Pitajte u vezi zdravlja

kako je nogica?

nogica polako zarasta. vise ne sepa, nema gnoja i polako se stvara krastica. nije bilo vece srece na celome svetu nego kad smo skinuli zavoj :zurka:
jedva je docekala da pocne da se lize i uziva u slobodi bez zavoja :lol:
nadamo se uskorom potpunom isceljenju rane.. a da, zaboravih da kazem da je jos uvek poprilicno osamucena od antibiotika ali i s tim smo zavrsili. sad slatko spavamo i predemo po ceo dan ;)

može li neko da me posavetuje šta da radim? primetila sam danas da iza moje mace ostaju svetlo crvene kapljice krvi na mestima gde je ležala... ona se ponaša potpuno normalno... jede, spava, mazi se i ne deluje mi bolesno.... pre mesec dana se parila prvi put ali uopšte nisam siguna da je skotna...
hvala unapred

Imam macu koja je stara oko pet meseci,nije vakcinisana.
Vec tri,cetiri dana balavi i mljacka,a taj sadrzaj je braon boje.
Malopre sam cula da joj krci stomak,jela je...
Sem sto vise spava ne vidim promene u ponasanju.

Imate li savet?

Hvala

Poslednja izmena:
Imam macu koja je stara oko pet meseci,nije vakcinisana.
Vec tri,cetiri dana balavi i mljacka,a taj sadrzaj je braon boje.
Malopre sam cula da joj krci stomak,jela je...
Sem sto vise spava ne vidim promene u ponasanju.

Imate li savet?

Hvala

!!
To što balavi, može biti da je nešto boli, zapinje u grlu...
Kod mog mačka je čak to uvek bio početak epi napada..
Mislim, može biti puno stvari, zato je potreban pregled veterinara..

Ali mi se ne sviđa to što je sadržaj braon boje :confused:.
Što ne odneseš macu kod veta?
NIkad forum ne može zameniti pregled i stučno dijagnostikovanje.
Neka naša situacija može biti slična, a opet ne ista, pa te još može navesti na krivi put.

U oba slučaja savetujem posetu vetu, prilično je kritična situacija. Prva maca ili je pobacila ili nije ni bila skotna pa se opet tera, u kojem slučaju preporučujem sterilizaciju čim joj prođe teranje.

Druga maca... To sve ukazuje na vrlo jaku upalu, braon boja je ili od gnoja ili od razgrađenog hemoglobina koji u iscedak koji se javlja kod upale dospeva jedino kad je baš, baš jaka upala.

U tom slučaju bi bolje bilo da je pitanju gnoj jer se to sanira malo jačim antibioticima, ili jednostavno prebojavanje od hrane koju je maca poslednju jela. (Znam po sebi, kad perem zube posle kafe ili čokolade-malo je gadno poređenje, naročito asocijacije, ali to bude braon.)

U tom slučaju bi bolje bilo da je pitanju gnoj jer se to sanira malo jačim antibioticima, ili jednostavno prebojavanje od hrane koju je maca poslednju jela. (Znam po sebi, kad perem zube posle kafe ili čokolade-malo je gadno poređenje, naročito asocijacije, ali to bude braon.)

Mene je zabrinulo to što je braon... Froda je neko izgleda lupio u nos pre nego što sam ga usvojila, jer je celog dana s vremena na vreme kijao i to sitne, crvene kapljice :sad2::sad2: , ali bile su crvene, a ne braon...i to je prošlo. I to sam videla kad kine iznad griza, pa su se na belini griza videle sitne crvene tačkice.
A imao je i oguljene jastučiće i zguljenu zadnju šapu, pa sam pretpostavila da ga je neko izudarao. I stvarno, počeo je kod mene brzinski da se oporavlja. Mislim, od tad nije imao sličnih problema i sve mu je brzo lepo zaraslo.

Baš se pitam šta je dalje bilo sa ovom gore pomenutom macom?

Moj Gizmo ima predgriz, prekratak mu je nosnik i grlo konstantno izloženo spoljašnjim agensima, tako da on već godinama kija braon i jako mu smrdi iz usta ali ne mogu da ga držim non-stop pod antibioticima i/ili kortizonima, to je nešto sa čim živi bez nekih većih problema, dok bi mu od takve terapije stradali bubrezi i jetra. Zbog toga ne bih previše unosila paniku, iznela sam mogućnosti u skladu sa svojim poznavanjem materije i dalje se čeka veterinar koji će macu da pregleda i izbliza, uživo. (Sad, što Gizmo hrče skoro kao mimi's dad, nikom ništa! :aha:)

Moj Gizmo ima predgriz, prekratak mu je nosnik i grlo konstantno izloženo spoljašnjim agensima, tako da on već godinama kija braon i jako mu smrdi iz usta ali ne mogu da ga držim non-stop pod antibioticima i/ili kortizonima, to je nešto sa čim živi bez nekih većih problema, dok bi mu od takve terapije stradali bubrezi i jetra. Zbog toga ne bih previše unosila paniku, iznela sam mogućnosti u skladu sa svojim poznavanjem materije i dalje se čeka veterinar koji će macu da pregleda i izbliza, uživo. (Sad, što Gizmo hrče skoro kao mimi's dad, nikom ništa! :aha:)

Da, ipak je pregled nezamenjiv...
Nije tek tako to što ni najiskusniji vetovi neće preko telefona da izriču dijagnozu, nego traže da se ljubimac dovede na pregled.

Zamišljam Gizma kako hrče :mrgreen::mrgreen:.

Jao ljudi da li znate sta bi ovo moglo da bude?:( Kad se nisam sad slogirala... To je isti onaj pas za koga sam mislila da ima demodeks jer se besomucno cese i ima poneki pecat. Jel moguce da je ovo od demodexa? S tim sto to nije samo opala dlaka, vise mi izgleda kao da je bila rana koja je zarasla, vlazno je a opet mi je nekako cudno... On jadnicak to stalno lize, i stavila sam mu jod, kad je krenuo da zavija...:sad2:

http://www.dodaj.rs/?7/MW/2NIlTBqJ/01122009031.jpg
(kliknite na sliku za vecu)

Demodeks se manifestuje slično kao šuga, s tom razlikom što ne svrbi. Dakle, kreće od njuške, ušiju i oko očiju gde je dlaka najkraća. Ovo bi, s obzirom da ima krastu i vlažno je a samo je na jednom mestu i svrbi, najpre mogla da bude neka dosadna bakterija tipa stafilokoke. Ako nemaš uslova za uzimanje brisa/skarifikata, ne preostaje ti ništa drugo osim da mu tu mažeš Flogocid.

Onda definitivno nema demodex jer se cese ko blesav a i nema pecate po glavi. Znaci ovolika rana bi mogla da bude i od bakterija?:eek: Jel bi mozda pomoglo da mu dajem neke antibiotike? Inace to nije krasta, pre izgleda kao da mu je otkinuta krasta:neutral:

Ne znam kako cu mu namazi Flogocid jer izgleda da ga to mnogo boli a povrsina je bas velika i on veliki pas... Lakse mi je jod da mu prsnem iako me dusa boli kad zavija. Probacu:neutral:

Idealno bi bilo kad bi mogla da mu zaliješ to hidrogenom pa onda da mu namažeš Flogocid, mene lično više peče jod nego hidrogen. Ili da nabaviš aktivni kiseonik. Nema svrhe da mu daješ antibiotike jer kod tako gadne bakterijemije treba često menjati terapiju.

Idealno bi bilo kad bi mogla da mu zaliješ to hidrogenom pa onda da mu namažeš Flogocid, mene lično više peče jod nego hidrogen. Ili da nabaviš aktivni kiseonik. Nema svrhe da mu daješ antibiotike jer kod tako gadne bakterijemije treba često menjati terapiju.

Nama doca izricito zabranio hidrogen u bilo koju svrhu sem za namerno izazivanje povracanja :eek: Stalno ponavlja zaboravite na hidrogen

Jao ljudi da li znate sta bi ovo moglo da bude?:( Kad se nisam sad slogirala... To je isti onaj pas za koga sam mislila da ima demodeks jer se besomucno cese i ima poneki pecat. Jel moguce da je ovo od demodexa? S tim sto to nije samo opala dlaka, vise mi izgleda kao da je bila rana koja je zarasla, vlazno je a opet mi je nekako cudno... On jadnicak to stalno lize, i stavila sam mu jod, kad je krenuo da zavija...:sad2:

http://www.dodaj.rs/?7/MW/2NIlTBqJ/01122009031.jpg
(kliknite na sliku za vecu)

Evo resenja,odvedi ga kod veta da mu ocisti podrepnu zlezdu,ovo je on sam sebi napravio pokusavajuci da pocese zlezdu.

Back