Pitajte u vezi zdravlja

jos nekoliko pitanja...
mace ima ostre kandzice i poslije i najbezazlenije igre budem u oziljcima.Ima grebalicu sa mirisom macje metvice ali nikako da se nauci na nju a ni ne grebe ni namjestaj...jedino nase ruke :)
Kako da je naucim na to?

I koliko je normalno za mace da spava?

koliko jos pruka dok me modreator ne odobri i da li cu morati sve ovo ponovo da pitam?

Vi ste mu, kao nova porodica, zamena za mamu, braću i sestre i mora s nekim da se igra. Još je mlada da i umela da koristi grebalicu, mislim da bi neke igračkice bile dobro rešenje. Viđala sam u DM-u neke interesantne a sigurna sam da na drugim mestima ima i jeftinijih i skupljih... Kad joj kandžice porastu dovoljno, i sama će početi da ih oštri, na vama je samo da je korigujete ako odabere pogrešno mesto.

Sve mačke spavaju dugo, odrastao lav spava u proseku 20h dnevno primera radi. Ali sve je to individualno i ne treba da bude zabrinjavajuće ako se pored dugog spavanja ne javljaju još neki simptomi kao bezvoljnost, gubitak apetita...

Moderator kontroliše pre objavljivanja prvih 10 postova, posle će i tvoj nick da "poplavi" i nećeš čekati, postovi će ti odmah biti vidljivi.

@ mimi`s mom...puno hvala na odgovoru,malo smo panicari jer nam je to prvi put da imamo kucnog ljubimca :)
Samo mi niste odgovorili na ova pitanja o buvicama i vakcinaciji...cini mi se da ste strucni za to!
hvala:kpozdrav:

Prilozi

• DSC01043 (Small).JPG
    DSC01043 (Small).JPG
    44,5 KB · Pregleda: 7
@pirgobgd

hvala ti na opsirnom odgovoru, puno mi znaci prica "iz prve ruke". Za Propalin sam na vise mesta procitala da je odlican, nadam se da ce i kod nas delovati kada za to bude bilo potrebe. Neko od veterinara nam je savteovao da sacekamo dok inkontinencija ne bude izrazena, ali s obzirom da je nasa kuca unutra, svako umokravanje za nas predstavlja "izrazenu inkontinenciju" :):):) Pretpostavljam da cemo i mi uskoro biti na lekovima,......
Pozdrav iz NS :)

imam macu ,koja se prvi put omacila
ima 5 macica,,
kada je veterinar video rekao je da moramo paziti jer ona nema konstituciju da moze izdrzati jos jednu veliku trudnocu
i da pazimo ,da sto pre macici predju na hranu
,,macici nemaju pojma,,stavis im mleko isspred nosa ,samo uvaljaju glavu u mleko i to je to,,..
imaju oko 3 nedelje
,,a ona jede vide nego ja,,kupujem joj dzigericu pileinu i ostale stvari
dajemo joj mleka ,,i za sada se drzi ok..
ali evo ima dva tri dana kako mi se cini da ima temperaturu,,nekako kao da joj je ponekada glavica vise vruva nego inace
jeli to znaci nesto ili ja tripujem?
i kako ove macice da naviknem na hranu,,kada nemaju pojma nista

cek da ja pitam nesto moja donna ima malo veci stomak ali je dosta opusten i danas kada sam joj pipnuo s*** izaslo je malo mleko ...???

da li je trudna jel ima imale pre 2-3 meseca kontakt sa psom koji nije prajao duze od 15 sekundi??

Koliko se secam trudnoca kod psa traje 2 meseca tako da ako je trudna, to bi vec znao;) Meni to lici na laznu trudnocu.

ok hvala.. i s*se su joj jako crvene .... a mleko je juce pocelo...

Najpre će biti lažna trudnoća ali nemoj da se iznenadiš ni ako se ošteni, s obzirom da ne možeš da se setiš tačno kad se parila. Skotnost traje oko 62 dana, koji dan gore-dole. Ipak ti nju odvedi kod nekog dobrog veta, po mogućnosti na ultrazvučni pregled, ne bi valjalo ako je prenela i ne može da se ošteni. Posle 15 sekundi nije isključeno da ostane skotna, isto kao što ni "slepljivanje" nije 100% znak da će ostati skotna. Svakako su antibiotici unapred viđeni bar zbog mastitisa, ako je sve ostalo u redu.

Najpre će biti lažna trudnoća ali nemoj da se iznenadiš ni ako se ošteni, s obzirom da ne možeš da se setiš tačno kad se parila. Skotnost traje oko 62 dana, koji dan gore-dole. Ipak ti nju odvedi kod nekog dobrog veta, po mogućnosti na ultrazvučni pregled, ne bi valjalo ako je prenela i ne može da se ošteni. Posle 15 sekundi nije isključeno da ostane skotna, isto kao što ni "slepljivanje" nije 100% znak da će ostati skotna. Svakako su antibiotici unapred viđeni bar zbog mastitisa, ako je sve ostalo u redu.

hvala a ovde u paracinu a ni cupriji kao i verovatno u jagodini nema niko ultrazvucni aparat...
inace vet je rekao da ce to da prodje..... sad gledam i stomak joj je bas opusten a parila se 30 marta.....
a koji antibiotici???

Dakle ima dosta više od 62 dana... Lažna trudnoća. Ako prestane da jede, počne više da pije vodu ili prestane da je pije, ako postane bezvoljna... tek onda će biti potrebe za antibioticima, dotad joj daj malo lakšu hranu i više tečnosti, mazi je više i budi pažljiviji i strpljiviji nego obično, znaš kakve su "žene" kad ih drmaju hormoni. ;) I da se to ne bi ponavljalo (a skoro sigurno hoće) pari je ili je steriliši, znam jednu kokerku (tj. znala sam je) koja je celog života imala lažne trudnoće sa sve nalivanjem mleka i uginula je u strašnim mukama dan pre nego što su se moji stric i muž dogovarali da je uspavaju od tumora mlečnih žlezda.

e hvala ti puno.... pa i predpostavio sam da je lazna trudnoca..............
pa paricu je nego sada je jos mlada pa me je malo zao i strah me je kako ce podneti...
a teranje ce imati oktobra jel da je parim tada ili u prolece??
i vet je rekao da ce je proci i da ne trebaju antibiotici...

ljudi molim vas za pomoc - neznam kako cu objasniti jer zivim u Mk al snacicu se...Imam muski pekinezer 3.5 godine star, pre jednu nedelju dobio strasno crveno oko pa sam ga poneo kod veterinara reko mi je da je ostecena leca u oko i da ne zna za sta se radi al valjda je izgubio 20 % od vida- stavio mu je neku inekciju i dao mi je mast - hloramfenicol da mu stavjam uvece u oko a preko dana da mu perem oko sa kamilicu - tako nekoliko dana, sad sam ga odneo na kontrolu al oko mu je gore- veterinar mi je reko da se radi za cir na oko- i da nema sanse da bude oko bolje nego moze samo da bude gore- vec se vidi neka rupa u ocnu lecu i oko dobio je sivu boju - reko mi je jos nekoliko dana da produzim sa mast i kamilicu pa za par dana ponovo na kontrolu,

crko sam od muce, i ljut na svoju zemlju jer ove veterinare nemaju nimalo iskustva i neznaju sta da rade....zato i tu pitam..... vezan sam za pas bas ko da je moja beba :)

Kao prvo, čaj od kamilice je samo napravio još veću štetu, kupi u apoteci za ljude bornu kiselinu ili fiziološki rastvor (Ringerov reagens, ima još neka imena) i time mu ispiraj oko. Katarakta (ta siva fleka) može da se operiše ali je to najčešće skupa operacija i treba ti jako iskusan veterinar a pitanje jue da li bi se povratio vid na tom oku. Ne znaš kako je došlo do oštećenja sočiva? Njima su ionako jako osetljive oči, moj mešanac pekinezera je na oba oka skoro slep ali mu to skoro i ne smeta, bar preko dana. A to da si ljut na državu, i mi smo na svoju, nigde nije sjajno.

Potrebna mi je pomoc, i to po mogustvu sto pre :(... Sinoc sam nasao mace, zenku, staru najvise mesec dana, hramlje, to jest, uopste se ne oslanja na zadnju desnu nogu, i sto je najgore stalno mnjauce, a ne znam kako da joj pomognem. E sad, u cemu je stvar? Zvao sam jednu veterinarku i ona mi je rekla da tu ne moze nista da se uradi, da je mace malo i da ce to ''nekako'' zarasti. A onda sam zvao veterinarski fax, i tamo mi zena rece kako mora da se snima (dve hiljade), i onda jos ko zna koliko za potencijalnu operaciju. Da li neko zna moze li da se leci. na primer, prelom noge kod tako malog maceta. Ima li svrhe da je vodim tamo, jer u tom slucaju moram brzo da trazim pare na pozajmicu :(
Hvala unapred...

Potrebna mi je pomoc, i to po mogustvu sto pre :(... Sinoc sam nasao mace, zenku, staru najvise mesec dana, hramlje, to jest, uopste se ne oslanja na zadnju desnu nogu, i sto je najgore stalno mnjauce, a ne znam kako da joj pomognem. E sad, u cemu je stvar? Zvao sam jednu veterinarku i ona mi je rekla da tu ne moze nista da se uradi, da je mace malo i da ce to ''nekako'' zarasti. A onda sam zvao veterinarski fax, i tamo mi zena rece kako mora da se snima (dve hiljade), i onda jos ko zna koliko za potencijalnu operaciju. Da li neko zna moze li da se leci. na primer, prelom noge kod tako malog maceta. Ima li svrhe da je vodim tamo, jer u tom slucaju moram brzo da trazim pare na pozajmicu :(
Hvala unapred...

Ako je prelom u pitanju mora se uraditi operacija i onda su velike sanse da maca nakon toga normalno hoda,moja kuma je nasla psa sa izlomljenim zadnjim sapama i karlicom,operisana je kuca kada je imala 5 meseci i eno je sa svojih 8 godina trci uz i niz stepenice bez problema.

Ali mozda to i nije prelom,mozda je samo uganuce,pa je zato bolje da je odvedes na snimanje.

Back