Pitajte u vezi zdravlja

Pre par dana sam odveo psa (labrador) na vakcinu i za mesec dana treba ici na re vakcinu. Dva dana posle vakcine sam je okupao, i juce sam primetio da je pomalo vruca, kao da ima temperaturu. Da li je to normalno posle vakcine ili se mozda prehladila?

Molim vas ako neko zna ili je mozda imao iskustvo sa svojim ljubimcem,da mi kaze da li se displazija kuka kod psa moze izleciti.Naime,ja sam imao zenku rota koja je u 9 mesecu obolela od displazije,vodio sam je i na snimanja i na razne terapije ali nista nije pomoglo.Trazio sam misljenja nekoliko veterinara i svi su mi rekli isto "to je nasledno,to se ne leci" tako da sam na kraju morao da je uspavam.Nikako ne mogu da je prebolim,to je bio najbolji pas na svetu.

cejen:
Molim vas ako neko zna ili je mozda imao iskustvo sa svojim ljubimcem,da mi kaze da li se displazija kuka kod psa moze izleciti.Naime,ja sam imao zenku rota koja je u 9 mesecu obolela od displazije,vodio sam je i na snimanja i na razne terapije ali nista nije pomoglo.Trazio sam misljenja nekoliko veterinara i svi su mi rekli isto "to je nasledno,to se ne leci" tako da sam na kraju morao da je uspavam.Nikako ne mogu da je prebolim,to je bio najbolji pas na svetu.

Истину су ти рекли: наследно је и не може да се излечи. Чула сам од Мачкић да постоје неке операције, па нека ти она детаљније објасни. Ако Срђа има времена, нека само објасни да постоје разни степени дисплазије. Иначе, ротвајлери су склони дисплазији кукова и посебно дисторзији желуца, тј. увртање желуца.

cejen:

Displazija se ne leci, bar ne lekovima. Pas moze da se operise, tj da mu se operisu kukovi, i na taj nacin da se resi problema, trajno. Postoje dve operacije, u jednoj mu se "zavrcu" tj rotiraju kukovi, to se radi kad je butna kost van karlicne casice, odnosno kad je pomeren napred tako da se butna kost tare o karlicnu. Druga operacija se radi tako sto se ugradjuju vestacki kukovi, to se radi kada su kukovi totalno "izlizani" ili "plivaju" tj uopste butna kost nije nicime vezana za karlicnu. Pri toj operaciji se sece kraj butne kosti, i casica na karlici, i zamenjuje se vestackim. Ova operacija je dosta teza nego prethodna, i radi se samo u slucaju da pas vise nikako ne moze da ustane ili da se krece. Proces rehabilitacije je dosta dug i mucan, a moze da se desi i da telo odbaci stran "materijal", pa onda pas vise ne moze da koristi tu nogu, i zato se radi prvi jedna pa tek onda druga noga, da bi se videlo kako ce se prihvatiti. Nekad cak ne moraju ni obe noge da se operisu.
Inace ove operacije mislim da bas i nisu radjene kod nas do skora, sada postoji jedan vet na Novom Beogradu koji obavlja obe.
U principu svaki posten vet ce prov pokusati sve sa lekovima a operaciju ce ostaviti kao poslednju opciju.

Pozdrav Srdjanu i svim forumasima!

Nova sam ovde. Pre nedelju dana je u nas dom dosla Rea - Bernski planinski pas.
Molila bih za savet. Hranim je Pedigree Junior hranom. Tako su je hranili ljudi kod kojih je bila i ja sam nastavila, ali ... Cula sam da je to najgora hrana na trzistu!? Da li je to istina? Ako jeste, koju hranu preporucujete i sta bih joj jos trebala davati uz granule?
I jos jedno pitanje ... Da li znate kada i gde bih je trebala odvesti na ocenjivanje ... Kakav je postupak, s obzirom da je imam nameru voditi na izlozbe!

Unapred zahvalna

Prilozi

• 29-29.05..jpg
    29-29.05..jpg
    68,4 KB · Pregleda: 7
Добродошлица за Пахуљицу и посебно тако медену куцу!

Иначе,док Срђа не одговори, ја ћу да ти дам линкове за 2 наше теме а тичу се исхране и изложби.

http://forum.krstarica.com/threads/120267 везано за исхрану
http://forum.krstarica.com/threads/147346 везано за изложбе

imam jedno pitanje. moja draga komsinica ima kuju bobtejla staru 8 godina. kuca ima izraslinu velicine teniske lopte ispod oka,oko se ne vidi ni kad se otvori. to je tvrdo kao kost i kucu ne boli kad se pritisne. jedan veterinar je to busio na 3 mesta ali nista nije iscurelo kada je cedio. sta da radimo i sta to moze biti? moze li se odstraniti i kako se to radi??????

vilus:
imam jedno pitanje. moja draga komsinica ima kuju bobtejla staru 8 godina. kuca ima izraslinu velicine teniske lopte ispod oka,oko se ne vidi ni kad se otvori. to je tvrdo kao kost i kucu ne boli kad se pritisne. jedan veterinar je to busio na 3 mesta ali nista nije iscurelo kada je cedio. sta da radimo i sta to moze biti? moze li se odstraniti i kako se to radi??????

Nazalost moram opet ponoviti ali tesko je tacno reci sta moze da bude.U svakom slucaju trebalo bi da se moze ostraniti operacijom ali prvo treba uraditi temeljan pregled.

pahuljica_76:

Molila bih za savet. Hranim je Pedigree Junior hranom. Tako su je hranili ljudi kod kojih je bila i ja sam nastavila, ali ... Cula sam da je to najgora hrana na trzistu!? Da li je to istina? Ako jeste, koju hranu preporucujete i sta bih joj jos trebala davati uz granule?
I jos jedno pitanje ... Da li znate kada i gde bih je trebala odvesti na ocenjivanje ... Kakav je postupak, s obzirom da je imam nameru voditi na izlozbe!

Unapred zahvalna

Samo opusteno za hranu.Necu ni jednog proizvodjaca da favorizujem ali po meni mislim da je najbolje napraviti neku kombinaciju gotove hrane i onoga sto sami mozemo napraviti kod kuce.Ako vec zelite da dodajete nesto u hranu bilo koji vitaminsko mineralni preparat je uredu.

Pre neki dan mi je pas zapenio i poceo da ispusta zvale do zemlje, pozvala sam veterinara, samo me je pitao jede li, rekla sam mu da i on je rekao dobro nije to nista strasno nemam vremena sada da dodjem. To ga je ubrzo proslo. Pa sam htela da pitam da li treba da ga ipak odvedem na pregled?

pahuljica_76:

Unapred zahvalna
nikako joj nemoj davati da jede krompir,kupus,luk,grasak.pasulj. ako vec hoces da joj kuvas pravi kombinacije od pirinca,palente,testenina ( obavezno bar 1 nedeljno jer time unose secer u organizam ),sargarepe,persun i meso.

Srdjan_NS:
Samo opusteno za hranu.Necu ni jednog proizvodjaca da favorizujem ali po meni mislim da je najbolje napraviti neku kombinaciju gotove hrane i onoga sto sami mozemo napraviti kod kuce.Ako vec zelite da dodajete nesto u hranu bilo koji vitaminsko mineralni preparat je uredu.

Srdjane, hvala puno na odgovoru! Jutros sam joj pomesala kacamak, granule i po malo pavlake i jogurta ... Slatko je pojela i trazila jos :) ... Ja se kao bojim da nece hteti da jede granule ako pocnem da joj dajem hranu iz domace radinosti, ali ... pa i ako bude tako, meni nije tesko kuvati joj :) Do sada sam joj davala po 150 gr. granula, ali juce je bio cika veterinar ( ja nisam bila prisutna ) i rekao da je mrsava, da joj treba davati bar po 200gr. Ne znam da li je jos uvek mala za onu salamu za pse iz Matijevica? Da li neko od vas daje tu hranu?

Veliki pozdrav!

Srdjan_NS:

Srdjanu i svim forumasima hvala puno na odgovoru! Jutros sam joj pomesala kacamak, granule i po malo pavlake i jogurta ... Slatko je pojela i trazila jos :) ... Ja se kao bojim da nece hteti da jede granule ako pocnem da joj dajem hranu iz domace radinosti, ali ... pa i ako bude tako, meni nije tesko kuvati joj :) Do sada sam joj davala po 150 gr. granula, ali juce je bio cika veterinar ( ja nisam bila prisutna ) i rekao da je mrsava, da joj treba davati bar po 200gr. Ne znam da li je jos uvek mala za onu salamu za pse iz Matijevica? Da li neko od vas daje tu hranu?

Veliki pozdrav!

Moj mačak je pre oko mesec dana došao sa ranom na vratu. Nije dopuštao ni da pogledam kako treba, ne daj Bože da mu isperem hidrogenom, kako je bilo savetovano.Tek kad je malo zaraslo, moglo se pogledati. Pored same rane, nekako baš napred na sredini vrata imao je ožiljak koji je meni ličio na posledicu ujeda krpelja. Osim što je tokom tih "aktivnih" dana bio malo preplašen, ništa neobično se nije dešavalo.
Kad su rane zacelile, opet je bio onaj stari... Juče ujutro sam ih uredno nahranila, normalno je jeo (uvek ga sestra odjuri od klope!), mazio se (uzela ga u ruke jer od kuce ne može da dođe na red!) i muvao se tu do popodne. U jednom momentu je kuca neobično zalajala i kad sam pogledala, vidim njegov rep kako viri ispod kapije i bi mi drago kako se snašao da je nervira (pšto ona ne može da izađe).
Na istom mestu, u istom položaju ga je suprug nakon dva sata našao mrtvog!
Nikako mi nije jasno šta je moglo da se dogodi... i nerviram se što ga nisam pogledala kad je legao... nikad pre nije tu ležao... možda mu se moglo pomoći?
Imaš li ideju šta je moglo biti? Nikakvih spoljnih tragova povreda nema.

pahuljica_76:
Srdjanu i svim forumasima hvala puno na odgovoru! Jutros sam joj pomesala kacamak, granule i po malo pavlake i jogurta ... Slatko je pojela i trazila jos :) ... Ja se kao bojim da nece hteti da jede granule ako pocnem da joj dajem hranu iz domace radinosti, ali ... pa i ako bude tako, meni nije tesko kuvati joj :) Do sada sam joj davala po 150 gr. granula, ali juce je bio cika veterinar ( ja nisam bila prisutna ) i rekao da je mrsava, da joj treba davati bar po 200gr. Ne znam da li je jos uvek mala za onu salamu za pse iz Matijevica? Da li neko od vas daje tu hranu?

Veliki pozdrav!
ja sam jednom kupila taj uzas u matijevicu i bacila. nista uzasnije nisam videla u zivotu

Imam jedno pitanje :D

Imam zenku boksera staru 6 meseci i ona ima 2 reda prednjih zuba gornje vilice jedan od tih zuba je ispao i napravio kao neku crnu rupicu, mnogi su mi preporucili estetsku hirurgiju da joj se povade ti zubi, ali ja neznam koji treba da joj se izvade radi toga sto se nijedan zub ne klima. Pa sta da radim kada i da li ce joj i kada zubi ispasti sami?

Back