali za ove dlakave kao sto je moja matora drtina trebaju jedna zicana i jedna mekana-za poliranje lima i za bebinu kosicu. Ova druga odlicno izvuce sjaj. Osim toga probaj malo sa ishranom. (Ne kazem da je ti lose hranis, samo da verovatno uvek moze bolje.) Omega 3 masne kiseline, proteini i vitamini H, iz B grupe i D fino uticu na dlaku. Cula sam i ja negde za jaje sa sve ljuskom i pivski kvasac ali vise ne znam sta i kako.

Kakva joj je cetka? Ne znam kako je to sa kratkodlakim psima ali za ove dlakave kao sto je moja matora drtina trebaju jedna zicana i jedna mekana-za poliranje lima i za bebinu kosicu. Ova druga odlicno izvuce sjaj. Osim toga probaj malo sa ishranom. (Ne kazem da je ti lose hranis, samo da verovatno uvek moze bolje.) Omega 3 masne kiseline, proteini i vitamini H, iz B grupe i D fino uticu na dlaku. Cula sam i ja negde za jaje sa sve ljuskom i pivski kvasac ali vise ne znam sta i kako.

dajem joj tableta od veta sto mi je on dao...
cetka je kao za bebe...
samo grublja i super joj sakuplja dlaku...:)
hlanim je sa suvim granulicama al joj moj tata dodaje ono od rucka i tako to...

Imam i par pitanja, mi smo do sada primili dve vakcine, i posle druge smo potpuno podivljali, pa ne znam da li moze vakcina da utice na ponasanje kuceta, Lara je potpuno drugi pas od kad je primila drugu vakcinu, rezi, laje, ujeda, besni po kuci i slicno, meni to ne smeta ali se pitam da li ima veze. Drugo pitanje je u vezi ogrlice, tj. za tri nedelje idemo prvi put napolje pa me zanima da li je bolje da joj kupim ogrlicu ili one "tregere", posto je mala, pa da je ne davi ogrlica. I trece, koliko vremenski da je setam po ovoj hladnoci i da li da joj kupim neki kaputic ili nesto slicno?
Hvala unapred:)

dajem joj tableta od veta sto mi je on dao...
cetka je kao za bebe...
samo grublja i super joj sakuplja dlaku...:)
hlanim je sa suvim granulicama al joj moj tata dodaje ono od rucka i tako to...

Granule bi trebalo da su okej i ima ono pravilo "kol'ko para-tol'ko muzike. Sto se tice ostataka od rucka, pripazite sta joj dajete, skreni tati paznju sta sme a sta ne, imas dobru temu o tome negde, potrazi je. A treba li njima po standardu dlaka da bude mekana? Ja nesto nisam sigurna. Mozes da joj dodajes i malo maslinovog ulja u obroke, dobar je za sve, ne samo za dlaku. Samo pod uslovom da ne preteras.

Imam i par pitanja, mi smo do sada primili dve vakcine, i posle druge smo potpuno podivljali, pa ne znam da li moze vakcina da utice na ponasanje kuceta, Lara je potpuno drugi pas od kad je primila drugu vakcinu, rezi, laje, ujeda, besni po kuci i slicno, meni to ne smeta ali se pitam da li ima veze. Drugo pitanje je u vezi ogrlice, tj. za tri nedelje idemo prvi put napolje pa me zanima da li je bolje da joj kupim ogrlicu ili one "tregere", posto je mala, pa da je ne davi ogrlica. I trece, koliko vremenski da je setam po ovoj hladnoci i da li da joj kupim neki kaputic ili nesto slicno?
Hvala unapred:)

Mozda se naljutila. Gizma smo sinoc vakcinisali protiv besnila i mikrocipovali i danas i dalje bezi od mog muza jer, zaboga, ja sam ga samo drzala a on je taj negativac... A ima 12,5 godina. Sto se tice ogrlice, prvo je navikavaj po kuci. Nemoj dugo da je izvodis posto je hladno i vlazno a kaputic ti ne bih preporucila jer bi joj samo sputavao pokrete pa bi joj bilo jos hladnije. Mozda je bolje resenje da joj kupis duksic za dete, trebalo bi da je to kod Kineza nesto jeftinije. I opet, pocni da joj oblacis po kuci dok se ne navikne. Mada, cini mi se da ona ima gustu dlaku pa je pitanje koliko joj to stvarno i treba.

tregeri se zovu "am" za pse. Po principu, to se nosi ako pas vuce, ppa da se ne davi ili da bi se bolje ravijao...tako su meni rekli. Mislim da je svejedno. Moj nosi i jedno i drugo, zavisi da li idemo u dugu ili kratku setnju.

hitno mi treba savet!
jedan od ulicnih macora koje hranim se sinoc pojavio posle nekoliko dana i uzasno izgleda. strasno je mrsav,a bio je bas debeljuca, i kad dise stomak mu se jako uvlaci unutra, bas mu je tesko. uvela sam ga kod sebe u zadnje dvoriste, ima fobiju od zatvorenog prostora. pokusavali smo ga ranije uvesti nekoliko puta, uvek bezuspesno, mnogo se boji i uzasno mjauce. hoce da jede, ali odmah sve povrati. danas mu je iz oka curila neka braonkasta tecnost. odvela sam ga veterinarki, kaze da je virusna infekcija, dala mu je inekciju jer verujem da bi tablete ispovracao. u subotu ga vodim na jos jednu inekciju. namestila sam mu krevet u plasticnoj kutiji za macke, mislim da mu je tu toplo i udobno(ok, ovde ni napolju nije hladno), miran je i ne mjauce mnogo. nisam videla da pije vodu, dala sam mu i granulica i konzerve. on hoce da jede,ali nista ne zadrzava. imam osecaj da se veterinarka i nije bas potrudila jer zna da je sa ulice. ja cu ga zadrzati dok se ne oporavi, ali se bojim da ce dehidrirati. postoji li ista sto ja mogu da uradim i pomognem mu?

moje mace su banovane i ne pustam ih nigde blizu njega. sta da radim?

hitno mi treba savet!
jedan od ulicnih macora koje hranim se sinoc pojavio posle nekoliko dana i uzasno izgleda. strasno je mrsav,a bio je bas debeljuca, i kad dise stomak mu se jako uvlaci unutra, bas mu je tesko. uvela sam ga kod sebe u zadnje dvoriste, ima fobiju od zatvorenog prostora. pokusavali smo ga ranije uvesti nekoliko puta, uvek bezuspesno, mnogo se boji i uzasno mjauce. hoce da jede, ali odmah sve povrati. danas mu je iz oka curila neka braonkasta tecnost. odvela sam ga veterinarki, kaze da je virusna infekcija, dala mu je inekciju jer verujem da bi tablete ispovracao. u subotu ga vodim na jos jednu inekciju. namestila sam mu krevet u plasticnoj kutiji za macke, mislim da mu je tu toplo i udobno(ok, ovde ni napolju nije hladno), miran je i ne mjauce mnogo. nisam videla da pije vodu, dala sam mu i granulica i konzerve. on hoce da jede,ali nista ne zadrzava. imam osecaj da se veterinarka i nije bas potrudila jer zna da je sa ulice. ja cu ga zadrzati dok se ne oporavi, ali se bojim da ce dehidrirati. postoji li ista sto ja mogu da uradim i pomognem mu?

Moj muz (vet) pretpostavlja da je u pitanju neka respiratorna infekcija sa edemom pluca ili nekom slicnom komplikacijom. Preporucuje terapiju hloramfenikolom, kaze da je ne bas tako davno nabasao na neki hloramfenikol u prahu za upotrebu u humanoj medicini, samo nije siguran je li sa Kipra ili Malte. Sad, sto se tice dehidratacije, mozete da pokusate da mu date glukozu ili fizioloski rastvor pod kozu. Drace se kao magarac jer ih kad dehidriraju, injekcije jako bole. (ovo je iz mog skromnog tehnicarskog iskustva) Protiv povracanja preporucuje klometol. Kaze da je bas skoro izlecio jednog slicnog macka samo za tri dana davanja terapije.

hitno mi treba savet!

verovatno je dobio samo depo antibiotik cim je na 48 H.Ako je povracanje intenzivno i svaki put posle uzimanja hrane ti mu uskrati hranu.Bitno je da uzima vodu ili bilo kakvu tecnost.Ako nece a povraca ili napajanje ili infuzija.sad ne znam koliko imas mogucnosti za to jer naravno zahteva vreme.Ne znam zasto stalno povraca ali to se mora zaustaviti.ako se povracanje javlja i posle uzimanja vode onda se mora kaciti na infuziju.
Nisi napisala da li mu je prepila stomak,jer mi to pomalo lici i na neko strano telo ako on ima apetit a stalno povraca.
toliko ja mogu da ti pomognem odavde

Back