Pitajte u vezi zdravlja

Ovo je pas moje bake (tj. njeno uvo) ona je mesanka jack rusel terijera i sheh tzu-a 7 god.)
primetila sam to na krajevima njenih uasiju i sad me zanima sta je to da li je opasno. Grubo je i tvrdo na dodir.

evo slike:
https://forum.krstarica.com/picture.php?albumid=6727&pictureid=82927

picture.php

Imam macu kojoj su psi slomili karlicu pre više meseci. U početku nije hodala, zadnje noge nije pomerala nikako, a sada ih povremeno koristi. Interesuje me da li je moguće mačku operisati, pa da ona ponovo hoda...ne bih je dala na uspavljivanje :sad2:

Imam macu kojoj su psi slomili karlicu pre više meseci. U početku nije hodala, zadnje noge nije pomerala nikako, a sada ih povremeno koristi. Interesuje me da li je moguće mačku operisati, pa da ona ponovo hoda...ne bih je dala na uspavljivanje :sad2:

:eek: pre vise meseci????
Sto je nisi odmah vodila kod veterinara?
Mora to da se snimi prvo, pa veterinar da proceni da li moze operacija, i kakav bi ishod bio, koliko bi operacija pomogla maci.
Takve operacije ne rade svugde i ne radi svaki veterinar, i jako su skupe a i oporavak je dug i komplikovan, posebno za mace!

:eek: pre vise meseci????
Sto je nisi odmah vodila kod veterinara?
Mora to da se snimi prvo, pa veterinar da proceni da li moze operacija, i kakav bi ishod bio, koliko bi operacija pomogla maci.
Takve operacije ne rade svugde i ne radi svaki veterinar, i jako su skupe a i oporavak je dug i komplikovan, posebno za mace!

Maca nije moja, donela su je deca, našla je negde povređenu...a ja imam još mojih mačaka, pa baš nemam uslova da je držim. Živim u stanu, u stambenoj zgradi. Imali smo jednom jednog mačka koji je imao istu povredu, ali je posle par meseci prohodao kao da mu ništa nije bilo. A, ako je ta operacija skupa...a ja sam pred otkazom...onda maca ide na eutanaziju... ne znam šta bih drugo. Osim ako znaš nekoga ko ima kuću i dvorište ili bolje uslove, pa poželi da je uzme i brine o njoj?

Ako povremeno koristi nogice, šteta bi bilo uspavati je. Mačke su to, regenerišu se od nemogućh stvari.
Galaxy, ako nemaš uslova da je držiš i lečiš, možda da probaš da je udomiš? Preko ORKE sam videla da udomljavaju i životinjice sa posebnim potrebama, a ima pravih ljubitelja, možda je neko i uzme. Ja sam imala mačora sa specijalnim potrebama (tešku epilepsiju je imao) i ne bih ga dala nikome i nizašta na svetu, i tako je i bilo dok nije umro :( .

Ako već ima mogućnosti za samostalno kretanje i ne muči se, stvarno bi bila šteta uspavati je.

Koristi ona noge, uspravi se, malo hoda, čak i potrči, pa padne, pa se opet uspravi i tako u krug. Problem je što nemam uslova da je držim. Uglavnom je u plastičnom transporteru za mačke, pa je puštamo da šeta po predsoblju. Ali, veliku i malu nuždu vrši gde stigne i kako stigne, kao da nema osećaj, pa samo trčimo za njom po predsoblju i čistimo. Ipak, ima neku kontrolu, jer kad je u transporteru ume da napravi buku, mjauče, vrti se u po njemu - traži da izađe, pa kad je pustimo, obavi sve napolju. Inače je mirna i uglavnom spava. Imam utisak da to namerno radi da se ne bi uneredila i isprljala u transporteru. Ali, opet...nemam uslova. Možda ću probati preko Orke, mada mi baš ne ulivaju poverenje.

Poslednja izmena:
Koristi ona noge, uspravi se, malo hoda, čak i potrči, pa padne, pa se opet uspravi i tako u krug. Problem je što nemam uslova da je držim. Uglavnom je u plastičnom transporteru za mačke, pa je puštamo da šeta po predsoblju. Ali, veliku i malu nuždu vrši gde stigne i kako stigne, kao da nema osećaj, pa samo trčimo za njom po predsoblju i čistimo. Ipak, ima neku kontrolu, jer kad je u transporteru ume da napravi buku, mjauče, vrti se u po njemu - traži da izađe, pa kad je pustimo, obavi sve napolju. Inače je mirna i uglavnom spava. Imam utisak da to namerno radi da se ne bi uneredila i isprljala u transporteru. Ali, opet...nemam uslova. Možda ću probati preko Orke, mada mi baš ne ulivaju poverenje.

Pa to je solidno, možda joj se stanje još popravi!
Dobro bi bilo da joj priuštite više kretanja, nije baš povoljno za oporavak da je držite stalno u transporteru (zmaislite vas da neko drži u malom kavezu stalno?), a postoje pelene za ljubimce u pet šopovima koje možete koristiti da se spreči uneređivanje.
Moj mačak je često imao napade u fazama, i kad se to dešavalo, nekontrolisano je kakio i piškio. Zato nismo držali tepih, nego kad se to desi, odmah se očisti laminat (ili pločice/linoleum) i dezinfikuje pod asepsolom. Njega nisam htela da opterećujem pelenama.
Jedna devojka s drugog foruma je imala mačka koji je nekontrolisano piškio, pa je neko vreme koristila pelene, no ove iz pet šopa su joj bile skupe, pa je kupila najmanji Pampers, te bušila rupu za rep mačora i to joj se pokazalo kao povoljnije.
Naravon, pelene nisu baš za to non stop da se koriste, ali makar u tim periodima, da je pustite da se istrči po kući. Ona možda ne može da hoda ni zbog tolikog nekretanja, možda bi oporavak bio brži da ste je puštali.

Slažem se, brže bi išlo da ima priliku da se više kreće, a jako bitna stvar kod oporavka nerava je pojačan unos vitamina B kompleksa. Možda bi bilo dobro da pored transportera stoji posuda sa posipom a da transporter ipak stoji otvoren.

Problem je baš u tome što nemam uslova da je držim. Transporter ne može da bude stalno otvoren, jer ona jurne napolje, pa pravo u sobe, iza kreveta i tamo obavi sve...pa po tepihu, pa se penje na krevete... i svuda. Zato joj ograničavamo kretanje. Ne možemo stalno da pazimo na nju. Znam da bi trebalo više da se kreće, ali da imam dvorište ili još neku prostoriju u stanu, pustila bih je, ovako ne mogu stalno da trčim za njom. Možda ću probati sa pelenama...kažete Pampers, hm...videću, bar da je pustimo da se istrči sa ostalim drugarima, tj. mačkama :D Hvala na savetima.

Prvo, zdravo svima, ovo je moja prva poruka.. Imam macku (MARTU) koja ima godinu dana, omacila se po prvi put pre desetak dana, macici cu nekako uginuli ;((((( E, sad, jedva sam to prebrodila kad- mojoj Marti se, kad drzi otvorene oci, vidi ona bela mrezica (znate, ono kad spava, pa kad otvara okice, e ta mrezica koja se pojavi) i to konstantno stoji. To dovodi i do toga da joj malkice cure suze.. A primetila sam i da ima proliv, skroz tecno... Dajte mi neki savet, je l neko vec imao, ili ima, ovaj problem?

Tsuymish- Ma, nije vakcinisana. Zivim na selu, veterinara nema u blizini (jednom sam vozila kolima jedno mace da udomim i jadno prezivelo je nervni slom, uplasilo se zivo, morala sam na svaka dva min da zaustavljam auto i da ga smirujem, pa zbog toga imam problem i sa veterinarima..) Marta, inace, normalno jede, samo sto nece da se igra, a nece ni da mjauce, onako je sva tunjava i samo spava.. Da li ja mogu sama nesto da joj kupim u vet. apoteci?

Necete verovati sta mi se dogodilo- Jedna veterinarka je bila kod komsije preko puta i ja je pitala da dodje da mi pogleda Martu. Dala joj je dve vakcine- protiv trovanja (kaze da ju je neko otrovao:(((((( ) i jednu zbog proliva... Nadam se da ce joj sad biti bolje... srecnija sam, mada, vakcine joj je dala pre 10ak minuta, tako da se jos nista ne desava... Obavestavacu vas o Marti..
LASSIE- ovo su mi prve poruke, pa ne stizu odmah, nego prolaze odobrenje moderatora foruma, zbog toga nisam mogla odmah da ti odg- da, i ja sam jedva prezivela sva ta desavanja sa macicima, imala su samo 3 dana:(((

Back