Pitajte u vezi zdravlja

Mace mi je bilo ispod nogu, kad sam ustajao nisam ga ideo i slucajno sam ga zgazio ali sam se odmah posle pomerio. Sad veoma tesko disee, radi nesto cudno sa ustima, kao da hoce da povrati, nece da pije niti jede, imala je malo krvi kod usta, imala je proliv koji se dosta osecao..Sta da radim, molim za pomoc???!!!!! :((((((((((((((((

Mace mi je bilo ispod nogu, kad sam ustajao nisam ga ideo i slucajno sam ga zgazio ali sam se odmah posle pomerio. Sad veoma tesko disee, radi nesto cudno sa ustima, kao da hoce da povrati, nece da pije niti jede, imala je malo krvi kod usta, imala je proliv koji se dosta osecao..Sta da radim, molim za pomoc???!!!!! :((((((((((((((((

Sad vise nista. :( Ljudi moji, kad se zivotinja povredi, nosite je veterinaru, nemojte da otvarate temu na forumu! Pa jos nov clan, ko zna kad ce mu poruka biti odobrena, izvini, jeste da nas ima dosta ali imamo i druge obaveze pored foruma.

Dragi prijatelji zivotinja! Prvi put koristim bilo kakav forum, pa ako smatrate da sam zalutala sa pitanjem molim vas da me uputite na mjesto gdje bih mogla pronaci pomoc. Imam macka starog oko dvije i po godine, kao mace sam ga pronasla u lokvi i od tada traje nasa borba za njegov zivot. Cesto je bolestan, pretpostavka veterinara je da ima maciju sidu, a najcesce ima problema sa disanjem, tj. djeluje prehladjeno i sa ocima iz kojih stalno nesto curi, gnoje se, zatvaraju.... Veterinar je preporucio ispiranje acidi borici rastvorom i kapanje kapi iz humane apoteke, a na bazi kortikosteroida. E tu nastaje problem! Ukapati kapi mom macku u oci je nemoguca misija, cak i kad imam pomoc. Molim sve koji su se susreli sa ovim problemom za pomoc! Kako??? Uspjela sam jednom na prevaru da mu ukapam i od tad me malo mrzi. Pokusavam i da mu drzim prednje sape rukom, zadnje nogama, a drugom rukom ciljam oko. Uglavnom bez uspjeha. Prihvatam sve sugestije i rado cu ih isprobati jer se plasim da ce mu se stanje pogorsati zbog ne primanja terapije.
Veliki pozdrav od zabrinute vlasnice vrletnog macka!

Dragi prijatelji zivotinja! Prvi put koristim bilo kakav forum, pa ako smatrate da sam zalutala sa pitanjem molim vas da me uputite na mjesto gdje bih mogla pronaci pomoc. Imam macka starog oko dvije i po godine, kao mace sam ga pronasla u lokvi i od tada traje nasa borba za njegov zivot. Cesto je bolestan, pretpostavka veterinara je da ima maciju sidu, a najcesce ima problema sa disanjem, tj. djeluje prehladjeno i sa ocima iz kojih stalno nesto curi, gnoje se, zatvaraju.... Veterinar je preporucio ispiranje acidi borici rastvorom i kapanje kapi iz humane apoteke, a na bazi kortikosteroida. E tu nastaje problem! Ukapati kapi mom macku u oci je nemoguca misija, cak i kad imam pomoc. Molim sve koji su se susreli sa ovim problemom za pomoc! Kako??? Uspjela sam jednom na prevaru da mu ukapam i od tad me malo mrzi. Pokusavam i da mu drzim prednje sape rukom, zadnje nogama, a drugom rukom ciljam oko. Uglavnom bez uspjeha. Prihvatam sve sugestije i rado cu ih isprobati jer se plasim da ce mu se stanje pogorsati zbog ne primanja terapije.

Kontaktiraj ovog coveka, sigurna sam da moze da ti pomogne.

Ja odraslim mačorima dajem kapi tako što ih uhvatim na spavanju i onako sanjive nekako na brzinu prevarim. Inače često koristim Gentokulin kapi za razne očne infekcije.
U kranjem slučaju ako nema drugog rešenja antibiotik u usta, ne kapi za oči.

Napad obično traje nekoliko minuta, retko duže, posle čega se psu vraća svest. Stanje posle napada traje 3 - 4 minuta, pas je tada uplašenog pogleda, tetura se pri hodanju....
Ukoliko je veterinar dao terapiju Vašem psu, i Vi terapiju sprovodite po njegovom savetu, a psa vodite na redovne kontrole, Vaš pas može imati sasvim normalan život uz povremene napade.
Znate, epilepsiju treba pratiti i svaki epileptiformni napad evidentirati po razmaku i trajanju, kao i intervalu nastanka, kako biste mogli veterinaru dati što potpunije informacije.

Imaginacijo, dobro ti nama dosla nazad i hvala sto uzimas ucesce na temama na ovom podforumu, svaka pomoc je dobrodosla. :)

Sad, sto se tice iskustava sa epilepsijom slazem se da je jako bitno pridrzavati se propisane terapije i da ona moze umnogome da olaksa situaciju i ublazi napade. I da, skins, dobro si primetio, jos neko vreme posle napada su dezorijentisani i zbunjeni, tad sa njima treba oprezno postupati. Na zalost, slucajevi epileptiformnih napada sa kojima sam se ja susretala su svi bili sekundarnog karaktera, dva tumora na mozgu i jedna nervna forma stenecaka i tu nije bilo pomoci, dva psa su uspavana a treci, taj sa stenecakom, je sam uginuo jer je pod veterinarski nadzor stigao u vrlo kasnom stadijumu. S obzirom da kod tvog psa nije u pitanju nista od toga, da je genetski uslovljena, pozdravljam odluku o kastraciji. Da je vise savesnih vlasnika, neke od naslednih bolesti bi bile ako ne iskorenjene, onda bar svedene na razumnu meru.

Хвала на одговорима. Професор на ветеринарском факултету је рекао да у зависности од учесталости и интензитета напада одређују терапију . Кажу да је у реду ако је то 1 напад у 6 месеци, Све преко тога је поприлично тешко за пса, како они кажу, а може да се погорша до те мере да пас мора да се успава. Чуо сам за неке случајеве , да пас потпуно престане да добија нападе. :bye:

Prilozi

• DSCN9689.jpg
    DSCN9689.jpg
    68 KB · Pregleda: 3
Od pre 2 dana videla sam na gornjem delu vrata mog mačora da ima kao pečat crveni, kao ranica, bez dlake! Na žalost nemam dobrog veterinara i ako mogu nešto, radije bih rešila sama! Mazala sam mu aloja veru, ne reaguje, niti ga boli, niti ga svrbi. Inače, taj mačor živi pod staklenim zvonom i uopšte ne razumem odakle mu sad ovo...
Da li neko ima predstavu šta je to i kako bih mogla da ga sama izlečim, jer dobar veterinar mi je prilično daleko, a ovaj što mi je blizu, niej dobar :)

Kupis u humanoj apoteci kapi 3% borne kiseline i 2-3 puta dnevno joj nakapas u oko, ako ne krene na bolje, uzmi Hloramhenikol, Gentokulin ili Neodeksacin, isto u humanoj apoteci i 2-3 puta dnevno joj po malo mazi/kapaj, nastavi jos 2-3 dana posto se simptomi povuku.

Да ли је касно псу старом три године оперисати катаракту? У питању је предиван златни ритривер, мужјак.
Зара се њуши са њим, играла би се, а он, сиротан, оним дивним и огромним очима не може да је види, са које му стране долази.
Стварно ми га је жао, ако може да се оперише, колико би то коштало?
И да ли би било резултата?

Od pre 2 dana videla sam na gornjem delu vrata mog mačora da ima kao pečat crveni, kao ranica, bez dlake! Na žalost nemam dobrog veterinara i ako mogu nešto, radije bih rešila sama! Mazala sam mu aloja veru, ne reaguje, niti ga boli, niti ga svrbi. Inače, taj mačor živi pod staklenim zvonom i uopšte ne razumem odakle mu sad ovo...
Da li neko ima predstavu šta je to i kako bih mogla da ga sama izlečim, jer dobar veterinar mi je prilično daleko, a ovaj što mi je blizu, niej dobar :)

Dezinfikuj nekoliko puta hidrogenom, ukoliko to ne da rezultat onda nešto protiv gljivica kao što je canesten, rastovor, krem
U svakom slučaju biće potrebno par nedelja da se vidi efekat.

Poslednja izmena:
Macka je u skorije vreme odbijala hranu, jela samo pomalo, bila povucena. Davala sam joj Pentrexyl nekoliko dana i bilo joj je bolje, pocela je bila u sustini normalno da jede. Medjutim ponovo posle par dana nakon toga jela je pomalo samo, trazila hranu ali slabo jela. Oci i sluzokoze su zuckasti, izgled krzna je malo izmenjen, a takodje i dok zvace hranu to cini malo otezano, cesce pije vode. Inace, ima 3 godine. Veterinara sam pozvala koji je rekao da je u pitanju zutica tj. ikretus. Dobila je dve injekcije antibiotika.
E sad macka je od tad dosta bolje, jela je normalno, ima apetit, ok mi deluje, stolica joj je normalna, raspolozenje ok, nije vise povucena, ali i dalje je prisutno zutilo, kao i to da krzno nije bas najbolje.
Kako sam citala na internetu uzrok pojave zutice izmedju ostalog pise moze biti izlaganje toksinima - a upravo na to sumnjam jer je bila u kontaktu sa ostacima hrane prskane sprejom protiv insekata.
A druga sumnja je Pentrexyl koji je pila, jer medju nezeljenim dejstvima leka u uputstvu pise i moguca pojava zutice.

Tako da, ako mozete da mi date savet sta da preduzmem, koliko je opasna zutica kod macaka i kako saznati sta je uzrokovalo? Jer zaista se jako brinem! Molim Vas sta mislite da li i koliko je uopste potrebno ici na analize dalje?
Zahvaljujem puno!!!

Organizmu je svakako potrebno vreme da se oporavi od tolikog stresa, daj joj vremena i daj joj hranu od koje ce joj se oporaviti jetra, idealno bi bilo ako imas uslova da joj siris kozje mleko, da joj nabavis pivski kvasac ili neku hranu iz medicinskog programa, mislim da Rozal canin ima neke pastetice za mace rekonvalescente.

Našla sam macu na ulici povrjeđenu i uplašenu. Neko joj je slomio gornje nepce, danas je imala operaciju i sve je proslo ok. Međutim odbija da jede i jako me brine, pokusala sam joj špricom dati mlijeko ali odma počne da krklja... Šta da radim??? Stara je samo mjesec dana :(:(:(

Hvala

Nasla sam malo mace na ulici staro je mjesec dana, neko je udario nogom u glavu i puklo joj je nepce. Juce sam je odvela na operaciju i sve je proteklo dobro samo sto nece jos da jede i strasno me brine. Pokusavam joj spricom dati mlijeko ali to su jako male kolicine. Jos uvjek krklja kad dise i stalno mjauce, cak mi djeluje da nema culo mirisa jer nista od hrane nece ni da pogleda. Bilo koji savjet kako da joj ublazim bol i glad bi mi jako pomogao. hvala unaprijed

Back