To bi bilo tačno da je Hrvatska tad bila nezavisna država. Vi sadašnju realnost gde je Hrvatska nezavisna projektujete unazad u vreme kad je bila neka potpuno druga realnost, drugi poredak, druga država, drugi ustav, druga legalna vojska, sve je bilo drugo, tad nije bilo državne granice između Vukovara i Beograda. tako da taj front nije bio samo vaš. Sad je lako reći "Mi smo bili u pravu" iz ove realnosti, ali tada to tako nije izgledalo. Španija je poslala specijalce da išutira tamo neke babe i dede na referendumu u Kataloniji, i nikom ništa, Katalonci niti su naoružani, niti imaju podršku moćnih, i isto to što ste vi tražili 91, njima je brutalno uskraćeno. Da je bila obrnuta situacija, da je bilo nešto ispod 2000000 Hrvata van Hrvatske u izrazito neprijateljskim entitetima koji su proglasili nezavisnost, gde su objektivno ugroženi, onda biste se vi pozivali na ustav, legalitet, konstitutivnost itd. Jedina razlika bi bila u tome što bi zapad i tad stao na stranu Hrvata, našao bi se neki izgovor već da su te "komunističke avnojevske granice nepravedne" itd, sve u svemu tvrdim da ne postoji situacija u kojoj bismo mi dobili podršku zapada u ratu sa vama, potpuno nevezano za to ko je u pravu. To je neka osnovna razlika u pogledima, vi svoje gledate kao pobedu pravde nad nepravdom, dok mi to gledamo na pobedu interesa moćnijih i jačih, da tu principa i pravde nije bilo, i kako je vreme odmicalo to ubeđenje je bilo sve jače, posebno posle suđenja u Hagu gde ni jedan Hrvat nije osuđen za zločine nad Srbima, a oni koji su osuđeni u Hrvatskoj su dobili neke sramotno niske kazne. I to nije nikakva zavera, činjenica je da su Hrvati zapadni narod, a da Srbi nisu. Što se tiče raspoloženja u Srbiji, po mom mišljenju ono se urušilo vrlo brzo zbog toga jer je bilo očigledno da su tada najmoćnije države podržale Hrvatsku i razbijanje Jugoslavije. Neke sankcije su uvedene odmah, a potpuna blokada nešto kasnije. Mene čudi da su se Srbi uopšte držali 4 godine, mada kao svedok tog vremena, mislim da je to bio neki plafon, da je neki status quo potrajao još nekih 6 meseci, Srbija, Krajina, RS bi se urušili sami od sebe zbog ekonomskog kolapsa i blokade, ne bi nikakvi Bljesak i Oluja bili potrebni.
Sve u svemu, mislim da grešiš što tražiš izgovore što Srbe tamo niko nije imao da brani, neke stvari su civilizacijski nedopustive.