Pitajte u vezi zdravlja

Jedino mogu da ih zadržim unutra ako ih stavim u kavez. Da li se mogu kupiti neki namenski kavezi za mačke i koliko koštaju ? Protiv sve kojih bolesti postoje vakcine, tj koliko vrsta vakcina se daje ? Ako andol ne deluje kod mačaka, da li deluje aspirin, za poboljšanje cirkulacije ?
Andol, aspirin i slične supstance kao što rekoh ne daju se mačkama zbog toga što ih sporo metabolišu, potrebno je 3-4 dana izmedju dve doze.
Mačka kod vakcinacije treba biti zdrava u smislu da nije pod nekom infekcijom, dobro je davati pre i posle vakcinacije malo multivitamina u ishranu koji ubrzavaju metabolizam samim tim i imunizaciju.
Postoje "mrtve" i "žive" vakcine, dešava se da ponekad da "živa" vakcina "probije" imuni sistem i zarazi organizam. Najviše po svojoj prilici je to kod pasa gde štene može ugine pred revakcinaciju. Mrtva vakcina je slabija ali bezbednija, medjutim kod nas se najčešće sreće "živa" vakcina. Živa znači oslabljen modifikovan virus.
Mačke ne moraš u kavez, malo ih zadrži u kući po mogućstvu, mada su virusi sveprisutni pa i u kući.

Daju se dve vrste vakcina, opsta trovalentna i vakcina za maciju leukemiju, pri cemu pre ove druge ide neki test da li je macka vec zarazena. Kod mog veta vakcina je 1750din, mada se posle svake vakcine dobije poklon vaucer za kupovinu, test 2000 din. Sve ukupno, vakcine, revakcine za tri macke izadje mnogo. Ako je moguce sa veterinarom se dogoriti za popust ili raditi jedno po jedno...

Od panleukopenije, od virusnog rinotraheitisa (herpes virus) i kalci virusne infekcije. Cetvorovalentne stite i od hlamidije, ali kratak vremenski period i valjda hlamidija nije toliko opasna, pa su stete vece od koristi. Nisam spomenula vakcinu protiv besnila. U nekim krajevima Srbije nema besnila, pa iako je zakonska obaveza, nije svakako prioritet ako u kraju gde zivis nema besnila.

Mačka će sama povratiti ako je potrebno, to se radi samo kod sumnje da je pojela nešto otrovno. U principu bolesna životinja ne hrani na silu....u tvom slučaju sami su jeli pa se stanje pogoršalo, takvo stanje je karakteristično i za mačiju kugu ali ne mogu da tvrdim samo sumnjam nema dovoljno podataka. Uglavnom ne hrani na silu, gladovanje je često najbolji lek. Merenje temperature je osnovna stvar.
Vakcina štiti od najčešćiš zaraznih bolesti uključujući i gore navedenu.

Šta je karakterisično za mačiju kugu, kao izgleda ta bolest, stomačni problemi ili šta ?

kako im se meri temperatura ?

da ne naglašavam više hvala svima , koji se potrude da pomognu i svaki savet je dobrodošao

Poslednja izmena:
Ovaj što je povratio, sad kao izgleda ok, jeo je malo kuvane piletine. Ovom drugom sam sinoć dao zeolit i aktivni ugalj i malo je živnuo, ali se opet potunjio i neće da jede. Šta im mogu dati da pomogne :(:(

A zasto ih ne odvedes kod veterinara?? Vet bi do sad vec verovatno resio njihov problem,a ovako si samo mogao da im napravis jos veci problem davanjem medikamenata napamet. Ni jedan lek protiv bolova koji je za ljude se ne sme davati zivotinjama,posebno ne andol i njemu slicni,cak sta vise andol se ne sme davati ni deci.

A zasto ih ne odvedes kod veterinara?? Vet bi do sad vec verovatno resio njihov problem,a ovako si samo mogao da im napravis jos veci problem davanjem medikamenata napamet. Ni jedan lek protiv bolova koji je za ljude se ne sme davati zivotinjama,posebno ne andol i njemu slicni,cak sta vise andol se ne sme davati ni deci.

S obzirom da im se stanje i dalje ne popravlja, slazem se sa ovim predlogom.

Prosek je nedelju dana i prva 2-3 dana su recimo kriticna, tad su im preko potrebni antibiotici, redovno merenje temperature i ciscenje rane. Konci se skidaju u proseku posle 7-10 dana (ako se stave nerazgradivi) i konkretno ovoj mojoj se posle (:eek: vec je toliko proslo!) 2 godine vise ne vidi ni oziljak.

Zaista mi nije jasno zasto je zabravljen topik o sterilizaciji.

Brat mi jutros rece da ta operacija traje 10 minuta ( rekao mu je jutros veterinar), da nema komplikacija jer je nova metoda operacije
( U nemackoj postoji takodje vec dve godine), ali ja sada ozbiljno pitam koji je razlog da se zabravi sterilizacija?

Zaista mi nije jasno zasto je zabravljen topik o sterilizaciji.

Brat mi jutros rece da ta operacija traje 10 minuta ( rekao mu je jutros veterinar), da nema komplikacija jer je nova metoda operacije
( U nemackoj postoji takodje vec dve godine), ali ja sada ozbiljno pitam koji je razlog da se zabravi sterilizacija?

Ta tema sluzi promociji sterilizacije, zatvorena je da bi se pojedini frikovi sprecili da spamuju i da sprovode antipropagandu, izvini, pogresan sam ti link prosledila, ovde, na Pomoc, savet, nega postoji otvorena tema.

Šta je karakterisično za mačiju kugu, kao izgleda ta bolest, stomačni problemi ili šta ?

kako im se meri temperatura ?

da ne naglašavam više hvala svima , koji se potrude da pomognu i svaki savet je dobrodošao

Temperatura se meri rektalno kao kod beba digitalnim toplomerom sa tankim vrhom, najbolje kad dremaju jer često nedozvoljavaju tako nešto. Normalna temperatura je 38.6. Mačija kuga počinje kao stomačni problem a završava se loše, treba pomirisati sadržaj onog što povrati ako miriše na trulež - loše....ako na kiselinu- dobro. Hipotermija je jedna od karakteristika, apetit potpuno odsutan, hranjenje na silu vodi u fatalni ishod. Svaka intervencija je uzaludna osim gladovanja pa ko preživi. Telesna masa je jedan od glavnih faktora za preživljavanje.
Sumnjam da je to u tvom slučaju jer imaju delimičan apetit ali dobro je da se zna. Inače tačna dijagnoza se uspostavlja analizom krvi.

Jos da dodam vezano za PANLEUKOPENIJU, temperatura je prvo povisena kao i kod ostalih infekcija, sad ako se neko prekasno setio da je izmeri, normalno da je kod umiruce zivotinje video da se-hladi. Isto vazi i za stenecu "maciju kugu", parvovirozu.

Ne znam šta je bilo u pitanju, ali mačkama je bolje jede i šetkaju se tamo amo. Juče mi se učinilo da je kod tog mačka, što ije izbacio kožuru, dao da je dlaka ispod donje ivice usta mokra. Kao da je lučio pojačano pljuvačku i kao da mu i je nešto malo nateklo u tom delu lica, do "jastučića" sa brkovima. Sad kao da nema tu vodu kod usta.

Poslednja izmena:
Jedna od mačaka, koje sam spominjao na ovoj temi, počela je da kašlje. Pritom, jede normalno i kreće se bar za sada. Izgleda kao da dobija te "pobude" iz stomaka.. Znam, da to može biti od parazita, ali trenutno ne izgleda "bolesno". Nije povraćala ili nešto slično. Dosta često kašlje. Da li da uzmem nešto protiv parazita, da joj dam za svaki slučaj ?

Koje sredstvo preporučujete : dehinel, cestal, pratel, prazikvantel, drontal, ili za obične gliste nije bitno, koje je ?

Bojim se da tamo gde mogu da kupim izbor slab, verovatno ću sigurno naći samo cestal

Poslednja izmena:
Nista njemu ne fali. sve i da samo njega nadjes. To ti je samo razlika u pakovanju i transportu. Recimo Drontal i Pratel imaju isti sastav, samo je pitanje doza. Inace, ja svoje zveri (pas i dve macke) cistim Cestalom, to nam je preporucio kum, iskusan veterinar, trenutno u veterinarskoj farmaciji.

Poslednja izmena:

Ove, što mogu da pitam nemaju pojma, a ne znam, da li bi mi u specijalizovanoj ordinaciji dali besplatan savet, jer sve više, stvari postaju u americi, nema ništa besplatno. Da li joj ja mogu nečim pomoći, nekim lekom ?

Ako postoji nekji način, jer ovo strašno koiko jadnik kašlje, bilo ko ?!

Izvinjavam, se, što piskram ovde od muke. Zvao sam jednog veterinara, ali standardno, ne može da kaže nišra, bez pregleda itd. U međuvremenu mačak je počeo da vrti glavom, to sugurno nije dobar znak :(

Poslednja izmena:
Nisam razumeo kako to vrti glavom.....zatim koja je tvoja lokacija da bi se bolje razumelo ili negde uputilo.
Druga svar, kad veterinar ne zna šta je on daje antibiotike za svaki slučaj.......pa uradi i ti isto. Nadji negde amxicilin ili ampicilin u nekoj varijanti.....daje se prema telesnoj masi, zato izmeri mačku ako ne znaš koliko je težak. Mogu da ti kažem doziranje posle tih informacija.
Zatim pripremi pronizon....za slučaj jako teškog disanja ili gušenja.....to se daje jako malo i svaki treći dan........tako da samo imaš u vidu.
Mačka mora biti u kući na toplom..
To je ono šta bi moglo da se uradi u kućnim uslovima kada vetrinar nije dostupan.

Back