Pitajte u vezi zdravlja

a da znas da svi preporucuju neostomosan kao sredstvo protiv buva,pa frontlone,adventix...

Ти "сви" који препоручују неостомосан као средство против бува за маце су обичне дилеје, кретени и т.д. Такве саветодавце бих пострељао, да више никоме не могу да нанесу зло. Неостомосан је комбинација два пиретроида (синтетичких пиретрина), који су штетни за маце јер маце се интензивно лижу, пиретроиди доспевају у организам и, будући да им је време распадања дуго, за разлику од пиретрина (који су природне супстанце), имају времена да натенане трују мацу, упропасте јој бубреге и слично. Све то пише у књижици.

Frontline, Advantage и остали су друга прича. Наравно, скупи су, али како то каже народ (а и new_folder), ако не знаш шта је добро, погледај колико кошта.

Поздрави од Живорада

Poslednja izmena:
Znači, i Deda Žika i ja smo bili u pravu, otrovala se antiparaziticima. :( Mada nije isključen ni potres mozga od tog pada sa visine.

Iz dosadašnjih iskustava forumaša, najbolje se za mačiće i štence, osetljive kakvi jesu, pokazao Arpalit neo, ima ga u spreju i peni, lako se iščetka iz krzna višak sa sve uginulim parazitima. Ako neko ima mogućnosti da ga nabavi, ne treba da okleva. Problem je jedino što ne deluje preventivno protiv novih buva i tu stupaju na scenu spot-on preparati ALI ISKLJUČIVO ONI NAMENJENI SAMO MAČKAMA jer su pojedini preparati za pse za mačke otrovni. Za mačiće i štence protiv glista treba koristiti neku od pasti (tipa Banmint, Vitamint isl.) ili u krajnjem slučaju Soltrik sirup iz humane apoteke doziran prema kilaži životinje, većina tableta deluje samo na pantljičare a kod mladunaca najveću štetu prave nematode iz roda Ascaris kojima se zaraze još u materici.

Давао сам солтрик раније, када није ни могло да се бира, било је дај-шта-даш. Нисам имао проблем са њим, мада кажу да мебендазол (активна супстанца у солтрику) може код појединих јединки да изазове пролив. Мана му је што мора да се користи 3 (па и свих 5 дана, због цестода, т.ј. пантљичара), а притом има мирис и укус јагоде (или малине, не сећам се баш), који мачке "обожавају". Боже, колико пута су ми пустиле крв због солтрика. Таблете су закон, једнократно давање, понови за 3 седмице и мир. При том имајте у виду да постоји скупља и јевтинија варијанта, н. пр. Cestal и Cestal+ и слично. Ради се о томе да су таблете које у имену имају оно "+" осетно скупље, јер поред уобичајених пирантела (за аскариде) и празиквантела (за цестоде) садрже још и фенбендазол (или фебантел, што изађе на исто) који делује на једну посебну врсту облих глиста (Трихурис, зване још и бичасте глисте), којих код мачака готово да и нема, за разлику од паса код којих су доста честе. Дакле, за третирање мачака довољни су и двокомпонентни, дакле јевтинији, препарати.

Voda hrana a mozda i usamljenost:lol:

June, borci se drže sami jer ih ribe drugoh vrsta čupkaju i grickaju, ženke su osim u vreme parenja agresivne prema mužjacima a dva mužjaka se tuku do smrti.

Imaš li filter i pumpu? Da li si ih hranio kako treba? Da li su tvrdoća, kiselost i temperatura vode bli odgovarajući? Potraži teme o akvaristici na Ostale životinje, pre ćeš tamo dobiti odgovore nego ovde.

Moze biti svasta.U cemu je drzis ,kugli tegli? Dok se pomeraju u posudi takvog oblika ribice su pod strresom,citala sam o tome.Za borca pumpa i grejac nisu obavezni,borac je hladnovodna riba,dvodihalica i cesto ide na povrsinu da uzme vazduha.Nisu brize,cak sta vise veoma su lenje ribe.Ne bi smeo da ga stalno hranis larvama komaraca,ishrana treba biti raznovrsna,i larve komaraca nekad nose razne bolesti i zaraze,to vise koristi kao neki dodatak ishrani.Nikako ne drzi dva muzijaka,bore se do smrti (sem ako nisu izrodi pa ce moci zajedno ali to je retko) Borbe boraca su se odrzavale sada su zabranjene.Zenka i muzijak ce se uvek juriti malo on nju,malo ona njega.Komplikovano je njihovo sparivanje,ja nisam uspela.Ne drzim ih vise.Mozes slobodno da kupis jednog muljara,jeftini su,jednostavni i ciste dno.Ima ih u svakom p.sh. a borci ih ne diraju.

Da vas pitam, kad stenetu rastu zubi? Evo moja ima 4 meseca, i vidim poceli su gore i dole da joj rastu, pa je ovih dana slabije jela, u odnosu na prethodne dane, zanima me da li je moguce da uzrok smanjenog unosa hrane budu upravo bolovi od izbijanja zuba? Ceo dan glodje onu kost, a slabije jede, cak i samo meso kad joj dam (njena poslastica).

Ponovo ja...
Situacija sa macetom je sledeca:
Veceras moj macor Glisa hteo da se popne preko sudopere na frizider pa na viseci deo (zna da mama nije kod kuce) ali ja su tu bili sudovi,case,escajg i kako je skocio sve to porusio.
Buka nevidjena,ja se uplasila,Glisa...Tresak!
Pobegao,ja da ga nadjem,on u hodniku (inace on nije plasljiv macor) i jos je u strahu a i Mala-mace.
Ona bila u hodniku i verovatno se uplasila od iznenadne buke i loma i sigurno je dobila napad.
Verovatno neki kraci od straha,jer se nije tresla kad sam je ja videla,ali je mjaukala ko da nesto nije u redu i ne moze na zadnje noge da se osloni.
Odspavala je,lize se,glava joj je ok,prednje noge ali zadnje "ne slusaju"

Pocinjem da mislim da ona napade ima kad se uplasi,jer ju je bas dobro istraumirao onaj dogadjaj-pad s terase+psi za njom.
Sta Vi mislite?

Da vas pitam, kad stenetu rastu zubi? Evo moja ima 4 meseca, i vidim poceli su gore i dole da joj rastu, pa je ovih dana slabije jela, u odnosu na prethodne dane, zanima me da li je moguce da uzrok smanjenog unosa hrane budu upravo bolovi od izbijanja zuba? Ceo dan glodje onu kost, a slabije jede, cak i samo meso kad joj dam (njena poslastica).

Зуби не расту у 4 месеца, тада се млечни зуби мењају у сталне. Мислим да је могуће да промена зуба направи извесне проблеме у исхрани. Да ли је иначе весела, да ли трчи и игра се? Ако је тако, онда је здрава, у противном треба се забринути.

Ponovo ja...
Veceras moj macor Glisa hteo da se popne preko sudopere na frizider pa na viseci deo (zna da mama nije kod kuce) ali ja su tu bili sudovi,case,escajg i kako je skocio sve to porusio.
Pobegao,ja da ga nadjem,on u hodniku (inace on nije plasljiv macor) i jos je u strahu a i Mala-mace.
Ona bila u hodniku i verovatno se uplasila od iznenadne buke i loma i sigurno je dobila napad.
Verovatno neki kraci od straha,jer se nije tresla kad sam je ja videla,ali je mjaukala ko da nesto nije u redu i ne moze na zadnje noge da se osloni.

Pocinjem da mislim da ona napade ima kad se uplasi,jer ju je bas dobro istraumirao onaj dogadjaj-pad s terase+psi za njom.
Sta Vi mislite?

Teško je doneti neki zaključak....potrebno je više vremena da pratiš ponašanje...moguće da sters inicira neki napad....inače stres inicira mnoge stvari u svakom organizmu pa nije isključeno da postoji veza i u ovom slučaju.......
To mjaukanje ako je duboko može biti da postoji neki zdravstveni problem......tako kad mačka hoće da povraća i sl.....isto tako se bolno oglašava.......
Možda je mačku od straha poteralo u wc a nije mogla.....primera samo navodim....ne mora da bude tako....
Da li si je čistila od parazita.....oni znaju da prave razne probleme.....evo jedna moja mačka povraća gliste....moram sutra ponovo da je čistim Cestalom ako ga
nadjem....
Nije čudo što imaju gliste kad ližu svoje dupe.....kad završe sa svojim poližu i tudje....blago glistama.....

Ponasanje joj je ok,vrsi nuzdu redovno,ne ispusta nikakve mjauke-zvuke...Apetit joj je ok,ali evo jos uvek nije stabilna na zadnjim nogama.Dobro joj je raspolozenja
Vet ce sigurno predloziti vadjenje krvi i rentgen,sve ostalo je nagadjanje i teoretisanje.

Зуби не расту у 4 месеца, тада се млечни зуби мењају у сталне. Мислим да је могуће да промена зуба направи извесне проблеме у исхрани. Да ли је иначе весела, да ли трчи и игра се? Ако је тако, онда је здрава, у противном треба се забринути.

Vakcinisana, revakcinisana, jos treba protiv besnila da primi ovih dana... Nema promene u ponasanju, skace, vesela je, igra se, jedino sto malo duze spava ali mislim da je to zbog setnji, ovih dana sam pocela svakodnevno da je setam pa se valjda umori. Ali naravno i vesela je. Cudno mi je to sa zubima, rastu joj predni zubici oni onako jedan do drugog sto su, pravilno rasporedjeni. Zadnji i ocnjaci su narasli odavno. Pa me buni, ako joj ti napred tek sad rastu kad ce da ih menja...

Počeli su da joj rastu još oko 3 nedelje starosti, sad joj umesto mlečnih izbijaju stalni. Kupi u humanoj apoteci Kalgel i maži joj desni makar uveče da bi mogla da zaspi, to je lokalni anestetik baš za tu namenu. Ali nemoj da ga koristiš više od 2 puta dnevno i ne pre jela, ona je ipak mala i osetljiva.

Ponovo ja...

Sta Vi mislite?

Jesi li je kupala posle sveg tog natapanja otrovima? Isperi otrove sa nje da ih ne bi stalno lizala. Bez obzira na uzrok epilepsije, uzrok samog napada je skoro uvek stres, naročito strah. Jesu li stigli laboratorijski rezultati? Ima li ikakvih naznaka oko tačne dijagnoze?

Dala sam joj pola tabletice Cestal Cat (do 4 kg je cela),ali nisam primetila nista u izmetu.Ponovicu za 3 nedelje.
Okupala sam je sa malo razblazenog trixie sampona za macke/pse,ubila pincetom buve,ali ona jajasca prave problem...
Stavila joj herbalmax ogrlicu,ekoloska,protiv buva...
Moracu jos nesto da nabavim,jos uvek ima po koju buvu.Svaki put kad je mazim,setka neka,pa je pincetom ubijem.Problem su jajasca.A buve se i u usi sklone kad je frka.
Ona je ok,sinoc je prvi put videla moje morske prasice i gledala ih dugo,i skocila kod njih.
Ja je grdila recima i brzo prisla da je izvadim odatle,a ona zna da je kriva,pa se sva onako spljostila i posle krenula da mjauce.
Snimila sam to mjaukanje,koje sam opisala u prethodnim postovima.Kad se uplasi,a smesno mi bilo kad je "folirala" da joj je noga povredjena i to bas ona na koju nije mogla da se osloni kad je pala s terase.

Poenta tog videa je bila,da je ona bila mirna,lezala gledala m.prasice. Nista je nije bolelo,ponasanje normalno.
Kad je uskocila u kavez kod njih,grdila sam je sa NE i odmah uzela. Uplasila se i ponovila ceo scenario kao kad je pala sa terase. I tu nogu sto je vukla,kao da je boli,a ozdravila je posle 3 dana od pada i nije bilo preloma.

Evo da pokusam da objasnim: Kao kad se covek npr zaglavi u liftu,ozbiljno uplasi,mozda ostane bez vazduha itd.Spasi ga neko.
Svaki sledeci put kad bar prodje pored lifta,iako nije u njemu,niti zaglavljen,on razvija identicne napade straha i ponavlja ceo obrazac ponasanja kao i onda kad se nesreca desila.

Tako moje mace podiglo nogu kao da je ponovo pala i mjaukala kao da je ponovo u opasnosti,a realno nije.
Posle 5 min je bila ok,kao i sad.

Meni licno je ovo bio dokaz da kad se uplasi buke ponavlja scenario kao kad je pala s terase i psi je vijali.
Osetljiva je,zato je i drzim u kuci.Sta bi tek bilo da zivi u dvoristu...

3x.jpg

Evo je par minuta posle onog snimka,bezbrizan san.

Вероватно ни један живи створ није толико подложан стресу као мачка. Твоја мачка је можда вишеструко осетљивија од просечне. Зато и вуче психичку трауму од случаја са падом и псима. Не остаје ти ништа друго него да је максимално заштитиш од стресних ситуација, у шта очито спада и грдња (нарочито ако је гласна) коју јој понекад упутиш. Потруди се да не настану нежељене ситуације у којима је она учесник, а ако су већ настале, буди крајње блага. Никада не вичи, једноставно приђи и нежно је узми, па је удаљи од места где не желиш да буде.

Udomila sam pre nekog zuto belog macka od drugarice koja ga je nasla na ulici.Plasljivije stvorenje nisam videla.Kao i ovo maleno sto sad imam.Njemu sam morala da titram dok jede,pa ga pratim po celom dvoristu,jer su psi iz boxova lajali,bio im je nepoznat.I tako svaki dan,dok se nije adaptirao i sam dolazio da jede.A kad smo imali majstore u dvoristu,on se uplasio i pobegne tako po nekoliko dana ga nema.Isto kad nam za proslave dolazi puno gostiju,on je umeo da se "privremeno odseli"
A kad sam ga tek donela,i posle nekih 2 nedelje kad se oslobodio i dolazio sam na terasu,dozivao me mjaukanjem da javi da je tu,napao ga neciji dominantni macor.
Ja nisam uspela da ih razdvojim,i mog Zutog je taj oterao a ovaj siroce se tako panicno uplasio da je pobegao niz ulicu.
Posto ga je terao strah,bezao je daleko,a teren nepoznat,i nije umeo da se vrati.
Ja nisam odustajala,nasla sam ga posle 2 nedelje,vidno mrsavijeg.Sva sreca prethodna vlasnica je fino podgojila sve svoje macke,pa je bilo i viska.
Tako da je moguce da i ova Mala ima takav karakter,plasljivica.

Da ne bude zabune da su sve moje macke istraumirane,imam i Glisu,on je susta suprotnost svega gore opisanog a isto mace sa ulice.

moje mace ima oko 3 meseca,boravi u stanu.tek sam mu pre 4 dana dala tableticu protiv parazita (i dacu mu opet za oko 2 nedelje),i uz proliv je `isterao` jednog mrtvog parazita,kao konac tankog i dugackog.fuj.
pre tabletice je imao cest proliv koji je nekad imao i sukrvicu i nekad kao sluz.....taj proliv se i dalje nastavlja,u manjoj meri nego pre.
u veterinarskoj apoteci sam mu kupila veterinarsku hranu (granule) za regulisanje probave,a i u kesici `festina` (nesto kao meso),isto za regulisanje probave.
zasto macan i dalje ima proliv?sta da radim?

hvala

p.s.inace se normalno igra,luduje kao i svako mace

Poslednja izmena:
Proliv može biti od više faktora....možeš mu dati malo probiotik za regulisanje crevne flore... flonivin ili neki drugi samo da je čist bez dodatka lekova....
Inače ako jede neku masnu hranu ili ribu....proliv je neizbežan.....
I moje mačke imaju isti problem......vrlo su osetljivi na vrstu hrane.....čim ima malo masnoće ili ulja....odmah ih protera.......čovek nije toliko osetljiv koliko one....

Back