Pitajte u vezi zdravlja

Interesuje me da pomognem mačetu, ukoliko uopšte postoji šansa.
Ima izmedju 10 i 20 dana starosti, mada je jako neuhranjen. Jedva da ume da hoda, ali zato ume da se dere na sav glas. Narednih deset dana će boraviti kod mene, ja ću mu pružiti sve najbolje. Za sada ga hranim živim mlevenim junećim butom, na svakih par sati, dosta pojede što je dobar znak, pre toga je jaaako slabo jeo. Imam sve potrebne informacije što se ishrane tiče i nege mačeta.
Problem je u levom oku koje izgleda kao providnasto-bela želatinasta masa, naravno oko mu se često skupi i zatvori, ne deluje kao gnoj kod konjuktivitisa. Najpre sam pomislila da ukoliko nije slepo na to levo oko, da mu je neka mrežica koja još nije otpala :confused: :roll: . Drugo oko je sasvim čisto i lepo otvoreno. Plašim se da je na levo oko slepo. Zanima me da li mu to može pogoršati dalji razvoj glavice; i da li postoje kapi koje mu mogu učiniti napredak?
Konsultovaću se uživo sa prijateljicom stručnom, ali dok to ne uspem da izvedem volela bih da čujem i mišljenje, koje jako cenim, veterinara Srdjana!
Para za veterinara nemam.
Prilažem i sliku, mada je lošeg kvaliteta.

Prilozi

• slepo levo oko.jpg
    slepo levo oko.jpg
    42,7 KB · Pregleda: 11
Извини што се ја убацујем, пошто је Срђан у немогућности да настави да нам одговара, а он рачуна на мене и свих нас да помогнемо колико знамо и можемо.

Моје маце су имале исти проблем, који сам решила Гентокулин капима за очи. После пар дана су се очи довеле скроз у нормалу. Што се тиче хране, јасно ми је да имаш све информације, али један мали савет, ако ти не смета, по Срђановом рецепту - мешавина жуманцета, млека и шећера, од тога феноменално напредују. После му дај да једе "озбиљнију" храну.
Узми мало сирћета и раствори у млаку воду и тиме пребриши маче, биће му боља и чистија длака. Иначе, ја сам то исто прошла 3 пута! Настави да нам јављаш како напредује маца и срећно. Помази ми малу луткицу!

k&i&m:
Lutalica iz kraja vec deset dana ima proliv i ne moze da piski ( mada stalno pokusava ), nema apetit i jako je smrsao.
Da li neko mozda zna sta to moze da bude?

Obavezno ga odvedi kod nekog veta, proliv i manjak apetita moze da se resi, ali to sto ne moze da piski je prilicno ozbiljno. Verovatno ce morati da pije neke antibiotike, ali ne mogu ti kazem koje jer ne znam, tako da je najbolje da ga veterinar pregleda. Posto Srdjan nece dolaziti ovde neko vreme, zovi telefonom nekog veterinara.

Mili:
Извини што се ја убацујем, пошто је Срђан у немогућности да настави да нам одговара, а он рачуна на мене и свих нас да помогнемо колико знамо и можемо.

U, da znaš koliko si mi ulila nadu sa tim Gentokulin kapima. Možda ipak ima nade da ne ostane ćora. Hvala i za pecept žumace, mleko i šećer!
Mili, hvala najlepše za prvu pomoć :wink: . Javljam čim bude okce bolje!
Mada je već sada bolje...prede, malikce samo plače ali mnogo tiše, ume sam da piš-kaki...registruje svet oko sebe...otkrio je novu mamu :roll: 8) .

Mili:
Имала сам исти проблем до скора. У питању су били паразити, значи, треба маче очистити од паразита. Друго, треба давати чврсту храну, ја мом дајем Whishas кесице, оне мале, роза боје, са месом. Сад је пунашан, напредан малиша, веома живахан, али његов брат нажалост, није преживео, баш због те слабости. У пет шоповима има да се купи та нека паста (не љутите се, заборавила сам име тој пасти, мислим да почиње на слово Б и кошта негде око 500 дин.), а ја сам мом мачету дала таблетицу, мада вет није баш одушевљен том таблетом, каже да је боља паста.

Hvala na savetu, ali mače je uginulo...ipak je bilo suviše slabo i bolesno, a mi nismo na vreme pozvali veterinara. Pre godinu dana smo našli jedno mače u istom stanju, ali se ono izvuklo, pa smo mislili da će i ovo.

Pozdrav svima. Nedavno sam kupio Nemackog ovcara pa imam par pitanja :) Trenutno su mu usi spustene a rep podignut, kad ce ushi da mu se podignu i kad ce rep da mu se spusti? Takodje me zanima dali sme da jede voce i u kojim kolicinama? Unapred zahvalan

@shone1

Za pocetak koliko je stene staro? Ako imas neku njegovu sliku bilo bi dobro da je okacis jer me interesuje u kom polozaju je repic.
Sto se tice voca, sme da ga jede, ali ne sme da jede jagode, borovnice i slicno bobicasto voce. Najbolje bi bilo da jede breskve, jabuke, lubenicu, kruske, banane.. mada ce on sam formirati ukus, pa ce sam izabrati sta mu se svidja a sta ne. Procitala sam u jednoj knjizi da je za psa najbolje baciti mu celu jabuku, pa da se igra sa njom i usput da je gricka i jede. Naravno ako ti pas ne voli jabuke onda nista. Naravno ne treba preterivati u kolicinama, jer moze stolica da mu bude retka ili da dobije proliv. Das mu dnevno recimo ili dve jabuke, ili dve breskve, ili dve banane, ili tanku krisku lubenice..

Cule, nema na cemu, nadam se da ce kapi da pomognu. I ja sam mislila da ce moji ostati bez oka, jedno je izgledalo kao da je izgubilo oko od infekcije, ali srecom nije. Kazem da su posle par dana maltene progledali i videlo se da je sve u redu. Oko gube ako im se infekcija ne sanira na vreme.

Galaxy, zao mi je za mache. Jednostavno mu nije bilo sudjeno, verovatno je bilo suvise slabo. I jedno je meni uginulo, skoro, tako da .... moramo dalje.

Au pa kuca ti je bas bas mala. U tom uzrastu nemoj da ocekujes da izgleda kao odrastao pas. Ako je pravi NO, usice ce mu se podici definitivno. Sve sto ti treba je strpljenje, i ne zaboravi da mu dajes vitamine i kalcijum. Mozda ce krenuti negde izmedju drugog i treceg meseca da mu se malkice menja izgled, nekima se usi podignu vec sa tri meseca nekima malo kasnije. U svakom slucaju nema razloga da brines, ali pre treceg meseca nemoj mnogo (da ne kazem nista) da ocekujes.

Mili, vodila sam mače kod specijaliste i na žalost ostaće slepo na to levo oko, ima rascepljenje po sred rožnjače, što ga naravno neće sprečiti da bude pravi, prelepi kućni mačor kad poraste. Ja ću se svim srcem truditi da mu to omogućim i da mu nadjem novi dom, da ga udomim kod nekog pravog ljubitelja mačaka ;) .
Narednih nedelju dana će biti na kompletnoj prepisanoj terapiji, kako bi se okce dovelo u red i zacelilo.
Kada se oporavi slikaću i postaviću jednu slikicu da vidite kako je slatkiš, mali Macko!

Mackic:
Obavezno ga odvedi kod nekog veta, proliv i manjak apetita moze da se resi, ali to sto ne moze da piski je prilicno ozbiljno. Verovatno ce morati da pije neke antibiotike, ali ne mogu ti kazem koje jer ne znam, tako da je najbolje da ga veterinar pregleda. Posto Srdjan nece dolaziti ovde neko vreme, zovi telefonom nekog veterinara.
Odveli smo ga na Veterinarski, i na zalost, morali su da ga uspavaju. Pored peska, silnih upala, cista, pronasli su mu i tumor + bubrezi su mu bili unisteni, kazu da nisu videli manje bubrege kod psa :-( U sustini sve je moglo da se sredi, osim bubrega :-(

Uzeo sam danas pekinezera. Ima 2,5 meseca. Mislim da jos nije ciscen od parazita pa cu danas poceti sa tabletama. Primetio sam da na stomaku ima kao neku cistu, pravilnog kruznog oblika, precnika oko 1,5 cm. Na dodir je meka kao da je ispunjena tecnoscu. Sta bi to moglo da bude. Za pet dana ga i onako vodim na vakcinaciju pa ne znam da li da cekam i tada ga odvedem ili da ga vodim ranije zbog te ciste.
Mozda glupo pitanje, ali da to nije pupak?

mddimi:
Uzeo sam danas pekinezera. Ima 2,5 meseca. Mislim da jos nije ciscen od parazita pa cu danas poceti sa tabletama. Primetio sam da na stomaku ima kao neku cistu, pravilnog kruznog oblika, precnika oko 1,5 cm. Na dodir je meka kao da je ispunjena tecnoscu. Sta bi to moglo da bude. Za pet dana ga i onako vodim na vakcinaciju pa ne znam da li da cekam i tada ga odvedem ili da ga vodim ranije zbog te ciste.
Mozda glupo pitanje, ali da to nije pupak?
moze da bude kila, u jednoj knjizi sam citala, ako je kod stomaka a jeste ia neke sanse da je ali ti idi kod verinara

Moze biti pupcana kila i naverovatnije je to. Mora da se operise na vreme jer je moguce da je zahvatila neki unutrasnji organ. I ja sam se tako zeznula kad sam uzela pudlu, nisam je dobro ispipala i tek za par dana sam primetila kilu.
Nastaje zatos to kuja ne pregrize dobro pupcanu vrpcu. Nije nista strasno, operacija je rutinska

Pomagajte, ako Boga znate!
Ocajna sam i ne znam sta se desilo danas sa mojim kucetom.
To je ona ista Mili koja je imala kijavicu u aprilu, tzv. kenel kasalj, tj. kasalj koji se javlja zbog toga sto su kucici u kenelu zajedno i postoji velika mogucnost od takve zaraze.
Znaci, to je u aprilu zaradila, dok je bila u pet hotelu, pa smo se lecili jedno dve nedelje i sve je bilo u redu do... danas.
Posto 14 ovog meseca putujemo za Beograd, opet smo morali da kontaktiramo taj isti pet hotel i oni su nam sada trazili da Mili dobije buster injekciju protiv Bordatele tj. protiv tog kaslja koji je javlja kada ima vise kucica na malom prostoru...
Elem, juce smo je vodili na godisnji pregled kod veterinara, dobila je taj buster i sve je bilo u redu do danas po podne. Ostala je sama oko sat i po, otisli smo do posluge ja i muz i kada smo se vratili, Mili je bila potpuno drugacija nego inace, nije nam se obradovala kao sto to uvek cini i kada sam joj prisla, ona je jedva stojala na nozicama i videla sam da joj je guza mokra - upiskila se bila sva. Napominjem da nas je cekala u svojoj ogradici. Ona za par dana puni godinu dana.
Naravno, odmah smo je odveli u hitnu vet bolnicu, zadrzali su je nocas na posmatranju, lekarka sumnja da je mozda povredila diskus (ali ona je veceras pred lekarkom skocila na stolicu, znaci ledja je nisu bolela).
Samo nije imala snage da stoji na sopstvenim nogama i ponasala se kao da je drogirana ili pijana. Nije mogla da hoda na zadnjim nogama.... bila je potpuno konfuzna.
Lekarka nam je rekla da ako je imala seizure tj. napad epilepsije - da bi se posle petnaest minuta oporavila, ali ona je tako dezorijentisana bila skoro sat vremena. Da li je moguce da je nesto otrovno pojela? Sta bi to moglo da bude?
Veceras u hitnoj su joj pruzili prvu pomoc, dali su joj IV, dali su joj neki lek protiv inflamacije, jer su se bojali da nije mozda nekako pala i povredila se i isprali su joj stomak. U stomaku su joj nasli samo ostatke od rucka... jela je odmrznutu pa skuvanu piletinu. To joj nije prvi put da jede. Inace, jede i suvu hranu, granule "helti cois" (jagnjece meso i pirinac).
Napominjem da nije dehidrirala, zna da sama utoli zedj i glad.
Mnogo mi je zao Milice koja je sada u hitnoj, dala bih sve da joj pomognem.
Bojim se da mozda nije neka paraliza ili nesto jos gore, ako gore od toga moze da postoji. Da li ta paraliza nastupa tako iznenada - akutno? Ili je nekako dosla do nasih lekova - ali mi to drzimo u nasoj sobi gde ona ne ulazi nikada, a i nisu joj nista nasli u stomacicu sto bi ukazivalo na lekove ili nesto drugo osim te piletine.
Da li ima neko neku rec utehe.
Sta bi to moglo da bude???
Ona je i pre ostajala sama u ogradici po dva, tri sata i uvek je bilo sve u redu.
Ja bih je svuda vodila sa sobom, ali negde kuce zaista ne smeju da ulaze (kod mog zubara, u poslugu, kod frizera...)
Molim Srdjana da mi pomogne savetom, jer ne znam kako cu docekati jutro da je vidim.
Zvali smo telefonom da pitamo kako je, rekli su nam da je kao dobro, da gleda svesno sta lekari i sestre rade po odeljenju, da sedi, da prima IV. Ali, nesto mi ne da mira da mirno docekam sutrasnje jutro.
Zato Srdjane, ako ikako mozes da mi kazes sta bi to moglo biti: da li je to neko trovanje posto ona hoce svasta da stavi u usta i pojede, toliko je brza kada to radi, jednostavno - nemoguce ju je spreciti u tome.
Ovde nisam videla neke pecurke ili tako neko otrovno bilje i siblje (na sta lekarka aludira da je pojela), ali istina je da svuda gura svoju malu glavicu i sve voli da proba.
Ako ikako mozes, napisi mi sta da radimo????
Unapred hvala.

Izvinjavam se na duzini posta, imajte strpljenja da ga procitate i pomozite! Molim Vas!

Polako samo,nemoj da se traumiras toliko jel kao sto vidim tvoja Milica je u sigurnim rukama. Tesko je meni reci ovde bez bilo kakvog pregleda sta je sa kucetom,mada mogu reci da nije trovanje jel nisu takvi simptomi..Odakle si ti kada imate vet bolnicu?

Srdjane, prvo da Ti se zahvalim na brzom odgovoru!
Mi smo u Redmondu, USA. Ovde postoji i vet hitna pomoc koja radi preko noci za hitne slucajeve, postoje i pet hoteli. Samo moras da platis, ali to nije toliko bitno. Glavno je zdravlje.
Eto, jutros smo je doveli kuci...
Sada je dobro, obradovala nam se kada nas je videla kada smo dosli po nju, jutros.
Opet je to ona nasa stara Mili.

Ali, lekarka jos uvek nije sigurna sta je to bilo sa njom.

Evo sta pise:
General: ataxic at a walk, seems a little "stoned"
H/L: HR=100, no obvious murmur or arrhythmias
RR= eupneic, normal lugn sounds
ABD: not painful on palpation of the abdomen
GU: nsf
MS: no pain elicited on palpation of the cervical spine or thoracolumbar spine, after manipulation she jumped up the chair with no problem
DERM: nsf
NEURO: CP in both rear legs are sluggish
PLN: nsf

Assessment: R/O: acute toxicity, seizure - post ictal, IVDD
Prognosis: Open

Dobila je IV i ociscen joj je stomacic, pronadjeni su samo mali i veci komadi piletine prilikom povracanja.
Dali su joj u toku noci Zantac 11,2 mg IM, Rimadyl 25 mg SQ and started on Plasmalyte at 37 ml/hr
Vec u deset uvece bilo joj je bolje.
Jutros je jela u hitnoj, piskila...

Njihov zakljucak: (Moj prevod)
Sve u svemu po njima, Mili jutros ne pokazuje znake ataksije, Ona je stabilna i moze da ide kuci ovog jutra. Preporucujemo da bude cuvana u ogranicenom prostoru gde ne moze da povredi sebe i preporucujemo stalno nadgledanje.
I dalje nismo sigurni sta je prouzrokovalo epizodu ataksije, ali ono sto smo videli sinoc, mislimo da je u pitanju akutno trovanje,
Ako bude imala jos jednu takvu epizodu, preporucujemo ponovni pregled kod njenog lekara i uzimanje krvi na pregled.
(To je njihov zakljucak na otpusnoj listi).

Eto, sada Milica spava, ja je naravno stalno posmatram.

Valjda ce biti sve u redu sa njom i valjda nece imati vise takve epizode.
Ne znam sta dalje da ocekujem, ali mnogo se plasim za nju.
Mi bismo trebali sledeceg utorka da putujemo za Beograd, da li smemo da je ostavimo u pet hotelu za tih 15 dana koliko cemo biti u Beogradu, ili da otkazujemo put?

Ovo nam je za nauk da sto pre kupimo korpu za nju, ako je trovanje bilo u pitanju, mada ja mislim da nije mogla da se otruje tek tako, to je neki moj trip... da je to nesto sasvim drugo, ali...

Srdjane, sta Ti mislis?

Vratila sam se iz setnje sa Maksom labrador od 8 meseci i zaprepastila sam se kad sam videla sta je uradio tokom setnje.Posto zivim u Futogu pored nasipa tu stalno setaju krave i uvjek je puno balega.Normalna setnja on je pusten sa lanca i trckara po nasipu ,zastao je i poceo da lize i jede balegu.Ja sam odmah se vratila kuci da se zalim tati,jer sam ostala izbezumljena a moja sestra je mirno rekla da je to radio pre ali da ona nije pridavala veliku vaznost tome.Da li nesto nije u redu sa njim osim sto je bljakavo bojim se da nije nesto u redu sa njim.
Ocekujem Tvoj odgovor
unapred zahvalana........

rain je moje ime:
Srdjane, prvo da Ti se zahvalim na brzom odgovoru!
Mi smo u Redmondu, USA. Ovde postoji i vet hitna pomoc koja radi preko noci za hitne slucajeve, postoje i pet hoteli. Samo moras da platis, ali to nije toliko bitno. Glavno je zdravlje.
Eto, jutros smo je doveli kuci...
Sada je dobro, obradovala nam se kada nas je videla kada smo dosli po nju, jutros.
Opet je to ona nasa stara Mili.

Ali, lekarka jos uvek nije sigurna sta je to bilo sa njom.

Evo sta pise:
General: ataxic at a walk, seems a little "stoned"
H/L: HR=100, no obvious murmur or arrhythmias
RR= eupneic, normal lugn sounds
ABD: not painful on palpation of the abdomen
GU: nsf
MS: no pain elicited on palpation of the cervical spine or thoracolumbar spine, after manipulation she jumped up the chair with no problem
DERM: nsf
NEURO: CP in both rear legs are sluggish
PLN: nsf

Assessment: R/O: acute toxicity, seizure - post ictal, IVDD
Prognosis: Open

Dobila je IV i ociscen joj je stomacic, pronadjeni su samo mali i veci komadi piletine prilikom povracanja.
Dali su joj u toku noci Zantac 11,2 mg IM, Rimadyl 25 mg SQ and started on Plasmalyte at 37 ml/hr
Vec u deset uvece bilo joj je bolje.
Jutros je jela u hitnoj, piskila...

Njihov zakljucak: (Moj prevod)
Sve u svemu po njima, Mili jutros ne pokazuje znake ataksije, Ona je stabilna i moze da ide kuci ovog jutra. Preporucujemo da bude cuvana u ogranicenom prostoru gde ne moze da povredi sebe i preporucujemo stalno nadgledanje.
I dalje nismo sigurni sta je prouzrokovalo epizodu ataksije, ali ono sto smo videli sinoc, mislimo da je u pitanju akutno trovanje,
Ako bude imala jos jednu takvu epizodu, preporucujemo ponovni pregled kod njenog lekara i uzimanje krvi na pregled.
(To je njihov zakljucak na otpusnoj listi).

Eto, sada Milica spava, ja je naravno stalno posmatram.

Valjda ce biti sve u redu sa njom i valjda nece imati vise takve epizode.
Ne znam sta dalje da ocekujem, ali mnogo se plasim za nju.
Mi bismo trebali sledeceg utorka da putujemo za Beograd, da li smemo da je ostavimo u pet hotelu za tih 15 dana koliko cemo biti u Beogradu, ili da otkazujemo put?

Ovo nam je za nauk da sto pre kupimo korpu za nju, ako je trovanje bilo u pitanju, mada ja mislim da nije mogla da se otruje tek tako, to je neki moj trip... da je to nesto sasvim drugo, ali...

Srdjane, sta Ti mislis?

Bes problema je ostavi u hotel.Svi pet hoteli na zapadu imaju veterinarske sluzbe koje ih pokrivaju, i sam radim za britansku veterinarsku sluzbu tako da sam upucen kako funkcionise.
Ni oni sami nisi sigurni sta bi moglo biti ali najbitnije je da je dobro proslo. Mili ce biti na stalnoj observaciji tako da bez brige mozes pravac u Srbiju.
Srecan put :)

CRNIKOTAO:
Vratila sam se iz setnje sa Maksom labrador od 8 meseci i zaprepastila sam se kad sam videla sta je uradio tokom setnje.Posto zivim u Futogu pored nasipa tu stalno setaju krave i uvjek je puno balega.Normalna setnja on je pusten sa lanca i trckara po nasipu ,zastao je i poceo da lize i jede balegu.Ja sam odmah se vratila kuci da se zalim tati,jer sam ostala izbezumljena a moja sestra je mirno rekla da je to radio pre ali da ona nije pridavala veliku vaznost tome.Da li nesto nije u redu sa njim osim sto je bljakavo bojim se da nije nesto u redu sa njim.
Ocekujem Tvoj odgovor
unapred zahvalana........

Bez brige,to je savrseno normalno :) Zar u Futogu jos ima krava,postali ste prava gradska ludnica :)

Back