Pitajte u vezi zdravlja

evo me,...........
nisu nam dali nikakve lekove. Spomenuli jedino hormonalnu terapiju i to onda kada inkontinencija bude uznapredovala. Mislim da to nema smisla. Prvo, nisam bas nesto za primenu hormona na dugorocne staze. Drugo, sta raditi sa kucom dok cekamo "potpunu inkontinenciju"? Dovoljno je da se pas jednom umokri u kuci, pa da nam to predstavlja problem, a o stalnom odilazenju mokrace da ne govorim.
Ima li neko iskustva sa Propalinom? Bila bih zaista zahvalna kada bi mi neko znao reci kako i gde moze kod nas da se nabavi.

Ne znam da li je Propalin moguce nabaviti kod nas.Hormone izbegavajte koliko god je moguce,prvo daju ih prilicno pausalno,bez tacnog odredjivanja hormonskog statusa i eventualnog deficita-suficita hormona.Glupo je cekati potpunu inkontinenciju.Ako imate nekog u Hr,vidite da narucite taj sirup,a mozete i upitati preko linka koji sam postavio,postavite Vi pitanje vetu iz Zg Pet Centra.Cuo sam i iz prve ruke da je sirup delotvoran,ali mi ga je pominjala zena koja zivi u Splitu,i kupila ga je u Hr.

Interesuje me posle koliko vremena od prve vakcine maceta je nevakcinisan pas siguran od bolesti koje prenose macke?

Macici se kod nas uglavnom vakcinisu Novibac tricat vakcinom,koja obuhvata viruse koji uzrokuju maciju kijavicu(maciji herpes i calici virus) i maciju panleukopeniju.Ni jedan od tih virusa se ne prenosi ni na ljude ni na pse,a ta vakcina stiti samo od ta tri virusa.Tako da ti je isto,u vezi psa,da li je mace vakcinisano ili ne,ono i da je ne daj Boze bolesno od nekog od ovih virusa,ne bi moglo da ih prenese ni na tebe ni na psa.

Macici se kod nas uglavnom vakcinisu Novibac tricat vakcinom,koja obuhvata viruse koji uzrokuju maciju kijavicu(maciji herpes i calici virus) i maciju panleukopeniju.Ni jedan od tih virusa se ne prenosi ni na ljude ni na pse,a ta vakcina stiti samo od ta tri virusa.Tako da ti je isto,u vezi psa,da li je mace vakcinisano ili ne,ono i da je ne daj Boze bolesno od nekog od ovih virusa,ne bi moglo da ih prenese ni na tebe ni na psa.

Hvala:ok:

Ja nabavljam propalin preko veterinara, mi se lecimo istim vise od godinu dana i prezadovoljni smo. Moja kuja pije mnogo manju dozu nego sto bi trebalo 0po kilazi, i deluje sasvim ok, vrlo retko se upiski malo. Bez lekova bi to bile lokve svaki dan.
Iz iskustva, toplo preporucujem, pitaj veta svog on sigurno ima neki kanal a ako ne, javi mi se na pp pa cu pitati svog veta. pozz

Pozdrav!
Imam stene labradora od 2 meseca, kod mene je desetak dana. Nasla sam mu nekoliko buva i po savetu veterinara naprskala Arpalit sprejom. Sada sam sigurna da ih nema uopste jer sam ga detaljno pregledala vise puta, medjutim on se i dalje nenormalno cese, neki put i cvileci. Stvarno ne znam sta bi moglo da bude, koza mu je normalna, nema osipa, ranica itd. Sta mislite da je u pitanju?
Hvala unapred

Moze li neko da mi kaze postoji li starosna granica za dobijanje raka dojke. Naime radi se o retriverki staroj 11 meseci, naravno nikad nije parena,imala je jedno teranje do sad.
jedna dojka joj je malo veca od ostalih.To uvecanje nije tvrdo, mekano je,u stvari cela je dojka meka,kao i ostale,ali,opet kazem,veca od ostalih. Moze li to da bude normalno,ili ipak nije?

Pozdrav!
Imam stene labradora od 2 meseca, kod mene je desetak dana. Nasla sam mu nekoliko buva i po savetu veterinara naprskala Arpalit sprejom. Sada sam sigurna da ih nema uopste jer sam ga detaljno pregledala vise puta, medjutim on se i dalje nenormalno cese, neki put i cvileci. Stvarno ne znam sta bi moglo da bude, koza mu je normalna, nema osipa, ranica itd. Sta mislite da je u pitanju?
Hvala unapred

To je najverovatnije alergijska reakcija na ujede buva, češaće se još par dana pa će prestati. Ako ne prestane za nedelju dana, pravac vet. I je li tretirana protiv glista? Obavezno i to uradite.

Moze li neko da mi kaze postoji li starosna granica za dobijanje raka dojke. Naime radi se o retriverki staroj 11 meseci, naravno nikad nije parena,imala je jedno teranje do sad.
jedna dojka joj je malo veca od ostalih.To uvecanje nije tvrdo, mekano je,u stvari cela je dojka meka,kao i ostale,ali,opet kazem,veca od ostalih. Moze li to da bude normalno,ili ipak nije?

Jesi sigurna da se nije kradom uparila? Ako si sigurna, verovatno ima lažnu trudnoću, samo je stavi na dijeticu (ali joj obavezno obezbedi dovoljno tečnosti) i prati kako se ponaša. Možda će biti malo agresivna, možda joj to naliveno mleko napravi i upalu, zbog toga drži veta u pripravnosti ali ne brini, najčešće prođe bez posledica. Jedino što se ponavljaju ako kuju ne pariš ili ne sterilišeš a onda mogu da naprave problem, upravo zbog lažnih trudnoća i nalivanja mleka najčešće i dobijaju te tumore. Što je ranije sterilišeš, manje su šanse da ga dobije.

Jesi sigurna da se nije kradom uparila? Ako si sigurna, verovatno ima lažnu trudnoću, samo je stavi na dijeticu (ali joj obavezno obezbedi dovoljno tečnosti) i prati kako se ponaša. Možda će biti malo agresivna, možda joj to naliveno mleko napravi i upalu, zbog toga drži veta u pripravnosti ali ne brini, najčešće prođe bez posledica. Jedino što se ponavljaju ako kuju ne pariš ili ne sterilišeš a onda mogu da naprave problem, upravo zbog lažnih trudnoća i nalivanja mleka najčešće i dobijaju te tumore. Što je ranije sterilišeš, manje su šanse da ga dobije.[/QUOTE
]

Sigurno se nije uparila.
U vet. apoteci su mom muzu rekli isto sto i ti i dali mu IHTIOL-KAMFOR mast da blago masiramo sa tim.Mene nesto strah da je ne iziritiramo sa tim jos vise.
U petak idemo na more i necemo biti tu 15 dana,ostavljamo je sa babom i dedom,brinem,valjda nece da se izkomplikuje.
Hvala na odgovoru.

To je najverovatnije alergijska reakcija na ujede buva, češaće se još par dana pa će prestati. Ako ne prestane za nedelju dana, pravac vet. I je li tretirana protiv glista? Obavezno i to uradite.

Primio je prvu vakcinu, krajem meseca je revakcina pa cu ga pre toga cistiti drontalom.
Neki put se toliko gricka da pomislim ostade bez koze. Mada kad ga prekinem u ceskanju, retko kad nastavi. Nadam se da ce uskoro prestati. U svakom slucaju mnogo hvala na odgovoru. Pozdrav.

Zdravo svima! Imam mache staro mesec i po dana. Dobila sam je pre dve nedelje iz dvorishta prepunog zivotinja. Od prvog dana suzi joj okce. Mazala sam joj hidrociklin i malo se poboljshalo, ali i dalje ima neku kao rupicu u sred oka i josh uvek suzi. Shta bi to moglo biti? Kod veterinara nije josh uvek bila jer je premlada za bilo kakve injekcije... Inache je vesela i normalno jede i igra se kao luda :)

P.S. Nije hidrociklin vec hloramfenikol :)

Poslednja izmena:
Treba mi pomoc: pre dva dana, oko 22h sam nasla macu staru, po mojoj proceni negde oko 9-10 meseci... Videlo se da je bolesna, pa sam je zato uzela kod sebe. U toku noci je pocela da krvari iz vagine, krv je bila smedje boje i negde oko 1h ujutru pocela je ubrzano da dise, a uskoro je cini mi se doslo do pobacaja. Ovako, ono sto je izbacila je bilo dugacko 4 cm, ali sam nekako ipak uspela da razaznam trouglastu glavu. Malo posle toga izasla je i neka bezoblicna smesa velicine mozda 8-9 cm. Maca je kunjala, odbijala hranu, a krv joj je neprekidno curila. Odmah ujutru sam je odvela do veterinara koji je uradio ultrazvuk i utvrdio da nema nista vise u materici. Dobila je Syrulox 0,3 ml i juce malo pocela malo da jede, danas jede jos bolje, normalno dise, stolica je ok, ali joj i dalje curi krv. Manje, ali ide i dalje. E sad, sta je problem - muka je sto sam ja student i ne radim, ovaj veterinar je naplatio 2700 za pregled, ultrazvuk i antibiotik, a svaka sl. terapija je 800 din. Ja zaista ne mogu to sve da isfinansiram, i za ovu posetu vetu sam pozajmila novac i nemam vise odakle. Dakle, ne trebaju mi pare, trazim savet za neki antibiotik koji bi regulisao ovaj problem koji maca ima (predpostavljam da se daje antibiotik-kao i kod zena koje imaju pobacaj). Zivim u malom mestu, imamo samo jednog veterinara, a on nije hteo da me posavetuje za antibiotik, kaze da mora redovno da prima terapiju i da se snadjem. Maca je divna, mazi se, prede ali stalno me prati i mjauce - znam da trazi pomoc a ja sam ocajna sto ne mogu da joj pomognem :sad2:

Zdravo svima! Imam mache staro mesec i po dana. Dobila sam je pre dve nedelje iz dvorishta prepunog zivotinja. Od prvog dana suzi joj okce. Mazala sam joj hidrociklin i malo se poboljshalo, ali i dalje ima neku kao rupicu u sred oka i josh uvek suzi. Shta bi to moglo biti? Kod veterinara nije josh uvek bila jer je premlada za bilo kakve injekcije... Inache je vesela i normalno jede i igra se kao luda :)

P.S. Nije hidrociklin vec hloramfenikol :)

Ipak odvedi macu kod veterinara, on će najbolje da oceni o čemu se radi. (Iskreno, nisam uspela da shvatim o kakvoj je "rupici" reč a za posete veterinaru nikad nije prerano.)

Treba mi pomoc: pre dva dana, oko 22h sam nasla macu staru, po mojoj proceni negde oko 9-10 meseci... Videlo se da je bolesna, pa sam je zato uzela kod sebe. U toku noci je pocela da krvari iz vagine, krv je bila smedje boje i negde oko 1h ujutru pocela je ubrzano da dise, a uskoro je cini mi se doslo do pobacaja. Ovako, ono sto je izbacila je bilo dugacko 4 cm, ali sam nekako ipak uspela da razaznam trouglastu glavu. Malo posle toga izasla je i neka bezoblicna smesa velicine mozda 8-9 cm. Maca je kunjala, odbijala hranu, a krv joj je neprekidno curila. Odmah ujutru sam je odvela do veterinara koji je uradio ultrazvuk i utvrdio da nema nista vise u materici. Dobila je Syrulox 0,3 ml i juce malo pocela malo da jede, danas jede jos bolje, normalno dise, stolica je ok, ali joj i dalje curi krv. Manje, ali ide i dalje. E sad, sta je problem - muka je sto sam ja student i ne radim, ovaj veterinar je naplatio 2700 za pregled, ultrazvuk i antibiotik, a svaka sl. terapija je 800 din. Ja zaista ne mogu to sve da isfinansiram, i za ovu posetu vetu sam pozajmila novac i nemam vise odakle. Dakle, ne trebaju mi pare, trazim savet za neki antibiotik koji bi regulisao ovaj problem koji maca ima (predpostavljam da se daje antibiotik-kao i kod zena koje imaju pobacaj). Zivim u malom mestu, imamo samo jednog veterinara, a on nije hteo da me posavetuje za antibiotik, kaze da mora redovno da prima terapiju i da se snadjem. Maca je divna, mazi se, prede ali stalno me prati i mjauce - znam da trazi pomoc a ja sam ocajna sto ne mogu da joj pomognem :sad2:

Probaj sa Amoksicilin sirupom za decu iz humane apoteke, proceni otprilike i doziraj joj po kilaži. A veterinar je stvarno ispao nekorektan, s obzirom da mu je verovatno poznata situacija a da je odbio da pomogne makar savetom. Za krvarenje ne brini previše, to je normalno, i žene posle porođaja krvare i po 6 nedelja. Najbitnije je da se maca polako oporavlja i da ti pratiš njeno stanje. Alarmantno bi bilo da posle nedelju dana i dalje krvari ali pretpostavljam da će dotad da se sredi sve. I to što te prati i mjauče je najverovatnije znak postnatalne depresije, i "moja" maca ispred zgrade je svaki put kad joj komšije bace mačiće (ja sam išla u osnovnu školu) bolovala danima, ulazila u ulaz i zvala me da je uzmem.

Ipak odvedi macu kod veterinara, on će najbolje da oceni o čemu se radi. (Iskreno, nisam uspela da shvatim o kakvoj je "rupici" reč a za posete veterinaru nikad nije prerano.

Ipak nema rupice, to se meni samo uchinilo. Kupila sam danas acidi borici pa sam joj isprala okce. Vidno je bolje, trenutno ne suzi. Ali machkica kija konstantno. Bojim se da nije herpes, medjutim normalno jede. Nemam pojma :confused: Idemo sutra kod veta, definitivno.

Joj, bas ti hvala Mimi's mom. Maci je malo bolje, cini mi se da se oporavlja. Ja cu probati da je udomim kad se oporavi, a ako ne uspem onda cu je zadrzati. Mnogo je draga i bas sam je zavolela za ovo kratko vreme. Htela bih i da je sterilisem, ali ne znam kada je 100% sigurno da joj se nista nece desiti.
Mada se dvoumim da li da je pustim jednom da se okoti - trazi svoju decu, a mesi i spava na mestu gde ih je "okotila". Bas mi je zao.

Hvala na odgovoru :)

Ja nabavljam propalin preko veterinara, mi se lecimo istim vise od godinu dana i prezadovoljni smo. Moja kuja pije mnogo manju dozu nego sto bi trebalo 0po kilazi, i deluje sasvim ok, vrlo retko se upiski malo. Bez lekova bi to bile lokve svaki dan.
Iz iskustva, toplo preporucujem, pitaj veta svog on sigurno ima neki kanal a ako ne, javi mi se na pp pa cu pitati svog veta. pozz

Hvala ti puno, uspela sam da nabavim Propalin, evo stoji kod kuce, ali ga JOS ne koristimo. Posle tih 3-4 puta nalazenja lokvi ispod nje, pocela sam da je izvodim u sred noci - kao privremenu meru, dok nam ne stigne lek, i tada je ujutro bila suva. Odlucila da sacekam do sledece epizode umokravanja, pa onda da pocnem. Da li ste vi od samog pocetka na lekovima, ili ste imali pre svakodnevnog problema neke predznake da je inkontinencija u pitanju? Koliko je tvoja kujica stara?

Joj, bas ti hvala Mimi's mom. Maci je malo bolje, cini mi se da se oporavlja. Ja cu probati da je udomim kad se oporavi, a ako ne uspem onda cu je zadrzati. Mnogo je draga i bas sam je zavolela za ovo kratko vreme. Htela bih i da je sterilisem, ali ne znam kada je 100% sigurno da joj se nista nece desiti.
Mada se dvoumim da li da je pustim jednom da se okoti - trazi svoju decu, a mesi i spava na mestu gde ih je "okotila". Bas mi je zao.

Hvala na odgovoru :)

Moj ti je savet da je ne puštaš da se ponovo pari, opet bi patila za bebama i šta bi ti posle sa njima, kako bi ih udomila? Ona sad pati ali proćiće je to, veruj mi. Pridruži nam se na pod-podforumu Mačke, ima nas mačkara, možda će još neko moći da te posavetuje, ipak je moja Gabrijela davno poginula a sad imam mačore.

Imam pitanje za mimi`s mom.
Prije 7 dana nam je stigao mali macor koji je star 9 ili 10 nedjelja,fino se slazemo posto nam je ovo prvi put da imamo mace u kuci.Ali ga prethodni vlasnici nisu ni cistili od glista ni vakcinisali niti cistili od buvica.Stalno je bio u kuci i nema kontakt sa drugim zivotinjama,a mi ne primjecujemo da ima buvice mada ne znam ni kako bih ih vidjela jer ima duzu dlaku.Kad ga trebamo vakcinisati i sve ostalo uraditi za njega?
hvala unaprijed

Hvala ti puno, uspela sam da nabavim Propalin, evo stoji kod kuce, ali ga JOS ne koristimo. Posle tih 3-4 puta nalazenja lokvi ispod nje, pocela sam da je izvodim u sred noci - kao privremenu meru, dok nam ne stigne lek, i tada je ujutro bila suva. Odlucila da sacekam do sledece epizode umokravanja, pa onda da pocnem. Da li ste vi od samog pocetka na lekovima, ili ste imali pre svakodnevnog problema neke predznake da je inkontinencija u pitanju? Koliko je tvoja kujica stara?

Moja kuja ima 12-13 godina, ne mozemo utvrditi jer smo je odraslu uzeli. Ona je 1999. sterilisana i jos tri godine je bila na ulici, da bi 2002.bila otrovana kreozanom i uvedena u stan, kada smo i primetili da piski, uglavnom uvece i nocu, skoro nikad u toku dana i nevezano za vrstu i kolicinu hrane koju unosi. Tada je po nasoj proceni imala oko 5 godina. Svasta smo pokusali, pila je neke lekove, ali sa propalinom je od prosle godine i to na visestruko manjoj dozi nego sto bi trebalo po kilazi, naime svaki drugi dan pije 0,5ml a ima skoro 50 kg:lol:.
U trenutku kada je presla na propalin, taj problem je vec bio uveliko izrazen i nije mogao dan da prodje a da ne pliva u bari mokrace. Sada se povremeno malo upiski, i to uglavnom kada jede nesto tecnije i sl. a posto je i starija:confused: malo joj i prirodno ``popustila petlja``.
Na zalost, 2002. niko od vetova nam nije dao nista od lekova, nego smo nabavljali po kuckarskim preporukama, a prosle godine nam je vet otkrio propalin i nabavio ga.

Srecno i pozz

Back