Pitajte u vezi zdravlja

Hvala svima na odgovorima,macka ima mlijeka nego joj je juce bilo muka da dolazi kod njih a kad sam dosla macici su verovatno bili vec nahranjeni...Kijanje kod onog macica je prestalo sada su svi dobro i poceli su djelimicno da otvaraju oci,imaju devet dana danas :) Macka ide malo kod macica to je jedini problem ili to uopste nije problem ali uporedila sam je sa proslom mackom koja se omacila ona je non-stop bila kod macica jedno nedelje samo je izlazila u wc,bila je tako dobra majka :) A sto se tice Royal Canina,juce sam obisla svaku prodavnicu u gradu i nisam nasla nikakvu u konzervu jedino friskies u kutijama pa sam za nuzdu kupila nadam se da cu ici u podgoricu za koji dan mislim moram da idem pa cu kupit hrane i mlijeka u prahu za macice :)

Prvo zdravo svima.
Imam problem tj. moj pas, koji sam tek danas video. Prekjuce sam primetio da se stalno jede na ledjima (cesa se verovatno) i kada sam pogledao to mesto video sam da mu se koza tu nekako peruta, bio je kruzic jedan sa tim perutom... Vec danas kad sam pogledao opet to mesto vidim da ga perut nema, ali nema ni dlake! Ostao je bez dlake u tom delu u obliku jednog malog kruga. Ne znam od cega je to, sumnjam na krpelje jer sam mu tek juce stavio Frontline (koji izgleda ne pomaze bas jer i dalje ima krpelje, ali dosta manje). Ne znam sta da radim, i od cega mu je to... Ako je neko imao iskustva ili zna o cemu se radi neka javi.
Unapred hvala.

Ja se izvinjavam za otvorenu posebnu temu, ali tek sam sad video ovu temu sto se tice zdravlja. Pa bih zamolio moderatore da obrisu tu temu :)

Prema opisu odgovara gljivičnoj infekciji....treba to mesto dezinfikovati više puta....može "oksani" iz vet apoteke ili neko drugo sredstvo za tu namenu.....
Od lekova "canesten" krem, rastvor....ako gore navedeno neda željeni efekat....ne očekuj brz rezultat potrebne su nedelje da se vidi promena....2-3 dana lečenja je dovoljno sve ostalo je čekanje....pregledaj detaljno psa i ne kupaj ga jer se tako širi infekcija......
Ukoliko nema efekta obrati se veterinaru za detaljan pregled.......

Prvo zdravo svima.
Imam problem tj. moj pas, koji sam tek danas video. Prekjuce sam primetio da se stalno jede na ledjima (cesa se verovatno) i kada sam pogledao to mesto video sam da mu se koza tu nekako peruta, bio je kruzic jedan sa tim perutom... Vec danas kad sam pogledao opet to mesto vidim da ga perut nema, ali nema ni dlake! Ostao je bez dlake u tom delu u obliku jednog malog kruga. Ne znam od cega je to, sumnjam na krpelje jer sam mu tek juce stavio Frontline (koji izgleda ne pomaze bas jer i dalje ima krpelje, ali dosta manje). Ne znam sta da radim, i od cega mu je to... Ako je neko imao iskustva ili zna o cemu se radi neka javi.
Unapred hvala.

Ja se izvinjavam za otvorenu posebnu temu, ali tek sam sad video ovu temu sto se tice zdravlja. Pa bih zamolio moderatore da obrisu tu temu :)

Ako ti pas ima krpelje, moraš da ih izvadiš. Nema veze to što si stavio Frontline. Frontline služi da se narednih mesec dana ne hvataju novi.

Ako je taj pečat nastao odmah po stavljanju Frontline-a moguće da je to neka alergijska reakcija na Frontline.

Ako ti pas ima krpelje, moraš da ih izvadiš. Nema veze to što si stavio Frontline. Frontline služi da se narednih mesec dana ne hvataju novi.

Ako je taj pečat nastao odmah po stavljanju Frontline-a moguće da je to neka alergijska reakcija na Frontline.

hm to u svez kružića i opadanja dlake
pravi vet bi tu uzeo uzorak pa pod povečalo - moguće da je rjeć o bujanju demadeks parazita - opadne imunitet - prelazak sa zime na proljeće

i tretira se nekom masti na bazi benzena

Prvo zdravo svima.
Unapred hvala.

Krpelje pokusaj da mu rucno poskidas koliko god mozes. Frontlajnu treba vreme da se resorbuje kroz kozu i da onda pocne da se kroz nju izlucuje, zato u prvih 48h ne smeju da se kvase. A sto se tog promenjenog mesta tice, najbolje da ga pogleda veterinar. Mozemo mi ovako, napamet da ti predlazemo i Flogocid i Dermostom i ko zna sta jos ali dok neko strucan ne pogleda tu promenu, eventualno uzme bris ili isecak, ne treba se igrati i na svoju ruku bilo sta mazati, posebno sto kazes da se tu glodje a vecina tih preparata je otrovna.

hm to u svez kružića i opadanja dlake
pravi vet bi tu uzeo uzorak pa pod povečalo - moguće da je rjeć o bujanju demadeks parazita - opadne imunitet - prelazak sa zime na proljeće

i tretira se nekom masti na bazi benzena

Upravo tako, ne volim ni ja lecenje na nevidjeno. Ali demodeks se uspesno leci Ivermektinom, svog novopridoslog gonica tockova sam ocas posla sredila time; a to nije tipicno mesto za pocetak njegovog sirenja, to ce pre imati veze sa analnim zlezdama i/ili stafilokokozom.

Ma izvadio sam mu ja sve krpelje ali on se jeo dok su bili oni koje sam promasio i tako na odredjenim mestima ima onako sasusenu krv a na dva mesta ovo perutanje... Vodim ga vec danas ili sutra kod veta :D

Koje je rase pas? (Ovo je bitno zbog tipa dlake i genetske sklonopsti odredjenih rasa ka odredjenim bolestima ili preosetljivosti na neke lekove.) Svakako je najbolje da ga veterinar pregleda.

Zlatni retriver je. Evo nekih slika da vidite o cemu se radi

Fotografija0827.jpg
Fotografija0824.jpg

Poslednja izmena:
Мислим да је new_folder на добром трагу. Лезије на слици неодољиво личе на оне које прави гљивично обољење познато као дерматофитоза. Код већине заражених паса (85%), узрочник је гљивица Microsporum canis. Ефикасан против M. canis је миконазол, антимикотични препарат који је активна супстанца у креми Дактанол, производње Галеника. Једно in vitro испитивање показало је да, када је у питању третман M. canis, миконазол и хлорхексидин имају синергистичко деловање (међусобно појачавају дејство). Хлорхексидина има у дезинфекционом средству Хибидекс. Својевремено га је производила Галеника, али изгледа да га више нема. Крема Bepanthen Plus састоји се од хлорхексидина и декспантенола, који је аналог пантотенске киселине (витамин Б5). Витамин Б5 је неопходан за нормално функционисање ћелија епитела, па његово присуство изузетно погодује регенерацији оштећене покожице. Дакле, вероватно би најбоље било третирати оштећене делове (и околину) мешавином две наведене креме. Питање је само како приволети пса да не лиже озлеђена места, како би препарати могли да делују.

Против M. canis је ефикасан и кречни сумпор, који би требало да може да се нађе у пољопривредним апотекама.

Bepanthen Plus кошта 435 динара, Дактанол око 200.

Poslednja izmena:
MOLIM VAS DA MI POMOGNETE !!! :worth:

Kupila sam zenku Shar peia staru 2 ipo meseca, u leglu kad sam je birala bila je skroz ok, ali na putu do kuce, Kikinda- Beograd bio je odskrinut prozor na kolima zbog duvanskog dima. Kad smo stigli kuci okice su pocele da joj suze, istraumirana sam. Toliko sam je zelela i sad mi sve krenu naopako. Okice suze i ispod kao kad povucete obraze na dole pa se vidi crvenkasto ispod donjeg kapka. Sta da radim da se to smiri. Sumnjam na promaju, a po forumima citam mozda je i konjuktivitis.

A da zlo bude jos vece nemogu da je slikam lepo. zaigrana je i vesela, kad spava okice joj nesuze.:sad2:

Ih, bre, ja kada vozim klinca ili Zaru ne pušim u kolima, a ako je toplo pustim klimu da ohladi 3-5 stepeni, ili otvorim prozore na tek-tek. :rtfm:
Kolega new_folder je u pravu, humani gentokulin u oke, u malim dozama.
Inače, ova rasa je poznata po očima... tj. plastičnim operacijama zatezanja kože čela. Ali to već verovatno znate.
Srećno! :bye:

Hvala na savetima.

Isprala sam joj sa fizioloskim rastvorom okice i veterinar dolazi sutra. Mnogo se brinem. sve jedno... javicu kako je i sta bilo da ako nekog drugog snadje ista muka zna odma sta da radi, a ne kao ja da se mucim kao Isus :(

I da, otac i majka su joj perfektni sa zdravljem. Tako da ima jako male genetske predispozicije za neka oboljenja. Kad sam otisla u Kikindu po stene, htela sam majku da uzmem, prelepa je, bici presrecna ako i moja Beti bude upola lepa kao njena majka.

Poslednja izmena:
Мислим да је new_folder на добром трагу. Лезије на слици неодољиво личе на оне које прави гљивично обољење познато као дерматофитоза. Код већине заражених паса (85%), узрочник је гљивица Microsporum canis. Ефикасан против M. canis је миконазол, антимикотични препарат који је активна супстанца у креми Дактанол, производње Галеника. Једно in vitro испитивање показало је да, када је у питању третман M. canis, миконазол и хлорхексидин имају синергистичко деловање (међусобно појачавају дејство). Хлорхексидина има у дезинфекционом средству Хибидекс. Својевремено га је производила Галеника, али изгледа да га више нема. Крема Bepanthen Plus састоји се од хлорхексидина и декспантенола, који је аналог пантотенске киселине (витамин Б5). Витамин Б5 је неопходан за нормално функционисање ћелија епитела, па његово присуство изузетно погодује регенерацији оштећене покожице. Дакле, вероватно би најбоље било третирати оштећене делове (и околину) мешавином две наведене креме. Питање је само како приволети пса да не лиже озлеђена места, како би препарати могли да делују.

Против M. canis је ефикасан и кречни сумпор, који би требало да може да се нађе у пољопривредним апотекама.

Bepanthen Plus кошта 435 динара, Дактанол око 200.

Cela ova diskusija o gljivičnoj infekciji me je naterala da se zamislim. Naime, psi su daleko manje skloni gljivičnim infekcijama kože nego mačke iz prostog razloga što je njihova koža blizu pH neutralne (6,8) a većini gljivica prija nešto kiselija sredina. Zato mi se nameće pitanje šta je dovelo do pada pH vrednosti. Da li je možda u pitanju neadekvatan šampon, ili se pas uvaljao u nešto ili, što bi bilo najopasnije za zdravlje, ne samo kože, da je preko hrane uneo previše ugljenih hidrata... Dakle, bris (ipak bih ga preporučila), kragna (da se ne bi lizao i glodao), terapija prema mikrobiološkim nalazima i uklanjanje uzroka promene pH vrednosti kože.

Pa moguce da je sampon jer sam ga kupao skoro i nestao mi je onaj za pse pa sam malo uzeo jedan drugi. A veterinar je dolazio, pogledao i samo mu dao dve inekcije za sada.

Znaš li možda koje mu je to dve injekcije dao? Ako ne znaš, zovi i pitaj, jako je bitno, ako je Deda Žika u pravu i jesu gljivice a dobio je antibiotik, stanje će samo da se pogorša. Zato je trebalo uraditi bris. A šampon... pa vidiš šta može da napravi ako ne odgovara koži.

Ne sećam se jesi li napisao, odakle si, imaš li gde da ga odvedeš da mu uzmu bris? Te stvari se rade na veterinarskom fakultetu u BG, na veterinarskom institutu u KV a sigurna sam da ima još mesta na kojima može da se uradi, znam da je svojevremeno neki privatni veterinar iz Čačka imao solidno opremljenu laboratoriju...

Znaš li možda koje mu je to dve injekcije dao? Ako ne znaš, zovi i pitaj, jako je bitno, ako je Deda Žika u pravu i jesu gljivice a dobio je antibiotik, stanje će samo da se pogorša. Zato je trebalo uraditi bris. A šampon... pa vidiš šta može da napravi ako ne odgovara koži.

Ne sećam se jesi li napisao, odakle si, imaš li gde da ga odvedeš da mu uzmu bris? Te stvari se rade na veterinarskom fakultetu u BG, na veterinarskom institutu u KV a sigurna sam da ima još mesta na kojima može da se uradi, znam da je svojevremeno neki privatni veterinar iz Čačka imao solidno opremljenu laboratoriju...

Iz Leskovca sam. Ne znam kako se zovu znam samo da je jedna bila boje mleka a druga providna. Vet je bio pre nekoliko dana i stanje mu se, koliko se meni cini, poboljsava :D Ono bas puno peroutanje koje je imao na dva mesta vise se ne pojavljuje na drugim mestima, i tu gde mu je opala dlaka (na ta dva mesta) pocela je da mu raste nova. Kad dolazi da ga pogleda opet pitacu koje su injekcije bile u pitanju.

Danas sam ga detaljnije pogledao i koza mu se i dalje peruta... a na jednom mestu gde nema dlake uopste su izbile kao bubuljice 3 malo vece... Zovem veterinara jos danas, ako ne bude nista kupicu te preparate Bepanthen Plus i Daktanol pa cu videti sta ce dalje biti.

Iz Leskovca sam. Ne znam kako se zovu znam samo da je jedna bila boje mleka a druga providna. Vet je bio pre nekoliko dana i stanje mu se, koliko se meni cini, poboljsava :D Ono bas puno peroutanje koje je imao na dva mesta vise se ne pojavljuje na drugim mestima, i tu gde mu je opala dlaka (na ta dva mesta) pocela je da mu raste nova. Kad dolazi da ga pogleda opet pitacu koje su injekcije bile u pitanju.

Penicilin i gentamicin. Sumnja na stafilokoke. Ako ti nije problem, u Nisu ima dobrih veterinara, mada opet, pretpostavljam da jeste malo komplikovanije. Bubuljice ukazuju na pojavu bakterija, znaci, Daktanol otpada, umesto njega uzmi Flogocid mast, pre ces je naci u veterinarskoj nego humanoj apoteci.

Back