Писани извори на интернету и литература

Ima li neko skenove?
Nikola Radojčić, O nekim gospodarima grada Proseka na Vardaru: prilog srpskoj povesnici u dvanaestom i trinaestom veku, Letopis Matice srpske, 85, 259, 7 (1909), 1-19.
Nikola Radojčić, O nekim gospodarima grada Proseka na Vardaru: prilog srpskoj povesnici u dvanaestom i trinaestom veku, Letopis Matice srpske, 85, 260, 8 (1909), 32-40.
Ili možda znate gde mogu da ih nađem i skinem?

Slavene, možeš li opet negde okačiti onaj srpski prevod DAI jer je zaginuo sa onog linka. Hvala.

Je li misliš na onaj prevod sa ruskog? Nemam ga više na kompjuteru, nažalost; pao mi je sistem i morao sam sve da pobrišem tako da mi je apsolutno sve, među tim i dosta neprocenjive građe, nestalo.

Zbog toga i toliko ređe kačim.

Poslednja izmena:
Je li misliš na onaj prevod sa ruskog? Nemam ga više na kompjuteru, nažalost; pao mi je sistem i morao sam sve da pobrišem tako da mi je apsolutno sve, među njima i dosta neprocenjive građe, nestalo.

Mislim da ovo tražite : https://uploadfiles.io/bz31k

Nadam se da neću proći kao ti sa padom sistema. Kompjuter mi u zadnje vreme trokira, a imam oko 100gb građe.

Nadam se da neću proći kao ti sa padom sistema. Kompjuter mi u zadnje vreme trokira, a imam oko 100gb građe.

Heheheeh jeste to je to. :D

A vidiš kad god nešto pretvorim u elektronski oblik i okačim, nađe se uvek neko ko to skine i sačuva. Pretpostavljam da se valjda zato nisam previše cimao zbog toga u slučaju objavljene literature i izvora, jer za dobar deo postoji velika mogućnost da je neko drugi sačuvao (nakon što sam popio dve za smirenje..).

Heheheeh jeste to je to. :D

A vidiš kad god nešto pretvorim u elektronski oblik i okačim, nađe se uvek neko ko to skine i sačuva. Pretpostavljam da se valjda zato nisam previše cimao zbog toga u slučaju objavljene literature i izvora, jer za dobar deo postoji velika mogućnost da je neko drugi sačuvao (nakon što sam popio dve za smirenje..).

Славене, то је баш трагедија... при том чак мислим да није било немогуче све извући, али да ти мајстор просто није био довољно квалификован за поправку. Приметио сам то у неколико случајева. Заиста саосећам и жалим са губитком несумњиво драгоцене збирке литературе и грађе.

Нешто слично се десило и Srebrenoj са њеним скрибд налогом, и ја заиста не могу да схватим како могу да буду тако неотесани, и да не упозоре на дан-два да се профил мора угасити, па шта да се ради... већ само ти обришу, пар хиљада прилога, као да си листа бацио на профил, а не писаних прилога... :P

Тако је прошао још један одличан профил, који сам игром случаја, сав преписао у форми наслова и аутора... па сад бар имам списак литературе... ако већ немам приступа, моменталног, свему... ви који се озбиљније бавите истраживањима, морали бисте бити свесни свих могућности и свих опасности, јер ми се чини да понекад у недостаку те врсте сазнања, останете и без нечега што у начелу није било пропало.

Данас бар има екстерних хард-дискова, пребаците нешто и тамо, па свакако нећете кретати од почетка. Не знам шта друго да кажем. Нисам ни ја много обазривији, само мени на комп и нестане много, па ја често пребацујем ствари на диск. :mrgreen:

Ханибале, ако куповина спољног хард-драјва није опција, https://mega.nz/ је одлична алтернатива. Нуди ти 50 гигабајта бесплатног простора, а подаци су шифровани (запиши лозинку! ако је изгубиш, подаци ће ти остати недоступни чак и ако променом лозинку опет добијеш приступ налогу). Пре пар година ми је испао рачунар и хард-драјв је био потпуно уништен. Од тада чувам копије свих својих фајлова и на спољном хард-драјву (заправо је у питању SSD, али добро), као и Гугл драјву и Меги. Може ти бити потребно више налога, али у пракси то није нека претерана малтретиранција.

Je li misliš na onaj prevod sa ruskog? Nemam ga više na kompjuteru, nažalost; pao mi je sistem i morao sam sve da pobrišem tako da mi je apsolutno sve, među tim i dosta neprocenjive građe, nestalo.

Nisi morao. :dash:

Mogao si da kupiš još jedan HDD ili SSD da ti bude sistemski, pa čak (možda) i da reinstaliraš Windows bez formatiranja diska... No sad je dockan.

- - - - - - - - - -

Zahvaljujem. :hvala:

Jel neko upućen kakve je to ugovore Porfirogenit sklapao sa Rusima?

Ханибале, ако куповина спољног хард-драјва није опција, https://mega.nz/ је одлична алтернатива. Нуди ти 50 гигабајта бесплатног простора, а подаци су шифровани (запиши лозинку! ако је изгубиш, подаци ће ти остати недоступни чак и ако променом лозинку опет добијеш приступ налогу). Пре пар година ми је испао рачунар и хард-драјв је био потпуно уништен. Од тада чувам копије свих својих фајлова и на спољном хард-драјву (заправо је у питању SSD, али добро), као и Гугл драјву и Меги. Може ти бити потребно више налога, али у пракси то није нека претерана малтретиранција.

Ma problem je što sam ja lenj :) Za svaku opciju mi treba vremena da se uradi. Sve to mi stoji nesređeno. Skidao sam sa neta sve i svašta. Dosta toga još nisam ni pročitao, a ni sredio. Pojedini fajlovi još stoje pod brojevima a ne po imenu autora ili dela.
Hmmm da taj novi mega ne prođe kao onaj stari ...

- - - - - - - - - -

Да ли неко има копију Ђоровићеве књиге 'Краљ Твртко I Котроманић' у електронском формату? Унапред хвала!

Nema šta nema :)

https://www.scribd.com/document/226...rpska-Kraljevska-Akademija-Beograd-Zemun-1925

Колега, не буди лењ! Хајде, почни, мало по мало. Бар сачувај оно најважније. Касније ће ти бити драго.

Хвала за линк! А има ли ово неко у ПДФ формату до кога се може доћи преко таблета? Рачунар ми је тренутно преко мора..

Poslednja izmena:
Хвала за линк! А има ли ово неко у ПДФ формату до кога се може доћи преко таблета? Рачунар ми је тренутно преко мора..

Mozes da skineš sa scribd-a u pdf formatu samo ako imaš nalog, a imaš i aplikaciju za scribd pa možeš da gledaš preko tableta.

Back