Pirotehnika-Pirotehnicke supstance(obavezno procitati prvi post)

Ljudi, dal ste vi vise normalni.Pa ovo je 100-ta tema o KNO3 i dimnim bombama.Postoji toliko nacina da se povredite a vi izabrali bas ovaj:-).Prestanite da se igrate pirotehnicara i hemicara kad to svakako niste.Jos cete verovatno pokusati u kuhinji da napravite dimnu bombu pa cete zajedno sa sporetom "odleteti" u vazduh.Steeve ovo je po mom misljenju opasna tema (za laike).
PozZ

Poslednja izmena:
Ok,,,znam sve o mogucim posledicama i molim te da mi nedrzis cavelu o tome!
nemoj da se ljutis sto ti tako kazem ali ne zelim neprilike!

Ja mogu da ti drzim slovo o pirotehnici i Hemiji ali necu.Pusticemo te da radis sta ti je volja dok te neka "piozdarija" ne digne u vazduh ili ne ostanes osakacen nacisto ili na pola:hahaha:Hemijom se vrlo profesionalno bavim vec osam godina i mogu ti reci da se greske svakako mogu dogoditi i najiskusnijim.Bar ono sto sam ja video.Bolje ti uci Hemiju za ocenu nego sto se bavis coravim poslovima.
Pozdrav

Odnosi se na to hvala ti sto si obrisao da se nebi nastavljala svadja jel svakako sam ovde dosao da nesto naucim a ne da se svadjam!
Da zakopamo ratne sekire :gace::gace:
Jel mi mozes objasniti neke elementarne stvari vezane za pirotehniku i hemiju vezanu za to...
BIcu vam veoma zahvalan ako mi nesto objasnite jel ima mnogo stvari koje ne razumem :dash:

Moraš ipak znati hemiju malo bolje da bi to sve shvatio....a sve to u stvari piše u knjigama koje možeš kupiti u knjižarama ili na buvljacima...ko zna nešto o hemiji ne trebaju mu neka posebna objašnjenja...
Dakle knjigu u šake pa navali :mrgreen:

Inače se eksplozivna sredstva dele na ; barute,eksplozive i pirotehničke smeše...
Baruti su praktično potiskujući eksplozivi a dele se na dimne i bezdimne...Eksplozivi se dele na incijalne i brizantne,brizantni se dele na privredne i vojne...još se dele i kao tečni,praškasti,plastični....
Smeše postoje za osvetljavanje,zadimljavanje,signalne....
Kako vidiš ima dosta...Za ''dimnu bombu'' ti ne treba ni KNO3 ni KCLO3...dovoljna ti je tabla CELULOIDA...koju sitno iseckaš pa složiš u ''paket''koji obmotaš alu folijom za domaćinsvo...na jednom ćošku je greješ šibicom i kad krene reakcija beži što dalje...zadimiće kolko se ne nadaš....
Mi smo tako radili kao klinci...nije eksplozivno ni toliko opasno....ipak su nam stariji čupali uši (ako nas ufate :mrgreen:)...

Pa eto vidiš da znaš i za ping-pong celuloidne loptice...mani se opasnih hemikalija ako nisi u struci...
Ne vredi ti knjiga o pirotehnici ako ne znaš mnogo koje osnovne stvari iz hemije....
Knjige o tome su retke (o eksplozivima) a shvatljive su samo ljudima iz struke...Osim toga bilo koja takva reakcija (dobijanja nekog eksploziva ili sl.) odvija se u posebnim uslovima (pritisak,temperatura itd)
Proizvodnju takvih materijala uvek prate nesreće...koliko puta je eksplodirala ''namenska'' u Lučanima,Prva Iskra u Bariču ili Prvi Partizan iz Užica...?
A tu rade ljudi koji znaju šta se i kako radi...!!Prema tome nije izvodljivo u amaterskim uslovima!Osim toga izrada eksplozivnih sredstava je zabranjena zakonom....ako te poseti policija posle nekog ''eksperimenta'' šta ćeš onda??

Osim toga izrada eksplozivnih sredstava je zabranjena zakonom....ako te poseti policija posle nekog ''eksperimenta'' šta ćeš onda??
Jednog mog instruktora, koji se vraćao sa poligona, zaustave dva pandura i legitimišu, pošto se presvukao u civilku. Čovek vadi ličnu kartu iz džepa i ispadne mu inicijalna kapisla. Pitaju ga panduri šta je to, a on im lepo i detaljno objasni (nije za džabe instruktor)... :dash:
Jedva su ga izvukli iz pritvora. :roll:

Ako je tebi isto eksploziv i vatromet skoci sa prozora!:hahaha:

Prvo, ti ako si srecom u gimnaziji tek pocinjes da ucis OSNOVE opste hemije.Kada predjes sve tri hemije (III razred) mozes da razmisljas o eksplozivima.:D.
Drugo, ne moras da budes drzak ako neko zeli da ti naglasi da to nisu stvari za hemicara amatera.
Trece, pirotehnika i hemija se ne uce na forumu, vec iz knjiga i ISKUSTVOM (ovo je vrlo vazno, jer ja iako se bavim kvantnom fizikom svakim danom saznam milion podataka vezanih za istu.)

Pravio si TETP ??Čime si ga detonirao?Ja sam se najviše mučio da napravim živin fulminat!:mrgreen:

Sta je TETP?Zivin-fulminat je inicijalni eksploziv, i koliko se ja secam jezivo je osetljiv na spoljasnje faktore.Nije ga tesko napraviti:7 ml 69% Azotne kiseline, 1g Hg, 9,5 ml apsolutnog etanola- to je sto se tice sastojaka.Posto ne znam da li je dozvoljeno pisati nacin pripreme necu rizikovati.Nadam se da nisi jos jedan amater?

Sta je TETP?Zivin-fulminat je inicijalni eksploziv, i koliko se ja secam jezivo je osetljiv na spoljasnje faktore.Nije ga tesko napraviti:7 ml 69% Azotne kiseline, 1g Hg, 9,5 ml apsolutnog etanola- to je sto se tice sastojaka.Posto ne znam da li je dozvoljeno pisati nacin pripreme necu rizikovati.Nadam se da nisi jos jedan amater?

Namučio se da nabavim živu :mrgreen:....Ako si pravio aceton peroxid onda bi trebalo da znaš šta je TETP..(tri etil tri peroxid),teroristi su ga tako nazvali (''majka eksploziva'')..mislim i autobus u Londonu da je tako odleteo...
Nisam amater,hemija mi je profesija a eksplozivi i ta s**nja su došla uz rat pa sam se malo zainteresovao za problematiku kasnije postojala situacija da radim kao deminer,i sad je traženo zanimanje (Irak,Avganistan....)...ipak,bez obzira na lovu-ekstra zarada-rizik je prevelik jer ako te ufate teroristi koji postavljaju bombe nagrabusićeš....

Namučio se da nabavim živu :mrgreen:....Ako si pravio aceton peroxid onda bi trebalo da znaš šta je TETP..(tri etil tri peroxid),teroristi su ga tako nazvali (''majka eksploziva'')..mislim i autobus u Londonu da je tako odleteo...
Nisam amater,hemija mi je profesija a eksplozivi i ta s**nja su došla uz rat pa sam se malo zainteresovao za problematiku kasnije postojala situacija da radim kao deminer,i sad je traženo zanimanje (Irak,Avganistan....)...ipak,bez obzira na lovu-ekstra zarada-rizik je prevelik jer ako te ufate teroristi koji postavljaju bombe nagrabusićeš....
Jel mozes da napises formulu?Nemoguce je da ne znam.Pametan izbor.

Ni ja formulu ne znam,pročitao sam negde da ga tako zovu teroristi koji ga i spravljaju u kućnoj radinosti (verovatno onako kako si ti pravio aceton-peroxid)...a zašto ''tri'' stvarno ne znam ...
Popularan je zato što su lako dostupne hemikalije potrebne za izradu a inače je vrlo nestabilan(što je za očekivati)i neće lako da se detonira (terorista u avionu uhvaćen jer nije uspeo da ga detonira)...
U svojim početnim koracima mislio sam da bi bilo najlakše napraviti nitro-glicerin prostim nitrovanjem glicerina u prisustvu H2SO4 ali sam odustao ...čemu u stvari to?Pravio sam barut i petarde kao klinac dok nisam izračunao da je jeftinije kupiti na tezgi...(i bezbednije)..
Tehnologija i hemija su mi uvek zanimljive ali moram da mislim kako da zaradim hleb svoj nasušni...zato se sad bakćem sa galvanizacijom .
Djole pirotehničar treba da kupi gotove smeše kao gorivo za rakete koje oće da pravi,nije to skupo a prodaje se u inostranstvu....

Back