Pitajte pravnika

U nasoj opstini kazu da ne mogu.Ali ukoliko imamo bilateralan sporazum sa Austrijom,i nasi mogu posedovati nekretnine
kod njih,gde je tu "snaga"reciprociteta...ili smo mi naisli na par gusaka iz katastarske uprave ,koje su nam napamet to rekle.
Zna li neko sta o tome???

Molila bih za pravnu pomoc...Primila sam tuzbu za raskid ugovora o poklonu, *dakle, mene tuze), pa me zanima da li je moguce da se taj ugovor raskine i pod kojim uslovima? U tuzbi se tuziteljka poziva na "neblagodarnost" koju navodno nisam iskazala prema njoj, sluzeci se pri tome gomilom izmisljotina i netacnih tvrdnji za koje nema nikakve dokaze. Zanima me da li postoji mogucnost da sudija odbaci njenu tuzbu nakon sto ja uputim odgovor na nju, te ukoliko tuziteljka izgubi spor da li placa i moje troskove koje sam imala za angazovanje advokata. Hvala unapred na pomoci:)

Ugovor o poklonu je prilično čvrst i može da se raskine jedino u slučaju ispoljene grube neblagodarnosti. Znači ona reč "grube" je prilično bitna. Čak i ako bi dokazali da sve vi pričali izmišljotine i netačne tvrdnje, to se ne računa u grubu neblagodarnost. Gruba neblagodarnost bi bila na primer fizičko zlostavljanje ili tako slične stvari. Gruba neblagodarnost nije odsustvo posebne pažnje, pomoći i zahvalnosti koju je poklonodavac očekivao, a nije dobio od poklonoprimca. Prema tome, mislim da možete biti dovoljno mirni jer tuženi imaju vrlo male šanse da uspeju a oni plaćaju sve troškove. Na vama je samo da se normalno ponašate prema poklonodavcu i da ne dozvolite da vas (neko) isprovocira da učinite prema njemu grubu neblagodarnost.

da li mogu lica sa drzavljanstvom Austrije(nemaju dvojno drzavljanstvo),srpskog porekla su inace da nepokretnost,koju su sudskim putem dobili kao tekovinu zavesti zabelezbom u katastru?

Verovatno mislite da li austrijski drzavljanin moze da se uknjizi kao vlasnik nepokretnosti u Srbiji?

Da, Srbija sa Austrijom ima reciprocitet i austrijski drzavljanin moze da stekne nepokretnost (kupovinom, poklonom, nasledjem i sl.) i da se uknjizi kao vlasnik.

Ugovor o poklonu je prilično čvrst i može da se raskine jedino u slučaju ispoljene grube neblagodarnosti. Znači ona reč "grube" je prilično bitna. Čak i ako bi dokazali da sve vi pričali izmišljotine i netačne tvrdnje, to se ne računa u grubu neblagodarnost. Gruba neblagodarnost bi bila na primer fizičko zlostavljanje ili tako slične stvari. Gruba neblagodarnost nije odsustvo posebne pažnje, pomoći i zahvalnosti koju je poklonodavac očekivao, a nije dobio od poklonoprimca. Prema tome, mislim da možete biti dovoljno mirni jer tužioci imaju vrlo male šanse da uspeju a oni plaćaju sve troškove. Na vama je samo da se normalno ponašate prema poklonodavcu i da ne dozvolite da vas (neko) isprovocira da učinite prema njemu grubu neblagodarnost.

Ocena za odgovor: 5+

Postovani,
Sestra ja smo nasledile kucu nakon smrti roditelja . Usmeno smo se
dogovorile o podeli kuce ( koja prostorija kome pripada, da po
kvadraturi bude jednako).
Sestra iz nekih razloga 2 godine odbija da se to upise u sud. U svoju
polovinu sam ulozila dosta para, podigla sam kredit i napravila kuhinju
jer su mi pripale 2 sobe s kupatilom a sestra je odabrala 2 sobe s
kuhinjom. Sad ona ne zeli da se podelimo, kupatilo koje sam zakljucala
je obila i koristi ga kao svoje, jer nema para da napravi kupatilo u
svom delu kuce. Molim vas za savet kako da na sudu, gde sam podnela
predlog za razdvajanje dobijem svoj deo, jer sestra preti vestakom koji
ce mi oduzeti pola kupatila. Uz to, sestra i njeni zovu moju decu i
prete im i vredjaju ih, i isticu da smo mi prekrsili dogovor jer smo se
navodno dogovorili DA SVE OSTANE KAKO JESTE, DA SE NE DELIMO. Da li ja
po zakonu imam pravo da se podelim? imam svedoke i slike da sestra i
njena familija raspolazu svojim delom kuce (iznose i unose stvari).
Hvala unapred i oprostite na opsirnosti

Postovani,
Sestra ja smo nasledile kucu nakon smrti roditelja . Usmeno smo se
dogovorile o podeli kuce ( koja prostorija kome pripada, da po
kvadraturi bude jednako).
Sestra iz nekih razloga 2 godine odbija da se to upise u sud. U svoju
polovinu sam ulozila dosta para, podigla sam kredit i napravila kuhinju
jer su mi pripale 2 sobe s kupatilom a sestra je odabrala 2 sobe s
kuhinjom. Sad ona ne zeli da se podelimo, kupatilo koje sam zakljucala
je obila i koristi ga kao svoje, jer nema para da napravi kupatilo u
svom delu kuce. Molim vas za savet kako da na sudu, gde sam podnela
predlog za razdvajanje dobijem svoj deo, jer sestra preti vestakom koji
ce mi oduzeti pola kupatila. Uz to, sestra i njeni zovu moju decu i
prete im i vredjaju ih, i isticu da smo mi prekrsili dogovor jer smo se
navodno dogovorili DA SVE OSTANE KAKO JESTE, DA SE NE DELIMO. Da li ja
po zakonu imam pravo da se podelim? imam svedoke i slike da sestra i
njena familija raspolazu svojim delom kuce (iznose i unose stvari).
Hvala unapred i oprostite na opsirnosti

Ništa vam to ne valja što radite!

Ako ste sprovele ostavinski postupak i ako ste oglašene i kasnije uknjižene na po 1/2 idealnog dela kuće,
deoba ide u vanparničnom postupku u kojem sudski veštak građevinske struke, treba da kaže da li je fizička deoba moguća.
Da sve bude podeljeno funkcionalno na ravne delove. U praksi, mali broj objekata zadovoljava ove uslove,
pa se ide na tzv. civilnu deobu, tj, prodaju preko suda i deobu para.

Za te neoprezno uložene pare u zajedničku nepokretnost, koja je bila podeljena po usmenom dogovoru,
tužba za naknadu štete zbog neosnovanog obogaćenja, da vam isplati polovinu ulaganja. Postupak može da se inicira paralelno sa fizičkom deobom.

Zaključak, fond od po 2,5 hiljada evra, koji možete potrošiti na svoju decu, poješće vam advokati, sudske takse i veštačenja.

Bolje bi vam bilo da se opametite i zaključite ugovor o fizičkoj deobi čija overa košta 1970,00 dinara.

Srećno.

Zna li neko kakve konsenkvence moze trpeti vlasnik kuce koja nije legalizovana, a nije cak predat ni zahtev za legalizaciju kada je to nedavno bilo aktuelno? Da li mogu da ruse??? Ili ako dodju, da tad kazemo "u redu, evo, platicemo"? I na kraju, da li je bolje sada pokrenuti zahtev za legalizaciju (koliko li sad kosta???) Unapred hvala.

Zna li neko kakve konsenkvence moze trpeti vlasnik kuce koja nije legalizovana, a nije cak predat ni zahtev za legalizaciju kada je to nedavno bilo aktuelno? Da li mogu da ruse??? Ili ako dodju, da tad kazemo "u redu, evo, platicemo"? I na kraju, da li je bolje sada pokrenuti zahtev za legalizaciju (koliko li sad kosta???) Unapred hvala.

U Bgd. čujem, može da se podnese i sad, paprena korupcija ....,
a u Smederevu ...., sve u svemu mislim da ova država ima preča posla nego da ruši nelegalne objekte, mada bi rušenje bilo neminovno, ako bi bilo strogo po zakonu....

Međutim, mnogi su čekali da radikali dođu .... ( i dođoše... :)), da će tada biti novi zakon i najjeftinije, pa ćemo videti ....

Htela sam zamoliti za informaciju.Ukoliko za odobreni kredit koji se otplacuje 5 godina stize pogresno obracunata dokumentacija sa kojom se trazi naplata rate obracunate za jednu godinu u iznosu polovine odobrenog kredita,pa i druga dokumenta obracunata visestruko,da li se moze pokrenuti sudski postupak?
To je fakticki neispravna,lazna dokumntacija uz pomoc koje se pokusava naplatiti suma 300% veca od realne.
Naime,kamata se obracunava 1% na godisnjem nivou,rate se obracunavaju tromesecno,tako i placaju.Odobreni iznos kredita je 1.400.000.Poslat je obracun rata za godinu dana u iznosu od 1.200.000 dinara.To je zaista nerealno.Da li je moguce pokrenuti posrupak posto se radi o hipotekarnom kreditu,a suma koju pokusavaju naplatiti pogresno obracunata je pogresna,i to vise puta,u pitanju je dosta takve dokumentacije koja je pristizala za naplatu
Hvala unapred

Pre nekoliko meseci sam počeo da radim u jednom SZTR-u. Gazda me nije prijavio na biro, već preko neke omladisnke zadruge (na 2 radna sata dnevno, iako radim puno radno vreme) i to uz dogovor da mu ja vraćam celu neto zaradu. To je bio dogovor za prvi mesec, a za kasnije je rekao da ću imati platu. Od tada, pa do sada kad god ga pitam za platu dobijam odgovor tipa "Trenutno sam umoran/u gužvi/neki_treći_izgovor, ajde sutra će da se dogovorimo. Nema šta da brineš imaćeš bolje uslove na dalje". Naravno od plate nema ništa, dobijam samo redovne pohvale (kad bi još mogao da ih prodajem na kilo). Pošto su mi se đonovi na patikama opasno istanjili od svakodnevnog odlaska na posao i od šetanja papira po bankama (dešava se da prepešačim 3-4 km dnevno, iako to nije u opisu mog radnog mesta) hteo bih da znam da li i kako ja mogu da naplatim tih nekoliko meseci. Problem je što sam ja zvanično isplaćen preko omladisnke zadruge i što verovatno niko od kolega ne bi svedočio u moju korist da ja nisam radio samo dva sata dnevno. Drugo, gazda bi verovatno odavno bio van posla da nema dobre veze sa inspekcijom, sudstvom i svim ostalim organima.

Dakle, koje su moje opcije? Da li imam neke šanse da naplatim moj rad (kako da dokažem da nisam radio 2h dnevno), da li bi trebalo da nastavim da idem na posao u nadi da ću to sve nekada naplatiti, ili da se manem od svega toga dok imam cele patike?

Da li bi mogle da mi pomognete kako da resim sledeci problem..
Moj otac je nasledio 1/2 idealnog dela na nepokretnostima postojecim na dve katastarske parcele,to je nasledio od svog oca.Sestra i ja smo posle oceve smrti nasledile isto to samo sto je katastar tvrdio da nije raspravljena jos polovina zaostavstine tj. da sa deke nije preneta na tatu pa nam je sud izdao dopunsko ostavinsko resenje gde je raspravljena i ta polovina.Taman kad smo mislile da cemo dobiti vlasnicki list nisu nam ga dali iz razloga sto navodno mora da se dopuni i dedino resenje takodje na sta je sud u Beogradu odricno odgovorio da je to Resenje koje je pravnosnazno i da je to vec raspravljeno ostavinskom raspravom 2003. godine.Situacija je da navodno mi mozemo sad biti vlasnice obe parcele koje su na polovini placa ali nam ne daju vlasnistvo nad nasom kucom vec i dalje vode da je polovina kuce na dedu a polovina na nas.Sud nece da cuje za bilo kakvu dopunu ostavine.Inace to je bio jedan plac na kom jednu parcelu ima rodjaka u nedeljivoj iskljucivoj privatnoj svojini a druge dve parcele su nase.Sta mi savetujete kako da resim problem jer se radi o apsolutno cistom vlasnistvu a katastar koji je u Alibunaru nece da izda vlasnicki list i smatraju da tako mogu i da im sud u Beogradu ne moze nista.To vec traje godinu dana pa bi Vas zamolila za savet.
Hvala unapred.

Odgovor
Citat
Obavesti

Има ли неко да посаветује, постоји ли могућност и колико би коштало да особа буде званично пријављена да је у радном односу.. рецимо да плаћамо некој xyzvrnjj фирми а оне доприносе и др.. Наиме ради се о томе да сам ја запослен а супруга није. Разлог да би примили у вртић сина услов је двоје родитеља запослено. Наравно хоћемо све легално и законито.

S obzirom da nemam mogućnost otvaranja nove teme, probaću ovdje. Svakako je pitanje za pravnika.

Zanima me šta je potrebno da bi gradjevinska firma iz Crne Gore obavljala radove u Srbiji, na jednom objektu, gdje bi bila angažovana od strane Investitora.
Razumijem da je potreban Ugovor izmedju Investitora i Izvođača radova. Govorimo o boravku od otprilike mjesec dana.
Takođe, zanima me da li je ona dokumentacija koju radnici imaju u Crnoj Gori (ljekarska, uvjerenja o bezbjednosti itd..) važeća u Srbiji tj. da li je potrebno pojedinačno za svakog radnika firme iz Crne Gore, završavati neke dozvole?

Hvala unaprijed.

Da li volonteri imaju pravo na godisnji odmor? Volontiram u opstinskoj upravi i ugovor o strucnom osposobljavanju se oslanja na clan 130 zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajnama i jedinicama lokalne samouprave.

Što se tiče sačinjavanja ugovora o poklonu sa aspekta poreske uprave veoma je važno da znate da će vas poreska uprava oporezovati u svakom slučaju kada rođena braća i sestre žele nešto da poklone jedno drugome... jedini lek u tom slučaju je taj da se predmet poklona prvo pokloni roditeljima (ili zajedničkom roditelju) a da posle toga roditelji drugim ugovorom poklone predmet poklona svom drugom detetu...tada se porez ne plaća...
Kada dete poklanja roditelju, takođe se plaća porez, jer se roditelj u odnosu na dete nalazi u drugom naslednom redu.

Back