Pitajte u vezi zdravlja

AKUTNA BOLNOST STOMAKA

Pod ovim terminom podrazumeva se urgentno stanje koje može dovesti do uginuća životinje ukoliko se tretmen ne sprovede što je pre moguće.
Ovo stanje se karakteriše iznenadnom pojavom bola u stomačnom predelu često praćeno povraćanjem, izuzetnom uznemirenošću i nemogućnošću nalaženja odgovarajućeg položaja tela, cvljenjem, plitkim i ubrzanim disanjem. Karakteristična je poza da pas sedi sa široko razmaknutim prednjim nogama ili tako pokušava da legne. Stomak je izuzetno bolan i napet kada se palpira. Kako stanje napreduje,puls postaje sve slabiji, sluznice bleđe i pas zapada u stanje šoka. Stanja koja mogu dovesti do ispoljavanja ovih simptoma uključuju: torziju i dilataciju želuca (uvrtanje i nadutost želuca), mokraćno kamenje, traumatske povrede stomaka sa unutrašnjim povredama, ruptura mokraćne bešike, trovanja, ruptura materice u trudnoći, upala trbušne maramice, akutna upala pankreasa, opstrukcije creva. U ovim slučajevima jedino moguće rešenje je što hitniji odlazak veterinaru.

Dobro, Mili, šta si ti sad NAPRASNO svršila veterinu, pa uzimaš gospo'n doktoru 'lebac nasušni, jer sve ove tekstove smo i mi ostali mogli negde naći, ali nam nije nužda za teorijom već za praksom !!!
P. S. i nemoj sada, posle ovog, da se SMRTNO uvrediš, a ti to odlično umeš !!! :-)

krvolok:
Dobro, Mili, šta si ti sad NAPRASNO svršila veterinu, pa uzimaš gospo'n doktoru 'lebac nasušni, jer sve ove tekstove smo i mi ostali mogli negde naći, ali nam nije nužda za teorijom već za praksom !!!
P. S. i nemoj sada, posle ovog, da se SMRTNO uvrediš, a ti to odlično umeš !!! :-)
O, јавио ми се генијалац! Пошто си ти тако паметан, изволи па учини нешто корисно (или и то треба да ти "цртам").
Прво, ја сам се пре овога договорила са господином доктором Срђаном да, ако се он слаже, а пошто је у великој гужви и послу и нема времена да пружа нека већа објашњења, да скинем текстове које ће он касније да прочита и преправи, ако се укаже потреба. Ја, за разлику од тебе, волим да помажем другима и не тражим ништа заузврат (веруј ми, имам плату и посао који ти никада нећеш заслужити таквим ставом и понашањем) и нисам СМРТНО увређена, јер мене не могу да увреде ликови као што си ТИ! By the way, нисам завршила ветерину, хтела сам, али сам зато асистирала ветеринару (што, наравно, ти ниси, јел` да, него само филозофираш, по обичају).
И још нешто ... упознала сам једну форумашицу која те познаје, и питала сам је за тебе, који је твој проблем. Рекла је да си ок лик, али видиш, после овога, мени је сад тек тешко да поверујем у то.

Извини, Афродити, али ја нисам одговорила због њега, већ због других. Само сам хтела да све буде начисто. Ја нисам особа која ће да вређа и прозива некога, тако да са те стране не мораш да бринеш нити да ће моји будући постови "угрожавати" било кога.

Imam jedno pitanje za Srdjana, tice se mog psa. Ne znam koliko ima smisla da pitam ovako na daljinu nesto sto verovatno treba da se pogleda ali eto....
Dakle izgleda da je nesto ujelo mog kucova za nogu (nije drugi pas a ni macka), za jedan dan mu je opala dlaka oko uboda u precniku od 1,5 cm. U pocetku mi se ucinilo da se negde odrao, ali sam pogledala mallo bolje sa lupom i videla tu kao ranicu u kojoj je bilo nesto zabodeno. Kazem nesto jer stvarno nisam mogla da identifikujem objekat, izgledalo je kao parcence suve koze sa necim crnim na kraju sto je bilo zabodeno u kozu. Elem ja sam to iscupala (nije krpelj definitivno), i izgledalo je ok. Medjutim od sinoc taj deo gde mu je opala dlaka je postao bas crven, i izgleda da ga to pece jer stalno lize to mesto. Nema nikakve rane, samo koza koja se bas crveni, i cini mi se da dlaka jos ne raste ili raste jedva primetno.
Ako slucajno znas sta bi to moglo da bude molim te reci mi da li je nesto ozbiljnije, pa da se pokupimo do veta.
Hvala unapred.

Cao svima!
Imam dva pitanja...odnosno problema.
Prvo: moja mala maca vec nekoliko dana ima proliv. Hranila sam je samo Friskies hranom za male mace. Inace je jako vesela, i ne pokazuje ninakve znake bolesti ali me njen proliv zabrinjava. Sta moze da bude uzrok proliva i kako bih mogla da ga zaustavim?
Drugo: Danas sam odnela malo kuce na vakcinaciju. Kuca je stara oko 10 nedelja. Od kad sam je donela kuci mnogo je mirna i samo spava. Inace je uvek jako razigrana, ali mi se danas jako cudno ponasa. Da li je to mozda reakcija na vakcinu? Ako jeste koliko dugo to traje...hoce li vec sutra biti bolje ili to traje par dana?
Hvala unapred!
Pozdrav

Nita111:
Cao svima!
Imam dva pitanja...odnosno problema.
Prvo: moja mala maca vec nekoliko dana ima proliv. Hranila sam je samo Friskies hranom za male mace. Inace je jako vesela, i ne pokazuje ninakve znake bolesti ali me njen proliv zabrinjava. Sta moze da bude uzrok proliva i kako bih mogla da ga zaustavim?

Само ћу ти рећи за моје искуство, пошто имам 3 мала мачета која су данима имала пролив - проблем се решио чишћењем од паразита. Значи, како су добили ту пасту против паразита, пролив је престао сутрадан. Исто су били разиграни, јели су лепо, али су имали тај проблем.
Поздрав!

Aко си озбиљна, онда знам да може Бенседин да се даје. То дају неуротичном мачору моје сестре, када га ухвати "неуроза". Само Срђан да ти каже у којој дози.
Иначе, што ти не попијеш Бенседин, да се мало наспаваш? Да дођем да ти отпевам успаванку?:)

Milly73:
Само ћу ти рећи за моје искуство, пошто имам 3 мала мачета која су данима имала пролив - проблем се решио чишћењем од паразита. Значи, како су добили ту пасту против паразита, пролив је престао сутрадан. Исто су били разиграни, јели су лепо, али су имали тај проблем.
Поздрав!

I ja sam sumnjala na parazite, tako da je u ponedeljak dobila tabletu protiv glista, ali proliv nije prosao. Citala sam na internetu da treba pokusati par dana davati samo kuvanu piletinu i pirinac. Pokusacu pa cu videti da li ce biti nekih rezultata.
Inace mala kuca je sad sasvim u redu, verovatno je juce kunjala zbog vakcine. Danas me je vec po obicaju svu izujedala :roll:

Milly73:
Aко си озбиљна, онда знам да може Бенседин да се даје. То дају неуротичном мачору моје сестре, када га ухвати "неуроза". Само Срђан да ти каже у којој дози.
Иначе, што ти не попијеш Бенседин, да се мало наспаваш? Да дођем да ти отпевам успаванку?:)
Dodji ti da provedes jednu noc ovde sa njima! :twisted:Nece upaliti ni bensedin ni malj! Pola pet ujutru im je definitivno happu hour. Sve sam pokusala, cak i da ih u 2 ujutru pustim da do iznemoglosti trce po sobi i otimaju se o moje carape, sve u nadi da ce spavati malo duze - ali nista!!! Veceras cu probati da spavam u ormaru!:???:

Mala kuca je mesanac i zove se Megi. Pre mesec i po dana mi je uginuo Nemacki ovcar star 4 godine. Zvao se Astor. Bila sam u Budimpesti nedelju dana, mama mi je rekla da je bio jako miran i tuzan, a ona je mislila da mu samo nedostajem. Vratila sam se u petak, u subotu sam videla da ne moze normalno da piski. Odmah sam ga odvela do veterinara, dobio je par inekcija, u nedelju je vec bio jako slab, dobio je i infuziju i jos neke inekcije, u ponedeljak vec nije mogao da stane na noge, i taj dan je i uginuo. Veterinar je taj dan izvrsio brzu autopsiju da bi saznali sta mu je bilo, i sta ga je tako brzo skinulo sa nogu. Video je da su mu bubrezi skroz unisteni. Ni dan danas nismo saznali od cega su mu bubrezi otkazali. Preplakala sam dve nedelje, a od kad imam ovu malu kucu i malo mace samo idem za njima i gledam sta ko piski i kaki :D . Jos me uvek grize savest sto nisam bila kuci i sto nisam videla da sa Astorom nesto nije u redu. :-(
Eto...to bi bila moja prica ukratko.

Било би лепо, бар у Асторово сећање, да ставиш његову слику и ту причу, на неку од тема: "Приче о нашим љубимцима", "Да живи љубав". Ја сам тамо ставила понешто о мом псу кога сам јако волела. Иначе, колико ми је познато, са бубрезима не може ништа да се уради. Исто као и са увртањем желуца, које се десило мом псу. Мислим да не треба да те гризе савест. И мене је, дуго времена, све сам мислила, можда да сам га оперисала, мада је проценат преживљавања такве операције скоро раван нули, да сам ово, да сам оно. А спаса није било.
Меги је јако лепо име. Помази је у моје име!
Поздрав!

Back