Pitajte u vezi zdravlja

Srdjane, molim te, reci mi - koliko vremena prodje od ujeda zarazenog krpelja do prvih simptoma bolesti?
Moj macak od jutros ima neke bolove, nisam sigurna gde ga boli, ali cudno i usporeno hoda i mjauce kad pokusam da ga podignem...

Јело, ја бих ти препоручила да ипак одеш до ветеринара, него да чекаш Срђанов одговор, ко зна када ће ти одговорити (Срђо, без увреде). Маца трпи болове, немој дозволити да се још пати. И јави шта је било.
Поздрављам те!

Uginuo je :(
Hranila sam ga, pipetom, lepo je jeo, cak je i pijukao i skakutao malo, i malopre sam videla da se izvrnuo...Strasno mi ga je zao, sve nekako kontam da nije bio bolestan pa nije mogao i nije bio jak kao ostali iz gnezda, zato smo ga i nasli na zemlji. druga opcija je da je mozda umro od stresa(nepoznata okolina, nema roditelja....sta znam...
Trudila sam se da pomognem......

jelaA:
Srdjane, molim te, reci mi - koliko vremena prodje od ujeda zarazenog krpelja do prvih simptoma bolesti?
Moj macak od jutros ima neke bolove, nisam sigurna gde ga boli, ali cudno i usporeno hoda i mjauce kad pokusam da ga podignem...

Macke ne obolevaju kao psi od bolesti koje prenose krpelji ali posto macak ima problema treba ga odvesti kod veterinara.

Afrodity:
Uginuo je :(
Hranila sam ga, pipetom, lepo je jeo, cak je i pijukao i skakutao malo, i malopre sam videla da se izvrnuo...Strasno mi ga je zao, sve nekako kontam da nije bio bolestan pa nije mogao i nije bio jak kao ostali iz gnezda, zato smo ga i nasli na zemlji. druga opcija je da je mozda umro od stresa(nepoznata okolina, nema roditelja....sta znam...
Trudila sam se da pomognem......

Baz mi je zao.Ali jedno je utesno to sto ste sve pokusali ali jednostavno priroda je priroda i protiv nje se ne moze.

Micko je dobro, izgleda da se ugruvao, sinoc se igrao sa Malim Mickom do iznemoglosti. Doktorka ga je ipak detaljno pregledala i na kraju mu dala injekciju protiv bolova. Sad je ok. Videcemo kako ce biti sutra. Pozdrav svima!
Ps.Bas mi je zao vrapca...nisam sigurna da u takvoj situaciji moze nesto da se uradi. Ja sam imala slicno iskustvo sa jednom pticicom...

E pa ovako...Imam macu koja se okotila se pre tri nedelje..Imam sad dva maceta,mnogo slatkih,jako su napredni i do pre nedelju dana oba macete su progledala.Medjutim jednom macetu su poceli da se stvaraju krmelji na okicama do te mere da uopste ne moze da ih otvori! ...ovo drugo je potpuno zdravo i zivahno, ali to mace nikako da progleda "ko covek"!trudim se da joj cistim okice fizioloskim rastvorom,ali rezultati su kratkog daha...progleda nesto polovicno i posle pola sata opet ne moze da otvori oci...Bilo bi mi jako krivo da je to neko felericno mace pa cu da se potrudim da ga lecim koliko god je to u mojoj moci!Hvala unapred na odgovoru! :(

A ja сам једном мом мачету (имам их 3 у леглу) мазала Гентамицин маст за очи, једном прошле године Хлорамфеникол маст за очи. Помогло је. Наравно, најмеродавније је мишљење нашег драгог доце, Срђана.

Ćao svima koji pratite ovu temu, veoma je humana i korisna. Moje pitanje je vezano kokera (nije moj, već mog dečka, ali to je isto kao daje moj :)) starog 7 godina. Vidim da se ovde većinom žale na slab apetit kod ljubimaca, a kod nas je upravo obrnuto. Naime, pas stalno traži da jede, kad se vrati iz šetnje, čim vidi da neko uđe u kuhinju on ide za njim i cvili pored svoje činijice, a da ne pričam o tome kad vidi nekoga da jede ili hranu na stolu, onda gleda kao hipnotisan da li će da dobije malo. A pri tom mu se daje normalno da jede i raznovrsna hrana, ne bi trebalo da bude gladan. Koji je Srđanov savet?

Pa apetiti se kod pasa razlikuju kao i kod ljudi.Neke jedu veoma malo a neke opet veoma mnogo.Odrastao pas bi trebao da ima jedan obrok dnevno,sto znam da je jako tesko jel vecina vlasnika popusti zelji svog ljubimca da jede.Treba psa hraniti u nekom redovnom terminu i paziti da se ne ugoji previse.Leka protiv povecanog apetita pasa nema. (Probajte Biomed 4,hahah sala naravno)

Hitno mi je potreban savet!!!!! imam kuce od 2 meseca, i danas sam je uhvatila kako je, ne znam odakle, nasla granule otrova za pacove. Imali smo te granule po kuci ali smo pregledali celu kucu, i odstranili smo ih.Po mom znanju to je onaj otrov sto sprecava koagulaciju krvi, jarke ruzicaste boje! Videla sam da nesto zvace, odmah sam joj otvorila usta i povadila delice. samo sam tu jednu jedinu granulu videla u njenoj okolini, i ne verujem da je nasla vise. Dala sam joj odmah mleka, posto su mi to rekli da je dobro protiv male kolicine otrova. Zanima me da li joj moze skoditi to sto je staniva u usta granulu, koju sam vecinom odstranila iz njenih usta, i da li je dobro to sto sam joj dala mleka? I htela bih da vas pitam koji su simptomi trovanja? Molim vas za savet....jako sam uplasena...a veterinarska stanica je vec zatvorena...nemam kome da se obratim!!!!
Unapred hvala

Pa bitna je kolicina otrova koju je stene unelo.Ako je velika onda bih trebalo odmah otici kod veterinara.Inace posto kazes da veterinarska vec ne radi (proveri jel ima dezuran veterinar) ujutro odmah otici da stene primi vitamin K. Inace davanje mleka kod trovanja nema nikakav efekat.

Uspela sam da nabavim broj telfona dezurnog veterinara. Rekao mi je da do sutra pratim ponasanje steneta a i rekao mi je da ta jedna granula koju je pocela da gricka, nije jako opasna, posto je kolicina bila mala. Ali videcemo do sutra.....Veoma je zivahno stene, i uvek nesto gricka i vuce, i uvek je nadgledam sta radi....i uopste mi nije jasno odakle je to izvukla.......jos jedanput sam pregledala celu kucu i ne nalazim nigde nista....Nadam se da ce sve biti u redu...pre mesec dana mi je nemacki ovcar uginuo, i ne bih mogla da podnesem jos jedan gubitak.
Znaci mleko nema nikakav efekat...da mi je samo znati zasto ljudi kontstantno govore da mleko pomaze kod trovanja???!!!!
Hvala na brzom odgovoru

Мало ћу да "ускочим" са неким текстовима које сам преузела са једног сајта, а у циљу бољег и лакшег разумевања свега везаног за болести ваших паса.
Поздрав!

ODLIKE ZDRAVOG PSA

Zdravlje predstavlja sklad svih telesnih funkcija kako u samom životinjskom organizmu, tako i u odnosu na spoljašnju sredinu. Narušavanje ove ravnoteže delovanjem bilo spoljašnjih bilo unutrašnjih faktora dovodi do pojave bolesti. Bolest predstavlja poremećaj ravnoteže telesnih funkcija.
Funkciju pojedinih organa ili organskih sistema mogu poremetiti različiti unutrašnji ili spoljašnji faktori. Od unutrašnjih faktora najčešće su u pitanju različite konstitucijske mane, dok u spoljašnje faktore ubrajamo različite biološke, fizičke i hemijske faktore kao i uticaj sredine u kojoj pas živi.

U određenim uslovima kada je uticaj nepovoljnih faktora na organizam psa jači od delovanja njegovih odbrambenih mehanizama dolazi do pojave bolesti. U takvim slučajevima vrlo je važno reagovati pravovremeno i obezbediti adekvatnu pomoć bolesnoj jedinki. Da bi se na vreme uočili pokaztelji koji upućuju na postojanje bolesti treba prvo poznavati odlike zdravog psa. Zdrava jedinka pokazuje zaintersovanost za svoju okolinu, reaguje na nadražaje iz spoljne sredine i ima živahan temperament. Zdrav pas ima brze i jasne reakcije. Opšti izgled psa odaje skladnu celinu gde ništa nije suvišno niti bilo šta nedostaje. Koža i dlaka ovakvih pasa je čista i sjajna, oči su bistrog izraza i bez iscetka, kao i nos koji je hladan i vlažan. Zdrav pas rado uzima hranu i uzima umerene količine vode. Pored ovih opštih karakteristika zdravog psa, treba obratiti pažnju na konstituciju, kondiciju i temperament (stanje svesti). Ove tri komponente imaju veliku ulogu u veterinarskoj medicini, posebno pri opštem kliničkom pregledu kojim se i ustanovljava bolest. Pored ovih postoje i druga objektivna merila pomoću kojih ustanovljavamo promene koje izaziva neko oboljenje. U prvom redu tu spada trijas - telesna temperatura, puls i frekvenca disanja. Kod zdravih, odraslih pasa rektalno merena temperatura se kreće od 37,5 do 39 C. Vreme merenja je oko 5 minuta. Puls se meri na nekoj od dostupnih arterija za palpaciju i iznosi 60 do 120 impulsa u minuti, a broj udisaja se kreće između 10 i 40 u minuti. Pri prosuđivanju ovih vrednosti treba uzeti u obzir rasne karakteristike, starost kao i fiziološka stanja prilikom kojih se ovi parametri mogu promeniti (graviditet, izraziti napor, treniranje pasa ...). Pored trijasa pregledi krvi, urina, fecesa, kao i ostalih telesnih tečnosti, te razni specijalistički pregledi takođe dokazuju postojanje određenih patoloških procesa. Naravno, oni su predmet izučavanja stručnog osoblja i njih vlasnik životinje ne može rutinski kontrolisati.

ODLIKE BOLESNOG PSA

Ponekad je veoma teško sa sigurnošću odrediti da li se radi o bolenoj životinji ili ne. Razlog za to je prevelik opseg patoloških pojava i procesa, bez obzira na njihove uzroke, kojima su psi podložni.
U načelu bi se moglo reći da svako odstupanje od uobičajenog ponašanja psa mora biti jasan signal vlasniku da se događa nešto neuobičajeno. Često promene u ponašanju prethode svim ostalim simptomima oboljenja. Zato ih je važno pravovremeno uočiti. Poremećaji u ponašanju se prepoznaju po reakcijama životinje na različite spoljašnje nadražaje. Vrlo često bolesni psi pokazuju jače ili slabije izraženu depresiju. Naravno, to zavisi od vrste i intenziteta bolesti. Sve reakcije su u određenom stupnju slabije : sporije su kretnje, reagovanje na poziv je usporenije kao i reakcije na svetlost, miris i zvuk. Pri izraženijoj depresiji životinja ima potrebu za snom u većoj meri, dok ju okolina potuno ne dotiče. Takođe, u promenjene oblike ponašanja po kojima se može zaključiti o određenim patološkim procesima, spada stanje ekscitacije - pojačane nadražljivosti. Takve životinje na svaki zvuk, miris ili pojavu reguju izuzetno burno. Česte su potuno nepredvidive reakcije koje se ponekad ne mogu kontrolisati.

Većinu oboljenja prati promenjen trijas u manjem ili većem stepenu. Do ovih pokazatelja mogu i vlasnici pasa veoma jednostavno doći. Uz poremećene vrednosti trijasa, niz bolesti se očituje promenama na vidljivim sluznicama oka, nosa, usta, analnog otvora kao i otvora polnih organa. Promena boje sluznice, pojava iscetka, kao i njegove karakteristike mogu ukazati na patološki proces u organizmu. Zdrav izgled sluznice je bledo ružičast sa vrlo malo bistrog sadržaja koji ju čini vlažnom. Prilikom pojave bilo kakvih odstupanja potrebno je potražiti vetrinarsku pomoć.
Treba naglasiti da veliki broj oboljenja prolazi sa veoma slabo izraženim simptomima ili su oni potuno nejasni. U takvm slučajevima potrebno se obratiti stručnom licu da ne bi došlo do gubitka dragocenog vremena u kasnijoj terapiji.

Nakon svake bolesti dolazi duže ili kraće vreme oporavljanja - rekovalescencija. Ponekad je kod težih bolesti ovaj period jako dugotrajan i zahteva veliki napor i saradnju životinje, vlasnika i vetrinara. U tom razdoblju treba se vrlo odgovorno i savesno pridržavati uputstava veterinara da ne bi došlo do povratka bolesti ili dodatnih komplikacija.

TROVANJA

Pod otrovom se u širem smislu može smatrati bilo koja supstanca ili materija koja dovodi do oštećenja tkiva, organa ili organskih sistema. Mogućnost trovanja je stalno prisutna i bez obzira jesu li namerna ili slučajna, veoma su česta. Trovanja mogu izazvati različiti deterdženti,kiseline, baze, boje, lakovi, naftni derivati, insekticidi, pesticidi, sredstva za uništenje glodara, preparati olova, cijankalij, arsen, živa, kao i bojni otrovi itd. Svi navedeni otrovi dovode do teških ili veoma teških popravljivih stanja. Česta su uginuća i nakon nekoliko minuta po unošenju toksičnih materija. Za neke otrove se znaju protiv otrovi tako da blagovremena terapija dovodi do uspeha. Na žalost, kod većine to nije slučaj.

Kada vlasnik primeti neke simptome koji ukazuju na trovanje, a to su najčešće naglo, učestalo povraćanje, jaka salivacija, uznemirenost, jak, profuzan proliv prva stvar je da skoni psa sa sumnjivog mesta. Treba pokušati identifikovati otrov ako je to moguće i izazvati povraćanje. Za tu svrhu mogu se koristiti neka priručna sredstva kao što su 3 % rastvor vodonik peroxida- hidrogen, rastvor soli ili talog kafe. Povraćanje treba izazvati samo u slučajevima kada je pas pri potpunoj svesti i u stanju da guta. Ne treba davati ništa osim navedenog psu da pije ili ga nalivati sa bilo čim, pre nego ga pregleda veterinar.

Back