Pitajte u vezi zdravlja

Samo da se javim u vezi mačka.

Dolazio je veterinar. Po ovim simptomima, njegova prognoza je da se mačak otrovao, i pojeo guštera ili žabu. Ne znam koliko je to istina, jer mace obično donose plen da se pohvale, ali ovaj moj nije doneo ništa.
U svakom slučaju, dobio je terapiju i to: Tylosin, Predinsolon, OhB12, Enrocin, Klometol i Ranisan.(nadam se da sam sve lepo napisala čitajući rukopis veterinara).

Prošlo je oko 3,4 dana od kad je veterinar dolazio, ali mačak je i dalje bolešljiv. Malo jeste bolje, jede kao lud, pije vodu itd., ali pasivniji je nego što je bio. Primetila sam još nešto jako važno: često izbacuje jezik. Ne samo to, već plazi jezičić kao kad sisa, oblizuje se često, pravi pokrete jezikom i ustima kao da mu nešto smeta... Nosić mu je više suv nego vlažan, a čini mi se i da noću ima i dalje temperaturu. Tražila sam njegovu bolest po internetu, i shvatila da je u pitanju Kalcivirus! Verovatno plazi jezik zato što ima neke ranice u ustima i otežano disanje. Jako me zanima kako veterinar nije uspeo da provali o čemu se radi!:eek:

Za ovaj virus piše da je jako otporan u spoljnim uslovima, i da se zadržava u činijicama, na mestima gde maca boravi itd., a mene zanima šta da uradim da to ne bude tako? Može li domestos da pomogne? :)

Drugo: da li neko od vas imao slično iskustvo? Da li da ostavim macu još par dana ovako, da se sam izbori sa virusom (pa da onda idemo na vakcinaciju), ili da zovem veterinara da dobije još koji antibiotik?

Eto... (nije da se hvalim), ali ja kao totalni laik provalih macinu bolest, a veterinar nije imao pojma... :neutral: Čak je i maci pogledao u usta i nije video sitne ranice na jeziku... Svašta.

Poslednja izmena:
Mace od 5 nedelja ubrzano dise. Veterinar mi je rekao da je suvise malo da bi se lecilo. Mene interesuje koje oboljenje je u pitanju? Prvo smo primetili ubrzano disanje.Veterinar nam je rekao da mu dajemo male doze pentraksila.Bilo mu je malo bolje ali disanje je i dalje bilo ubrzano.Onda mu je dao Novalgetol.Imao je kao neku reakciju na njega izgledalo je kao da se davi. Ipak sutradan je bilo bolje.Jelo je normalno.Posle opet ubrzano disanje.Veterinar mu je dao malu dozu tablete protiv parazita i opet Novalgetol.Posle toga mu je bilo jako lose celu noc,drzao je poluotvorena usta,padao je po podu i kasnije neprestano gubio svest.Tako da sam mislila da je gotovo.Ipak popodne je ustalo,disanje se koliko toliko unormalilo i popio je malo mleka. Sad vise ne znam sta da radim.On ide po podu,cini se da ima problema s probavom,ubrzano dise,cesto trza repom ( to radi i u snu). Kad naidje na papir onda ga lize. Sta je to u pitanju? Ima li bilo kakvog nacina da mu se pomogne ?

Pretpostavljam da mu je stomačić onako loptast? Verovatno je u pitanju jako trovanje velikom količinom glista, s obzirom na nervne simptome. Probaj da mu daješ malo Bevipleksa ili nekog drugog preparata vitamina B kompleksa i ponovi mu terapiju protiv glista za 20 dana od dana kad je dobilo od veterinara. Jedina šansa mu je to što se mladi organizam vrlo lako i brzo oporavlja.

Mimi mogu da te zamolim da napises sta mislis o ovom sastavu obzirom da se preparat daje psima u rastu i da je za vece pasmine odnos fosfora i kalcijuma idealno da bude 1:1,5 a ne vidim sadrzaj fosfora. Protein pospesuje rast.. 40%? :think: I da li znas nesto o tome tacno koji vitamini su sadrzani u kafortanu? Samo jos nesto, sta zapravo spada u 'pepeo'? Hvala puno.

Opis: dopunska hrana za pse
Sastav: mleko i mlečni proizvodi, kvasac, životinjsko brašno kao sporedni proizvod, vitamini, elementi u tragovima
Sadržaj: 90 g
Proizvedeno: 20 meseci pre datuma utisnutiog na proizvodu
Hemijski sastav:
Sir.protein 40%
Sir.masnoća 4.30%
Sir.vlakna 6.90%
Sir.pepeo 20.70%
Kalcijum 4.49%
Kalijum 2%
Magnezijum 1%

Mimi mogu da te zamolim da napises sta mislis o ovom sastavu obzirom da se preparat daje psima u rastu i da je za vece pasmine odnos fosfora i kalcijuma idealno da bude 1:1,5 a ne vidim sadrzaj fosfora. Protein pospesuje rast.. 40%? :think: I da li znas nesto o tome tacno koji vitamini su sadrzani u kafortanu? Samo jos nesto, sta zapravo spada u 'pepeo'? Hvala puno.

Opis: dopunska hrana za pse
Sastav: mleko i mlečni proizvodi, kvasac, životinjsko brašno kao sporedni proizvod, vitamini, elementi u tragovima
Sadržaj: 90 g
Proizvedeno: 20 meseci pre datuma utisnutiog na proizvodu
Hemijski sastav:
Sir.protein 40%
Sir.masnoća 4.30%
Sir.vlakna 6.90%
Sir.pepeo 20.70%
Kalcijum 4.49%
Kalijum 2%
Magnezijum 1%

Hari Poter, dve nedelje.

Saro, ne znam šta bih ti rekla na to. To je sastav Kafortana? Jeste, odnos kalcijum i fosfora je izuzetno važan a tu nekako ulazi i magnezijum, ne sećam se, davno sam to učila. Pepeo-organski i neorganski otpaci, u suštini, ništa pametno ja tu ne mogu da ti kažem. Pisao je neko na Ishrani, čini mi se Lilium, Đura mornar i još neko o tome kako se određuje kvalitet hrane, pretraži malo temu, u pitanju su nizovi od po nekoliko dugih postova, vredi ih pročitati.

Potraži postove od Kod Dragiše, isto ovde na temi, njegov mačak je imao sličnih problema. I njegovom mačku su se tek kasnije pojavile te ranice u ustima a provalio ih je tako što su ga zatekli kako liže beton u dvorištu.

Pročitala sam, hvala lepo :)

Upravo krećem da mu kupim čaj od žalfije, pa će piti na špric... da koliko toliko sredimo te ranice.
Što se samog virusa tiče, znam da on prolazi posle nekog vremena kad se organizam sam izbori s njim, samo mačku treba zatvoriti da ne širi bolest dalje. U krajnjem slučaju, uzeću i Palitrex pa ću mu davati 1/10, samo bih bila zahvalna da mi neko stručan još jednom potvrdi da Palitrex sme da se daje mački, i u slučaju kad ima Kalici virus?:think:

Imam pitanje u vezi mog mačora. U poslednje vreme je jako smršao iako ga hranim redovno. Takođe stalno juri mačke iako je prošao period parenja. Međutim od juče nije izašao iz dvorišta, stalno je tu i neprestano mjauče. Jede normalno, a njegovo mjaukanje liči na kukanje. Da li je mačkama normalno parenje tokom čitave godine i da li je mačor možda bolestan, obzirom na ovoliko mjaukanje? Da li da ga vodim kod veterinara ili je ovo normalno obzirom da stalno juri mačke? Ne znam šta da radim, nikada do sada nije bio bolestan. Star je tri godine.

Pročitala sam, hvala lepo :)

Upravo krećem da mu kupim čaj od žalfije, pa će piti na špric... da koliko toliko sredimo te ranice.
Što se samog virusa tiče, znam da on prolazi posle nekog vremena kad se organizam sam izbori s njim, samo mačku treba zatvoriti da ne širi bolest dalje. U krajnjem slučaju, uzeću i Palitrex pa ću mu davati 1/10, samo bih bila zahvalna da mi neko stručan još jednom potvrdi da Palitrex sme da se daje mački, i u slučaju kad ima Kalici virus?:think:

Iskreno, za palitrex ne mogu ništa da ti kažem, nikad mi farmakologija nije bila jača strana a muž mi je imao naporan dan i ranije je otišao na spavanje... Potrudiću se da ugrabim sutra da ga pitam ali ništa ne obećavam. Proguglaj još malo, verovatno ćeš naći nešto i o palitreksu i o terapiji.

Imam pitanje u vezi mog mačora. U poslednje vreme je jako smršao iako ga hranim redovno. Takođe stalno juri mačke iako je prošao period parenja. Međutim od juče nije izašao iz dvorišta, stalno je tu i neprestano mjauče. Jede normalno, a njegovo mjaukanje liči na kukanje. Da li je mačkama normalno parenje tokom čitave godine i da li je mačor možda bolestan, obzirom na ovoliko mjaukanje? Da li da ga vodim kod veterinara ili je ovo normalno obzirom da stalno juri mačke? Ne znam šta da radim, nikada do sada nije bio bolestan. Star je tri godine.

Mačori nisu podložni sezonama, oni jednostavno osećaju kad su ženke u teranju a ni kod ženki nema više striktno određene sezone kao što se pre pričalo za februar. Recimo da je ovo ona druga sezona u kojoj drugu šansu dobijaju mace koje nisu uspele da izvedu leglo začeto u februaru/martu. Iznesi problem na temi Sve o macama, to je više pitanje za mačkare nego veterinare.

Mačori nisu podložni sezonama, oni jednostavno osećaju kad su ženke u teranju a ni kod ženki nema više striktno određene sezone kao što se pre pričalo za februar. Recimo da je ovo ona druga sezona u kojoj drugu šansu dobijaju mace koje nisu uspele da izvedu leglo začeto u februaru/martu. Iznesi problem na temi Sve o macama, to je više pitanje za mačkare nego veterinare.

Uredu. Hvala.

Hari Poter, dve nedelje.

Saro, ne znam šta bih ti rekla na to. To je sastav Kafortana? Jeste, odnos kalcijum i fosfora je izuzetno važan a tu nekako ulazi i magnezijum, ne sećam se, davno sam to učila. Pepeo-organski i neorganski otpaci, u suštini, ništa pametno ja tu ne mogu da ti kažem. Pisao je neko na Ishrani, čini mi se Lilium, Đura mornar i još neko o tome kako se određuje kvalitet hrane, pretraži malo temu, u pitanju su nizovi od po nekoliko dugih postova, vredi ih pročitati.

Hvala mimi nisam bila sigurna mada i sam naziv ne deluje ni dobro ni hranljivo.. procitala sam davno temu ali cu je prelistati opet.

Nasa draga MM je sigurno u pravu da mnoge odgovore mozes potraziti u temi koju ti je pomenula. Nisam jos stigla da je pogledam jer sam ovde rel. kratko, ali svakako hocu.

Moj prvi macor je bar jednom mesecno bio u bunilu i jurnjavi za mackama... Tada ga apsolutno niosta nije interesovalo po 2-3 dana. Cak ni hrana... Nazalost, misteriozno mi je nestao posle oko godinu i po, a sadasnjeg macora sam sterilisala (kad je u kuci nastupilo opste ludilo) i ne pustam ga van, osim na terasu specijalno napravljenu za njega i njegovu saputnicu :).

U svakom slucaju, nemas cudaka, vec pohotnog macijeg stvora...:D. A ako zelis da budes sigurna, konsultuj i veta kod kojeg ga vodis, cisto da budes mirnija :heart:.

Ovako imam jedan problem. Imam Rusku plavu macku i ona se cupa t.j sama kida dlaku sa sebe. Pitala sam mog veterinara za to a on mi je odgovorio da mu to rade drugi muzijaci,ali to nije tacno videla sam da sam sebi kida dlaku. Pa mi recite zbog cega to radi i kako da ga sprecim. Inace je lude naravi. Neki put ima buve pa da li je moguce da se zbog toga cupa? A to cupanje dlaka mu pravi rane na ledjima i moze da se inficira.

Prosaltas svih 138 strana i velim da se malo pisalo o teranju:)

Elem, imam zenku kucu Epanjol Bretonca koja ima oko 8 ili 9 meseci (ne znamo tacno jer covek koji nam je dao rekao je da ima 2 meseca, a imala je garant 1. ).

1. Da li je moguce da ako je imala 1 mesec i da je rano odvojena od majke, da se plasi ostalih kucica i macica. Kada je izvedemo napolje, voli da se mazi sa decom, ali ostale kucice ne moze da pogleda koliko se trese! Jedva im pridje, omirisnu njuskice i pobegne pod nase noge. A za macke je malo hrabrija jer im malo vise ptidje, pojuri ih i one odu. Ali se sve vreme boji. Takodje se boji da bude u istoj prostoriji sa komsinicinim psom.

2. danas je dobila teranje. Veceras je bila izuzetno mirna i tiha i kada smo je slucajno pipli, ono malo krvi dole.
Posto prvi put imam kucu i ne znam kako to ide dalje, molim vas da malo objasnite. Koliko to traje, koje njeno ponasanje da ocekujem, da l` da je vodimo napolje kao i pre, da l` ce je napadati kerovi, da li da je poprskamo onim sprejom? I sve ostalo:)

Hvala puno

HITNO!!!juce sam dobila psa koji ima 3 meseca.Cim su ga doneli videlo se da neshto nije uredu,stalno je bio u nekom grcu i uplashen mislili smo da je to zato shto je promenio sredinu,ali malo kasnije imao je proliv tada smo pozvali veta i dao nam je neke tablete i reko je da mu nishta ne dajemo da jede jer izgleda da se prejeo.Jutros je bio malo bolje opustio se i trckarao,ali onda odjednom poceo da povraca i to vishe puta.Jel imate predstavu shta bi moglo da bude?Jel je opasno?:cry::cry::cry:

Back