Pitajte u vezi zdravlja

tek sto rekoh da kuca sve klopa, ona pocela da zeza :(
od juce je odjednom pocela da odbija granule, a i u kuvanom samo da bira meso
iz ruke hoce da jede, ali ja nemam nameru da je navikavam na to
danas je jela malo tunjevine i pirinca, jer granule nije htela, ali nije to to, ona jede dosta vise
jutros je imala retku stolicu, ali ne verujem da je to proliv, jer sad je sve ok
inace je i dalje vesela i raspolozena, mislila sam da cekam do sutra pa da je vodim kod veterinara, ali u medjuvremenu cisto da pitam sta mislite da li joj fali nesto ili je prosto razmazena?
da menjam granule i koje su makar slicnog kvaliteta?
hvala unapred

Iwana, slobodno ti skloni hranu i ne daj kuci da jede dok ne ogladni, pa onda opet joj spusti posudu sa granulama, ako i onda odbije, opet probaj tako. Kad bude jako ogladnela, poješće i masnu krpu, veruj mi! Nikako joj ne popuštaj, najmanje je hrani iz ruke i ostavi joj ishranu kako inače daješ. Vidi se da malo izvoljeva po tome što bira samo meso u kuvanom. E sad ..... obrati pažnju ako kuca nije ozebla, tj. da li ima proliv.

e, Mili hvala ti, ispostavilo se da su male kontraindikacije zbog tablete za ciscenje a i rece mi veterinar da izgleda ima dosta glista pa treba ciscenje da se ponovi opet za nedelju dana
a sto se tice klope pojela je granule ali morala sam malo supe, naravno neslane da joj dodam, izgleda da je mala gurman :)

RWM, izvini na zakasnelom odgovoru. Nadams e da je tvoj hrcak jos uvek jesan i veseo.
Kao sto sam rekla, nisam veterinar ali imam hrcke vec 6 godina i mozda mogu da ti dam neki savet.
Ne znam odakle si, ali ako si iz Beograda, pravac Veterinarski fakultet, tamo imaju dobre veterinare. Nije skupo, mozes da dobijes savet i pomoc. Moras da razumes da nasi veterinari generalno nisu strucnjaci za hrcke i slabo se razumeju u njihovu negu, ali veterinar je veterinar i svakako moze bolje da pomogne nego bilo ko preko foruma.

Sad, sto se tice izrasline, slike su zaista mutne. Mogao bi da bude tumor, ali mozda je zaista povreda koja se gadno zagnojila. Na ovoj strani imas sliku, trazi pojam "abscesses" i vidi da li lici na to.
http://hamsterific.com/IllnessGuide.cfm

Kao sto rekoh, nista ne moze da se kaze bez vetrinarskog pregleda, ali ako se zagnojilo, mozda mogu da pomognu. Da li si primetio negde na izrasilini "tecnost", tj da je gnoj poceo da se cedi?

U svakom slucaju, odvedi ga kod veterinara. Ukoliko je tumor, na zalost, ne verujem da mogu mnogo toga da ucine (koliko je star hrcak?) ali ako je u pitanju gnojna upala verovatno mogu. Sad, OVO JE VEOMA VAZNO- Hrcak je osetljiv na siroki spektar antibiotika koji se inace cesto daju, a mnogi veterinari ne znaju za to. Hrcak NE SME da prima antibiotike iz spektra PENICILINA i STREPTOMICINA, to obavezno reci veterinaru!!!!! Najsigurniji za hrcka je antibiotik Enrofloxacin (ali ne znam da li ga ima kod nas). U svakom slucaju, odvedi hrcka, vidi sta ce ti reci veterinar i ako treba da prima antibiotike, upozori ih koje antibiotike ne smeju da mu daju.

Hvala ti puno na ovom iscrpnom odgovoru. Nisam iz Beograda, zvala sam razne veterinare ovde i odgovor je bio isti, ne moras da ga dovodis, to je verovatno od hrane ili se udario, mazi mu kamfor (mazala sam otok i ne vidim bas neke promene).
Ali danas sam preko radnika veterinarske apoteke saznala za jos jednog veterinara koji zna sa hrcima, pa cu ga sutra pre podne voditi. I naravno reci im sve sto i ti meni!!!
HVALA TI JOS JENOM MNOOOGO!!!

Inace, nism primetila da izlazi neka tecnost iz otoka, ali kao sto rekoh ima neku crvenu rupicu. Ne znam tacno koliko je star, dobilla sam ga na poklon (za ovu Novu godinu)

Pogledala sam onaj sajt i poprilicno mi lici na ovo sto moj hrckic ima...
Hvala!!!
Javljam sta je bilo!

Imam dva problemchica i trazim savet.

Pre par dana sam dobio na poklon mache od 40 dana. Maca je zivahna, razdragana, jede i pije i mislim da joj nishta ne fali, ali problem je taj shto ne vrshi nuzdu.
Naime, prva dva dana nishta nije obavljala, treceg je vec urinirala ali uz dosta mjaukanja. Zatim je tog istog dana uspela da obavi i veliku nuzdu ali joj je to ochigledno bio ogroman problem jer joj je stolica bila jako tvrda i mjaukala je svo vreme.
To je sve bilo juche popodne. Od tada ona je nekoliko puta obavljala malu nuzdu, opet uz mjaukanje, ali od velike josh nishta.
Inache, jela je mleveno junece meso i pila mleko, a kada je dobila hranu za machke junior samo je pomirisala i vratila se mesu. Nije ni liznula. Dobila je i granule ali josh je nisam video da jede.

Moje prvo pitanje je - poshto je mozda rano odvojena od majke, kako da joj pomognem oko stolice, ili shta da joj dajem pa da ona to lakshe izbacuje?
Ne zelim da obavljanje nuzde asocira sa bolom pa da zadrzava to u sebi.

A drugo pitanje je prosto praktichno pitanje - poshto je do sada nuzdu obavljala na mestima na kojima se u tom trenutku zadesi - kako da je nauchim da ide u "pesak"?
Ima posudu sa posipom za machke ali od nje bezi ako djavo od krsta. Naime, kada pochne da mjauche ja je stavim u taj posip ali ona odmah pobegne i ni da pridje. A opet, ima i korpu u kojoj bi trebala da spava, da se odmara, igra, ali ona je tu korpu asimilirala sa nuzdom, pa je do sada uglavnom tu obavljala svoje potrebe. I kad sam joj zamenio tu korpu sa posipom - opet nece ni da pridje.
Da li mozda ima neke veze to shto je tu posudu do pre nekoliko nedelja korisrila prethodna machka?

Tako da - maca je dobra i zdrava, ali eto muku muchi sa tim osnovnim fizioloshkim potrebama. Ako neko ima neku ideju shta da radim, otvoren sam za sve predloge i savete. :)

Прво похвале за доктора. СВАКА ЧАСТ ДОКТОРЕ!
Сада проблем: Женка пса која је код мене већ годину и по дана, а ценим да је стара око две, има осип по кожи а нарочито по стомаку и пазуху, а такође има и перути. Стално се чеше и јако ми је жао. Иначе је јако весела и доброг општег здравља, само се уби од чешања, а нарочито током лета (не, није летећи пас него сам мислио на годишње доба). На препоруку ветеринара са користио АНТИДЕРМАКОТИК који није помогао. Такође сам јој давао и разне таблете против алергије, како за људе тако и за животиње, опет на препоруку ветеринара. Тај третман је показивао јако слабе или никакве резултате а уз то је и веома скуп. Овакво њено стање је одувек и константно. Може ли јој се помоћи и како? Хвала унапред!

Nebi bilo lose tvom letecem psu izvaditi krv i uraditi kompletnu analizu.Tu mogu biti raznorazni uzroci,od alergija,ektoparazita do cak poremecaja rada stitasta zlezde.Posavetuj se sa svojim veterinarom koji veterinarski instut ti je najblizi i neka izvadi krv.
Hvala za pohvale :) uobrazicu se.

Srdjan_NS:
Idi do petshopa i vidi koja sredstva imaju za parazite na hrckovvima.To bi trebalo da resi probleme.

Joj, poslednje sto zelim jeste da vams e mesam u posao. Ja izuzetno postujem veterinare i cenim vas rad (moj otac je bio veterinar) ali sto se ovog tice, garantujem da u pet shopovima nece moci da nadju nista prigodno za hrcka. :(
Sto se tice cesanja, svi se oni povremeno ceskaju, to je uslovno receno normalno, ne mora da znaci da je znak parazita. Ozbiljno, svaki, ali svaki hrcak se ceska i to ne mora da bude znak ni parazita niti neke druge bolesti. ukoliko hrcak nema nikakve druge tegobe, ako mu ne opada dlaka, ako se ne ceska stalno na istom mestu nego generalno po telu- ja mislim da nema razloga za brigu. (ali opet, ja nisam veterinar, ali svakako je bolje da hrcka odvedu veterinaru nego da u pet shopu traze sredstva protiv parazita; garantujem da nece naci nista bas za hrcke napravljeno, a oni su dosta osetljivi na preparate koji su napravljeni za druge vrste zivotinja, cak i za druge glodare).

Nisam procitala sve poruke i ne znam da li je neko postavio pitanje slicno mom ali ja cu ipak pokusati i nadam se odgovoru jer sam jako zabrinuta.Imam hrcka ili leminga kako god, po nekima je Ruski zimski patuljasti hrcak po nekima leming.meni vise nije ni bitno sta je vise samo da je zdrav.Ali, pre izvesnog vremena mu se pojavila neka ranica blizu njuske i ja ne znam od cega je.U akvarijumu, tj. u terarijumu ima drugaricu Sofiju.Sada se lepo slazu ali u pocetku nisu.Sada ona kao stalno da mu lize to mesto ako da ga cisti, ali isto tako kada se naljuti ona prvo na to srlja.On se ne buni ni u kom slucaju, sto nije slucaj kada ga na neki drugi nacin povredi, onda on reaguje.U ovom slucaju, kada mu to cisti, on ne reaguje tako da sm ja zkljucila da mu mozda nije ona to napravila.SAda smo ih malo odvojili dok to njemu ne zaraste, i malo sam mu to ispirala hidrogenom.Da li sam smela to da uradim i sta da radim u buduce?Unapred zahvalna.

Srdjan_NS:
Imas kod nas Enrofloksacina i to u injekcionom obliku i u kapima i najcesce s nalazi preparat Enrocin.
A ono je verovatno od nekog uboda,i nebi bilo lose da veterinar obraduu tu ranu.Tumori ne rastu tako brzo.
Narvano ni ovaj veterinar nije hteo da radi nista (culi smo se telefonom). Rekao je da ako se radi bilo kakva intervencija da je velika verovatnoca da hrcak u toku rada ugine. Rekao je iako se sve to radi tankim iglama, da je ipak on sicusan i da ne bi da rizikuje. I rekao mi je da probam sada da mu mazem hepatotrombinom za ljude.
A sto se tice ovih kapi, da li ja to mogu da mu dam na "svoju ruku"? A ako moze koji je najbolji nacin?
Ja se izvinjavam ako sam dosadna! :roll:

Zvezdica:
Joj, poslednje sto zelim jeste da vams e mesam u posao. Ja izuzetno postujem veterinare i cenim vas rad (moj otac je bio veterinar) ali sto se ovog tice, garantujem da u pet shopovima nece moci da nadju nista prigodno za hrcka. :(
Sto se tice cesanja, svi se oni povremeno ceskaju, to je uslovno receno normalno, ne mora da znaci da je znak parazita. Ozbiljno, svaki, ali svaki hrcak se ceska i to ne mora da bude znak ni parazita niti neke druge bolesti. ukoliko hrcak nema nikakve druge tegobe, ako mu ne opada dlaka, ako se ne ceska stalno na istom mestu nego generalno po telu- ja mislim da nema razloga za brigu. (ali opet, ja nisam veterinar, ali svakako je bolje da hrcka odvedu veterinaru nego da u pet shopu traze sredstva protiv parazita; garantujem da nece naci nista bas za hrcke napravljeno, a oni su dosta osetljivi na preparate koji su napravljeni za druge vrste zivotinja, cak i za druge glodare).

Mozes reci svom veterinau da hrcku da inekciju gde ima 0,04mg ivermectina supkutano.

RWM:
Narvano ni ovaj veterinar nije hteo da radi nista (culi smo se telefonom). Rekao je da ako se radi bilo kakva intervencija da je velika verovatnoca da hrcak u toku rada ugine. Rekao je iako se sve to radi tankim iglama, da je ipak on sicusan i da ne bi da rizikuje. I rekao mi je da probam sada da mu mazem hepatotrombinom za ljude.
A sto se tice ovih kapi, da li ja to mogu da mu dam na "svoju ruku"? A ako moze koji je najbolji nacin?
Ja se izvinjavam ako sam dosadna! :roll:
Veterinar je sa pravom oprezna.Mada mozda nebi bilo lose sterilnom iglcom probusiti otok da se vidi kakav je sadrzaj.Doze erocna za hrcka su 1 mg po hrcku ili 0,04ml sto ej zaista jako tesko odmeretiti kao i u predhodnom slucaju za Ivermektin.

Back