Pitajte u vezi zdravlja

Pitanje: Pas mi je 11godina star, provela sam s njim 10punih prateci ga svaki dan, u 11oj sam ga vidjala u proseku na 3meseca. Poslednji put sam primetila da je naglo ostario, izgleda bas kao stari ljudi, mrsav, spor... Nebitno, razumem da je star ali nije mi jasno kako se ta drasticna transformacija desila u roku od 2-3meseca. Pricala sa veterinarom koji mi je dao neko objasnjenje o upali krajnika, koja se navuce na hronicnu upalu i ode na zglobove. Jel' ovo tacno? Jel' ima ikakvog smisla? I ako je tacno zasto mu taj isti veterinar nije vadio krajnike u prethodnih ne znam koliko godina a ne da me sad informise kako je to uzrok naglog starenja? Hvala unapred :-)

Radi se o pekinezeru starom 5 godina. Pre cetiri dana sam primetila da se sklanja u mrak i da se trese. Stolicu je imao sasvim normalno i onda je doslo do otoka u stomaku i grceva koji su mu povremeno nailazili. Prvi veterinar je rekao da su razlog zlezde kod anusa i iscedio je jako malo sadrzaja. Drugi veterinar je rekao da je teski zatvor, zbog nadutog stomaka. U medjuvremenu pas je poceo da zaplice zadnjim nogama, tako da je treci veterinar posumljao na kicmu mada se nije nigde povredio. Dobijao je tablete za opustanje stomaka. Dobio je 3 kasicice ricinusa u tri dana, ali se nije znacajno procistio. Od terapije su mu davali b vitamin. Klistirali su ga, ali je izlazila voda sa malo fekalija. Cevrti veterinar je rekao da boluje od tonzilitisa i dao mu je 1 inekciju antibiotika. Posle ovoga je ispustio 2-3 puta mokracu u lezecem polozaju, sto ranije nikad nebi uradio. Za nijansu mu je bolje. Sa mnogo napora je imao 1 stolicu koja nije bila tvrda. I dalje zaplice nogama ali manje i ima nadutost stomaka. Samo prilikom masiranja ta nadutost popusta i nakon nekog vremena se opet pojavljuje. Ima apetit. Pije koprivu i kamilicu od cajeva. Stomak mu bude tvrd i nadut. Davali smo mu i malo bromazepama od kog samo spava ali ne primecujem da mu je bolje. Povremeno se trese, ali nema temperaturu. U par navrata sam pokusavala da trcim sa njim ali zadnje noge kao da ga ne slusaju. Malo i trci ali sporije nego pre. Molim vas da li iko zna sta je uzrok takvom stanju moga pekinezera.

Просто не могу да верујем да се баш ниједан ветеринар није "поклопио" са мишљењем другог ветеринара! Родијум, можда да пробаш да пса одведеш на Ветеринарски факултет? Додуше, не знам одакле си, али ....
Сви су га лечили на свој начин, а ниједан није урадио анализе, што је прво и основно.

Nisam uradila analizu krvi i nikakav snimak jer zivim u Indjiji, jer to ovde nema.
Sadasnje stanje je da smo uspeli da izazovemo stolicu klistriranjem. Stolica je tanja nego obicno. On seta malo bolje medjutim noge mu manje ali I dalje zaplicu. Kad mu dam ¼ bromazepama od 3mg grc mu popusti medjutim ponovo mu naidje. Stanje se ne popravlja posle stolice. Kada legne na ledja mogu noge dam u pomeram nista ga ne boli, samo kada hoda zaplice. Od cega bi mogli biti ti grcevi. Kada otpusti grc stomak mu bude bas mekan. Izgleda malo pogrbljeno.

Nemoj nikako ivermektin morskom prasetu...moj prascis imao je isti problem ...uzasno se cesao ,odpadala je koza i dlaka ,strasno je bio nervozan i cesao se....pokusaj da mu promenis piljevinu stavi par dana obican beli fotokopir-papir ili nabavi podlogu na kojoj zivi na nekom drugom mestu...takodje pokusaj malo da mu promenis hranu...ja sam mom radila analize i nije imao nista ni gljivice ama bas nista...i onda je nakon1 meseca moja mama nabrala travke po dvoristu kamilicu,obicnu travu i jos gomilu nekih travki(mada to je bilo leti) nista nije pomoglo nikakve masti a mazali smo ih raznih.....mozda izgleda kao da nikad nece proci ali mom se povuklo samo od sebe.....srecno!

MOj mali macan nece da jede ili povrati i ono malo sto pojede ili povrati samo zutu penu, ima proliv zuto zeleni,pije vodu ali je jako aptican..vodili smo ga kod veterinara i radili analize krvi mahom je sve u redu osim sto ima 2%eozinofila i jako niske leukocite 5.67....veterinar sumnja na panleukopeniju ali mu je od terapije dao samo nesto kao imunostimulator i vitamine.....macak nije dehidrirao stalno mu dajem pirincanu vodu mada je i sam pije......Srdjane zanima me sta ti mislis?

rodijum:
Radi se o pekinezeru starom 5 godina. Pre cetiri dana sam primetila da se sklanja u mrak i da se trese. Stolicu je imao sasvim normalno i onda je doslo do otoka u stomaku i grceva koji su mu povremeno nailazili. Prvi veterinar je rekao da su razlog zlezde kod anusa i iscedio je jako malo sadrzaja. Drugi veterinar je rekao da je teski zatvor, zbog nadutog stomaka. U medjuvremenu pas je poceo da zaplice zadnjim nogama, tako da je treci veterinar posumljao na kicmu mada se nije nigde povredio. Dobijao je tablete za opustanje stomaka. Dobio je 3 kasicice ricinusa u tri dana, ali se nije znacajno procistio. Od terapije su mu davali b vitamin. Klistirali su ga, ali je izlazila voda sa malo fekalija. Cevrti veterinar je rekao da boluje od tonzilitisa i dao mu je 1 inekciju antibiotika. Posle ovoga je ispustio 2-3 puta mokracu u lezecem polozaju, sto ranije nikad nebi uradio. Za nijansu mu je bolje. Sa mnogo napora je imao 1 stolicu koja nije bila tvrda. I dalje zaplice nogama ali manje i ima nadutost stomaka. Samo prilikom masiranja ta nadutost popusta i nakon nekog vremena se opet pojavljuje. Ima apetit. Pije koprivu i kamilicu od cajeva. Stomak mu bude tvrd i nadut. Davali smo mu i malo bromazepama od kog samo spava ali ne primecujem da mu je bolje. Povremeno se trese, ali nema temperaturu. U par navrata sam pokusavala da trcim sa njim ali zadnje noge kao da ga ne slusaju. Malo i trci ali sporije nego pre. Molim vas da li iko zna sta je uzrok takvom stanju moga pekinezera.

Izvinjavam se na kasnjenu odgovora ali izgovor je isti po ko zna koji put-previse posla.Za ovaj slucaj ne mogu da nista ovako odredjeno kazem nego samo da dam savet da se snimi rengenom.Ako su nege promene u digestivbi organima pokazacese.Nazalost promene kicmene mozdine (diskus hernija) kod nas se ne moze dijagnostikovati jel je potrebno da se radi mijelografija a to kod nas niko ne zna.

Imam westija, ima tri godine, muzjak. U poslednja 3 dana totalno je promenio ponasanje. Konstantno je nervozan, stalno njuska do iznemoglosti nase pantalone, cipele i sve ostalo sto dodje u konktakt sa drugim kucicima. Preko puta nas, u ulazu, postoji jos pasa (zenki) i on po ceo dan cvili i hoce kod njih, a kad ih vidi lize ih, njuska i trese se. A te zenke su sterilisane. Dahce i cvilka po ceo dan, kao da hoce nesto. Ne mozemo vise ni samog kod kuce da ga ostavimo jer zavija i laje konstantno.

Situacija je krajnji ozbiljna. Ima li neko predstavu sta bi ovo moglo da bude????

Imam mačora, pet meseci je star, u poslednje vreme čudno se ponaša. Spava u kupatilu na pločicama, neće da se igra, odbija hranu, tj. nešto kao malo uzme, vodila sam ga kod veterinara, rekli su mi da je o.k. ništa konkretno, Da li neko zna o čemu se radi?

Zdravo Srđane,
Ovih dana sam posvetila malo više vremena čitanju postova o ljubimcima, pa me opet isprepadaše oko hrane i FUS-a. Našeg macana hranimo pretežno suvom hranom, uz dodatak malo mesa ili džigerice, i jednom nedeljno žumance. Suva hrana je npr. OKcat, ili neka slična jeftinija varijanta, sa oznakom da je Ph kontrolisana. Za Rojal kanin cicko nije pokazao nikakvo interesovanje, ceo dan je bio gladan, a i nama je odlaknulo, pošto je isti više nego duplo skuplji od ostalih. Molim Vas da mi kažete da li je RC zaista jedina suva hrana od koje neće dobiti kamenac, ili i ove druge "nekraljevske" ali Ph kontrolisane deluju isto. Tj. da li treba da da se prema cicanu ponašamo u stilu: ovo sam skupo platio, pa jedi ili...
Najlepše hvala.

Mojoj Maci suze oci i kija ... Stavljala sam joj kapi za oci....pomaze ... mada jos uvek joj po malo suze ...
sta bi joj pomoglo, koje kapi su dobre ... i da li bi trebalo mozda da primi neko lecenje ...mada mislim da nije nista strasno ...ok je jede, jedino me brine ovo za oci ... kao da je peku ... pa zmirka ... jos uvek po malo ...
Molila bih odgovor ...
hvala unapred...

E da ne otvaram novu temu:
Dakle ja bih teo kupiti NESTO npr beli misevi,zamorci itd ali neka vrsta (na taj fazon) da kad ga pustim iz kaveze mi ne pojede ceo namestaj!
Sta preporucujete?Volim tako male (ili malo vece) cupave kao misevi,zamorci,hrckevi itd...
Ajde ako mozes posaljite na private svoju preporuku i sta treba za njega kako ga odrzati,sta jede itd..
AJDE BIO BIH VAM VECNO ZAHVALAAN.
Jer imao sam malu kornjacu,al mi umrla posle 5 meseci.
ps.Jeste li znali da se crvenouske (kornjace) oglasavaju?

jesenja:
Zdravo Srđane,
Ovih dana sam posvetila malo više vremena čitanju postova o ljubimcima, pa me opet isprepadaše oko hrane i FUS-a. Našeg macana hranimo pretežno suvom hranom, uz dodatak malo mesa ili džigerice, i jednom nedeljno žumance. Suva hrana je npr. OKcat, ili neka slična jeftinija varijanta, sa oznakom da je Ph kontrolisana. Za Rojal kanin cicko nije pokazao nikakvo interesovanje, ceo dan je bio gladan, a i nama je odlaknulo, pošto je isti više nego duplo skuplji od ostalih. Molim Vas da mi kažete da li je RC zaista jedina suva hrana od koje neće dobiti kamenac, ili i ove druge "nekraljevske" ali Ph kontrolisane deluju isto. Tj. da li treba da da se prema cicanu ponašamo u stilu: ovo sam skupo platio, pa jedi ili...
Najlepše hvala.

Naravno da ne znaci da je Rc jedina hrana od koje nece dobiti fus.Evo prvo je moj macak koji retko jede gotovu hranu pa nikada nije imao FUS.Uzroci FUS-a su kompleksiniji od samo ishrane.Ako tvoj macak do sada nije imao FUS ne mora se hraniti sam RC hranom.Ima i kod drugih proizvodjaca hrana koje su prilagodjene protiv FUS-a ali nazalost kdo nas ne uvoze.

Poštovani Srđane,

Imam tigricu staru 4-5 mjeseci koja je prije 15-ak dana počela sebi da čupa perje sa repa i krila. Inače veoma je druželjubiva i razigrana. Svakog dana provodi van kaveza po nekoliko sati. Jede standardnu hranu za papagaje i s vrmena na vrijeme voće i povrće, a juče sam počeo da joj davam i vitamine. Kada je van kaveza gricka šta stigne; smoki, grisine i sl.
Plašim se da ako nastavi da ovako čupa perje da više neće moći da leti.

Unaprijed hvala na odgovoru

GTom:
Poštovani Srđane,

Imam tigricu staru 4-5 mjeseci koja je prije 15-ak dana počela sebi da čupa perje sa repa i krila. Inače veoma je druželjubiva i razigrana. Svakog dana provodi van kaveza po nekoliko sati. Jede standardnu hranu za papagaje i s vrmena na vrijeme voće i povrće, a juče sam počeo da joj davam i vitamine. Kada je van kaveza gricka šta stigne; smoki, grisine i sl.
Plašim se da ako nastavi da ovako čupa perje da više neće moći da leti.

Unaprijed hvala na odgovoru

Док ти се Срђан не јави, пошто је јако заузет, ево ти линк једне сличне теме, па прочитај. Можда помогне. Поздрав!
http://forum.krstarica.com/threads/121705

Izvoni na kasnjenu odgovora.Simptomi koje si naveo upucuju na dva moguca problema.Moze biti ili neki nedostatak u hrani ili prisustvo nekih koznih parazita.Posto si naveo sta koristis za ishranu to nebi tebalo da bude problem yato probaj da pticu odneses kod veterinara da vidi dali ima parazita.

Back